[#61] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@Kaczus, post #60

Zorro II-czy nie przypadkiem 3.5MB/s?
Zorro III-chyba 12MB/s
Nie pamiętam info o 150 pinowym slocie pod klapką, ale on ma wyprowadzone wiele sygnałów więcej niż Zorro więc i jest bardziej uniwersalne. Co do szybkości...hmm...jednak wydaje mi się, że od ZII nie jest mniejsza.

Opinię co do pegaza i a1 już wyraziło parę osobistości ze świata Amiga Classic (twórcy) i w większości padało stwierdzenie "to nie jest amiga...".
Jak już powiedziałem pegazowcy stworzyli nową społeczność...i wcale nie gorszą od dawnych czy obecnych amigowców, ale czemu chcą się podpiąć pod te społeczności-sam nie wiem. Może mi to wytłumaczycie-pewnie więcej osób na tym forum chciałoby usłyszeć odpowiedź-co raz na zawsze (może) by wyjaśniło tę sytuację.
[#62] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #61

abcdef napisał(a):

> Opinię co do pegaza i a1 już wyraziło parę osobistości ze
> świata Amiga Classic (twórcy) i w większości padało
> stwierdzenie "to nie jest amiga...".

ciekawe co to za tworcy..

> Jak już powiedziałem pegazowcy stworzyli nową społeczność...i
> wcale nie gorszą od dawnych czy obecnych amigowców, ale czemu
> chcą się podpiąć pod te społeczności-sam nie wiem. Może mi to
> wytłumaczycie-pewnie więcej osób na tym forum chciałoby
> usłyszeć odpowiedź-co raz na zawsze (może) by wyjaśniło tę
> sytuację.

Wyjaśniane bylo to juz wiele razy... Jak chcesz moge kilka rzeczy powtorzyc, bo Pegasowcy nie wzieli sie znikad, tylko z Amigowego srodowiska w 99%, bo Pegasos mial byc nowa Amiga, tylko firma majaca prawo do nazwy zmienila zdanie (po raz ktorys, zostawiajac firme ktora zainwestowala w projekt na lodzie - patrz QNX, Phase5, H&P, ciekawe jak bedzie z Hyperionem...) Bo tak nam sie podoba. Bo mozna zrobic na zlosc lubujacym sie w naklejkach... Pewnie powodow jeszcze bym znalazl wiecej, ale nie chce mi sie ich szukac dalej...

[#63] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@Kaczus, post #62

m.in. Dave Haynie:
"From the book "Freax"

— What's your opinion about the new Amiga successors, the Amiga One and the Pegasos? Do you think they have future?

They're both just PCs with PPCs. Nothing more, nothing less. If a PowerPC is something you find interesting, look at these. If not, they're barely a blip on the radar. What really bothers me is the business case. I don't think anyone working on these things has actually run a company before, certainly not a real company.
First question: who are your customers? If you can't answer that, you are not in business. Both seem to be saying "old Amiga users", but I don't believe that alone is a market large enough to sustain one new computer platform, much less two. Second question: how dedicated are your customers? AmigaOS/MorphOS require custom hardware. So it's $800-$1600 invested before you boot to Workbench. Once there, you don't have applications yet. So it's just a toy.
My claim is and has been that AmigaOS, or a clone, should have been ported to a PC. I just bought a 2.6GHz P4/Celeron machine, including 80GB hard drive, DVD/CD-R/CD-RW drive, 256MB of DDR-DRAM, etc. for $199. Ok, it was a good sale, this is one of my son's Christmas presents. This runs many times faster than any "neo-Amiga" class PPC machine.
Ble ble ble i pare innych rzeczy, z czego duzo jednak prawda nie jest (m.in. wydajnosc pegasosa...chociaz wydajnosc do ceny nie wypada najlepiej).
[#64] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #61

Hmm..czy pamieta ktos przepustowosc zlaczy procesorowych A500, A2000, A1200, A3000 i A4000?..fajnie byloby to wiedziec:)

[#65] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #63

Wszystko pięknie, tylko ze Dave ma to do siebie, ze chwali to, przy czym aktualnie pracuje... Za czasow BeOSa mowil: "UNIX/Linux, Windows, and most primitive OSs are static." Z calym szcunkiem dla niego i tego co soba reprezentuje, lubi wkladac "kij w mrowisko", znany jest z wypowiedzi i zachowan kontrowersyjnych, a w tych kilku zdaniach wypowiada sie o czyms, czego prawdopodobnie nawet na oczy nei widzial...

[#66] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@Kaczus, post #62

Kaczus ma racje, przede wszystim po co sie klocic. Ja mam klasyka, wole klasyka, ale trzeba sie rozwijac, Amigi tez sie rozwijaly, gdyby nie padla firma, to kolejna pewno bylalby na PPC z PCI, pewno Paula tez by na emeryture poszla.Naturalna kolej rzeczy. Mam klasyki, bo lubie, ale nie ma co sie oszukiwac, Pegi chodza super, pierwszego Pega zobaczylem i poklikalem na AmigaMeetnig w Lodzi w 2004 (to byl chyba zreszta Peg Kaczusia hehehe) i coz..bylem w szoku, wszystko chodzilo super szybko (a wtedy mialem a1200 z Mediatorem, SCSI, i wieloma innymi, wiec mocny konfig)

Ostatnia modyfikacja: 06.07.06 10:24
[#67] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@Kaczus, post #33

@ Kaczuś

Zapomniałeś przypomnieć, że stworzony zgodnie z wytycznymi firmy Amiga z 1995 roku... Stworzony z małym poślizgiem, ale to dlatego, że miała zrobić to Firma matka, która dała ciała na całej linii i trzeba było stworzyć system operacyjny, który firma matka zapowiadała na koniec 96 roku i miał sie nazywać AmigaOS4...

Kaczuś, święte słowa.
[#68] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #61

Jak już powiedziałem pegazowcy stworzyli nową społeczność...i wcale nie gorszą od dawnych czy obecnych amigowców, ale czemu chcą się podpiąć pod te społeczności-sam nie wiem. Może mi to wytłumaczycie-pewnie więcej osób na tym forum chciałoby usłyszeć odpowiedź-co raz na zawsze (może) by wyjaśniło tę sytuację.

Ja już Tobie napisałem dlaczego dla mnie pegaz to amiga, prosze masz to tutaj:
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=31154&t=31030&startliczba=30&v=f#reply_31136

[#69] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@Grzegorz Kraszewski, post #43

@ Krashan
A tam naklejka. Moglbym uzywac nawet pegasosa gdyby dzialal natywnie na tym sprzecie AmigaOS4.

A po co, skoro jest MorphOS? Co AmigaOS 4 tu wnosi, ściąganie ekranów i pasek postępu przy ładowaniu kernela?

Może informacje na górnej belce i ich edycję jak w OS3.x z MCP oraz Boot Menu zwane teraz w nowym OS4 Early Startup Menu.
[#70] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@R-Tea, post #69

Może informacje na górnej belce i ich edycję jak w OS3.x z MCP oraz Boot Menu zwane teraz w nowym OS4 Early Startup Menu.

Górną belke można sobie w MOS-ie tak samo zmieniać jak w OS3.x + MCP, ja akurat mam wyłączoną górną belke, bo mnie ona drażni, zresztą pod OS3.9 też miałem ją wyłączoną.

[#71] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #63

Tylko mały problem jest taki, że ten opis w równym stopniu tyczy się zarówno pegaza, jak i amigione/ma1...

[#72] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #61

ale czemu chcą się podpiąć pod te społeczności-sam nie wiem.

Podobne pytanie można by było zadać atarowcom, użytkownikom klonów Milan, czy Hades. Z jakiej racji oni śmią siebie nazywać atarowcami? Przecież te klony mają w gruncie rzeczy niewiele wspólnego z oryginalnym atari, np. takim falconem...

[#73] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #63

Wiesz tak po prawdzie to po upadku commodore i rozpadu starej(prawdziwej) ekipy,reszta to wyzyskiwacze lub tylko gaduly wiec wez mi dave-a
nie przytaczaj bo ja pamietam co mowil jak bppc wyszly.
W ogole uwazam ze wprowadzasz taki belkot slowny ze chlopcy z E*eca by Ci pozazdroscili.

a4000 to byla stacja robocza,po to byla skonstruowana,a1200 byla komputerem domowym
tak bylo z wczesniejszymi a2000,a500 itp..

Naprawde,zle podchodzisz do calosci,mozesz sie meczyc,krzyczec ale 90% spoleczenstwa mosowego
to sa emigranci ze starych klasykow.

Twojej wypowiedzi na temat JIT,sprzetu peg/a1,API
etc.. juz nawet mi sie nie chce komentowac bo masz male wyobrazenie i wiedze o tym,bez urazy
ale bzdury wygadujesz :).

[#74] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #40

@ abcdef
Cechy Amigi to: zwarta konstrukcja, zazwyzcaj jedno szybkie gniazdo rozszerzeń, wbudowane podstawowe elementy: układ obróbki grafiki, układy pamięci, układ dźwięku, układy zarządzające, ROM z jądrem systemu.

Cechy IBM-PC to: 8-bitowa magistrala ISA, przycisk TURBO coby coponiektóre programy w ogóle ruszyły, pamięć CACHE procka na kostkach DIL i ram zresztą też, monochromatyczna grafika, brak dźwięku prócz dwutonowej piszczałki, no i przede wszystkim 640kB pamięci, "która każdemu powinna wystarczyć".
Pewnie wiele ciekawych cech IBM-PC pominąłem bo nie jestem znawcą. Wspomóżcie koledzy amigowcy.

Teraz powiedz mi co z tego widzisz w pegazie, a co w tym pegazie jest takiego unikalnego na tle calej masy innych komputerów, żeby to właśnie on zasługiwał na miano spadkobiercy Amigi?

Pegasos ma zintegrowany układ dźwięku - jak klasyczna Amiga :)

Teraz powiedz mi co z tego widzisz w piecu ze sklepu za rogiem. Co w tym piecyku ze sklepu jest takiego żeby zasługiwał on na miano PC - kontynuatora jedynego prawdziwego IBM-PC?
[#75] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@R-Tea, post #74

---Teraz powiedz mi co z tego widzisz w piecu ze sklepu za rogiem. Co w tym piecyku ze sklepu jest takiego żeby zasługiwał on na miano PC - kontynuatora jedynego prawdziwego IBM-PC?---

Nie bądź taki pewien, że standard IBM PC cechuje właśnie to co napisałeś. To raczej stereotypy ;) Tak jak co cechuje amige? klawiatura i jednostka centralna razem, 2 albo 3 diodki (płaskie), dodatkowe śmieszne 2 klawisze (Amiga) i stacja dyskietek z boku rzężąca niemiłosiernie.
Moim zdaniem było to:
1. Procesor x86, były oczywiście produkty IBM z nazwą PC bez tego procesora, niemniej nie były one zgodne ze standardem IBM PC ^^
2. Otwarta konstrukcja dzięki uniwersalnym złączom na płycie głównej (zunifikowanych złączach)...BTW pamiętaj, że istniały później ISA 16 bitowe (E-ISA)...potem przed pojawieniem się PCI było jeszsze VLB.
Porty był wyprowadzane na zewnątrz i umieszczane na "śledziach", sama jednostka centralna była typu desktop-czyli tak jakby leżący tower (A1000, A2000 też).
Złącza PC-BUS->AT-BUS do komunikacji z dyskiem twardym (wcześniej cała logika na CPU, potem specjalny układ obsługi dysku...w samym dysku).
Dodatkowo klawiatura (i mysz) podłączane osobno...monitor czasami zintegrowany z jednostką centralną. Oto standardy IBM PC na których się później cały czas wzorowano.

Parę odpowiedzi z mojej strony:
-nigdzie nie napisałem, że pegasos jest wolny, zatem argumenty, że poraziła was szybkość działania systemu nie robią na mnie wrażenia. Mój AOS 3.9 na WinUAE też działa z 10 razy szybciej od WinXP na tym samym sprzęcie...niemniej nie uważam, że mój piec to kontynuator amigowych tradycji.
-nigdzie też nie napisałem, że A1200 była konstrukcją profesjonalną, a A4000 domową...za to w zupełności jasny i wyraźny wydał mi się podział na amigi domowe i "duże" czyli profesjonalne. Czyżbym się gdzieś tam pomylił? Poproszę o cytat.
---Twojej wypowiedzi na temat JIT,sprzetu peg/a1,API
etc.. juz nawet mi sie nie chce komentowac bo masz male wyobrazenie i wiedze o tym,bez urazy
ale bzdury wygadujesz .---
Co takiego nieprawdziwego napisałem o JIT? A może o pegu? A może mi jeszcze powiesz, że gdzieś wspomniałem o API? Bo pamiętam jedynie drobną wzmiankę o KickRom...a do API to ja się nie odwoływałem wcale.
[#76] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #75

Zanim napiszesz kolejne brednie na temat standardu IBM-PC, to może sięgniesz do źrodeł:
http://pl.wikipedia.org/wiki/IBM#IBM_PC
http://www-03.ibm.com/ibm/history/exhibits/pc25/pc25_intro.html
http://www-03.ibm.com/ibm/history/exhibits/pc25/pc25_birth.html
http://www-03.ibm.com/ibm/history/exhibits/pc25/pc25_tenyears.html

tak kilka pierwszych z brzegu..

[#77] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #75

Chyba mnie odpowiedziales,coz niefortunnie napisalem o API,przeciez ty nie wiesz jakie api ma klasyk i peg(czyt. aos i mos),przepraszam.

Wlasnie te klawisze 2 znaczki to sa takie amigowe
trademarks tak jak macowe jabluszko.

Napisales ze a4000 nie byla profesjonalnym sprzetem(tzw. stacja robocza).

Ciezko jest takiej osobie jak Ty wytlumaczyc w czym lezy clue,a1,peg te sprzety sa kontynuatorami amig klasycznych bo umozliwiaja
uruchomienie oprogramowania z amig kalsycznych,bazuja -to jest nawet za malo powiedziane-na amigaos 3.x.
A ze technologicznie jest inaczej rozwiazane to tym lepiej ,ide do sklepu i kupuje sobie urzadzenia od reki.
Dla ciebie takie podejscie moze byc dziwne,no ale ty nie miales amigi,nie uzywales jej jako komputera do wszystkiego wiec ciezko znalezc z toba jakas plaszczyzne na ktorej mozna by dyskusje przeprowadzic.
Kup klasyka pouzywaj go kilka lat(nie uae) wtedy pogadamy.

w temacie przekazywania madrosci(czyichs)w stylu
"to nie jest amiga..." etc.. najpierw zobacz,doswiadcz,porownaj,zastanow sie i dopiero mow.

Takie pytanko mam do ciebie jaki procek twoim zdaniem jest bardziej amigowy PPC czy x86??

Ps.Prosze na drugi raz o odpisywanie do watka do ktorego sie odnosisz a nie wciskanie wszystkiego do jednego posta bo mnie/nam ciezko odpisywac.

Pozdro..

[#78] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@AmiChris, post #77

@ Kaczus-i co takiego różnego od tego co napisałem znalazłeś w tamtych artykułach? Ze IBM PC to pierwszy "duży" komputer którego cena (w najgorszej konfiguracji) wystarczala by mogła go kupić przeciętna amerykańska rodzina?
@AmiChris-teraz mi zacytuj gdzie napisałem, że A4000 nie należała do komputerów profesjonalnych tak jak prosiłem w poprzednim poście. Co do tego co używałem, a co nie, to znowu nie trafiłeś...bo przez jakieś 4 latka byłem userem C-64, potem 4 lata A500 (i to nie tylko Power ON, FDD->DF0:, Let's Play)...a na koniec jeszcze 2 lata A1200HD z lekkimi dopałkami.
Gdy dorobiłem sobie przez wakacje 2002 ze 3000zl to nawet zastanawiałem się nad jakimiś mocniejszymi doałkami, ale jednak zrezygnowałem na rzecz PC-i wcale nie żałuję.
[#79] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #75

cechy charakterystyczne architektury IBM PC AT (bo pewnie taką masz na myśli, archaiczne XT miało spore różnice):
- procesor i86 startujący w trybie rzeczywistym (i inne cuda wynikające z niego, takie jak LittleEndian i cały model programowy rodziny)
- szyna ISA 16 bit (bynajmniej nie była to EISA, w AT wprowadzono właśnie 16 bit ISA, a sama EISA nigdy się nie upowszechniła)
- po 15 kanałów 8 bit DMA i 15 linii IRQ
- w kolejnych modelach dodano inne szyny (EISA, VesaLB, PCI...)
- ROM z procedurami bootstrap i BIOS (tylko!)
- to chyba tyle, bo kwestia realizacji I/O (na płycie, czy karcie, IDE czy SCSI) zmieniała się, chociaż rejestry pozostały nie zmienione (amiga niestety nie doczekała się czegoś takiego, a szkoda)
- i tak jest do dziś, reszta - zmieniła się

a kolejne modele Amigi zapewne wyglądały by dziś podobnie do konstrukcji w rodzaju Pegaza/A1 (tylko byłyby zapewne lepsze i tańsze)... gdyby C= nie zbankrutował. A dlaczego byłyby podobne?
Bo unifikacja w obecnych czasach jest rzeczą normalną w świecie komputerowym, firmy korzystają z tych samych komponentów, bo taniej kupić niż projektować od nowa. Obecnie firmy specjalizują się w produkcji konkretnych podzespołów, NVidia, Ati to grafika, Intel, AMD, Freescale to procesory, Creative - dzwięk, VIA - chipsety (oczywiście, można znaleźć wiele wyjątkó od tej reguły). Dzisiaj rewolucyjnego układu graficznego nie zaprojektuje jeden inżynier, nawet tak genialny jak niegdyś Jay Miner. Unifikacja zachodzi powoli już od dawna, zauważ że:
- już w A1000 procesor był uniwersalny - 68k występował w wielu innych konstrukcjach
- podobnie układy CIA
- większość (jeśli nie wszystkie) amigowych kart graficznych, muzycznych, I/O opierała się na ogólnodostępnych układach w rodzaju S3Virge, S3Trio, czy np. GD5426
- taki np. Mac też zaczynał od własnego standardu kart NuBus, a poszedł w stronę PCI, w świecie Amigi to też się dokonało, tylko poprzez udział firm trzecich
- 8 bitowce miały zazwyczaj własne standardy obsługi urządzeń zewnętrznych, ale już 16 bitowce, w tym Amigi miały: RS232, Centronics, IDE, SCSI, FDD Shugart.... standardy. A przecież mogły, jak np. AtariXE, czy C64 mieć własne drukarki, własne stacje dyskietek - pewnie byłyby bardziej [baczność] amigowe [spocznij]. Ciekawe dlaczego C= jednak zdecydował się na standardy (pytanie retoryczne)... zresztą samo Zorro opierało się na SCSI z przed ustanowienia standardu przez ANSI.

Bo o ile na początku Amiga to była unikalna konstrukcja CustomChips i unikalny OS, to obecnie ostał się tylko unikalny OS, przy zachowaniu pewnych specyficznych cech architektury - PPC i wynikający z niego odpowiedni NorthernBridge.
Czy uważasz, że Amigowe jest to co niezgodne z całą resztą komputerowego świata? A więc nie jest Amigowa:
- A1200 - bo używa pecetowego standardu IDE
- A4000, bo jak powyżej, ponadto używa pecetowej pamięci PS2 jako Fastu, a co gorsza także ChipRAMu (a1200 jest bardziej amigowa, bo chip ram jest wlutowany na stałe)
- A3000, bo nie uważasz chyba, że Zipy wymyślili w C=
- A600 - jak punkt pierwszy
- właściwie to należy od razu skreślić wszystkie Amigi, za 68k, CIA, tudzież dziesątki układów 74xx na płycie (zaglądnij pod maskę swojego cuda to się przekonasz)
- a czy używanie standardu zasilania 220 V 50 Hz jak inne komputery jest Amigowe? Powinni Ami sprzedawać z własną elektrownią 338,5 V 87 Hz...
- to może używanie logiki binarnej, jak inni, jest Amigowe?
.... jak widzisz, wyszukiwanie na siłę "amigowości" w miejscach gdzie jej nie ma, prowadzi do solidnych absurdów.
A co jest Amigowe? Przede wszystkim (dla usera) "look and feeling" i (dla programisty) API.
[#80] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #75

To jest bicie piany, z którego nic nie wynika. Żadnego produktu nie można rozwijać, zachowując jednocześnie wszystkie jego pierwotne założenia konstrukcyjne sprzed 20 lat. Zrozumiała to m.in. firma Apple, będąc w pewnym momencie zmuszoną do pewnego "unormalnienia" swoich komputerów i wszyscy na tym skorzystali. Apple, bo nie padła i userzy, bo nie muszą od tej chwili dla podłączenia każdej pierdółki kupować przejściówki za 100$, albo szukać takiego kuriozum, jak dysk twardy SCSI 2.5" (najbliżej można taki znaleść prawdopodobnie na Saturnie). Amiga klasyczna wyczerpała swoje możliwości rozwojowe na poziomie komputerów wyprodukowanych za życia Commodore. Niewiele dałoby się jeszcze wykombinować wg tej technologii. Gdyby C= nie padło, to musiałoby zmienić koncepcję z prostego powodu - Motorola zakończyła linię 68k na procesorze 060. Wobec powszechności kart PCI a potem AGP śreni sens miałaby też próba rozwijania magistrali Zorro, a tym bardziej integrowanie jakiś układów specjalizowanych na płycie głównej. Pewnie więc, z konieczności, powstałby właśnie taki mniej-więcej Pegasos, albo A1, tyle, że z BARDZO słuszną naklejką i 10-12 lat wcześniej.
[#81] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@Daclaw, post #80

Dodam jeszcze ze na targach w 1995 roku ogloszono, ze Amiga goes to PowerPC...

[#82] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #75

Smieszne klawisze? Śmieszniejsze są te ze znaczkiem "Win" na twojej klawiaturze... Pozatym to cały jesteś śmieszny

[#83] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@Malin, post #82

---Smieszne klawisze? Śmieszniejsze są te ze znaczkiem "Win" na twojej klawiaturze... Pozatym to cały jesteś śmieszny ---
Kolejny czlowiek ktory nie rozumie ironi...przeczytaj caly fragment, a nie urywki i dopiero wyciagaj wnioski.

---Motorola zakończyła linię 68k na procesorze 060. Wobec powszechności kart PCI a potem AGP śreni sens miałaby też próba rozwijania magistrali Zorro, a tym bardziej integrowanie jakiś układów specjalizowanych na płycie głównej---
Czyli nvidia i jej nforce to szajs bo zawiera zintegrowany kontroler krzyzowy pamieci, uklad grafiki i dzwieku?

---procesor i86 startujący w trybie rzeczywistym---
To nie bylo az takie proste, kazdy niegdysiejszy uzytkownik DOSa wie cos o tym.

---szyna ISA 16 bit---
Pierwsza ISA byla 8 bitowa...zreszta tak jak wiekszosc nieaktywnych na roznych busboardach do ami.

---Czy uważasz, że Amigowe jest to co niezgodne z całą resztą komputerowego świata?---
Nie. Ale oprocz nieudanych prob wskrzeszenia przez hyperion i eyetech to amiga skonczyla sie na A4000+wszelkie mozliwe dopalki. Cala reszta to juz osobna platforma, chociaz korzystajaca z dziedzictwa amigi.

Co do EISA to oczywiscie palnalem drobne glupstwo...jako ze te zlacze to 16 bitowa ISA+P&P. W zasadzie tylko tym Plug and Play się to różni. Cała reszta była skonstruowana by zapewnić 100% kompatybilność ze starszym złączem.
[#84] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #78

Ok z ta a4000 sie pomylilem jak widze.

Tylko powiedz mi jezeli tak namietnie uzywales amigi to czemu zrezygnowales,przychodzisz tu po ilus tam latach i mowisz ze pegasos to nie amiga.

Odpowiedz jeszcze na dalsza czesc moich pytan.

[#85] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@AmiChris, post #84

Mi też ciężko odpisywać, skoro na mój 1 post pojawia się z 5 odpowiedzi :)

Oczywiste jest (nawet dla mnie), że PPC jest "bardziej" amigowym procesorem niż jakikolwiek procesor z serii x86. Oczywiste jest także, że zarówno Motorola jak i IBM mają ostatnio bardzo rozbieżne pomysły co do nowej generacji PPC, pegaz może na tym zarówno skorzystać, jak i stracić...bo możliwa jest sytuacja (szczególnie po ostatnim przejęciu części rynku przez Intela/AMD-czyt. rynku komputerów Apple), a wtedy Motorola może sobie odpuścić G6...zaś IBM może się skupić raczej na procesorach Power. A co do zalet-to rywalizacja zazwyczaj przynosi znaczne zwiększenie wydajności i zmniejszenie cen.

Z amigi nigdy nie zrezygnowałem. Moja nieco zdezelowana A500 oraz nawet starusieńki C64 dalej sobie egzystują, na dnie jakiejś ciemnej szafy, ale jednak nie miałem serca wyrzucić ;) Osobiście to sobie badam ten sprzet od strony sygnalowej (badanie wyjsc w zaleznosci od wykonywanych instrukcji)...ot w przyszlym semestrze beda zajecia z mikroprockow-moze mi sie troche praktyki przyda.

A czemu pegasosa nie nazywam amigą? Oglądałem go na filmikach (działanie MOSa i paru fajnych aplikacji), widziałem różne konfiguracje i doszedlem do wniosku ze to totalnie nowa platforma. Nie neguje korzeni amigowych w MOSie, ale sprzet jest o cale parseki do przodu przed A. Classic. Nigdzie nie krytykowalem pegasosa pod wzgledem funkcjonalnosci czy wydajnosci-fakt, malo troszke softu, ale z kazdym dniem przeciez sytuacja ulega poprawie-no i zawsze jeszcze sa emulacje+Linux PPC i źródła. Nie jestem może starym wyjadaczem ktory wydawal niebotyczne sumy, zeby tylko zagrac w Quake (czy Q2) na amidze ale jednak laczy mnie z nia mnostwo milych chwil (ach te nieprzespane noce z The Settlers na dzielonym ekranie+2 myszy, czy też te miesiące spędzone w Legionie...że o Mortal Kombat 2 nie wspomne :D a było tego znacznie więcej, np. Deluxe Paint i pierwsze listy miłosne :P, ech, to były czasy)
[#86] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #83

8 bit ISA była w XT, 16 bit wprowadzono razem z AT (a każdy współczesny pecet oparty jest na AT).... bo przejście z XT do AT, to nie tylko 286, ale także właśnie magistrala 16 bit, drugi kontroler DMA dodany jako kaskada do pierwszego, inne obłożenie DMA i IRQ, sporo szczegółów konstrukcyjnych zmieniono, inne rejestry... po prostu IBM dokonał częściowej przebudowy architektury, wszystkie kolejne modernizacje to już było tylko dodawanie nowych elementów.
NVidia i jej krzyżowe kontrolery to już historia w świecie PC, bo cały kontroler pamięci jest zamknięty z CPU (Athlon64). Zresztą każda architektura oparta o UMA jest wydajnościowo kiepska, widać to było wyraźnie w CustomChips Amigi i widać to w obecnych zintegrowanych grafikach PC.
Reszta - kwestia gustu.... ale wierz mi, taki Kaczuś, czy Krashan chociażby, to ludzie znający się na rzeczy, i akurat z nimi nie sprzeczałbym się w żadnej dziedzinie związanej z komputerami. A po tym co napisałeś o PC, to widzę że specem od komputerów nie jesteś. Bez ironii i złośliwości, ja też nie jestem specjalistą komputerowym (przecież świat nie składa się z samych programistów, informatyków czy mikroelektroników). :)

Ostatnia modyfikacja: 06.07.06 15:36
[#87] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #83

---Motorola zakończyła linię 68k na procesorze 060. Wobec powszechności kart PCI a potem AGP śreni sens miałaby też próba rozwijania magistrali Zorro, a tym bardziej integrowanie jakiś układów specjalizowanych na płycie głównej---
Czyli nvidia i jej nforce to szajs bo zawiera zintegrowany kontroler krzyzowy pamieci, uklad grafiki i dzwieku?

Nie wiem co robi nvidia bo nie śledzę trendów w świecie PC. Miałem na myśli układy specjalizowane w amigowym wydaniu, czyli ew. kolejne pokolenie kości AGA, AAA, czy Paulę z dźwiękiem 8-bit. Amiga tym się rózni od PC, że nie wymienia się w niej płyty głównej w ramach standardowego odświeżania konfiguracji. Oznacza to, że wszystko co by się Amidze wlutowało fabrycznie w płytę, po krótkim okresie świetności śmierdziałoby tylko i stanowiło zawalidrogę postępu.
[#88] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #85

Dlatego chcialem abys zwrocil uwage ze PPC byla kolejnym krokiem tak jak przejscie na standardy przemyslowe,ja wybulilem 1200zl za blizzardppc do tego 2 kostki 32simm i mialem sumke 1500zl a bylo to w 1999 roku.

Ja mam 2 x a1200,laptop pc(nieuzywalny) ale nie uzywam tego w ogole.

Widzisz,chodzi o technologie uzyta ze zamiast pauli jest ac97,m68k jest dobre g3/g4.
Wlasnie korzenie,mowiac ze nie ma zadnych obrazasz nas w jakis sposob,amiga to spolecznosc
o tym juz niewielu pamieta

[#89] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@abcdef, post #85

A czemu pegasosa nie nazywam amigą? Oglądałem go na filmikach (działanie MOSa i paru fajnych aplikacji), widziałem różne konfiguracje i doszedlem do wniosku ze to totalnie nowa platforma. Nie neguje korzeni amigowych w MOSie, ale sprzet jest o cale parseki do przodu przed A. Classic

Przecież o to w tym wszystkim chodziło, żeby mieć nowy sprzęd o całe parseki do przodu w stosunku do starych Amig. Chodziło o to żeby prędkośc była sensowna, o to aby móc podpinać standardowe komponenty, o to aby płyta nie miała 16 lat, o to żeby nie było żadnych kanapek i o to że wszystko było NOWOCZESNE.
Poczytaj sobie stare Magazyn Amiga, bądź C&A, już tam pisali że Commodore planuje Nową Amige wyposażoną w PPC i PCI. Czy to była by wg Ciebie amiga czy już nie?.

Dzięki temu że jest PegasosII/AmigaONE, użytkownicy nie muszą płacić, np 400 za karte z S3Trio na pokładzie, tylko 150 za takiego Radeona9200SE na AGP który jest o całe parseki do przodu w stosunku do takiej CV64 ZIII, moge sobie spokojnie podpiąć Creativka MuVo na USB i poprzegrywać mp3, moge... dużo więcej niż na najbardziej wypasionym klasyku .

[#90] Re: Amiga - który komputer jest najlepszy?

@Olo, post #89

Dobra, ale mi chodzi o to czemu akurat pegasos? Przecież którykolwiek klon maca moglby rownie dobrze posluzyc jako "baza" do nowego systemu bazujacego na zaletach AOSa. Nie wiem czemu, ale zawsze jak patrze na pegasosa to widze peceta z PowerPC...moze gdybym sie skusil na ten sprzet to widzialbym to w innych barwach :(
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem