[#91] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #90

Dobra, ale mi chodzi o to czemu akurat pegasos?

A dlaczego nie

Przecież którykolwiek klon maca moglby rownie dobrze posluzyc jako "baza" do nowego systemu bazujacego na zaletach AOSa

Mógłby :) , ale pegasos miał być początkowo, "prawdziwą" amiga, ale panowie u władzy się pokłócili o nalepki i zostało że pegasos to pegasos a nie Amiga ;)

Nie wiem czemu, ale zawsze jak patrze na pegasosa to widze peceta z PowerPC

Po części masz racje, to prawie taki pecet ;) , bo Pegasos II używa tych samych kart graficznych, dysków, pamięci, napędów, obudów, ...ale, dzięki temu, kożystamy z standardowych komponentow a nie drogich własnych wymysłów i dziwadeł (przykładem mogą być ceny kart graficznych amigowych i pecetowych). Ale jakby się nie patrzeć to amiga klasyk też jest prawie pecetem, bo miałeś tam "pecetowe" dyski, pamięci, monitory, napędy optyczne itd ;) . Ja się z tego ciesze, bo do swojego komputera moge władować części kupione w pierwszym lepszym pecetowym sklepie :)

[#92] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #90

Przecież którykolwiek klon maca moglby rownie dobrze posluzyc jako "baza" do nowego systemu bazujacego na zaletach AOSa.

Ale nie posłużył, więc po co to całe gdybanie. Zresztą MOS nie bazuje na zaletach AmigaOS-a tylko jest jego klonem i rozwinięciem.
[#93] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #90

Wlasnie o to chodzi,to jest konstrukcja nowatorska i nie jest to mac:).Porownania pega do maca to grzaski grunt,kaczus czy tam ollo ci napisali ze nie jest grzechem branie standardow przemyslowych,jezeli czlowiek pozbedzie sie tych
nalotow,spojrzy inaczej- zostanie tylko system,
ktory jest ludzaco podobny pod wzgledem api/uzywalnosci do kalsyka...
pouzywalbys to bys polubil imo.

ps. mozna by powiedziec ze mediator(sloty pci) do klasyka smierdza pecetem etc..no ale to wina postepu i dobrze :).Gdyby nowe amigi mialy x86 za glowny procek to raczej kupilbym normalnego pieca niz taka nowa amige.

[#94] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #90

Dlaczego Pegasos? Głównie dlatego, że na ten sprzęt napisano system MorphOS który dla wielu z nas jest kontynuacją starych amigowych systemów 3.x. Na Maca nikt nie napisał amigowego systemu, więc nie możemy na nim odpalić bezpośrednio IBrowse, PersonalPainta, czy Foundation. A na Pegazie - klikasz na ikonce i działa.
Jak już pisano w tym wątku - gdyby C= nie umarł i Amigi nadal by rozwijano, to konstrukcja w rodzaju Pegaza/A1 pojawiłaby się dobrych kilka lat temu, a dzisiaj mielibyśmy coś lepszego. Pewnie podobnego do obecnych Maków (kto wie, może w tej alternatywnej historii też zaliczylibyśmy przejście na Intela?). Bo platforma aby żyć, musi się rozwijać i nie odstawać zanadto od awangardy komputerowaego świata. A Pegaz dał nam możliwośc pozostania na amigowym systemie, używania tego samego softu co dawniej, a przy tym prędkość wystarczającą do oglądania filmów, słuchania muzyki, czy w miarę normalnej pracy (o ile mamy soft do tego). I jeszcze przez jakiś czas możemy znajdować się w pobliżu głównego nurtu komputerowego świata (jak dawniej.... na przełomie lat 80 i 90).
[#95] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@wali7, post #94

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, zdaje sie ze jednak zylem stereotypami. Trzeba bedzie zrewidowac poglady na ten temat...moze jednak rzeczywiscie to jest prawdziwa przyszlosc amigowego swiata.
[#96] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #83

@ abcdef
---Czy uważasz, że Amigowe jest to co niezgodne z całą resztą komputerowego świata?---
Nie. Ale oprocz nieudanych prob wskrzeszenia przez hyperion i eyetech to amiga skonczyla sie na A4000+wszelkie mozliwe dopalki. Cala reszta to juz osobna platforma, chociaz korzystajaca z dziedzictwa amigi.

PC skończył się na 486 + soundblaster i Tseng2000. Cała reszta to już osobna platforma, choć korzystająca z dziedzictwa jedynego prawdziwego PC - XT/AT.
Od kiedy Intel zaczął do jedynego prawdziwego PC wsadzać te swoje dziwne Pentiumy to już nie było to. Nazywanie tego co teraz sie kupuje w sklepach za rogiem PeCetami to obraza dla jedynego prawdziwego PC - XT/AT. To jest przecież całkiem inna (choć korzystająca z dziedzictwa jedynego prawdziwego PC - XT/AT) platforma. Powinno się zakazać uzywania nazwy PC w odniesieniu do niej. Na początek proponuję wymysleć jaką nową nazwę. Jakieś propozycje?
[#97] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@R-Tea, post #96

PeCetatos
Bo zgodny z oryginałem i sporo od niego lepszy OK
(ale tak na serio, to Pentium wniósł mniej więcej tyle, co 68060 w stosunku do 040... czyli superscalar, więcej cache, i jednostką przewidywania skoków)
[#98] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@R-Tea, post #96

Uhm...PCI było już przy 486, miałem znajomego z 486DX4+VooDoo Rush...
Mam nadzieję że pamiętasz P24T-Pentium Overdrive dla płyt głównych z 486DX2 66MHz. Cóż, jak dla mnie to jest płynne przejście do nowej technologii, a nie żaden skok do nowej platformy przy zachowaniu nazwy, Nie wspominam już nawet o tym, że nowy procesor nadal natywnie wykonywał kod x86, a cała różnica polegała na mikrokodzie (tak, wszystkie procesory od pentiuma mają rdzeń RISC i translator rozkazów RISC<->CISC). Niemniej zewnętrznie procesor jest totalną kontynuacją linii x86...podobnie jak cała reszta komponentów ewolująca z czasem.
[#99] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #95

No zatem intro mamy za soba:)
A teraz uwaga wiesz,sa 2 obozy MOS i OS4 ktore sie szarpia o to ktory sprzet jest prawdziwa amiga.

A1 ma sticker amiga i niby jest oficjalnie rozwijana ze zrodel amigaos3.x

morphos jest tak jakby reversed engineered etc:)
Bierze pelnymi garsciami z tradycji classic osa :)

[#100] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #98

@ abcdef
Cóż, jak dla mnie to jest płynne przejście do nowej technologii, a nie żaden skok do nowej platformy przy zachowaniu nazwy,[...]

Ciekawe czy duet Win-tel byłby zdolny do takiego skoku gdyby gdyby zamrozic ich aktywnośc na 5 lat jak to miało miejsce w przypadku Amigi (i głownie systemu). Ciekawe czy twój Pecetatos (c) wali7 :D miałby obecną formę gdyby taki zastój miał miejsce w platformie korzstającej z dziedzictwa jedynego prawdziwego PC - XT/AT.
Ja akurat jestem wdzięczny ludziom odpowiedzialnym za ten skok i nie uważam go za skok do nowej platformy.
I jak do jasnej anielki mogło nie być tego skoku po pięciu latach zdychania Amigi? Jak ty byś sobie to wyobrażał? Np. rok 2000 czy tam 2001 - Wow! Nowa Amiga1201 - wymienili AGA na nowsze kości AAA. W ten sposób? Powoli i stopniowo, tak?

Ostatnia modyfikacja: 06.07.06 21:36
[#101] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #98

Mam nadzieję że pamiętasz P24T-Pentium Overdrive dla płyt głównych z 486DX2 66MHz. Cóż, jak dla mnie to jest płynne przejście do nowej technologii, a nie żaden skok do nowej platformy przy zachowaniu nazwy

Wieeesz, na amidze było, w pewnym sensie coś podobnego. Były karty BlizzardPPC, które miały dwa procesory jeden 68k i jeden PPC. Pozatym troche źle piszesz. Amiga korzystała z procesorów 68k, one nie mają szybszego następcy. Motorola zrezygnowała z 68k, zastępując je procesorami PPC. Zreszta popatrz na MAC-i, były na 68k, a potem pojawił się model z PPC, i jakoś nikt nie narzekał.

Cóż, jak dla mnie to jest płynne przejście do nowej technologii, a nie żaden skok do nowej platformy przy zachowaniu nazwy

Tak, tylko ze PC nie miały prawie 7 letniej przerwy w produkcji, rozwijaniu, finansowaniu itd. Mamy to co jest na dzień dzisiejsze rozsądne.

Nie wspominam już nawet o tym, że nowy procesor nadal natywnie wykonywał kod x86

A ja powiem brzydko, w czterech literach mam czy na moim pegazie taki, np Myst I (gra z amigi 1200) uruchamnia się natywnie czy nie. Dla mnie jest ważne że działa on sto razy szybciej niż na mojej wypasionej A1200. Tak samo jest z resztą programów, nienatywnych, klikam na ikonke i mam, a że działają szybciej.... to pewnie wg Ciebie wada a nie zaleta ( bo to nie natywne, i wogóle duży skok technologiczny).

Pozatym mam do Ciebie jedno pytanie, jeżeli dla Ciebie Pegas/A1 to zbyt duży skok technologiczny, to jak Twoim zdaniem powinien wyglądać nowy model amigi Oświeć nas .

Ostatnia modyfikacja: 06.07.06 21:49
[#102] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #98

Z PCI masz 100% racji, jak najbardziej istniały płyty z PCI pod 486 (moja koleżanka miała jedną), w końcu PCI powstało jako magistrala niezależna od procesora (czyli nie tylko coś więcej od 486, ale także PPC, czy cokolwiek innego), VLB przy niezłej szybkości była uwiązana do szyny lokalnej 486 - dlatego umarła.
Z Pentium nie - Pentium I był starym dobrym CISCem, w środku podobnym do 486 (tylko z dwoma potokami, większą ilością cache i BTB), podobnie Pentium MMX. Pierwszym CPU z rodziny Intela opartym o rdzeń RISC był Pentium Pro i jego następca PentiumII. Natomiast pierwsze procesory Pecetowe z rdzeniem RISC to były K5 - oparte na wcześniejszych doświadczeniach AMD z RISCami używanymi w niektórych drukarkach (AMD 29050). Po ulepszeniu i dodaniu translatora kodu powstał K5.
[#103] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@wali7, post #102

--Z Pentium nie - Pentium I był starym dobrym CISCem, w środku podobnym do 486 (tylko z dwoma potokami, większą ilością cache i BTB), podobnie Pentium MMX. Pierwszym CPU z rodziny Intela opartym o rdzeń RISC był Pentium Pro i jego następca PentiumII. Natomiast pierwsze procesory Pecetowe z rdzeniem RISC to były K5 - oparte na wcześniejszych doświadczeniach AMD z RISCami używanymi w niektórych drukarkach (AMD 29050). Po ulepszeniu i dodaniu translatora kodu powstał K5.--
Przejście na RISC odbywało się stopniowo począwszy od 486. Faktycznie z pełnym jądrem typu RISC z rodziny Intel był dopiero Pentium Pro, niemniej pierwszym procesorem x86 z technologią RISC był NexGen (ta, potem wykupił tę firmę AMD i od taniego kopiarza firma przeistoczyła się w developera pełną gębą).

Przesiadka na Maci nie odbyła się skokowo, ale także stopniowo, jako, że pierwszymi PPC użytymi przez Apple było 601...i nowy model-PowerMac (od nazwy procesora...PowerPC). Wbrew pozorom nie był to też wielki skok wydajnościowy, a aplikacje z 68k (czyli wszystkie starsze) musiały być uruchamiane w trybie emulacji...zatem linia 68k jeszcze się troszkę ciągnęła...a w świecie Amigi w tym czasie przygotowywano chyba 040 :(

@R-Tea
--- jak do jasnej anielki mogło nie być tego skoku po pięciu latach zdychania Amigi? Jak ty byś sobie to wyobrażał? Np. rok 2000 czy tam 2001 - Wow! Nowa Amiga1201 - wymienili AGA na nowsze kości AAA. W ten sposób? Powoli i stopniowo, tak---
No nie, kiedyś już była o tym mowa. Idąc za przykładem Apple Amiga mogła stopniowo przenosić się na PPC, niemniej woleli żyłować 040 (bo to ostatni procesor wypuszczony w standardowym wyposażeniu Amigi-060 to już w dopałkach). Cóż, bez ryzyka nie ma zabawy...widocznie istniały obawy co do popularności PPC.

@Olo
---to pewnie wg Ciebie wada a nie zaleta ( bo to nie natywne, i wogóle duży skok technologiczny).

Pozatym mam do Ciebie jedno pytanie, jeżeli dla Ciebie Pegas/A1 to zbyt duży skok technologiczny, to jak Twoim zdaniem powinien wyglądać nowy model amigi Oświeć nas .---
Widzisz jak mało mnie znasz
Nie wiesz o czym myślę zatem nie zgaduj, bo niechybnie trafisz jak kulą w płot. A jak powninien wyglądać nowy model Amigi (całkiem)?
PPC IBM 970, DDR II-533, Sloty PCI-X, z 4-8MB chronionego flashu na jądro systemu (zawszeć to szybciej się odpali niż z HDD, widziałem podobne projekty z Linuksem i nawet było to całkiem ciekawe rozwiązanie-zresztą *podobnie* dało się chyba w Classicach zrobić). Tylko tutaj pojawia się problem bo brakłoby systemu operacyjnego, a AOS nie oferował obsługi wielu procesorów (czy rdzeni). Tak powinna wyglądać konstrukcja, która powinna być w miarę na czasie przez najblizsze 2-3 lata (zaznaczam-w miarę). Oczywiście FlashROMu wcale by nie musiało być, niemniej byłoby to całkiem użyteczne (wzgledem bezpieczeństwa systemu) rozwiązanie.

No i patrz, jak w morde strzelił kreuje sie wizerunek Pegasosa "x", albo Amiga"x" by Eyetech ;]
[#104] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #103

Widzisz jak mało mnie znasz
Nie wiesz o czym myślę zatem nie zgaduj, bo niechybnie trafisz jak kulą w płot

Dobra, teraz się przyznam, totalnie Ciebie nie rozumie. Z jednej strony piszesz że PegasosII/AmigaONE, to nie amigi, że to za duży skok technologiczny, że wogóle nie mają nic wspólnego z Amigami, że Tobie bardziej przypominają peceta z PPC, a z drugiej strony wypisujesz kosmiczną konfiguracje, która...byłaby wolniejsza niż obecne pegasosy II, z racji zastosowania DDR II i PCI-X ( a w sumie to czemu PCI-X a nie PCIe ) ;)

[#105] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #90

A nie pomyślałeś by spojrzeć przez kogo i w jakich warunkach został
Pegasos stworzony?

[#106] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #103

Każdy CPU RISC ma kilka charakterystycznych cech (nie będziemy się żonglować linkami... odsyłam na Google lub do Wikipedii), a Pentium nie ma żadnej z nich. Pentium to klasyczny CISC. Pentium Pro był całkiem nowym projektem.
Jedyną oryginalną rzeczą w Pentium była nazwa.... tylko dlatego, że oznaczenia 586 nie dało się zabezpieczyć jako znak handlowy. A to że ludzie cuda mówili o Pentium I to tylko efekt marketingu Intela.
Procesor NexGenu po przeróbkach (głównie polegających na poprawie kompatybilności z x86) stał się K6. K5 był wcześniej i był oparty na rodzinie Am29k. RISC :)
A na marginesie, nie nazywaj AMD "tanim kopiarzem", bo firma ta istnieje dłużej od Intela, ma na koncie sporo sukcesów, nie tylko związanych z x86... chociażby właśnie Am29k, swego czasu najpopularniejszy RISC na rynku.
Co do PPC, to pierwszy model PowerMaca to 1994 rok, a Amiga4000 (pierwszy seryjny model z 040) to 1992. A więc gdy Maki przechodziły na PPC, to Commodore nie mógł dopiero myśleć o 040, gdyz po pierwsze A4000 już dawno była na rynku, a po drugie nie było już Commodore.
A z niską wydajnością 601 nie odkryłeś Ameryki, bo na znacznie szybszym 603 z JITowym emulatorem 68k w MOSie programy nie dostają szczególnie szybkiego kopa (chociaż szybciej chodzą niż na oryginalnym 68k).
Co innego na moim 7447 :)

Ostatnia modyfikacja: 06.07.06 23:41
[#107] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #103

A teraz spójrz w kalendarz - pirwsza AmigaPPC miała pojawić się razem
z systemem AmigaOS4 w 1996 roku... Pierwsze karty PPC 603 (bez
drugiego procesora) prezentowane były w 95 roku, niestety z braku
systemu musiano przeprojektować te karty dokładając 2 procesor...
Ostatnie Amigi wypuszczone przez C= to pierwsza połowa lat 90-tych...
Później był prawie 2 letni okres zawieszenia i przetargów...

[#108] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@Olo, post #101

Amiga korzystała z procesorów 68k, one nie mają szybszego następcy.

Poniekąd. Następcy są, nazywają się ColdFire. ;) Nie są to demony prędkości - poza tym że są szybsze od swoich starszych braci, nie są w pełni kompatybilne, niemniej dużo czerpią z rodziny 68k.
Swoją drogą - pamięta ktoś jeszcze bajkę Elboxu o Smoku? ;)

[#109] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@wali7, post #106

Bynajmniej AMD nie istnieje dłużej od intela, są to firmy o podobny stażu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Amd
http://pl.wikipedia.org/wiki/Intel
[#110] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@zyga64, post #109

dziwne, gdzieś wyczytałem że AMD istnieje dłużej, w wikipedi piszą że była założona w 1969... muszę jeszcze poszukać...
tak czy inaczej - AMD nie ograniczał się do kopiowania układów Intela, a w takich RISCach był w swoim czasie jedną z najbardziej doświadczonych firm na świecie.
[#111] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@MinisterQ, post #108

Masz na myśli wawelskiego?

[#112] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@Pero, post #111

Miasto to samo, ale historia trochę inna ;)

[#113] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #103

@ abcdef
No nie, kiedyś już była o tym mowa. Idąc za przykładem Apple Amiga mogła stopniowo przenosić się na PPC, niemniej woleli żyłować 040 (bo to ostatni procesor wypuszczony w standardowym wyposażeniu Amigi-060 to już w dopałkach). Cóż, bez ryzyka nie ma zabawy...widocznie istniały obawy co do popularności PPC.

Czy ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Oczywiście, że z Amigą mogłoby być tak jak z Apple... gdyby Commodore nie zdechło, gdyby nie było tych lat zawieszenia w próżni i garażowych firm chcących rozkraść co to po Amidze zostało, gdyby system się normalnie rozwijał i naturalnie wymuszał też rozwój sprzętu. Ale było jak było. Czy przez to, idąc tokiem twojego rozumowania, firmy mają nadal kanapkować powoli Amigę aż w końcu powoli dojdą do płyty ATX i PPC?

Poza tym masz chyba rozdwojenie jaźni, bo najpierw piszesz, że Pegasos to nie Amiga bo za nowoczesny, za duży skok technologiczny od classica, a później piszesz, że prawdziwa Amiga to byłaby taka z PPC 970 i jakimś tam PCI-X ? Zdecyduj się.

A na marginesie, to AmigaONE i microA1 mają kostki flash z jądrem systemu, podstawowymi libsami, device'ami itd.
[#114] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@R-Tea, post #113

>> A na marginesie, to AmigaONE i microA1 mają kostki flash z jądrem systemu, podstawowymi libsami, device'ami itd.

Jesteś pewien? (pytanie serio, po prostu jestem ciekaw czy to prawda :) )
[#115] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@wali7, post #106

AMD to uwielbiane przez wszystkich MACH-y :)

[#116] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@R-Tea, post #113

---Poza tym masz chyba rozdwojenie jaźni, bo najpierw piszesz, że Pegasos to nie Amiga bo za nowoczesny, za duży skok technologiczny od classica, a później piszesz, że prawdziwa Amiga to byłaby taka z PPC 970 i jakimś tam PCI-X? Zdecyduj się.

A na marginesie, to AmigaONE i microA1 mają kostki flash z jądrem systemu, podstawowymi libsami, device'ami itd---

Nie mam rozdwojenia jaźni, oczywiste jest dla mnie to, że po tak długiej przerwie musiał się pojawić model o całkowciie nowej konstrukcji. Od jakiegoś czasu też rozumiem dlaczego uważacie, że tym modelem jest właśnie pegasos. Tylko wyobraź sobie sytuację, gdzie najpierw jedziesz na PC 486+ISA...potem przez kilka ładnych lat widzisz jakieś dopałki rozwijające możliwości tego kompa, ale nic super pzełomowego...a tu nagle, buuuum, AMD Athlon 64, PCI-Xpress, 6 kanałowy dźwięk, grafika z setkami trójkątów na sekundę...I czy to by cię nie zdziwiło z leksza. Ja osobiście obserwowałem przez dłuższy czas rozwój A1 (wszelkie newsy itp.) a o pegasosie dowiedziałem się przypadkiem z tego forum jakiś rok temu...wszedłem na stronkę, zobaczyłem modele...i się właśnie zdziwiłem co to się porobiło :P

Poza tym pytanie brzmiało-jak moim zdaniem powinna wyglądać Amiga obecnie...to odpowiedziałem...powinna podążać za nowoczesnymi trendami.
[#117] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@wali7, post #114

@ wali7
>> A na marginesie, to AmigaONE i microA1 mają kostki flash z jądrem systemu, podstawowymi libsami, device'ami itd.

Jesteś pewien? (pytanie serio, po prostu jestem ciekaw czy to prawda)

Nie do końca jasno to sprecyzowałem. Powinno być "mają kostki flash przeznaczone na jądro systemu itd.".
Na jednym ze spotkań GGUA Amig_OS pokazywał mi tą kość na płycie AmigaONE. Docelowo ma być tam umieszczone jądro i libsy (coś jak Kickstart w Classicach). W dotychczasowej wersji OS4 jądro i jego składniki ładowane jest z katalogu Kickstart z HDD. Docelowo wszystko z tego katalogu ma trafić do flashu. To mi się bardzo podoba. Btw. dobry argument dla strony OS4 do sporu co jest bardziej amigowe - Pegasos czy AmigaONE.
[#118] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@R-Tea, post #117

aha, bo na naszych krakowskich imprezach o niczym takim Szaman and Co nie wspominali, więc gdyby to mieli, to na pewno by się pochwalili. :)

ale nie wiem, czy umieszczanie czegokolwiek poza konfiguracją i bootstrapem we flashu ma sens, ponieważ:
- elementy systemu często ulegają aktualizacji
- flasha można programować, ale ten proces jest bardziej niebezpieczny od zwykłej podmiany plików na HDD
- więc wygodniej trzymać wszystko na HDD
- zresztą mało kto na A1200 używał Kickstartu w ROMie - szybkość i możliwość patchowania procedur kickstartu to był spory plus, tak więc rola kickstartu często ograniczała się do zainicjowania hardware i wgrania właściwego obrazu kickstartu do RAM

co innego, gdyby cały RAM był nieulotny, i można byłoby włączyć maszynę i po sekundzie kontynuować pracę przerwaną poprzedniego dnia. ale to chyba wciąż pieśń przyszłości (w komputerach osobistych, palmtopy mają to od dawna :) )
[#119] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@wali7, post #118

Flash jest bezpieczny :)
Za to zabawa z uaktualnianiem BIOSu to już inna sprawa.
Oczywiście jądro systemu można uaktualniać we flashu, ale jeśli np. wirus poże nam system to odpowiednio zabezpieczona "flashka" pomoże nam uratować co się da bez wizyty u znajomych czy w serwisie.
[#120] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #116

@abcdef
Nie mam rozdwojenia jaźni, oczywiste jest dla mnie to, że po tak długiej przerwie musiał się pojawić model o całkowciie nowej konstrukcji. Od jakiegoś czasu też rozumiem dlaczego uważacie, że tym modelem jest właśnie pegasos. Tylko wyobraź sobie sytuację, gdzie najpierw jedziesz na PC 486+ISA...potem przez kilka ładnych lat widzisz jakieś dopałki rozwijające możliwości tego kompa, ale nic super pzełomowego...a tu nagle, buuuum, AMD Athlon 64, PCI-Xpress, 6 kanałowy dźwięk, grafika z setkami trójkątów na sekundę...I czy to by cię nie zdziwiło z leksza.

No, zaczynam cię powoli rozumieć. :)
Twój przykład nie zdziwiłby mnie wcale gdyby tego 486 spotkał ten sam los co Amigę.

a osobiście obserwowałem przez dłuższy czas rozwój A1 (wszelkie newsy itp.) a o pegasosie dowiedziałem się przypadkiem z tego forum jakiś rok temu...wszedłem na stronkę, zobaczyłem modele...i się właśnie zdziwiłem co to się porobiło

W jaki sposób można obserwować przez dłuższy czas wszystkie newsy o A1 i nie dowiedzieć się przy tym o Pegasosie? Pytam bez ironni. Przecież nawet zaglądając jedynie na eXec łatwo można się dowiedzieć o istnieniu konkurencji.

Poza tym pytanie brzmiało-jak moim zdaniem powinna wyglądać Amiga obecnie...to odpowiedziałem...powinna podążać za nowoczesnymi trendami.

No i, jak może, tak nadąża. Amidze bez akcyzy nieco lepiej wychodzi nadążanie za technologią sprzętu, a Hyperionowi lepiej wychodzi nadążanie za technologią softwareu dla Amigi ONE i micro.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem