[#91] Re: Konkurs screenshotów?

@BULI, post #90

Wiesz, nie ma się co sprzeczać, bo ogólnie Twoje odczucia dotyczą ekranu PAL-Laced, ale przez Indyvision. No i musiałaby przez to powstać dodatkowa kategoria - "Flicker Fixer".

Pomijając że istnieje takie urządzenie, to w PALu rzeczywiście WB w 640x512 nie działa najgorzej w 256 kolorach. Ale przez uciążliwe miganie, użytkownicy często wracali do rozdziałki 640x256 lub swojego czasu używali program MagicTV w 640x512, który pracuje tylko na ekranie 16 kolorowym i niweluje migotanie. Druga sprawa, część użytkowników używa/używała trybów DBLPal, Multiscan, itp.. W tym przypadku jest dwa razy gorzej z prędkością niż w migającym PALu. Jedyna rozsądna ilość kolorów dla WB na AGA w tych trybach to 64 kolory. I to koniecznie z FBlitem.
Ja mam ekran AGA w 800x600 z FBlitem. W 64 kolorach można pracować bez problemu.
[#92] Re: Konkurs screenshotów?

@Andrzej Drozd, post #91

Na AGA WB używam w 256 koloarch tryb NTSC 658x526 z overscanem i autoscroll 800x600 (na poprzedniej stronie podawałem link do filmu robionego jeszcze na 68040/30MHz, czyli wolniejszym od twojego).
[#93] Re: Konkurs screenshotów?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #92

Albo już jestem stary i ślepawy, albo się ze mnie nabijaszpomysłpomysłpomysł
W jednym linku widziałem jakieś kwadraty na jakimś kineskopie w pikselozie, a w drugim...Aminet.

WB w 800x600 nie widziałem, ale jak chcesz to pokaże ci mój, w trybie co fabryka (Commodore) dała.ok, racja

A jeżeli się pomyliłem, to sprawdź jak działa ci DBLNTSC w 640x400, 256 kolorach i zrób filmik.
[#94] Re: Konkurs screenshotów?

@Andrzej Drozd, post #91

Wiesz, nie ma się co sprzeczać, bo ogólnie Twoje odczucia dotyczą ekranu PAL-Laced, ale przez Indyvision. No i musiałaby przez to powstać dodatkowa kategoria - "Flicker Fixer".

Moja Amiga pozwala na sensowną zabawę na takich parametrach. A to że korzystam z Indi lub innego scandoublea/flickier-fixera lub monitora obsługującego PAL bez migotania nie powinno mieć nic do rzeczy.
[#95] Re: Konkurs screenshotów?

@Andrzej Drozd, post #93

SKOLMAN pisze o NTSC Laced czy o DBLNTSC ?

edit:
ShapeShifter Mac screen size 640x480 on resolution 320x200 with AutoScroll. My Amiga on resolution AGA NTSC 658x526 with Overscan screen size 800x600.

http://www.youtube.com/watch?v=zQsE2OOtwZo

Ja kiedyś używałem WB w 640x256, ale screen size ustawiony miałem na 640x512, na całej powierzchni miałem okienka otwarte i nie musiałem się męczyć w interlace :P
.
Autoscroll Rulez :)

edit-----------------

Takim sposobem można używać nawet 800x600 i na zrzucie ekranu nie będzie tego widać :)

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2014 10:23:36 przez KJB
[#96] Re: Konkurs screenshotów?

@BULI, post #94

No to zapytaj Skrzypa. Ja w takim razie wycofuję się z konkursu. Nie zamierzam robić screenshotów AGA w 256 kolorach, ponieważ nie da się na tym u mnie pracować. To tyle.OKpomysłpomysłpomysł

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2014 10:31:48 przez Andrzej Drozd
[#97] Re: Konkurs screenshotów?

@Andrzej Drozd, post #96

Jak na razie, zostaje ograniczenie do 64 kolorów. Cuda można wyprawiać w kategorii WinUAE, albo GFX.

Co do prac, to nie dostałem żadnej nowej w ciągu ostatnich dwóch dni, na początku tylko rzuciło się kilka osób.
Przed chwilą dodałem śmieszny ficzer, pozwalający na przesuwanie okienka po stronie. Niestety, przesuwa mi się razem ze stopką i reaguje całe, nie tylko przy ciągnięciu za belkę. Jeśli ktoś chciałby pomóc, i dodać parę innych "interaktywnych" elementów do okienka i strony, niech napisze ;)
[#98] Re: Konkurs screenshotów?

@Andrzej Drozd, post #96

Tylko się nie obrażaj. Nikt CI nie każe robić na siłę screenów w 256 kolorach.

Daj screeny w ilość kolorów jaką używasz + opis jaki to konfig i jaki sterownik ekranu i wtedy można ocenić efektywność i efektowność blatu w stosunku do możliwości konfigu Amigi.

Poza tym to o czym pisali koledzy, autoscrool (też z tego kiedyś korzystałem), czyli ekran w 256 kolorach Hi-Res (640x256) a wielkość blatu np 800x600.
[#99] Re: Konkurs screenshotów?

@Andrzej Drozd, post #32

proszę filmik rozdzielczość słaba ale wszystko widać

http://www.youtube.com/watch?v=HFXP6AWpEOc&feature=em-upload_owner#action=share
[#100] Re: Konkurs screenshotów?

@sebbb, post #99

No i dość poważnie "żółwi" się w 256 kolorach. A to tylko PAL. Wyboraź sobie że w DBLPal lub Multiscan jest 2x wolniej.

No i zapomniałeś pokazać prędkość górnej belki (górnego menu), która pracuje z ToolsDeamonem, zawierającym conajmniej 20 pozycji do udpalenia. Wtedy widać jak długo menu się odrysowuje i jak zamula.

PS. Ja pod koniec terminu, wyślę WB w 800x600 i 64 col. Później zrobię podobny film w 64 i 256 kolorach.
[#101] Re: Konkurs screenshotów?

@sebbb, post #99

Oooo i o to chodziło, myślę, że widać o co chodzi.
Ja sprawdzałem na AOS3.9 (trochę wolniejszy), ale z FBlitem (HiRes-Laced 256) i było podobnie lub ciut szybciej (moje wrażenie za sprawą Apollo 040).
[#102] Re: Konkurs screenshotów?

@Andrzej Drozd, post #100

A to tylko PAL. Wyboraź sobie że w DBLPal lub Multiscan jest 2x wolniej

Andrzej, ale właśnie o tym rozmawiamy, że ktoś może używać "zwykłego" PALa, a niezamulonego DBPala i wtedy użytkowanie go w 256 kolorach ma sens (zostaje więcej pamięci CHIP)!
Strasznie mi się nie chce i nie mam sensownej kamerki, ale jak trzeba będzie to pożyczę i zrobię filmiki niedowiarkom!
[#103] Re: Konkurs screenshotów?

@Andrzej Drozd, post #100

Może ustalcie jeszcze z jaką minimalną prędkością (fps) ma działać system, na przykładzie przesuwu górnej belki pomysł
Bo żółwienie się, to pojęcie względne pomysł
[#104] Re: Konkurs screenshotów?

@parallax, post #103

Na kartach graficznych normalnie się w ogóle nie przesuwa, a chyba nawet w Super Hi-res Laced na A1200/A4000 AGA zawsze się przesuwa płynnie, bo jest realizowane przy pomocy rejestrów ekranu (bez potrzeby kopiowania zawartości ekranu).
[#105] Re: Konkurs screenshotów?

@BULI, post #102

Zrób i z ręką na sercu powiedz że codziennie używasz Hires-Laced w 256 kolorach.

W następnym konkursie można zrobić kategorię AGA w 256 kolorach (ja już w niej wtedy nie wezmę udziału), ale prosiłbym każdego użytkownika który wystawi screen 256 col, aby załączył certyfikat od księdza i wykrywacza kłamstw, że codziennie używa takiej ilości kolorów przed odpalaniem gier WHDLoad, wymagających dem i programów graficznych.pomysłpomysłpomysł

Założę się że prawie każdy ma goły system i tak brzydki (czyt. standardowy) jak na tym filmiku.
Teraz gdy jest konkurs, nagle ludzie wyszli z letargu i na nowo odkrywają tryby 256 col, które i tak na dłuższą metę porzucą. To co mamy przedstawiać? Wesołą twórczość czy prawdziwe blaty użytkowe?
[#106] Re: Konkurs screenshotów?

@parallax, post #103

na przykładzie przesuwu górnej belki

Nie chodzi o przesuwanie górnej belki na dół, tylko o otwieranie menu na górnej belce. Menu z ToolsDeamonem z dużą ilością pozycji.
[#107] Re: Konkurs screenshotów?

@Andrzej Drozd, post #105

żywa takiej ilości kolorów przed odpalaniem gier WHDLoad, wymagających dem i programów graficznych.

Według tego co napisałeś to system w Hires-laced 256k zostawia nawet więcej CHIP ramu niż twój DBPal w 64 kolorach, więc w czym problem.

Założę się że prawie każdy ma goły system i tak brzydki (czyt. standardowy) jak na tym filmiku.

Jak gra wymaga 2MB CHIP to nie trzeba rezygnować z ładnego sytemu, bo można skorzystać z skryptów i RADu!

Wesołą twórczość czy prawdziwe blaty użytkowe?

A to dobre pytanie. Mój system jest bardzo umiarkowanie "ozdobiony", ale w razie konieczności wciśnięcie odpowiedniego klawisza pod czas bootowania daje mi odpowiednio "suchy system", jak i "wypasiony" (ale używalny), a to jest konkurs na najładniejszy blat! Tak?
[#108] Re: Konkurs screenshotów?

@flops, post #104

Na kartach graficznych normalnie się w ogóle nie przesuwa

Oj tam oj tam "normalnie - nienormalnie". Jak się bardzo chce, to zarówno po CGX jak i P96 można. :)
[#109] Re: Konkurs screenshotów?

@BULI, post #107

Według tego co napisałeś to system w Hires-laced 256k zostawia nawet więcej CHIP ramu niż twój DBPal w 64 kolorach, więc w czym problem.

Gdzie to napisałem? Czy chodzi ci o system z filmu sebbba? Tam przecież nie ma tapety, nie ma skórek Birdie na oknach, nie ma zegarka i wielu innych rzeczy , aby system mógł konkurować z innymi.

Tak czy inaczej nie ma się co kłócić. W następnej edycji konkursu będziecie robić screeny AGA w 256 kolorach, a ja zajmę się tylko kategorią GFXpomysłpomysłpomysł
[#110] Re: Konkurs screenshotów?

@Andrzej Drozd, post #109

Jasne, że nie ma się o co kłócić, a tak z Ciekawości ile Ci zostaje CHIPu po odpaleniu twojego konfigu w 64 kol?
[#111] Re: Konkurs screenshotów?

@Andrzej Drozd, post #105

Ale ja właśnie używam jak najprostszego systemu na Amidze i nie uważam że jest brzydki na Mac-u też używam OS X bez zbędnych bajerów
[#112] Re: Konkurs screenshotów?

@Andrzej Drozd, post #106

Wiem o co Ci chodziło pomysł
A jak dla kogoś dana prędkość będzie ok, przy której dobrze się pracuje, dla Ciebie za wolno, a jeszcze dla kogoś średnio? pomysł
[#113] Re: Konkurs screenshotów?

@Andrzej Drozd, post #93

Na monitorze VGA najszybciej chodziły mi tryby Euro36 i Multiscan, tryby DBL to do odpalania gierek w 320x200 jak Dune2. No i podstawa to ROM przeniesiony do pamięci Fast i zainstalowany CGX-AGA z CyberBugfiX oraz Fblit.

====================
This monitor driver substitutes standard videomode by CGX analogues.
It allows to start some CGX program and use cgx features: PLANES2FAST,
SUPERLAYERS (fastest layers replacement), SUPERGELS, etc.
Friendly to videoboard. Must be start before fblit.

Requires:
ECS/AGA Amiga
CPU 020 and better
properly installed CGX

http://aminet.net/package/driver/video/CGX-AGA
====================
[#114] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #1

Tak z ciekawości pytam. Screeny blatów w kategorii UAE, które wysłałem prawie tydzień temu, zaginęły "w zalewie" pozostałych prac konkursowych, czy może naruszyłem jakiś punkt regulaminu i zostałem zdyskwalifikowany?
[#115] Re: Konkurs screenshotów?

@APC74, post #114

Nie dostałem od Ciebie żadnych blatów. Sprawdź, czy nadałeś maila na poprawny adres.

Ale nie, kurde... Zamiast sprawdzić, to najlepiej jechać z mordą na forum i ironizować, co? :D
[#116] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #115

Bracie- po co ta agresja szeroki uśmiech
[#117] Re: Konkurs screenshotów?

@BULI, post #116

To nie ja tu przejawiam agresję, tylko pan wyżej, irytując się publicznie, zamiast kulturalnie zapytać. Ogólnie ton wypowiedzi tej, jak i jego poprzednich w tym temacie, wskazuje na to, że jest chyba bardzo tym konkursem zirytowany.

A co do wiadomości, to nie wiem, jak mu się to udało zrobić, ale:

Dlaczego ta wiadomość jest w Spamie? Bo jej zawartość jest typowa dla spamu.

Inne wiadomości do Spamu nie trafiły ;>
[#118] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #115

No proszę. Pan Wszystkowiedzący... Z góry założyłeś, że nie sprawdziłem twojego e-maila, czy wróżenia z fusów nauczyłeś się na kursach korespondencyjnych?
[#119] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #117

To moja wina, że używasz gównianego konta google (Always In Beta TM)? W wątku o ewentualnym konkursie na najlepszą grę napisałeś: "A na razie dostałem 4, z czego tylko dwie były grabami z Amigi, plus jedna nie spełniała wymogów przesłania pracy." Dlatego wysnułem hipotezę, że tą odrzuconą pracą była moja, by ją potwierdzić zadałem pytanie, ale zamiast odpowiedzi otrzymałem (jak zwykle w twoim przypadku) stek wyzwisk. W takim razie pozwolę sobie na pyskówkę: Kultury cię matka nie nauczyła gówniarzu?
[#120] Re: Konkurs screenshotów?

@APC74, post #119

Dodałem wszystkie screenshoty, które przyszły do mnie w ciągu ostatnich tygodni.
Przypominam, że czas macie jeszcze do 18 marca.

A, i ważne.
W związku z pewnymi zmianami wewnętrznymi w mojej sieci, będę musiał usunąć stronę spod starego adresu. Czy byłby ktoś tutaj, kto mógłby do 18 marca udostępnić mi przestrzeń HTTP na tę stronę?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem