[#31] Re: Opowieści o Amigach

@gx, post #26

Powtarzam rzućcie okiem na to link Pokaże i muzyke i sławny Ham6 na Amidze. Moim zdaniem nic bardziej nie trafi do współczesnej nieznającej porównań z XT czy 286 publiki. To wygląda lepiej niż camy obecnie.

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2013 01:31:34 przez wuk
[#32] Re: Opowieści o Amigach

@wuk, post #31

Jak ten HAMPlayer dorobi się kompresji na przykład tak jak ma Yafa(XPK) i amigowego konwertera to będzie już coś, a teraz to jest ciekawostka. Najlepiej gdyby miał jeszcze support dla dźwieku w formacie ADPCM4: AIFF-ADP4, AIFF-IMA4, WAV-IMA i 14-bit calibrated audio tak jak ma SongPlayer czy Prayer2.
[#33] Re: Opowieści o Amigach

@wuk, post #31

Badzo ladny efekt. Szkoda tylko ze zeby do tego dojsc trzeba bylo czekac przeszlo 20 lat.
[#34] Re: Opowieści o Amigach

@wuk, post #31

Dla współczesnej publiki muzyka i film na komputerze to coś tak oczywistego jak sedes w łazience. Nie pojmą, ze mogłoby tego nie być, tak jak nie będą w stanie wyobrazić sobie życia z wychodkiem na podwórzu.

Powtarzam: pokazać rzeczy, których oni na co dzień nie widują (demka, platformowki 2D) a nie marne podróby rzeczy dla nich oczywistych. Analogocznie nikomu dziś nie zaimponujesz telewizorem Rubin, chociaż stosunkowo duży i kolorowy jest.
[#35] Re: Opowieści o Amigach

@wuk, post #31

Robi wrazenie :), jakby nie patrzec, procek z 1979, uklady z 1984/5, komputer z 1987 w cenie akceptowalnej dla przecietnego Kowalskiego, albo raczej Helmuta

Warto pokazac , to miedzy innymi dlatego Amiga byla Rulez jeszcze w pierwszej polowie lat 90.

---

Pokazalbym tez AMosaic i powiedzial cos o internecie A.D. 1993 oraz BBS :D

Z innych to Lightwave jak najbardziej, wiem, ze byly inne programy 3D rownie dobre ktore warto chociaz wymienic ze screenshotem, ale ten byl wyjatkowy na Amidze i warto pokazac w dzialaniu, jest pare fajnych scenek w demosach LW.

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2013 09:12:49 przez gx
[#36] Re: Opowieści o Amigach

@wuk, post #31

Co to za player?
Domyślam się, że jest w stanie odtwarzać jakieś nieskompresowane formaty avi.
Na filmikach nawet trzyma synchro z dźwiękiem- czyli wystarczy dużo miejsca na dysku twardym i po wcześniejszej konwersji np na PC lub jakiejś NeoAmidze można oglądać filmy :)

Czyli metoda kolegów atraowców, oglądania filmów na Falconie, tylko oni zjeżdżali do 256 kolorów a tu jest Ham6.
[#37] Re: Opowieści o Amigach

@gx, post #35

Godzinka wystarczy. Na YT masz masę filmów z podobnymi prezentacjami. Można podejrzeć jak coś takiego zrobić.

Postawa w/g mnie to nie zanudzić ludzi pierdołami. Zwięźle, postaraj się wcielić w odbiorcę Twoich treści, czy przekonałyby cię przedstawione materiały.

No i nie zapomnij o jajach ala emulowany MacOS, na nim Windows 95 i tak dalej...

Wykorzystanie Amigi w filmach itd. Dla ilustacji to sławne z "Miami Vice", gdy pada kultowe polecenie "sprawdź go!" i Sonny Cricket sprawdza przestępcę w bazie danych na Amidze :)

http://www.youtube.com/watch?v=yFcqR_ycv7c

Tu jest próbka czegoś takiego odnośnie prezentacji dotyczącej gier 3D:

http://www.youtube.com/watch?v=o1Hgo2ymBU8

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2013 09:21:05 przez aMifan
[#38] Re: Opowieści o Amigach

@aMifan, post #37

ale to nie ja, patrz post#1 ;)
[#39] Re: Opowieści o Amigach

@Daclaw, post #27

Chyba piszesz o sobie :
Czują się wydymani i oszukani przez ami-firmy oraz sekciarską propagandę

Ja miałem A600 (nawet wsadziłem ją do obudowy od PC), następnie CD32+ProModule.
Nie poczułem się wydymany, ale na pewno poczułem się oszukany jak zamieniłem to na pierwszego peceta Pentium 133 +32 MB ram +s3 Virge gx 4mb na płycie Atrend HX......Wszystko było tak zamulone i sztuczne że długo jeszcze miałem niedosyt i uczucie wydymania przez nową propagandę pecetową...

To że rynek Amigi WYSECHŁ nie oznacza iż ktoś mnie wydymał w tamtym czasie. Dlatego z chęcią wróciłem, kupiłem A1200 plus NOWĄ kartę turbo i inne dodatki. OK
[#40] Re: Opowieści o Amigach

@BULI, post #36

Poczytaj ten wątek. Sam format to wariacja na temat CDXL, tylko lepiej napisane. Konwerter jest strasznie niefleksyjny na avi. Odnosząc się do zdania powyżej o kompresji: wtedy nie chodziłoby to na A500, a taki był zamysł.
[#41] Re: Opowieści o Amigach

@Voyox, post #39

Poczułeś się wydymany przy przesiadce z CD32 na Pentium 133 ? Może cache cpu miałeś wyłączony :)

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2013 10:11:54 przez lda
[#42] Re: Opowieści o Amigach

@voyager, post #1

@voyager
Sporo propozycji już padło wcześniej wiec ja nic nie dodam ,ale mam taką uwagę...
Zawsze jak zabieram sie za prezentacje zadaje sobie trzy pytania
1. Dla kogo ta prezentacja (co toza konwent, programisci? Graficy? Gracze? Inne?)
2. Ile czsu - to już wiemy
3. I co trzeba osiągnąć na końcu (efekt wow, poprosu przybliżyć, zachecić do używania, sprzedać własną marke - to nic zlego i często też jest celem)

Po odpowiedzi na te pytania dopiero dobrał bym materiał. I z doświadczenia....żadne YT. Zrobienie wszystkiego samemu działa lepiej niż filmy z YT
Aha
I ten filmy z HAMowym filmikiem to sobie odpóść osobaom spoza sekty amigowskiej nic nie powie.
[#43] Re: Opowieści o Amigach

@lda, post #41

CD32 ProModule :
link
Ja miałem jeszcze FPU, 68882 - 50 MHz. Wiem że może to nie rakieta była, Needforspeed 1 nie było, ale system miałem ładnie dopracowany...
Tandem DOS 6.22zNC5 + Win95 porażka przy 32mb ramu... W DOSie owszem pełna szybkość, ale windows odpadał...
[#44] Re: Opowieści o Amigach

@voyager, post #1

Pokaż dema z fajną muzą w tle, bo graficznie to dzisiejsze pokolenie się nie zachwyci, a muza może chwycić. Do tego wybierz fajne gierki coś w stylu nieśmiertelnej Tibi (mieliśmy niezłe RPG, powinni docenić), wyścigi 2D (Arcade), żadnych symulatorów, jakieś ekonomiczne, platformówki (tylko nie klony SM, bo to im się z Pegasusem skojarzy). System sobie daruj, bo dla nich ze to chodziło na 7Mhz 1MB Ram to żaden argument (absurd to te dane, niestety), możesz pokusić się o pokazanie prac zrobionych w Real3D itp., ale nie wiem, czy to docenią w dobie dzisiejszych kombajnów. Jak dla mnie pokazanie Amigi dzisiaj to przede wszystkim gry (nie wszystkie), no i ewentualnie dema z naciskiem na muzę, a nie efekty wizualne. Przepraszam ortodoksów, ale to co napisałem to moje przemyślenia po pokazaniu Amigi kilka lat temu kuzynom. Jarała ich niekiedy muza z dem, no i gierki, ale nie wszystkie.
[#45] Re: Opowieści o Amigach

@Ender, post #44

Sukces Amigi polegał na olbrzymim skoku jakościowym w porównaniu do 8 bitowców, dlaczego wszyscy radzą porównywać do PC nie wiem ale szczerze odradzam takie porównania. Pokazywał bym olbrzymią różnicę między 8 bitowcami a pierwszymi Amigami. Do PC nie porównywał bym bo w efekcie końcowym Amiga z PC przegrała o czym nawet najmłodsi i najgłupsi ze słuchaczy będą wiedzieć.

Pozdrawiam
[#46] Re: Opowieści o Amigach

@RadoslawF, post #45

Młodym miedzy 15-20 lat lepiej nie pokazuj możliwości tych komputerów , to dzieci neostrady gigabajtów i megaherców , w sklepie mówię poproszę to i tamto na to sklepikarz na oko 17 lat do czego panu to ? ja odpowiadam drobna przeróbka przy Amidze 1200 , oczy mu wyszły z orbity i duży znak zapytania a CO TO ? zrobiłem lekki uśmiech zapłaciłem i wyszedłem ze sklepu bo szkoda mi tracić cennych minut życia

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2013 11:36:17 przez madwawa
[#47] Re: Opowieści o Amigach

@RadoslawF, post #45

Ja nie twierdzę, że to co zaproponowałem pokaże wyższość Amigi nad PC, bo to niemożliwe. Po prostu Amiga może się spodobać jako maszynka do retro gierek, przypominających gry przeglądarkowe lub na komórkę to wszystko.
[#48] Re: Opowieści o Amigach

@Ender, post #47

@ender
Bardzo ważna uwaga
Nie próbować udawadniać wyższości Amigi nad pc
[#49] Re: Opowieści o Amigach

@Ender, post #47

@ender
Bardzo ważna uwaga
Nie próbować udawadniać wyższości Amigi nad pc
[#50] Re: Opowieści o Amigach

@Voyox, post #39

CD32+ProModule

Miałem na myśli tych, którzy mierzyli wysoko. Najpierw czekali np. na mityczne PPC, co to miało nadejść w chwale, sądzić żywych i umarłych, potem na inne wspaniałości. Ostatecznie okazało się, że wywalili sporą kasę na mierną odtwarzaczkę plików mpeg ~320x240 a na pocieszenie dostali kilka portów zleżałych gier z PC.

Żeby była jasność - nie zaliczam się do tej grupy. W PPC wszedłem grubo po roku 2000, kiedy już dokładnie wiedziałem co kupuję.

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2013 11:52:24 przez Daclaw
[#51] Re: Opowieści o Amigach

@BULI, post #36

Czyli metoda kolegów atraowców, oglądania filmów na Falconie, tylko oni zjeżdżali do 256 kolorów a tu jest Ham6.

Kiedyś bawiłem się w konwertowanie filmów na scali i wolałem film w 256 kolorach niż w trybie HAM8 czy biednym HAM6. Tryby HAM są strasznie rozmazane. Choć trzeba przyznać że film w HAM8 zajmował mniej miejsca na dysku niż gdy był prze konwertowany do 256 kolorów.

Co to prezentacji Amigi wolałbym aby prezentowana była rozbudowana A1200. Znacznie więcej rzeczy można na niej pokazać. Parę MHz więcej nie zrobi większej różnicy przy dzisiejszych standardach a efekt pokazu będzie znacznie lepszy.

- zaprezentuj Scalę pokazując łatwość tworzenia prezentacji (dodając animki z snd + txt)
(przygotuj sobie kilka gotowych skryptów).
Otwórz filmy z dźwiękiem - ja mam gdzieś w ham8 i 256k najlepsze klipy z matriksa/epoki lodowcowej z snd, które działają na A1200 z fastem (240x192), może dałbym radę gdzieś to wrzucić na neta.
- Protrackera z większymi samplami (ludzkiej mowy), oraz wczytaj i puść na nim najlepsze mody. Mogą też być polskie jak seksmisja czy psy. :)
- DPainta/PPainta jak tworzy się łatwo animacje (warto znać klawiszologię).
Zaprezentuj na programach graficznych fotki Lazura i innych ze sceny.
Mógłbym użyczyć fotek jak się rysuje krok po kroku rysunki na PPaincie.
- Lightwave wczytując obiekty dinozaurów, wspomnij jakie filmy były tworzone na Amidze.
Wspomnij, że NASA korzystała przez długie lata z Amigi - film jest na YT.
- może jakiś edytor do tworzenia poziomów do Glooma np. Maped oraz jak tworzyć gry platformowe np. za pomocą Backbone. Wiele osób jest ciekawych jak się tworzy własne gry czy poziomy do gier. Artki do tych programów są po polsku.
- WB stary oraz nowy dopieszczony choćby na fotkach, wspomnij o dalszym rozwoju systemu.
Pokaż jak mało zajmują programy oraz jak szybko się wczytują.
Najlepiej aby obok Amigi stał PC na którym mógłbyś puszczać filmy z YT czy pokazywać obrazki narysowane na amidze może nawet pokazać WinUAE? Na 2 kompach robi się łatwiej prezentację z tego względu że podczas wczytywania/szukania czegoś na amidze w tym czasie możesz cos puszczać na PC choćby przyjemną muzyczkę czy rysunki, filmy o amidze czy gotowe dema z YT.

gry Slamtilt, Super Stardust, Alien Breed itd. wspomnij, że wiele amigowych gier w nowych odsłonach wychodzi teraz na PC.
[#52] Re: Opowieści o Amigach

@Ender, post #47

pokaże wyższość Amigi nad PC, bo to niemożliwe

Padlem. Ender, Ty czasem zastanawiasz sie nad tym co piszesz ?
Amiga w wielu dziedzinach miazdzyla PC - niejednokrotnie zwykla 500 potrafila zmiazdzyc wypasione PC /ot chocby 486 DX na przykladzie Fire and Ice, gdzie wersja Amigowa ,dzieki Copperowi ma wiecej kolorow i jest plynniejsza od tej gry na pc 486 z vga/............
[#53] Re: Opowieści o Amigach

@michalmarek77, post #52

Właśnie też zauważyłem, jak się boją wszyscy porównania do GOLIADA peceta.
Przecież nawet dzisiaj spokojnie można do sprawy podejść i pokazać że W TAMTYCH CZASACH, Amiga potrafiła o wiele więcej niż ówczesne pecety, a i pecety długo musiały gonić amigowe rozwiązania.
Przecież Workbench instalowany z 5 dyskietek długo dystansował piecowe rozwiązania.
Nie tak łatwo się chyba zapomina?
[#54] Re: Opowieści o Amigach

@michalmarek77, post #52

chyba w twoich marzeniach.
[#55] Re: Opowieści o Amigach

@lda, post #54

Chyba ktoś ma coś z makówką nie tak :
Oto PC
link

Oto Amiga:
link

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2013 12:55:49 przez Voyox
[#56] Re: Opowieści o Amigach

@Voyox, post #55

Akurat podales wersje z CD-32, ktora technicznie niczym nie rozni sie od wersji z A500.
Tak czy siak poprawny link wersji Amigowej, przy ktorej wersja z PC VGA wyglada jak daleki, ubogi krewny :)

F&I Amiga 500
[#57] Re: Opowieści o Amigach

@cholok, post #40

Konwerter jest strasznie niefleksyjny na avi.

Nie na avi tylko film dla konwertera musi być przygotowany w nieskompresowanym avi w RGB15/24bit pcm-8bit, a konwerter z takiego avi robi anim w HAM6/HAM8 + 8SVX.
[#58] Re: Opowieści o Amigach

@aMifan, post #37

Wzdymacz przemilcza ważne dla Amigi, widocznie jemu nie pasujące fakty :)
[#59] Re: Opowieści o Amigach

@michalmarek77, post #17

Kolego Michale Marku, ostatnio z radością zauważyłem, jak piszesz bardzo pozytywne, obiektywne i prawdziwe rzeczy o Amidze. Widać, jak głęboko jesteś fanem gier niezależnie od platformy sprzętowej (czy to Amiga, czy konsole nowej generacji). Bardzo Cię polubiłem po ostatnich wypowiedziach, które cechuje obiektywizm i konstruktywizm, jak i rzetelna wiedza. Nie masz również klapek na oczach, jak co poniektórzy "prawdziwi amigowcy". Pozdrawiam!
[#60] Re: Opowieści o Amigach

@Hextreme-Attic, post #59

Jeszcze chwilę, jeszcze trochę i zostaną tylko fanatycy
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem