[#1] Konkurs screenshotów?
Po dłuższym zastanowieniu, uznałem, że umieszczę to w tym dziale, skoro będzie dotyczył wszystkich Ami-systemów.

Ale o co chodzi?
Po prostu - od kilku dni chodził mi pomysł na zrobienie takiego nieco większego konkursu. Skoro już mamy na PPA konkurs muzyczny, konkurs 3D, gdzieś słyszałem przebąkiwania o konkursie 2D, to czemu by nie zrobić konkursu blatów?

Ale przecież jest Graffiti/Wasze Blaty?
Owszem, jest. Ale rzecz w tym, że mało osób tam zagląda, mało nowych grabów jest tam dodawanych, i mało osób komentuje. Oczywiście poza chęcią zwiększenia zainteresowania tym tematem, chciałbym również wzbudzić pewną rywalizację pomiędzy użytkownikami na zasadzie "Kto ma ładniejszy pulpit?".

Czy konkurs będzie podzielony na kategorie?
Prawdopodobnie tak. Na pewno wydzieliłbym osobne kategorie:
  • Amiga - HiRes (i overscan)
  • Amiga - HiRes Laced + pochodne (Productivity, SuperPlus, i overscan)
  • Amiga - GFX
  • AmigaOS4 + MorphOS + AROS

Zastanawiam się jednak, czy nie połączyć dwóch ostatnich kategorii, jestem otwarty na propozycje.

Kto będzie oceniał prace konkursowe?
Nie, nie ja - Wy. Użytkownicy portalu będą oceniać prace w tym, bądź osobnym (zależne od wymagań moderacji) temacie, a ja na końcu podliczę punkty i zaprezentuję wyniki.

Jak będzie przebiegał konkurs?
Chciałbym taki konkurs robić co miesiąc, lub w innym regularnym odstępie, gdyż głównie zainspirowały mnie do tego tematy "screenshot thread", spotykane w społecznościach *nix'owych - na przykład ten. Użytkownicy przez cały miesiąc postują w temacie swoje obrazki, a inni mogą ich wypytywać o pliki konfiguracyjne lub inne informacje. W wersji "konkursowej" chciałbym, by obrazki były postowane przez cały miesiąc na odpowiednio przygotowanej stronie, którą przygotuję, gdy będą oznaki zainteresowania z Waszej strony. W ostatnim tygodniu miesiąca możliwość wrzucania obrazków zostałaby zablokowana, a użytkownicy mogliby głosować na nie w temacie. Oczywiście, prace konkursowe najpierw wrzucane byłyby anonimowo, a dopiero po zakończeniu konkursu pojawiałyby się pod nimi informacje o autorze i detale techniczne danego blatu. Co do punktacji, w zależności od ilości nadesłanych prac, chciałbym ustalać jej zasady, gdy będzie wiadomo, jakim zainteresowaniem cieszy się konkurs.

Na co kłaść uwagę przy tworzeniu "konkursowego" pulpitu?
Bardzo ważna jest estetyka. Znacznie przyjemniej przykleić oko do 16-kolorowego blatu z "szarawymi" tłami, niż do 256-kolorowego, w którym wszystko się świeci jak psu jajca, a każde okienko jest z innej bajki. Ważna jest równie spójność, czyli wspomniane wcześniej ułożenie wszystkiego tak, żeby miało jeden wspólny motyw gadżetów, ikon, i obramowań okienek. Co nie znaczy, że pulpit ma być monotonny! ;) Bardzo mile widzane są wszelkie "odstępstwa od reguły" czy bardzo nietypowe rozwiązania techniczne.

Jakie są przewidziane nagrody w konkursie?
Tego jeszcze nie przewidziałem :D Tak, wiem, że wygląda to głupio, jeśli nie mam przewidzianych nagród przy wymyślaniu konkursu, lecz liczę tu na Wasze propozycje, lub zaprzyjaźnionych sklepów czy redakcji. Moje PW jest szeroko otwarte i często odwiedzane, więc chętnie przyjmę jakieś pomysły.

To jest na razie rozbudowany koncept pomysłu, a temat ma na celu poznanie Waszej opinii w tej sprawie, oraz odpowiedź na Wasze pytania, jak i rozważanie nad zmianami tego planu. Zapraszam do dyskusji. ;)
[#2] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #1

Mnie się idea podoba OK
[#3] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #1

Mnie się pomysł też podoba, tylko zrobiłbym kategorie ze względu na system, a nie biorąc pod uwagę rozdzielczości, np. OS3, OS4, MOS, AROS. Wtedy będzie ciekawiej.
[#4] Re: Konkurs screenshotów?

@tOMashBe, post #3

Dlaczego? Żeby potem robić święte wojny w temacie pod hasłem "OS3 vs. OS4 vs. MOS" z argumentami "Twój system jest gorszy, bo ikonka w PNG ma ucięty jeden piksel w prawym dolnym rogu!"? :D

Właśnie dlatego dałem wszystkie "neoamigowe" systemy do jednej kategorii, gdyż dysponują podobnymi możliwościami "dostosowania" i podobnymi możliwościami graficznymi. Co innego w temacie OS3.x, gdzie zauważyłem te trzy grupy, a nie chcę, by ktoś zmieniał rozdzielczość tylko na pokaz. No i Topaz w Hires wygląda inaczej niż w HiresLaced... ;) Moim zdaniem te kategorie powinny być oceniane osobno.
[#5] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #4

Dlaczego?

Chodzi mi o to, że każdy system ma inne możliwości pod względem dopieszczania, więc chyba powinno sie porównywać poszczególne systemy + sprzęty, na których działają.

Topaz w Hires wygląda inaczej niż w HiresLaced

Tak samo inaczej wygląda w Super72, a jeszcze inaczej na karcie graficznej w panoramie Jak mają być kontrowersje to zróbmy najprościej - 2 kategorie Klasyki i NextGeny - będzie spokój

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2014 22:48:42 przez tOMashBe
[#6] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #1

Ja mam pytanie co do estetyki: Czy można nadsyłać screeny blatu, na którym widnieje naga, wielokolorowa niewiasta? :)
[#7] Re: Konkurs screenshotów?

@RomanWorkshop, post #6

screeny blatu, na którym widnieje naga, wielokolorowa niewiasta?

Ale seksizm. A gdzie równouprawnienie?
Co z blatem na którym widnieje nagi, wielokolorow mężczyzna?

[#8] Re: Konkurs screenshotów?

@RomanWorkshop, post #6

Jak dla mnie może być, byle by była w miarę przyzwoita, a jeśli jest kompletnie roznegliżowana, to niech się chociaż w pewnych miejscach zasłoni okienkiem* :P

* okienko NIE MOŻE być przeźroczyste! :D

Co z blatem na którym widnieje nagi, wielokolorowy mężczyzna?

Jak przyjdzie grab od jakiejś użytkowniczkki, to czemu nie, tylko zasady są takie, jak wyżej. Jeśli zaś pulpit należy do jakiegoś faceta, to na następnym party co najmniej będę się bał siedzieć odwrócony plecami do niego...

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2014 00:35:16 przez Skrzyp
[#9] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #8

Czy WB postawiony na WinUAE też może startować w takim konkursie?
[#10] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #1

Stare konie pulpity będą przyozdabiać... :) I tak zawsze wygrywają fajne cycki. Dziękuję, można zamykać :)

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2014 09:18:31 przez lda
[#11] Re: Konkurs screenshotów?

@Dopuser, post #7

A fujj

Sam pomysł konkursu jest fajny, pod warunkiem, że ktoś to ogarnie i poprowadzi- proponuję pomysłodawcę "Skrzyp'a" OK

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2014 09:24:17 przez BULI
[#12] Re: Konkurs screenshotów?

@BULI, post #11

Czy WB postawiony na WinUAE też może startować w takim konkursie?

W odpowiedniej kategorii rozdzielczości pewnie tak...

Stare konie pulpity będą przyozdabiać... :) I tak zawsze wygrywają fajne cycki. Dziękuję, można zamykać :)

Ciesz się, że tylko pulpity :D
Poza tym, ja nie jestem starym koniem! Zaryzykowałbym stwierdzenie, że jestem najmłodszym użytkownikiem (aktywnym) tego portalu. A co do cycków, to już powiedziałem - mogą być, jak będą zasłonięte okienkiem :P

Sam pomysł konkursu jest fajny, pod warunkiem, że ktoś to ogarnie i poprowadzi- proponuję pomysłodawcę "Skrzyp'a"

No samo się przecież nie zorganizuje. :P A tak poza tym, to mojego nicku się nie wsadza w cudzysłów, ani tym bardziej nie odmienia z apostrofem :D
[#13] Re: Konkurs screenshotów?

@Gżegżółka, post #9

Uczciwie było by aby to była prawdziwa Amiga, na emulatorze możesz nawieszać upiększajek które normalna Amigę zaduszą. No i chyba założenie będzie że każdy chwali się tym na czym bawi się/pracuje normalnie a nie tworzy abstrakcję tylko na potrzeby zgrabowania obrazka do konkursu.

Pozdrawiam
[#14] Re: Konkurs screenshotów?

@RadoslawF, post #13

Tu zgodzę się z RadosławemF, WinUae pociągnie prawie wszystko więc, albo zrobić osobna kategorię dla UAE, albo nie dopuścić do konkursu (w takim przypadku pytanie jak to zweryfikować ?).

Skrzyp, co do odmiany nicków, to czasem ciężko wyczuć, kto co ma na myśli i jak je traktować- chociaż w Twoim przypadku chyba rzeczywiście sprawa jest jasna OK
[#15] Re: Konkurs screenshotów?

@Dopuser, post #7

Ale seksizm. A gdzie równouprawnienie?

Spokojnie, taki też możesz nadesłać
[#16] Re: Konkurs screenshotów?

@BULI, post #14

Fakt, na UAE można dać niezły wypas, zapchać WB bajerami, albo użyć gotową dystrybucję. Dobrze by był gdyby była pod emulaotry oddzielna kategoria.
[#17] Re: Konkurs screenshotów?

@Gżegżółka, post #16

No dobrze.
Po namyśle - to ma być konkurs promujący systemy na fizycznych maszynach, wobec czego WinUAE będzie musiało odpaść. Jak to sprawdzimy? Po prostu, trzeba będzie przysłać 3 screenshoty z danego pulpitu: jeden bez żadnych okien otwartych (clean), jeden z pootwieranymi oknami, przy jakiejś normalnej pracy użytkownika (dirty), i jeden na którym jest okienko z WhichAmiga lub Scout / System. Można tak?
[#18] Re: Konkurs screenshotów?

@BULI, post #14

w takim przypadku pytanie jak to zweryfikować ?

Chyba nie da się. Nikt nie pozna czy screenshota zrobiłem na A1200+BVision, czy na WinUAE.
Najlepiej zrobić 3 kategorie. O to moje propozycje.

1. Amiga (UAE) z kartą graficzną (rozdziałka minimum 640x480).

2. AGA, 64 kolory w rozdzialce 640x512 (256 tutaj się mija z celem, ale jak ktoś by chciał, to może wystawić AGA i 256 kolorów w kategorii GFX).

3. Dowolny blat w 32 kolorach lub mniej, rozdzielczość dowolna.
[#19] Re: Konkurs screenshotów?

@Andrzej Drozd, post #18

Da się z grubsza zweryfikować - do kompletu zdjęcie Amigi z konkursowym blatem na monitorze.... chociaż też da się pociągnąć przewód do monitora z sąsiedniego peceta z UAE.
[#20] Re: Konkurs screenshotów?

@Andrzej Drozd, post #18

A to czemu AGA i 256 mija się z celempomysł
[#21] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #17

Aha. Czyli AROS na PC jest ok, ale już AmigaOS na WinUAE jest be? Ja p****ę, jakie schizy. :( Popierdzieliło was już całkiem od tego fanatyzmu.

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2014 00:47:56 przez alt_
[#22] Re: Konkurs screenshotów?

@APC74, post #21

Chyba nie da się. Nikt nie pozna czy screenshota zrobiłem na A1200+BVision, czy na WinUAE.

Już podałem, jak. Należy dołączyć screena z tym samym blatem, z jakimś programem informującym o sprzęcie. To chyba dobre rozwiązanie?

Da się z grubsza zweryfikować - do kompletu zdjęcie Amigi z konkursowym blatem na monitorze.

Nie popadajmy w C64Poweryzm :P Zaraz będziemy sprawdzać pod lupą, czy screeny nie są poprawiane w PPaincie, a czy wrzucający obrazki to nie kolejne klony czy tr1111olle.

A to czemu AGA i 256 mija się z celem

Jak już mówiłem, jednak chyba wybiorę te kategorie platfromowo-rozdzielczościowe, żeby każdy blat mógł być równie oceniony w swojej kategorii wielkościowej i możliwościowej danego sprzętu.

Aha. Czyli AROS na PC jest ok, ale już AmigaOS na WinUAE jest be? Ja p******ę, jakie schizy. :( Popierdzieliło was już całkiem od tego fanatyzmu.

Jaki tu fanatyzm widzisz? Nie rozumiem teraz Ciebie w ogóle... Może za bardzo zdziadziałeś?
Sprawa wygląda tak, że AROS leci do kategorii wraz z MorphOS i AmigaOs4, gdyż możliwości wyświetlania układów graficznych wykorzystanych przez te systemy na ich platformach jest porównywalna. A z WinUAE rzecz polega na tym, że to taki "przekokszony klasyk", i można tam robić akcje w rodzaju 8MB CHIP, czy niemulącej AGA w 1024x768 z 256 kolorów, oraz procesor 060 1GHz. Więc chciałbym, żeby wszystkie screenshoty ze sprzętów (z Amig, jak i next-genów) pochodziły z jego fizycznych instancji, a nie emulowanych. Teraz rozumiesz?

dobrze. Ja prawdopodobnie w nocy wezmę się za szersze opisanie zasad i regulaminu, i walnąłbym jakąś stronę z galerią, choćby nawet w "suchym" HTML+CSS.
[#23] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #22

Podstawowymi programami do grafiki na Amidze się widać nie bawiłeś. Robisz dwa zrzuty z ekranu, nawet nie muszą być tej samej rozdzielczości, byle piksel był tak samo kwadratowy, wycinasz w jednym i wklejasz w drugim okno tego programu informacyjnego i po problemie.

Blat 256 kolorów w AGA będzie oznaczało że nie jest to blat użytkowy tylko odpicowany do pokazów czy konkursu. Po prostu na AGA nie da się wygodnie używać tylu kolorów i nie pomoże w tym nawet mocny procesor.

Pozdrawiam
[#24] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #22

Czyli można by dać 3 kategorie:
- Amiga klasyczna ECS/AGA (Jubi odczep się :))
- Amiga z kartą gfx lub UAE
- neoamiga (czyli systemy AOS4.x/MOS/AROS na czymś lepszym od 68k i PPC 604)
[#25] Re: Konkurs screenshotów?

@KJB, post #24

Nie bardzo uczciwy ten podział.
W pierwszej kategorii maszyny z ECS/OCS nie będą miały szansy z tymi z AGA.
W drugiej kategorii Amiga z GFX wypadnie gorzej od emulatora.

Ja bym proponował więcej kategorii i inny podział:
1. OCS i ECS
2. AGA
3. GFX
4 neoamigi i emulatory

Pozdrawiam
[#26] Re: Konkurs screenshotów?

@RadoslawF, post #25

W drugiej kategorii Amiga z GFX wypadnie gorzej od emulatora.

Pewnie i Amiga 68k GFX wypadnie gorzej od Amigi PPC GFX, no ale przecież tego nie będzie widać na screenshocie :)
[#27] Re: Konkurs screenshotów?

@RadoslawF, post #25

AmigaOS 4 uruchomi się także na klasycznej Amidze pomysł Ale mieszacie jak ostatnio mi koleżanka pomysł To już lepiej zrobić Podział na same OS i wykluczyć z zabawy winuae, bo na cholerę emulator pomysł
[#28] Re: Konkurs screenshotów?

@KJB, post #26

Na pewno mniejsza różnica będzie między GFX w zorro a BVision czy BVision a GFX w PCI niż między UAE a dowlnie wybraną grafiką w prawdziwej Amidze. Wszystkie wyświetlą 24 bity ale rozdziałki wielkości HD już nie wszystkie a te które dadzą radę zrobią to ledwo ledwo czyli w sposób tylko pokazowy wykluczający pracę w takiej rozdzielczości.
Do tego wszelkie zwieszki i upiększajki obciążają motorolę więc znowu z emulatorem nawet PPC nie powalczy.
Cały czas się boję że niektórzy i tak przygotują laurkę ładnie wyglądającą ale której nie da się normalnie poużywać bo zamuli Amigę. Ale nie bardzo widzę jakim zapisem w regulaminie konkursu można było by to skutecznie wyeliminować.

Pozdrawiam
[#29] Re: Konkurs screenshotów?

@APC74, post #21

APC74, ocenzurowałem Twoją wypowiedź, powstrzymuj się.
[#30] Re: Konkurs screenshotów?

@sebbb, post #20

A to czemu AGA i 256 mija się z celem

Ponieważ system w tylu kolorach i nawet z FBlitem jest średnioużywalny.pomysłOK
No chyba że nie przedstawiamy własnych systemów, tylko wesołą twóczość artystyczną.
No i żaróweczki jeszcze.pomysłpomysłpomysłpomysłpomysłszeroki uśmiech

PS. Ja na Amidze z Apollo mam fajny monitor i system na AGA w 800x600 oraz 64 kolorach z FBlitem. W jakiej kategorii miałby znaleźć się ten screenshot?

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2014 05:26:26 przez Andrzej Drozd
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem