--Z Pentium nie - Pentium I był starym dobrym CISCem, w środku podobnym do 486 (tylko z dwoma potokami, większą ilością cache i BTB), podobnie Pentium MMX. Pierwszym CPU z rodziny Intela opartym o rdzeń RISC był Pentium Pro i jego następca PentiumII. Natomiast pierwsze procesory Pecetowe z rdzeniem RISC to były K5 - oparte na wcześniejszych doświadczeniach AMD z RISCami używanymi w niektórych drukarkach (AMD 29050). Po ulepszeniu i dodaniu translatora kodu powstał K5.--
Przejście na RISC odbywało się stopniowo począwszy od 486. Faktycznie z pełnym jądrem typu RISC z rodziny Intel był dopiero Pentium Pro, niemniej pierwszym procesorem x86 z technologią RISC był NexGen (ta, potem wykupił tę firmę AMD i od taniego kopiarza firma przeistoczyła się w developera pełną gębą).
Przesiadka na Maci nie odbyła się skokowo, ale także stopniowo, jako, że pierwszymi PPC użytymi przez Apple było 601...i nowy model-PowerMac (od nazwy procesora...PowerPC). Wbrew pozorom nie był to też wielki skok wydajnościowy, a aplikacje z 68k (czyli wszystkie starsze) musiały być uruchamiane w trybie emulacji...zatem linia 68k jeszcze się troszkę ciągnęła...a w świecie Amigi w tym czasie przygotowywano chyba 040 :(
@R-Tea
--- jak do jasnej anielki mogło nie być tego skoku po pięciu latach zdychania Amigi? Jak ty byś sobie to wyobrażał? Np. rok 2000 czy tam 2001 - Wow! Nowa Amiga1201 - wymienili AGA na nowsze kości AAA. W ten sposób? Powoli i stopniowo, tak---
No nie, kiedyś już była o tym mowa. Idąc za przykładem Apple Amiga mogła stopniowo przenosić się na PPC, niemniej woleli żyłować 040 (bo to ostatni procesor wypuszczony w standardowym wyposażeniu Amigi-060 to już w dopałkach). Cóż, bez ryzyka nie ma zabawy...widocznie istniały obawy co do popularności PPC.
@Olo
---to pewnie wg Ciebie wada a nie zaleta ( bo to nie natywne, i wogóle duży skok technologiczny).
Pozatym mam do Ciebie jedno pytanie, jeżeli dla Ciebie Pegas/A1 to zbyt duży skok technologiczny, to jak Twoim zdaniem powinien wyglądać nowy model amigi Oświeć nas .---
Widzisz jak mało mnie znasz

Nie wiesz o czym myślę zatem nie zgaduj, bo niechybnie trafisz jak kulą w płot. A jak powninien wyglądać nowy model Amigi (całkiem)?
PPC IBM 970, DDR II-533, Sloty PCI-X, z 4-8MB chronionego flashu na jądro systemu (zawszeć to szybciej się odpali niż z HDD, widziałem podobne projekty z Linuksem i nawet było to całkiem ciekawe rozwiązanie-zresztą *podobnie* dało się chyba w Classicach zrobić). Tylko tutaj pojawia się problem bo brakłoby systemu operacyjnego, a AOS nie oferował obsługi wielu procesorów (czy rdzeni). Tak powinna wyglądać konstrukcja, która powinna być w miarę na czasie przez najblizsze 2-3 lata (zaznaczam-w miarę). Oczywiście FlashROMu wcale by nie musiało być, niemniej byłoby to całkiem użyteczne (wzgledem bezpieczeństwa systemu) rozwiązanie.
No i patrz, jak w morde strzelił kreuje sie wizerunek Pegasosa "x", albo Amiga"x" by Eyetech ;]