[#1] Amiga - który komputer jest najlepszy?
Witam!
Nigdy nie miałem styczności z amigą (co najwyżej z C64). Mimo to chciałbym sobie kupić amigć, żeby sić pobawić. Którą amigć polecacie?

Pozdro
zi0m
[#2] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@zi0m, post #1

Pytanie tylko w co chciałbyś się bawić na tej Amidze. Jeżeli w stare gry to optymalna jest A1200 z kartą Blizzard 1230-IV. Jeżeli w scenę to również A1200, ale z mocniejszą kartą (najlepiej z 68040/40, ewentualnie 68060/50). Jeśli natomiast chcesz mieć mocny sprzęt do pracy raczej użytkowej to możesz się przymierzyć do Pegasosa II.
[#3] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@zi0m, post #1

Jeśli chodzi o stare Amigi to A4000, a jeśli nie będzie to A1200 :) Najlepiej taką Amigę od razu rozbudować lub kupić od razu rozbudowaną (jeśli trafi się taka oferta) np. o karte turbo z procesorem PowerPC, dodatkową pamięcią, kartą graficzną, etc. Polecam też przejrzeć podobne wątki na forum, bo było ich już kilka lub kilkanaście.

Z nowych można polecić np. MicroA1.

[#4] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@grxmrx, post #3

Z nowych można polecić np. MicroA1.

Można byłoby polecić, gdyby była produkowana. Obecnie nie da się kupić nowej MicroA1.
[#5] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@zi0m, post #1

Nalepsiejsza jest moja!! ;) nie oddam za żadne pieniądze ;)) :D

[#6] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@zi0m, post #1

Tak jak napisał Krashan, jeżeli chcesz się tylko pobawić, to kup A1200 z kartą z prockiem 68030-50 MHz + troche ram + jakiś dysk (z 2 GB starczy :D ) , jeżeli chcesz czegoś więcej, to albo Pegasos II, albo AmigaONE ( ale to tylko używane, bo nowych narazie nie ma) . Oba komputery (tj. Pegasos II i AmigaONE) wyposażone są w silne procesory PPC G3/G4, mają AGP, PCI i inne takie ;)

[#7] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@Grzegorz Kraszewski, post #4

Można byłoby polecić, gdyby była produkowana. Obecnie nie da się kupić nowej MicroA1.
I co z tego. Pozostale modele Amig tez juz nie sa produkowane i nie da sie kupic fabrycznie nowej.

[#8] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@BagoZonde, post #5

A nie, bo moja :)

[#9] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@Olo, post #6

Tylko pamietaj o tym ze taka amigaone kupisz za
cene 2 pegasosow .

Jak jestes zainteresowany to odwiedz forum na tym serwisie :)

[#10] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@reactor, post #7

Pozostale modele Amig tez juz nie sa produkowane i nie da sie kupic fabrycznie nowej.

Oczywiście. Ja tylko odniosłem się do przymiotnika "nowy" w wypowiedzi grxmrx-a. Natomiast można kupić fabrycznie nowego Pegasosa II. cool
[#11] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@Grzegorz Kraszewski, post #10

Oczywiście. Ja tylko odniosłem się do przymiotnika "nowy" w wypowiedzi grxmrx-a. Natomiast można kupić fabrycznie nowego Pegasosa II. cool
Mozna tez kupic fabrycznie nowego peceta czy Maca lub inny komputer/konsole na ktorym mozna emulowac Amige.
Wlasnie, slowo-klucz jest w temacie.

[#12] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@reactor, post #11

Mniam lubie takie teksty.

Powiem Ci szczerze jak Ci nie pasuje ze amiga = Pegasos to przestan tu komentowac,idz na jedyny -ideowo-slusznie portal i bedzie spokoj mofce!

[#13] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@zi0m, post #1

c64 to nie amiga :)

[#14] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@QkiZ, post #13

Przeciez nie napisalem, ze C64 to Amiga.

A mniej wiecej ile kosztuja:
AmigaOne, MicroA1, A1200, A4000 i Pegasos II?
[#15] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@zi0m, post #14

tak na palkie;)
4000
4000
100
500 - 1000
2000
Z tym ze a1200 i a4000 to kompy w calosci natomiast reszta to plyty glowne

[#16] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@zi0m, post #14

O A4000 zapomnij, tylko dla mistrzów (czyt. nie da sie dostać). Sytuacja podobna z A1 (około 3500 zł chociaż wątpie żeby ktoś taniej sprzedał - ofkoz sama płyta główna), A1200 możesz dostać za ok. 150 zł (cały komplet), lub jak ci sie uda za dobre piwo . Można też dostać Pegaza1 (ok. 1000 zł za płyte gł.) nawet niedawno na allegro poszedł chyba cały zestaw za nieco ponad 1000 zł . Chociaż peg 1 może być cięzko dostępny. Najtrudniej dostać A4000, potem A1 :) Pegaz2 to jakies 2000 zł (płyta) ale uzywanego może dostaniesz nawet za 1800 :)

Ostatnia modyfikacja: 04.07.06 17:06
[#17] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@zi0m, post #1

Nie można też zapominać o dopalonej a3000 czy nawet 2000 :)
[#18] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@reactor, post #11

nie wiem ale dla mnie prawdziwa amiga to jest amiga na kótrej natywnie (po rozbudowaniu) mogę uruchomić dowolny system operacyjny
każda amiga made in commodore pod to podpada

[#19] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@rotfl, post #17

Czesć !

Najleprzym rozwiązaniem jest mieć kilka Amig w róznych konfiguracjach.
Wtedy jest pewność, że cała gama oprogramowania będzie działać na którejś z nich. :D
A tak na poważnie to ja mam w tej chwili dwie Amigi .
Pierwsza to A 500 Z 1MB (z przełącznikiem chip-slow) na pokładzie do odpalania starych gierek i demek oraz kilku programów. Druga to A1200 z blizzard IV 030/50 z FPU i 16 MB na pokładzie. Mogę z czystym sumieniem polecić tą konfigurację dla osoby, która chciałaby pograć w różne bardziej rozbudowane gry, pooglądać fajne demka, posłuchac muzy.
Zresztą ten config polecili mi koledzy z forum za co im bardzo dziękuję- działa suuuper :D :D :D.
Aha nawet SUPER FROG mi się teraz nie tnie
To chyba tyle.

Pozdrowienia dla wszystkich na forum !!!

mic

--

Amiga 500 1MB
Amiga 1200 Escom, 3.1, blizzard IV 1230/50 FPU 16MB, HD 1,6
[#20] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@AmiChris, post #12

Wybacz, ale to nie jest kwestia mojego pasowania lub nie.

[#21] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@reactor, post #11

slowo-klucz jest w temacie.

I co z tego, skoro nie ma drzwi, które obecnie możnaby tym kluczem otwierać. Można jedynie otworzyć drzwi piwniczki z muzealnymi okazami.
[#22] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@reactor, post #20

Robisz problem z nazwy taka jest prawda,za niedlugo nie bedzie mozna powiedziec:
"Jest cos takiego jak pegasos ktory uruchamia soft z amigi klasycznej(i nie tylko),feeling jest bardzo pododobny,jest 10 razy szybszy od najszybszego klasyka" bo zaraz ludzie twojego pokroju beda krzyczec ze to nie amiga to zlooo etc..

[#23] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@Fazior, post #15

Kurcze drogie troche są te nowsze amigi (cena chyba porownywalna do C65 :D)... ale A1200 mnie jeszcze stac... i chyba tą amige wybiore :) Chyba, ze polecacie A2000 i A3000, o których wspomnial rotfl (i o ile nie są za drogie).
[#24] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@zi0m, post #23

Nadal nie napisałeś do czego potrzebujesz tej Amigi to i trudno coś doradzić, patrz 2 post w tym wątku.
[#25] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@zi0m, post #23

A2000-ograniczone możliwości, jedynie Zorro II, slot wideo, slot FastCPU, bardzo niewiele dodatków (turbo, rozszerzenia itp.)
A3000-prawie to samo co A4000 tylko ECS zamiast AGAtki, co za tym idzie nieco mniej wydajna konstrukcja. Dopałki nieco lepsze (i droższe) niż do 1200...niemniej rzadziej spotykane.

Tak naprawdę to dla A1200 nie ma wśród klasyków sensownej alternatywy (czyt. w miarę taniej i wydajnej, a z dużymi możliwościami rozbudowy)

OT: Co do pegaza...konstrukcja nie będąca żadną kontynuacją A. Classic (zresztą jak i A1) oparta na PPC G3/G4 (szczególnie ten drugi procesor jest potężżżżżżny). Niemniej nie jest to ani Amiga, ani Mac, ani żaden klon...poprostu całkiem nowa platforma (+MOS), za to z możliwością niewiarygodnie wydajnej pracy zarówno w środowisku MacOS jak i AOS (chociaż przy emulowanym środowisku). x86 musi się przy tej emulacji namęczyć nieco więcej ;) Niemniej nie ma czegoś takiego jak nowa Amiga i Pegasos nigdy (raczej) na to miano nie zasłuży (zresztą czemu by to komuś było potrzebne? Czy ja jako blaszak-user miałbym się przejmować wymyślaniem nazwy dla 64 bitowej platformy PC nie mającej zbyt wiele wspólnego z starym PC , po co? mnie wystarcza to ze jest niemal w pelni kompatybilne z x86, ale blaszakiem to tego potwora wydajnosciowego bym nie nazwal :P)
[#26] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@Sylwester, post #24

A, sorki, przeczytalem ten post (przeczytalem wszystkie), ale zapomnialem odpowiedziec) :)
Chcialbym podlaczyc amige do internetu, pograc sobie w gierki, moze troche poprogramowac (o ile mi sie spodoba) :)
Mysle, ze juz wybralem - A1200 :)
[#27] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@Sylwester, post #24

Cześć!

Niewiem czy Amiga 2000 będzie dobrym wyborem, a A 3000- niezły sprzęt ale hmm... :)
Ja na twoim miejscu skupiłbym się raczej na lekko dopalonej A1200.
Pisałem Ci w poprzednim poście o mojej Ami. Moge tylko dodać że ten config jest bardzo stabilny i niema z nim żadnych problemów. Amiga działa na oryginalnym zasilaczu od A500 (lekkim). Oczywiście jest w oryginalnym desktopie. Co do sceny to może niektóre demka w pewnych momentach nie chodzą 25 FPS ale cóż... :), ale jeśli by Ci się udało kupic mocniejsza kartę to licz się z możliwymi małymi przeróbkami. Zreszta kupic teraz dobra karte ... ja na swojego blizzarda polowałem 6 miesięcy :D

Pozdrawiam cześć!

mic
[#28] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@zi0m, post #26

Internet, grać w gierki, programować, hmm.. minimum to A1200 + 040-40MHz, z 32 MB Ram, Mediator i do tego jakaś karta graficzna na PCI .

Chociaż z tym internetem to może być cięzkawo, bo amiga jest "lekko"zacofana w przeglądarkach www, żadna z obecnych nie obsługuje dzisiejszych standardów.

A jak kolega chce pracować, to zdecydowanie polecam Pegasosa II, lub jeżeli się uda gdzieś dostać AmigeOne/microA1, to są nowe komp[utery, zdecydowanie szybsze od jakiejkolwiek starszej amigi, a przy tym są w zasadzie w 100% kompatybilne ze starszym oprogramowaniem :D

[#29] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@zi0m, post #1

Jezeli chcesz zaczac z Amiga, to tylko A1200. Jest tania i pomoze Ci poznac system. Na poczatku wystarczy:
1. A1200 - 100 zl

2. Rozszerzenie ramu 4 lub 8 MB (polecam wersje z o20 podkreconym oscylatorem 28 MHz) - 20-30 zl

3. Stary pecetowy HD (do 4GB) za grosz.

4. CD-ROM za grosz.

5. System 3.0 (mozna ladnie i dosc oszczednie podbajerowac nawet na karcie z 4 MB ramu).

Gdy poznasz juz system i zlapiesz to "cos", wtedy bez problemu bedziesz sie umial zabrac za WinUAE (mulator Amigi). Tam bedziesz mogl odpalic Ami 4000/1200 z karta GFX, dzwiekowa, duza iloscia ramu i zobaczysz co dalej - czy cieszyc sie powolnym Classiciem (a1200) i jeszcze bardziej ja rozbudowac, czy kupic jakas nowa Ami z G4 (chodzi o predkosc).
[#30] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@Grzegorz Kraszewski, post #21

Nie musisz nikomu przypominac ze Amiga jest wiekowym komputerem. Lecz mmo to dalej przyciaga ludzi.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem