[#121] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #119

toć ja wiem że flash bezpieczny, przecież nie miałem na myśli że wybucha od czasu do czasu niszcząc komputer, a nieszczęsnego właściciela pozbawiając kończyn ;)
chodzi mi dokładnie o programowanie flasha.... w swiecie PC masz z nim do czynienia w czasie uaktualniania Biosu właśnie. mały psikus elektrowni bądź ktoś robiący zwarcie w gniazdku w pokoju obok w trakcie programowania flasha, i rzeczywiście wizyta w serwisie wymagana (tylko gdzie znajdziesz najbliższy serwis mający kiedyś do czynienia z Pegazem czy A1).
zresztą nie wiem jak jest gdzie indziej, ale każdy Pegaz jest wyposażony w bootawalny CD systemowy (a jak nie jest, to po ściągnienciu ISO Image można go sobie wypalić... ja mam oryginalny 1.4 z Genesi i 1.4.5 wypalony z ISO), po wsadzeniu płytki do CD Pegaz z niej startuje i masz dostęp do plików na HDD. Można sobie uszkodzone pliki zastąpić tymi z CD. Pegaz to nie PC, wizyta w serwisie niepotrzebna :)

Ostatnia modyfikacja: 07.07.06 11:59
[#122] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@wali7, post #118

@ wali7
aha, bo na naszych krakowskich imprezach o niczym takim Szaman and Co nie wspominali, więc gdyby to mieli, to na pewno by się pochwalili.

Na pewno mają, bo sam widziałem i nawet macałem :) Nie o wszystkim da się powiedzieć na takim spotkaniu. Na GGUA często Szamanowi brakowało czasu żeby wszystkie nowości przedstawić choćby skrótowo.

ale nie wiem, czy umieszczanie czegokolwiek poza konfiguracją i bootstrapem we flashu ma sens,

nie wiem co to jest bootstrap. coś z linuxem mi się kojarzy. Amig_OS mówił mi, że ten flash ma być docelowo łatwy do podmieniania z poziomu systemu. Będzie można składać z tego co jest w katalogu Kickstart swój własny Kickstart jak z klocków i ładować do kostki. W ten sposób każdy będzie mógł mieć taki Kickstart jaki mu będzie najbardziej odpowiadał. Przykładowo, nie chcesz mieć jakiejś biblioteki we flashu to ją masz na HD.
Aha, nie wiem jak to ma być rozwiązane w finalnej wersji systemu, czy np. w Early Startup Menu będzie można wybrać sobie żeby system w ogóle nie zaglądał do tego flashu.

co innego, gdyby cały RAM był nieulotny, i można byłoby włączyć maszynę i po sekundzie kontynuować pracę przerwaną poprzedniego dnia. ale to chyba wciąż pieśń przyszłości (w komputerach osobistych, palmtopy mają to od dawna

Jasne, to byłaby piękna rzecz, ale, przynajmniej mamy RAM: i RAD:, czego ze święcą szukać na Pecetatosach (c) wali7 :) z Win.
A propos, RAD: to OS4 chyba korzysta z tych samy mechanizmów bo tego warm resetu w ciągu 0,1 s inaczej nie da się wytłumaczyć :D
Btw, robił ktoś RAD: na MOSie na Pegu? Bo jeszcze nie próbowałem.

Ostatnia modyfikacja: 07.07.06 12:20
[#123] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@R-Tea, post #122

Btw, robił ktoś RAD: na MOSie na Pegu? Bo jeszcze nie próbowałem.
Jakotakiego chyba nie... Pewnie jakby pewne specyfikacje systemu byly znane mozna by zrobic, bo np debooglog moze przezyc reset komutera (warunkiem jest ilosc pamieci powyzej 256 mega)

[#124] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@R-Tea, post #122

Bootstrap to procedury inicjalizujące sprzęt po zimnym i gorącym stracie, ładujące pierwszą procedurę systemu operacyjnego (albo boot loader).

Ale ja nie rozumiem jaka miałaby być idea tego "składania własnego kickstartu". Po co mam mieć częśc procedur w "romie" a część na dysku, skoro i tak każdą trzeba załadować do RAMu i uruchomić. Obecnie nie ma potrzeby, jak dawniej uruchamiania komputera bez sekwencji startowej aby coś tam uruchomić, tak więc po załadowaniu systemu operacyjnego nie ma różnicy skąd zostały załadowane procedury, poza komplikacją tego procesu. Obecnie wszyscy mamy HDD.
Co do RADu to nie wiem, ale nadal nie rozumiem potrzeby istnienia takiego rozwiązania... w dobie programów nie lubiących się z OS możliwość rozpakowania takiego softu do wirtualnej dyskietki i odpalenia kompa z niej była fajna. Ale nie widzę potrzeby implementowania czegoś takiego w MOSie, a bardzo bym się zdziwił, gdyby w OS4 się pojawiła. A dziwię się dlatego, że moim zdaniem RAD może się przydać tylko do odpalenia starego oprogramowania niesystemowego (bo jako "non volatile volume" mogę użyć dowolnego katalogu na HDD), a zarówno MOS, jak i OS4 może w tym celu użyć UAE (ja mam przypisane do filetypu ADF w Ambiencie UAE, po kilknięciu na taki plik odpala mi się w oknie UAE z "włożoną do df0" ADFową dyskietką. Proste, fajne, skuteczne.... i efektowne :) ).
[#125] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@R-Tea, post #120

---
W jaki sposób można obserwować przez dłuższy czas wszystkie newsy o A1 i nie dowiedzieć się przy tym o Pegasosie---

www.amiga.de ->kiedys oprocz tych dupereli i paru linkow rzeczywiscie cos tam dalo sie poczytac, byl ladny wybor jezykow (bodajze sposrod 4) itp. itd. :)
Do tego telegazeta...bodajze TVP2...hehe :) Oczywiscie sekcja od Amigi raczej juz nie istnieje, nie orientuje sie bo namietnie sprawdzalem informacje wlasnie tak od 1999 roku ;)

BTW slyszalem o pegazie wczesniej niz napisalem, ale wtedy myslalem ze to jakis emulator (LoL) czy cos :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem