Wątek zamknięty
[#61] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Doti_Project, post #55

Chć za to robić na pewno (co po wtćpnych ustaleniach ma zająć około roku) kartć turbo do A1200, która umożłiwiłaby bezprobleomową pracć w 0S4 na naszej klasycznej Amisi. Z ciekawostek dodam, że (już widze Wasze pomstowanie) rozważamy możliwość zrobienia tej karty na procku Intela. Bardzo proszć przy kazji o nie pomstowanie na zgodność 68k z Intelem. Ten problem rozwiązaliśmy i to bardzo szybko dzićki pomysłowi naszego głównego Projektanta.

Fajny stek, nie powiem czego...
Kompatybilność z m68k w przypadku OS4 zapewnia emulator m68k, zawarty w samym OS4. OS4 nie działa na m68k, tylko na PPC. PPC jest stosunkowo ciężko emulować na intelu. Dostępne emulatory PPC na intelu są delikatnie rzecz biorąc wolne (nie mówię o emulacji PPC zawartej w macos, ale do niej źródeł nie ma dostępnych, z tego co wiem). Stworzenie karty opartej o procesor intela, działającej, dostosowanej do emulacji PPC, i uruchamiającej OS4 - to wszystko w ROK? Dobre...

[#62] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Malin, post #60

Proszę- nie zaczynaj

[#63] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Lord_10up, post #62

Fajne to wszystko ale nie realne. I bynajmniej nie chce zaczynać tematu co lepsze. Równie dobrze można kupić A1 czy chociażby BPPC.

[#64] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Lord_10up, post #4

Dobrze kolega pwe powiedzial,przeciez a1 to teron
orginalne amigi to klasyki i tyle.

[#65] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@MinisterQ, post #61

Wiec po kolei Wam chyba wyjasnie to i owo.

Biorac pod uwage nadwyzke mocy w prockach Intela - no bo chyba nie chcecie, zeby Wasze A1200 chodzily z predkoscia 1,8 GHz, mozna na nich emulowac wszystko. Jedyna kwestia to kwestia emulatora.
Emulowanie PPC na Intelu nie mozliwe? Oj mozliwe. U mnei na biurku stoi iMac Intel Core Duo. i co ?? OS Tiger na nim chodzi, bo w koncu to Apple. A ciekawosta jest to, ze odpala tez Windows. Nawet Apple odchodzi powoli od G3 4 itd a przerzuca sie na Intela. Czemu? Bo jego procki sa najtansze i najbardziej wydajne w swoje klasie. Macie przyklad AMD - moc obliczeniowa maja coraz wieksza a z Intelami wolniejszymi i tak sobie nie radza.

Ogolnie zobaczymy jak to bedzie. Dlatego tez zapraszam do dyskusji, ale nie takiej jak tutaj co niektorzy prezentuja w stylu "to step bzdur, tak sie nie da, to niemozliwe, to tez nie". Wlasnie przez takie podejscie do Amigi i Atari inna firma z tamtych lat - Apple przetrwala a Amiga i Atari hmmmmmm. Zaraz ktos powie - jest przeciez Amiga One. W sumie to to starczy - no jest fakt, i ???

Po raz kolejny - zapraszam do konstruktywnej rozmowy albo w ogole zapomnijcie o tym temacie i piszcie na innych a ten niech umrze na tym forum smiercia naturalna. Lub tragiczna, bo pogrzebany przez takie wlasnie a nie inne podejscie.

[#66] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Doti_Project, post #65

Ja jestem zdecydowanie ZA Intelowymi prockami, lecz więkoszość może podchodzić do tego sceptycznie, bo w końcu to INTEL. Powiedz, nad jakim procesorem Intela dokładnie się zastanawiałeś? Czy rozpoznałeś wstępnie czy Intel sprzeda pojedyńcze procesory?

[#67] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Doti_Project, post #65

Jedyne na co zwróciłem uwagę to na pewne... hmmm "nieścisłości" w tym co napisałeś. Jestem zawodowym elektronikiem i programistą (wprawdzie zawodowo piszę w javie na komórki, ale od biedy programowanie w innych językach pod różne platformy sprzętowe, w tym pod wszystkie AmigaOSy i kompatybilne jest mi nieobce). Poniekąd wiem conieco o projektowaniu i uruchamianiu sprzętu elektronicznego, wiem też conieco o ogólnym procesie uruchamiania i oprogramowywania prototypów. Brak wiedzy w takich kwestiach rzuca mi się po prostu od razu w oczy.

[#68] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Doti_Project, post #65

Oj deples na sliski grund Intel jest montowany zupelnie z innych powodow jak podales w Macu system taiger jest od nowa przepisany na intela bo w emulacji wyszlo ... .Ostatni krok Amd ( zakup ATI) potwierdza tylko opinie ze obie firmy(Intel-AMD) beda Pc-ta podczymywaly przy zyciu.
[#69] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Dziadziomiecio, post #68

Zapomnialem dodac na poczatek zeby nam pokazac twoj potencjal sprobuj zmierzyc sie ze Scandublerem w cenie 110-150 przystosowanym do Xboxa i pleya psx 1 , 2 i Amigi przy okazji.Zrobisz kase a wielu Amigowca udowodnisz ze cos z tego bedzie.
[#70] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Doti_Project, post #65

hmm Ciekawe przedsiewziecie. Wkoncu wiem o Co Ci chodzi :)

Nie dziw sie ,ze u nas odzew jest taki jaki jaki jest. Pojawiasz sie z nikad i piszesz o tym ,ze zrobisz nowa karte Turo do amigina Procku intela.

Moze byś nam powiedział garsc szczeugłów technicznych .jest juz moze sprawny prototyp albo wogóle prototyp?? jesli tak wzuc zdjecia na ppa.pl chćtnie to wszystko zobaczymy. Albo chciarz jakis schemat blokowy daj tego sprzetu.

a co do watku ,ze ma umrzec smiercia tragicznie naturalna hmm jak juz pisalem wyzej jestes tu nowy i obiecujes cos ciekawego :D

Benedykt

[#71] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Benedykt Dziubałtowski, post #70

Kolega napisał, że z Głównym Projektantem ustalił już emulację Intela- skoro boi się kradzieży pomysłu/ schematu, niech choć ogólnie powie na czym to będzie polegać. Z kolei nie można go zniechęcać, gdyż jak napisał posiada zaplecze sprzętowe i finansowe więc tylko brać i robić :)

[#72] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Doti_Project, post #55

Nikt pomstowac nie bedzie, ale nikt wam nie napisze AmigaOS4 na procek
intela, problem licencyjny moze byc nawet na procki PPC miec ten
system.

[#73] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Doti_Project, post #1

Nie czytalem wszystkich propozycji,wiec jesli juz taka byla prosze pomincie moja.
Macie gotowe rozwiazania w postaci Prometeusza i Mediatora oraz G-Rexa -potrzebne sa tylko sterowniki i tym powinien sie zajmowac taki team.W sprzedazy jest cala masa np.kontrolerow na PCI: USB,PATA,SATA i tym podobnych urzadzen za mala kase.Ludzie nie kupuja sprzetu do ktorego nie ma sterownikow do ich systemu -wiem to z wlasnego doswiadczenia.
Swego czasu o ile pamietam do Prometeusza byl dodawany pakiet SDK(Krashan wie na pewno) ,ale chyba nie za bardzo byl wykorzystywany
Moim zdaniem cala para powinna pojsc na poczatek w tym kierunku ,pozwoliloby to na "zlapanie" doswiadczenia w calym przedsiewzieciu.
pozdrawiam
eastone-mac user

Ostatnia modyfikacja: 05.08.06 18:15
[#74] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@MinisterQ, post #67

I tu od razu napisze - owszem nie jestem elektronikiem i wcale tego nie ukrywam. Ja jestem po prostu inwestorem, ktory ma srodki i checi a poniewaz nie ma nikogo kogo mozna by z sensem doinwestowac, postanowilem zebrac wlasny zespol. Ja tylko sugeruje czego oczekuje a od projektantow oczekuje odpowiedzi i sugestii. Jezeli chodzi o Intela, tak jak pisalem, emulacja jest juz omowiona i ona w akurat nie stanowila tak wielkiego problemu jak Ty to przedstawiasz.

Poza tym moze dolacz do nas a nie krytukuj. Bedziesz mial szanse wykazac sie w czyms innym niz komorki.

Pozdrawiam.

[#75] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Doti_Project, post #74

ze swojej strony moglbym pomoc przy projektowaniu chlodzenia akurat w tym mam doswiadczenie i umiejetnosci.

Benedykt

[#76] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@eastone, post #73

Tak..... Tak czytam i sie nadziwic nie moge - "nowy jestes", "udowodnic Amigowcom", 'uwierza" itd itp.

Moze zeby bylo jasne. Ja sie nie obudzilem pewnego dnia w zeszlym tygodniu i nie postanowilem bawic sie w grzebanie przy Amidze. Ja dlugo pracowalem na to, zeby moc robic to co chce i zeby bylo mnie stac na to - projektowac dla Amigi i Atari, bo tam widze duzo Klientow. Do Was postanowilem sie zwrocic z oferta zatrudnienia bo mialem dwa wyjscia:

- udac sie na poszczegolne uczelnie i zatrudnic tych zdolnych i ambitnych studentow bo oni sa swietni w nowatorskim mysleniu i dzialaniu
- uderzyc w strone srodowiska Amigi i z tych ludzi wylowic te perelki, ktore znaja sie i potrafia a nie tylko duzo mowia.

Widze, ze kogo mialem to juz wylowilem, teraz pozostaje lanie wody. Ja nie mam zamiaru denerwowac sie czytajac rozne posty, w koncu macie byc jednymi z Klientow i nie musze Was przekonywac do niczego i nic udowadniac. Zechcecie to kupicie, nie to nie. Nie chcecie Wy podrzucac swoich pomyslow jak robic, zeby bylo tak jak oczekujecie, to podrzuca inni.

Ja wiem co chce robic i bede to robil bo juz sie nauczylem czegos w zyciu - ne ma rzeczy niemozliwych, wszystko jest kwestia chceci i pieniedzy.

Milego skakania sobie do oczu.

[#77] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Doti_Project, post #76

Spokojnie po co te nerwy ,nie chcialem nikogo obrazic BRON BOZE.
Moim pierszym kompem z wyboru byla Amiga i czego mi dla niej brakowalo to napisalem.
To byla moja propozycja "na poczatek"
pozdrawiam

[#78] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Doti_Project, post #76

hmm coraz bardziej wyglada mi to na kipeski zart

malo konretow duzo gadania i pretensji. Tak wyrabiasz sobie opini u potencjalnych klijentow???

Benedykt

[#79] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Lord_10up, post #66

Wole mieć 030 niż intela pod klapką... toż to kpina i prowokacja.

[#80] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Dziadziomiecio, post #69

Dobre ;)

[#81] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Doti_Project, post #76

Ja wiem co chce robic i bede to robil bo juz sie nauczylem czegos w zyciu - ne ma rzeczy niemozliwych, wszystko jest kwestia chceci i pieniedzy.

Alez oczywiscie. Ale czy masz AZ tyle pieniedzy aby wsadzic intela pod klapke w a1200, napisac emulator ppc i jeszcze na tym wszystkim postawic os4? Jakis milion (albo i kilka) w banku sie moga przydac. A jesli jakis projektant mowi Ci ze moze to zrobic malym kosztem i w 3 tygodnie to wybacz ale bezczelnie Cie oklamuje.

A zakladajac ze to zrobisz to co, bedziesz mogl to sprzedac 200 ucieszonym amigowca, ktorzy jeszcze nie kupili a1 badz pegaza? Nie jestem na tyle dobry z matematki aby wyliczyc ile bedzie musiala korzystac jedna sztuka aby chociaz koszty sie zwrocily

[#82] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Malin, post #80

Malin na niczym się nie znasz i klepiesz jęzorem głupoty gdzie tylko się da i tu na forum i na #ppa. Rozumiem że lubisz gdy ktoś zwraca na Ciebie uwagę ale może rób to tak żebyś nie zanieczyszczał dyskusji bzdurami. A jeżeli nie umiesz napisać nic mądrego to lepiej nic nie pisz.

A teraz do meritum. Ciesze się, że coś ma powstać jeśli jednak mogę wyrazić moje zdanie na temat tego co maiłoby to być to uważam że lepszym rozwiązaniem byłaby kompletna płyta główna poniewaz po pierwsze o A1200 będzie coraz trudniej, po drugie wszystkich już zmęczyło podłączanie "dziesiątków" użadzeń stanowiących mniejsze i większe płytki w rózne nie koniecznie przewidziane do tego miejsca starych Amig. Jeśli chodzi o układy specjalizowane to klon tych z A500 został zrobiony i z tego co czytałem jakiś czas temu ma być dostepny - wątek na www.amiga.org.

[#83] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Malin, post #79

Prowokacja to może nie. Tylko jak na takim czymś będzie działał AmigaOS4.0? Co z romem? No i wydajnościowo te PPC emulowane na Intelu z czym będzie można porównać?
[#84] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@marcik, post #81

1) Ja sie nie obrazam
2) Nie obrazam KLIENTOW
3) Za dwa miliony zrobilbym calkiem nowego kompa - no sam pomysl!
4) Na karte starczy od 200 do 400 tysiecy
5) Ja wcale sie nie pcham do robienia karty turbo do A1200, chcialem startowac spokojniej, ale okazalo sie, ze tutaj kazdy czeka na turbo do swojej Amigi a jak juz ktos sie chce podjac to go zjesc. Czy Wy uwazacie, ze Polak nie moze miec pieniedzy, tylko koniecznie musi to byc ktos z zagranicy?
6) Pisalem ile ma trwac robienie karty i to optymistycznie - rok czasu i pisalem, ze mi sie nie podoba ten czas przez co pytam co jeszcze mozna zrobic do Amisi oprocz karty
7) Wydaje mi sie, ze traktuje swoich przyszlych Klientow jak nikt inny - pytam sie czego potrzebuja zeby moc to dla nich zrobic.

Zawsze przeciez mozecie kupywac produkty ELBOXu w tak wygorowanych cenach, ze az przykro.

200 kart turbo w Polsce to chyba optymizm :) Cena jest ustalona i nie bedzie ona tak wygorowana jak sadzisz. Swoja strona ilu uzytkownikow A1200 kupi sobie A1?? Dodam - w Polsce. Hm??

Juz wiecej sie nie mam zamiaru zbytnio uzewnetrzniac, wole wziasc sie do roboty z tymi, ktorzy maja zapal i po prostu chca pracowac - w koncy to ja place wiec co komu do tego na co chce wydawac swoje pieniadze?

[#85] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@smith, post #82

Scandoubler w cenie 110 zł to akurat bardzo dobra sprawa. Widze że masz dziś ciężki dzień... Czep się tramwaju, nie mnie. Miałem napisać całym zdaniem: " Tak taki scandoubler to dobra sprawa"?.

Ostatnia modyfikacja: 05.08.06 20:15
[#86] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@marcik, post #81

Moje skromne zdanie (zaznaczam ze nie znam szczegolow technicznych projektu):
1. Jesli jakims cudem ktos chce sie zabrac za AmigaCF to zaznaczam, ze musi dysponowac dobrym zapleczem programistycznym...i programowym (nie ma lekko...watpie ze jakikolwiek inzynier zaprojektuje rozklad sciezek drukowanych dla procesora 200MHz+ tak, by pojemnosci pasozytnicze byly male, zaklocenia zewnetrzne nie wplywaly na prace systemu (fizycznego) i oczywiscie by wszystkie sciezki sygnalowe mialy okreslona dlugosc . Procesor ColdFire nie jest idealem...przede wszystkim wykonuje malo rozkazow w cyklu, ma slaba jednostke przewidywania skokow i rozgalezien (w porownaniu z np. PPC), slabo kolejkuje rozkazy...dlaczego? bo to nie procesor do komputerow...byl zaprojektowany jako procek do sterowania systemami, wykorzystywany takze w Set Top Boxach.

2. PPC-tutaj takze nalezy zwrocic uwage na trudnosci natury technicznej, dodatkowo trzeba by bylo pomyslec o tym w jaki sposob odbywala sie emulacja 68k...czy przez odwolanie do odpowiedniej biblioteki w systemie, czy tez przez wbudowana biblioteke w karte rozpoznajaca kod 68k i na biezaco go emulujaca.

3. Kwestia gniazd rozszerzen-PCI 32bit/33MHz to rozsadne rozwiazanie...aczkolwiek AGP tez byloby calkiem fajne...tylko jak system amigi mialby to obslugiwac...bo przeciez to nie do konca byloby jak mediator. Inna sprawa, ze trzeba by dobrac odpowiedni mostek do odpowiedniego procka...nie jest to element najtanszy, a dostanie tych 200-300 sztuk bedzie duzym problemem....na wieksze zainteresowanie oferowanym produktem koncowym nie ma co liczyc, chyba ze bedzie to w wydajnosci przypominac chocby pega 1 ;)

Problemow na pewno byloby wiecej, wystarczy sie zapisac na liste dyskusyjna amiga cf i mozna sie upewnic ze przy projektowaniu dopalki do starego sprzetu problemy mnoza sie jak kroliki na zielonej lace.
[#87] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Malin, post #85

Oj Helgis Helgis... to znaczy Malin ja mam dziś bardzo udany dzień

[#88] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@smith, post #82

Zgadzam się z tobą. Najpierw trzeba zrobić reanimację Amigi. Dać jej nową płytę główną. Poprawić. Jeśli dałoby się zastąpić czymś układy specjalizowane A1200/4000 to mogłoby to się udać.

[#89] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Doti_Project, post #84

200 kart turbo w Polsce to chyba optymizm

Ja nie mowilem o polsce a o calym amigowym swiecie.

Swoja strona ilu uzytkownikow A1200 kupi sobie A1?? Dodam - w Polsce. Hm??

Raczej niezbyt wielu, bo juz ich nie produkuja . Ale takich pegazow sie pewnie juz ponad setka sprzedala. A osob ktore maja chec i kase na inwestycje w amige zostalo raczej niewielu wiecej.

[#90] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@abcdef, post #86

Moja propozycja jest taka: dowalcie dopałke do A600 z Coldfire...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem