Czyli metoda kolegów atraowców, oglądania filmów na Falconie, tylko oni zjeżdżali do 256 kolorów a tu jest Ham6.
Kiedyś bawiłem się w konwertowanie filmów na scali i wolałem film w 256 kolorach niż w trybie HAM8 czy biednym HAM6. Tryby HAM są strasznie rozmazane. Choć trzeba przyznać że film w HAM8 zajmował mniej miejsca na dysku niż gdy był prze konwertowany do 256 kolorów.
Co to prezentacji Amigi wolałbym aby prezentowana była rozbudowana A1200. Znacznie więcej rzeczy można na niej pokazać. Parę MHz więcej nie zrobi większej różnicy przy dzisiejszych standardach a efekt pokazu będzie znacznie lepszy.
- zaprezentuj Scalę pokazując łatwość tworzenia prezentacji (dodając animki z snd + txt)
(przygotuj sobie kilka gotowych skryptów).
Otwórz filmy z dźwiękiem - ja mam gdzieś w ham8 i 256k najlepsze klipy z matriksa/epoki lodowcowej z snd, które działają na A1200 z fastem (240x192), może dałbym radę gdzieś to wrzucić na neta.
- Protrackera z większymi samplami (ludzkiej mowy), oraz wczytaj i puść na nim najlepsze mody. Mogą też być polskie jak seksmisja czy psy. :)
- DPainta/PPainta jak tworzy się łatwo animacje (warto znać klawiszologię).
Zaprezentuj na programach graficznych fotki Lazura i innych ze sceny.
Mógłbym użyczyć fotek jak się rysuje krok po kroku rysunki na PPaincie.
- Lightwave wczytując obiekty dinozaurów, wspomnij jakie filmy były tworzone na Amidze.
Wspomnij, że NASA korzystała przez długie lata z Amigi - film jest na YT.
- może jakiś edytor do tworzenia poziomów do Glooma np. Maped oraz jak tworzyć gry platformowe np. za pomocą Backbone. Wiele osób jest ciekawych jak się tworzy własne gry czy poziomy do gier. Artki do tych programów są po polsku.
- WB stary oraz nowy dopieszczony choćby na fotkach, wspomnij o dalszym rozwoju systemu.
Pokaż jak mało zajmują programy oraz jak szybko się wczytują.
Najlepiej aby obok Amigi stał PC na którym mógłbyś puszczać filmy z YT czy pokazywać obrazki narysowane na amidze może nawet pokazać WinUAE? Na 2 kompach robi się łatwiej prezentację z tego względu że podczas wczytywania/szukania czegoś na amidze w tym czasie możesz cos puszczać na PC choćby przyjemną muzyczkę czy rysunki, filmy o amidze czy gotowe dema z YT.
gry Slamtilt, Super Stardust, Alien Breed itd. wspomnij, że wiele amigowych gier w nowych odsłonach wychodzi teraz na PC.