[#31] Re: Konkurs screenshotów?

@Andrzej Drozd, post #30

Mam ustawiony PAL w 256 kolorach i działa to dobrze, tak jest wolny w porównaniu do OS X na iMac-u z 2010
[#32] Re: Konkurs screenshotów?

@sebbb, post #31

W takim razie odpal WB w 640x512, zrob film i wrzuc na YT. Popatrzymy sobie na plynnosc okienek, ile zostalo pamieci CHIP, ktorej i tak jest jak na lekarstwo nawet w 64 kolorach. Jezeli kategoria AGA bedzie powyzej 64 kolorow, to ja nie wezme w niej udzialu. :)
[#33] Re: Konkurs screenshotów?

@Andrzej Drozd, post #32

W F1 nie ma równych szans i jakoś dają radę pomysł I nie zawsze wygrywają ci, co mają mocniejsze maszyny Liczy też się pomysł, technika, także z tymi podziałami to nie za bardzo, bo i tak ktoś się znajdzie, co się nie dostosuje do wytycznych
[#34] Re: Konkurs screenshotów?

@parallax, post #33

Dobra, ja już się drzeć nie będę, ani wchodzić w niepotrzebne dywagacje, bo jak zaczynam czytać takie narzekania, to się odechciewa wszystkiego.

Konkurs można uznać za otwarty, a wszelkie informacje, regulamin, oraz prace, które będą się tam pojawiać, znajdziecie na: http://is.gd/blatyppa

Będzie można liczyć na newsa?
[#35] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #34

Mam kilka uwag a główna to taka że nie widać obrazka na którym powinien być email kontaktowy w sprawie wysyłki prac. Pozostałe wyślę na emaila jak już go będzie widać.

Pozdrawiam
[#36] Re: Konkurs screenshotów?

@RadoslawF, post #35

Już go widać. ;)
Coś mi pomyliło nazwy plików.

PS: Parallax, nie myślałeś, żeby przejść na żarówki energooszczędne?
[#37] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #36

Mnie osobiście chyba wszystko pasuje.

Ale, te 64 kolory dla AGA to może jednak trochę za mało wiem z doświadczenia, że 128k (a nawet 256) na blacie co poniektórych się znajdzie.
Np 2 konfigi: jeden ascetyczny (np 8k) do odpalania gier/programów, a drugi sadomasochistyczny typu pokazać bejery i posłuchać modów/mp3 (można tu sobie pomóc skryptami i RADem- ja tak kiedyś miałem gdy brakowało zasobów).
[#38] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #1

przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać...
37 postów o tym jaki zrobić screenshot do konkursu o skreenshotach...
proponuję następne 40 posty o tym czy powinna być oddzielna kategoria dla MagicWB czy NewIcons...

to dla tego Amiga umarła!
a Amigowcy (przynajmniej tu, na PPA) to taka banda ludzi którzy nic nie potrafią, i próbują łatać swoje ego przestawianiem ikon i robieniem skrinshotów...
no już bardziej bezproduktywnego konkursu nie można było wymyślić...

Brawo!OK

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2014 14:35:09 przez tredx
[#39] Re: Konkurs screenshotów?

@tredx, post #38

Wszak powszechnie wiadomo że Amiga świetnie nadaje się do DTP, DTV, grafik 2D, 3D, muzyki oraz do pracy biurowej ze szczególnym uwzględnieniem programów księgowych i w związku z tym konkurs na blaty jest dla Pana Pececiarza bezproduktywny. A mówiłem wpuścić tych biedaków z emulatorami bo będą marudzić.
I broń boże nie piszcie w tym wątku o demach bo Pan Pececiarz zawału dostanie z powodu takiego nieproduktywnego marnotrawienia sił i środków.

Pozdrawiam
[#40] Re: Konkurs screenshotów?

@tredx, post #38

Nie zadzieraj z Amigowcami, bo wpakujemy cię do Twojego blaszaka i będziesz tam siedział tak długo, aż zmądrzejesz ;)

to dla tego Amiga umarła!

Jak ci Amiga umarła, to ulżyj sobie i opisz to w moim temacie "Klepsydra"
[#41] Re: Konkurs screenshotów?

@BULI, post #37

a drugi sadomasochistyczny

Sadomasochiści powinni zrobić screenshoty na AGA w 256 kolorach i barać udział w kategorii GFX.pomysł

PS. 64 kolory to najlepsze rozwiązanie, bo nie prezentujemy wesołej twórczości, tylko blaty użytkowe.
[#42] Re: Konkurs screenshotów?

@tredx, post #38

Stary, 2 komentarze i wyjeżdżasz z czymś takim? Mam dla ciebie propozycję
[#43] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #34

Jeszcze pusto na stronie? ;)
Pewnie wszyscy zaczęli picować blaty WB :D Szkoda że nie mam czasu bo też bym porzeźbił ;)
[#44] Re: Konkurs screenshotów?

@Tom Rain, post #43

Ja dopiero w weekend będe miał czas OK
[#45] Re: Konkurs screenshotów?

@Tom Rain, post #43

Ja mam fajne screeny z mojego blatu, ale nie spełniają wymogów konkursu (3 zrzuty z konkretnymi sytuacjami)a są z przed ładnych kilku lat gdy posiadałem mocniejszy konfig :(

Ale skroję coś na szybko na tym co mam :)
[#46] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #34

Będzie można liczyć na newsa?

Na pewno. Napisz go sam - kliknji na czerwony baner "Dodaj wiadomość". Znajdziesz go na głównej stronie po prawej stronie.
[#47] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #22

Już podałem, jak. Należy dołączyć screena z tym samym blatem, z jakimś programem informującym o sprzęcie.

LOL słabo znasz WinUAE. W WinUAE jest sobie np. opcja o nazwie "Hide all UAE autoconfig boards". Do tego w zaawansowanych ustawieniach wklepujesz sobie odpowiednie rewizje dla m.in. Garego i żaden program do wyświetlania konfiguracji sprzętowej tego nie przeskoczy. Poniżej screen z WinUAE udającego A4000 (tylko z włączoną opcją maskowania UAE, bez mieszania z rewizjami - już to wystarczy, żeby oszukać programy).

Da się z grubsza zweryfikować - do kompletu zdjęcie Amigi z konkursowym blatem na monitorze.
Taaa. Położę Ami przed monitorem PC - a żeby było bardziej odskulowo, to przytaszczę i podłączę do PC monitor CRT...

Więc chciałbym, żeby wszystkie screenshoty ze sprzętów (z Amig, jak i next-genów) pochodziły z jego fizycznych instancji, a nie emulowanych. Teraz rozumiesz?

Nie, nie rozumiem. Wytłumacz mi, dlaczego AROS uruchomiony na PC z Intelem i nVidią jest lepszy (bardziej amigowy - to ten fanatyzm) od AmigaOS uruchomionego na PC z Intelem i nVidią? I dlaczego nie mogę wstawić screena ze środowiska, którego używam na co dzień, tylko muszę uruchomić maszynę wirtualną z AROSem (bo mój pc jest zbyt nowoczesny i wykręcony, żeby AROS zadziałał na nim natywnie) tylko po to, żeby zrobić screena, albo oszukiwać - bo tak naprawdę nie istnieje możliwość weryfikacji tego, czy screen powstał na klasyku, czy WinUAE. Podsumowując: AROS to klon AmigaOS 3.x na sterydach. AmigaOS 3.x uruchomiony pod WinUAE też może być nieźle rasowany. Więc dlaczego nie wrzucić go do jednego wora z AROSem AOS4 i MOS?
A tak swoją drogą to ciekawe, jak wiele AROSowiec jedzie na "fizycznych instancjach" typu Aspire a ilu jedzie na maszynach wirtualnych no i czym taka "instancja" różni się od WinUAE (oprócz producenta hosta)?

Tak, że powodzenia w dochodzeniu tego, czy screen pochodzi z "fizycznych instancji" czy to z klasyka, czy AROSa.

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2014 19:19:42 przez APC74
[#48] Re: Konkurs screenshotów?

@alt_, post #29

No przecież się się powstrzymuję. Użyłem "Popierdzieliło was" a nie...

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2014 19:25:55 przez APC74
[#49] Re: Konkurs screenshotów?

@RadoslawF, post #39

A mówiłem wpuścić tych biedaków z emulatorami bo będą marudzić.

Gdyby nie ci "biedacy z emulatorami" to na klasyka nie byłoby połowy dzisiejszego oprogramowania a na Aminecie byłyby tylko przeciągi i pajęczyny.
[#50] Re: Konkurs screenshotów?

@APC74, post #49

Jasne nie żałuj sobie, Aminetu by nie było, Amig by nie było i świat byłby rajem ups przepraszam ten raj to z innej bajki.

Pozdrawiam
[#51] Re: Konkurs screenshotów?

@APC74, post #49

A w czym to PieCe Amidze pomogły
[#52] Re: Konkurs screenshotów?

@sebbb, post #51

+
[#53] Re: Konkurs screenshotów?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #52

Ech... Nawet konkursu Wam nie można zrobić, bo się zaczynacie napierniczać. Jak człowiek na to patrzy, to kompletnie traci jakąkolwiek nadzieję.

@APC74: Wciąż nie rozumiem, co się tak AROSa uczepiłeś. Startuje w next-genach, więc nie porównuj go do Amigi.
[#54] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #53

+ Mnie też ciekawi w czym to PieCe Amidze pomogły?

np. AmiGG było dobre do czasu jak nie było robione na UAE.

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2014 23:08:05 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#55] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #53

To cie nauczy uwazniejszego stosowania slowa Amiga i nieAmiga ale jak juz zaliczysz pare wpadek i przezyjesz pranie mozgu, to zostaniesz szczesliwym amigowcem
[#56] Re: Konkurs screenshotów?

@APC74, post #49

Dobrze powiedziane. Szkoda że niewielu to rozumie
[#57] Re: Konkurs screenshotów?

@_arti, post #56

Wy tego nie rozumiecie, to że kilku czy kilkunasty programistów używa emulatora nie oznacza że jego stosowanie przez wszystkich użytkowników daje cokolwiek środowisku. No może poza powszechnym dostępem do ADFów i pojawieniem się na Amigę programów do ich obsługi.

Pozdrawiam
[#58] Re: Konkurs screenshotów?

@RadoslawF, post #57

kilku czy kilkunasty programistów używa emulatora nie oznacza że jego stosowanie przez wszystkich użytkowników daje cokolwiek środowisku

Radziu, ja tego nie powiedziałem ;) Że jest dokładnie odwrotnie, to się z tym zgadzam całkowicie. Chodzi tylko o to, że @APC74 ma dużo racji, w tym co napisał. Rozmawiałem z wieloma programistami i sporo z nich stwierdziło, że gdyby mieli robić to co robią na swojej rozklekotanej A1200 z Apollo 1240 (nie każdy jest NovaCoderem z 060/80Mhz), to pewnie raczej nie robili by nic. UAE a konkretnie - WinUAE zapewnia nieporównywalnie szybsze, stabilniejsze i bardziej niezawodne środowisko niż jakakolwiek Amiga. Nawet, z tego co pamiętam, sterowniki do któregoś z kontrolerów USB były pisane pod WinUAE.

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2014 13:07:46 przez _arti
[#59] Re: Konkurs screenshotów?

@_arti, post #58

Najczęściej scenowcy to chyba praktykująpomysł Mało kto ma ambicję tworzenia na Amidze, a wybierają emulator
[#60] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #1

Tak czy inaczej, konkurs czas zacząć. Mam przy okazji, "okazję", aby przerobić sobie nową tapetę tak, aby dobrze wyglądała na 64 kolorowym WB. Czyli musi mieć 8 lub 16 kolorów. W kategorii GFX chyba nie wezmę udziału, chociaż kto wie?. Na razie skupię się na AGA w rozdziałce 800x600 i 64 kolorach. :)
Amiga RULEZ! :)

PS. A może jednak dodałbyś do konkursu WinUAE, ale do kategorii NG. Razem z AOS4, MOS i AROS. Co o tym myślisz?

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2014 15:54:27 przez Andrzej Drozd
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem