Po dłuższym zastanowieniu, uznałem, że umieszczę to w tym dziale, skoro będzie dotyczył wszystkich Ami-systemów.
Ale o co chodzi?
Po prostu - od kilku dni chodził mi pomysł na zrobienie takiego nieco większego konkursu. Skoro już mamy na PPA konkurs muzyczny, konkurs 3D, gdzieś słyszałem przebąkiwania o konkursie 2D, to czemu by nie zrobić konkursu blatów?
Ale przecież jest Graffiti/Wasze Blaty?
Owszem, jest. Ale rzecz w tym, że mało osób tam zagląda, mało nowych grabów jest tam dodawanych, i mało osób komentuje. Oczywiście poza chęcią zwiększenia zainteresowania tym tematem, chciałbym również wzbudzić pewną rywalizację pomiędzy użytkownikami na zasadzie "Kto ma ładniejszy pulpit?".
Czy konkurs będzie podzielony na kategorie?
Prawdopodobnie tak. Na pewno wydzieliłbym osobne kategorie:
- Amiga - HiRes (i overscan)
- Amiga - HiRes Laced + pochodne (Productivity, SuperPlus, i overscan)
- Amiga - GFX
- AmigaOS4 + MorphOS + AROS
Zastanawiam się jednak, czy nie połączyć dwóch ostatnich kategorii, jestem otwarty na propozycje.
Kto będzie oceniał prace konkursowe?
Nie, nie ja - Wy. Użytkownicy portalu będą oceniać prace w tym, bądź osobnym (zależne od wymagań moderacji) temacie, a ja na końcu podliczę punkty i zaprezentuję wyniki.
Jak będzie przebiegał konkurs?
Chciałbym taki konkurs robić co miesiąc, lub w innym regularnym odstępie, gdyż głównie zainspirowały mnie do tego tematy "screenshot thread", spotykane w społecznościach *nix'owych -
na przykład ten. Użytkownicy przez cały miesiąc postują w temacie swoje obrazki, a inni mogą ich wypytywać o pliki konfiguracyjne lub inne informacje. W wersji "konkursowej" chciałbym, by obrazki były postowane przez cały miesiąc na odpowiednio przygotowanej stronie, którą przygotuję, gdy będą oznaki zainteresowania z Waszej strony. W ostatnim tygodniu miesiąca możliwość wrzucania obrazków zostałaby zablokowana, a użytkownicy mogliby głosować na nie w temacie. Oczywiście, prace konkursowe najpierw wrzucane byłyby anonimowo, a dopiero po zakończeniu konkursu pojawiałyby się pod nimi informacje o autorze i detale techniczne danego blatu. Co do punktacji, w zależności od ilości nadesłanych prac, chciałbym ustalać jej zasady, gdy będzie wiadomo, jakim zainteresowaniem cieszy się konkurs.
Na co kłaść uwagę przy tworzeniu "konkursowego" pulpitu?
Bardzo ważna jest
estetyka. Znacznie przyjemniej przykleić oko do 16-kolorowego blatu z "szarawymi" tłami, niż do 256-kolorowego, w którym wszystko się świeci jak psu jajca, a każde okienko jest z innej bajki. Ważna jest równie spójność, czyli wspomniane wcześniej ułożenie wszystkiego tak, żeby miało jeden wspólny motyw gadżetów, ikon, i obramowań okienek. Co nie znaczy, że pulpit ma być monotonny! ;)
Bardzo mile widzane są wszelkie "odstępstwa od reguły" czy bardzo nietypowe rozwiązania techniczne.
Jakie są przewidziane nagrody w konkursie?
Tego jeszcze nie przewidziałem :D Tak, wiem, że wygląda to głupio, jeśli nie mam przewidzianych nagród przy wymyślaniu konkursu, lecz liczę tu na Wasze propozycje, lub zaprzyjaźnionych sklepów czy redakcji. Moje PW jest szeroko otwarte i często odwiedzane, więc chętnie przyjmę jakieś pomysły.
To jest na razie rozbudowany koncept pomysłu, a temat ma na celu poznanie Waszej opinii w tej sprawie, oraz odpowiedź na Wasze pytania, jak i rozważanie nad zmianami tego planu. Zapraszam do dyskusji. ;)