[#61] Re: Konkurs screenshotów?

@Andrzej Drozd, post #60

Myślę, że coś w tej materii będę mógł zmienić ;)
Pomyślę nad tym trochę i dam znać wieczorem, jak wrócę do domu.
[#62] Re: Konkurs screenshotów?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #54

Mnie też ciekawi w czym to PieCe Amidze pomogły?

Skrośna kompilacja. Rozwinąć temat?

Przykłady powiązane z głównym tematem wątku - graphics.library cosmosa, dzięki której niejedna Amiga odrobinę przyśpieszyła operacje graficzne i dzięki której możemy sensownie działać w większej ilości kolorów WB. Wazp3D (Warp3D) - poczytaj readme. ClassicWB, AmigaSYS, AmiKIT. A nawet polskie czcionki (AmigaPL, ISO) np. te mojego autorstwa były pobrane więcej razy, niż jest kont na PPA a wszystkie zrobiłem po tym parchatym PC/WinUAE.
[#63] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #53

@APC74: Wciąż nie rozumiem, co się tak AROSa uczepiłeś. Startuje w next-genach, więc nie porównuj go do Amigi.

AROS (najczęściej uruchamiany pod maszyną wirtualną hostowaną przez Windows lub Linuksa) był tylko przykładem, jak chcesz to przypieprzę się do czegoś innego. Wytłumacz mi jak wg ciebie ma się Amithlon do punktu 5 regulaminu konkursu (usunięcie prac wykonanych m. in. na emulatorze). A teraz cytat z Wikipedii (bo mi się nie chce produkować - podkreślenia własne):

Amithlon - emulator komputera Amiga z procesorem Motorola 68k dla komputerów PC, którego producentem jest firma Haage&Partner.

Rozprowadzany był w postaci samouruchamiającej się płyty CD wraz z systemem AmigaOS w wersji 3.9. Do uruchomienia emulator wykorzystuje ograniczoną do minimum dystrybucję Linuksa.

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2014 16:42:24 przez APC74
[#64] Re: Konkurs screenshotów?

@sebbb, post #51

Chcesz porozmawiać o tym, na czym były zaprojektowane np. karty turbo dla klasyków (np. ACAxxx)?
[#65] Re: Konkurs screenshotów?

@APC74, post #62

Na AGA używam CGX-AGA (na yt pod filmem więcej szczegółów)
http://www.youtube.com/watch?v=zQsE2OOtwZo

"Wazp3D"
na Amidze mam sprzętowe Warp3D i Warp3DPPC

"ClassicWB, AmigaSYS, AmiKIT."
AmigaOS3 z VisualPrefs i innymi duperelami, to mają być te programy? ;)

Niestety autorem czcionek, których używam jest ktoś inny link.
[#66] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #61

Zrób osobną kategorie WinUAE, i nie bawmy się w detektywów kto pod czym i na czym zrobił screenshota. Margines zaufania do uczciwości, w końcu to nie konkurs o miliion złotych. Jak zaczniemy wchodzić w szczegóły to nici z zabawy, już pierwsze symptomy bredniowątku wystąpiły.
[#67] Re: Konkurs screenshotów?

@adam_mierzwa, post #66

A po co w ogóle ta segregacja? Nie wystarcz podać w opisie na jakim sprzęcie zrobiony?
Przecież wiadomo, że im bardziej wypicowany desktop tym silniejsza konfiguracja potrzebna...
[#68] Re: Konkurs screenshotów?

@Dopuser, post #67

Moja propozycja najmniej zmieniała pierwotną koncepcję. Może i tak być jak piszesz, jeśli opis będzie.
Oby wogóle coś było, przy okazji wreszcie okaże się ilu z udzielających się na forum jest przynajmniej na etapie przestawiania ikon. Obym się mylił ale może nie być przełożenia zainteresowania tematem na nadesłane treści. Konkurs jest fajnym wreszcie konkret w temacie hobby.
[#69] Re: Konkurs screenshotów?

@adam_mierzwa, post #68

Po namowie, kilku przemyśleniach i przepisaniu jeszcze raz nowych punktów regulaminu na nieużywające polskich znaków (błagam, Topaz z polskimi znakami w TTF, prooooszę, ma ktoś?) dodałem w końcu nową kategorię dla emulatorów. Wszystko wyjaśniłem na stronie konkursu.

Przepraszam, że regulamin jest tak długi i pogmatwany, ale musiałem go tak uściślić, ze względu na wszystkich nudziarzy, malkontentów, fanatyków, psychopatów i ludzi, którzy Amidze bardziej szkodzą niż ją rozwijają. Po prostu, po ponad trzech latach obserwacji środowiska dochodzę do wniosku, że nie można Wam po prostu napisać "wrzucajcie swoje pulpity na konkurs@blatów.ppa, potem razem wybierzemy najlepszy", bo prędzej czy później i tak się pożrecie (>sugerowanie, że już teraz właśnie tego nie robicie). Jak człowiek się nad tym zastanawia, to przestaje widzieć sens w jakichkolwiek inicjatywach rozwoju środowiska. I z tego powodu chyba wielu ludzi nie ma tyle samozaparcia co ja (chociaż mi też powoli się kończy) i nie robią nic w temacie bo wiedzą, że zostaną zakrzyczeni i pożarci. Smutne to i straszne.

@APC74: Miałem Ci odpisać merytorycznie, długo i porządnie, ale uznałem, że nie ma sensu, skoro nawet w ciastku znajdziesz robaczka. Po prostu zluzuj gacie i daj sobie nieco na wstrzymanie.
[#70] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #69

Doszły pierwsze prace konkursowe. Mam nadzieję, że to zachęci niepewnych do rozpoczęcia tworzenia dzieł sztuki tworzonych przez radosne przesuwanie ikonek i uwiecznianie tego na grabach ;)
[#71] Re: Konkurs screenshotów?

@Dopuser, post #67

A po co w ogóle ta segregacja?

Po to, aby cudownie wypicowany WB na A500, który zachwyca znawców tematu - automatycznie nie przegrał np. z świeżo zainstalowanym AmigsSYS na WinUAE lub gołym AOS4. Niechaj się użytkownicy tych systemów porywalizują między sobą, w swojej kategorii.pomysł
Bo kto by porównywał demo z C64 do Katedry Bagińskiego? Logiczne? Logiczne.
[#72] Re: Konkurs screenshotów?

@Andrzej Drozd, post #71

O to to.
Polać ten pan! OK brawo!
[#73] Re: Konkurs screenshotów?

@Andrzej Drozd, post #71

W ocenianiu także się bierze pod uwagę pomysł i możliwości sprzętowe, także nie tylko będą brane pod uwagę aspekty graficzne pomysł Także śmiało mogło by pójść bez kategorii, bo zdajemy sobie sprawę nad przewagą nowych systemów i nowych Amig, tudzież możliwościami emualtorow w tym przypadku winuae nad klasycznymi systemami działającymi na klasycznych Amigach pomysł
[#74] Re: Konkurs screenshotów?

@parallax, post #73

Także śmiało mogło by pójść bez kategorii,

Bzdura wróżnica między ekranem 16 a 256 kolorów jest kolosalna, podobnie jest z trybem PAL a ekranem z GFX, tam jeszcze poza kolorami dochodzi spora różnica w rozdzielczościach.

bo zdajemy sobie sprawę nad przewagą nowych systemów i nowych Amig

Nie ma nowych Amig, są nowe AmigiOne.

Pozdrawiam
[#75] Re: Konkurs screenshotów?

@RadoslawF, post #74

Bzdura wróżnica między ekranem 16 a 256 kolorów jest kolosalna, podobnie jest z trybem PAL a ekranem z GFX, tam jeszcze poza kolorami dochodzi spora różnica w rozdzielczościach.

Dlatego kategorie są, a w konkurencji UAE nie ma ogarniczeń, żeby każdy mógł sobie ulżyć i zaszaleć.

Nie ma nowych Amig, są nowe AmigiOne.

Dobra, dobra, cicho już, błagam...
wymiotuje
[#76] Re: Konkurs screenshotów?

@RadoslawF, post #74

Ja, jak i wielu innych nie rajcuje się już mega kolorowymi pulpitami i wysokimi rozdzielczościami, bo to nie lata 90-te I widać, że nie wiesz o co mi chodziło pomysł Ale też nie mam zamiaru objaśniać pomysł

P.S. AmigaOne X1000 = Nowa Amiga OK

E: Po za tym nie sztuką jest walnąć mega kolorową tapetę, zainstalować w chwilkę pakiet ikon, czy też pierdyknąć od razu jakiś gotowy temat w nowych systemach pomysłok, racja
Zobaczymy w ogóle czy ten konkurs miał senspomysł

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2014 09:03:33 przez parallax
[#77] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #69

Jak człowiek się nad tym zastanawia, to przestaje widzieć sens w jakichkolwiek inicjatywach rozwoju środowiska.

Konkurs blatów WB inicjatywą rozwoju środowiska? Ja Cię proszę, nie rozśmieszaj mnie
[#78] Re: Konkurs screenshotów?

@parallax, post #76

Ja też się nie rajcuje, ale w odróżnieniu od ciebie nie krytykuje tego. A jakie blaty mają inni nie zaszkodzi zobaczyć.

Niestety ale to nie jest nowa Amiga, to w dalszym ciągu tylko i wyłącznie AmigaOne.

Gdybyś był Amigowcem to wiedział byś że liczba pakietów ikon jest mocno ograniczona. Myślisz że wystarczy ładna tapetkę walnąć ? To sprawdź. A przepraszam zapomniałem, musiał byś mieć Amigę a ty jesteś taki przyszywany Amigowiec bez Amigi.

Czy ma sens to my zobaczymy, ty tego nie dostrzeżesz, nie jesteś w stanie tego dostrzec, dla ciebie ma sens wklejanie obrazków, animacji i smailów i żaróweczek. I prowokowanie w temacie AmigiOne w różnych nie związanych z nią wątkach.

Pozdrawiam
[#79] Re: Konkurs screenshotów?

@parallax, post #76

Ja, jak i wielu innych nie rajcuje się już mega kolorowymi pulpitami i wysokimi rozdzielczościami, bo to nie lata 90-te

A ja się rajcuje :) , odkąd mam Amigę (czyli od 1989 ) to NIGDY nie widziałem dwóch takich samych pulpitów systemowych . Każdy ma swój gust, swoje ikony/tapety itd.

Oryginalny pulpit to , przynajmniej dla mnie, była jedna z tych cech, która odróżniała Amigę od "Szarego" PC, dlatego , osobiście uważam, że taki konkurs to powrót do Amigowej tradycji, i nie ma znaczenia na czym kto Amiguje - ważne że to robi :)
[#80] Re: Konkurs screenshotów?

@recedent, post #77

Rozwoju w sensie integracji naszej społeczności. Jeżeli nawet tylko kilka osób jest zainteresowanych, to już duży sukces, a ja chętnie pooglądam, może uda mi się później od kogoś wysępić ustawienia, żeby samemu nie tracić czasu, a mieć ładny pulpit.
[#81] Re: Konkurs screenshotów?

@flops, post #80

a ja chętnie pooglądam

Tu masz setki amigowych blatów do oglądania...
[#82] Re: Konkurs screenshotów?

@Dopuser, post #81

Setka +, a nie setki. A na konkurs wystawia się to co najlepsze. Malkontenci
Żeby nie offtopować, reszta będzie w dziale scena, temat: 'Czy i kiedy party w PL'. Tam jest wiele ciekawych konkursów.

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2014 12:00:05 przez flops
[#83] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Konkurs screenshotów?
[#84] Re: Konkurs screenshotów?

@trOLLO, post #79

Ja też lubię fajnie "zrobiony" mieć pulpit, ale to nie oznacza, że taki pulpit na OS 1.3 na nagiej A500 przegrałby z tym w nowej Amidze z OS 4.1, czy też nawet 3.0 odpalonym pod winuaepomysłok, racja
[#85] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Konkurs screenshotów?
[#86] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Konkurs screenshotów?
[#87] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Konkurs screenshotów?
[#88] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Konkurs screenshotów?
[#89] Re: Konkurs screenshotów?

@RadoslawF, post #78

Nie masz ikonek? ;)

http://aminet.net/search?query=icons

"Magazyn Amiga CD Specjalny - Ikony"
[#90] Re: Konkurs screenshotów?

@Skrzyp, post #87

Zrobiłem wczoraj test i uruchomiłem sobie blat Workbencha w Hires-Laced w 256 kolorach z max overscanem (całkiem spora rozdziałka wyszła), ale na Indyvision Mk2 więc bez migania

I powiem Wam, że prędkość na Apollo 040@33 jest bardzo zadowalając, spokojnie można na tym pracować (mam porównanie, "na codzień" mam Workbencha na Radeonie w 16bitach).

Z FBlit'em zostaje mi 1600KB pamięci CHIP (z hakiem), z dużą tapetą na blacie (jakiś 24bit JPEG 800x600)- także z Flicker-fixer'em lub odpowiednim monitorem spokojnie się pracuje na takim konfigu i to bez żadnego masochizmu!!!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem