Wątek zamknięty
[#91] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@smith, post #87

Nie zaśmiecaj forum takimi "pogaduszkami"

[#92] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Doti_Project, post #84

Ja ci nie chce nic imputowac, ale sa tu ludzie ktorzy robili projekty
rozszezen do Amigi i wiedza ile to kosztowalo i ile trzeba poswiecic
na to czasu :) Powiem tylko, ze ze wzgledow finansowych z kilku
projektow zakonczony zostal chyba tylko jeden...

[#93] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Doti_Project, post #1

Przeczytałem spokojnie całą dyskusję i przyznam, że nie spodziewałem się, że kiedyś zobaczę jeszcze propozycję tego typu na PPA (oferta pracy przy Amigach). Jak powiedział kiedyś R-Tea: kiedyś wejdę na PPA i dostanę zawału od tego, co tam zobaczę (w pozytywnym sensie). ;)
Czytałem, że jest Intel i sprawa emulacji PPC (i mimo woli 68k na AOS4). Teoretycznie procesory 64bitowe mają lepsze możliwości dopalania emulacji (SSE2 i inne pierdoły), choć nie znam się na szczegółach technicznych. Zastanowiło mnie tylko jedno. Patrząc z perspektywy ekonomicznej (zarobkowej) - czy nie najbardziej opłacalne było by stworzenie dobrego systemu emulacji PPC na x86? Coś w rodzaju Amithlona, ale PPC, sprawiało by, że AOS4 odpalałby się jak natywny system (niezauważalna emulacja, zauważalne jedynie spowolnienie - choć nie przesadzajmy, taki PPC 200Mhz da się wyemulować, czyli to co można na klasyku zobaczyć) i pozwoliło by zarobić tysiące (ten produkt - jako software) zakupiło by bardzo wiele osób...
Tak czy owak szczerze życzę powodzenia w kreatywnych inwestycjach. OK
[#94] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Mario, post #93

Amithlona też miały kupić tysiące osób.... I wyszło jak wyszło :(

Ostatnia modyfikacja: 05.08.06 20:57
[#95] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Doti_Project, post #84

tak jak juz wczesniej napisalem moge pomoc przy projektowaniu/wykonaniu chlodzenia dla takiej karty pisales ze z tym jest problem szukasz ludzi ja sie oferuje , Ludzie pytaja Cie o rozne rzeczy np ja pytalem o prototyp czy chociarz shemat blokowy sprzetu. Ale Ty jakos unikasz odpowiedzi na w/w pytania. Propozycje co zrobic no wlasnie scandubler za 110 zlotych najelpiej kompatybilny z voodo i bvision to by sie sie faktycznie przydalo jest to dla Ciebie wykonalne???

benedykt

Ostatnia modyfikacja: 05.08.06 21:01
[#96] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Benedykt Dziubałtowski, post #95

widać nie chce się ośmieszać że to nie jego branża (albo słabo się zna na projektach schematowych)

[#97] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Malin, post #94

To jak wyszło, to nie dlatego, że idea była zła.
To znów polityka firm i wiele innych spraw się złożyło...

Poza tym Amithlon to mniejsza rewolucja, bo jest UAE do emulacji 68k...

Ostatnia modyfikacja: 05.08.06 21:49
[#98] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@kmilota, post #83

Widzisz- ponieważ się na tym nie znam ślepo wierzę z nadzieją że to co Doti-project mówi ziści się :) Warto mieć marzenia:)

[#99] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@kmilota, post #83

Widzisz- ponieważ się na tym nie znam ślepo wierzę z nadzieją że to co Doti-project mówi ziści się :) Warto mieć marzenia:)

[#100] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@coco, post #96

Kolega chce udostępnić fundusze i zaplecze do projektowania i produkcji karty turbo- szuka tylko ludzi którzy by chcieli to zrobić. On nie jest od schematów i projektów- on jest tylko mesjaszem który zszedł z nicości przynosząc pomoc (w postaci pieniędzy). Zwykle jest tak że ktoś ma pomysł a brak mu kasy, sprzętu a teraz jest na odwrót więc nie mielcie jęzorami na temat tego czy to się sprawdzi tylko załóżcie nowy wątek na temat pomysłów. takie jest moje skromne zdanie.

[#101] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@zomos, post #90

A mnie brakuje takiego dżinksu, któru pozwalałby na podłączenie gamepada USB do portu dżoja w Amidze.
Przydałoby się do starych gierek, po za tym nadawałoby się też do C=, Atari, Spectrum itp.
[#102] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Doti_Project, post #1

Mnie jako konsumenta interesowalaby karta pci do pc, ktora dawalaby pelna kompatybilnosc z amiga klasyczna (czyli zawieralaby chipset amigi+rom).
Powinna1 zlacze stacji dyskietek (standardowych dla pc, ale pracujacych w trybie amiga os).
Wszystkie inne peryferia bylyby dostepne na plycie pc.

Daje to odrazu dostep do sprawdzonych i pewnych peryferiow a procesor mozna bez problemu zemulowac. Tylko zastanawia mnie jak przekazywac obraz i dzwiek generowany przez uklady amigi do pc tak aby nie bawic sie w oddzielne monitory i glosniki (chyba jedyne sensowne rozwiazanie to digitizacja obrazu z dzwiekiem i przekazanie tego dalej do komponenetow pc).

Oczywiscie jest jeden problem - skad chipset amigi - albo wykupic licencje od amiga inc. albo odzyskiwac z plyt glownych - tylko ze to juz by byla manufaktura.

Choc na dzien dzisiejszy wiekszosc funkcji chipsetu mozna tez rozwiazac poprzez emulacje, ale jak dlugo bawie sie w emulacje ami na pc, tak dlugo zawsze czegos w tym brakuje - a to cos moze zapewnic jedynie sprzet.

Zycze powodzenia w pracach - pomysl jak najbardziej dobry - emulacja m68k jest na pewno dobrze opanowana na prockach x86, a predkosc takiej wirtualnej maszyny bylaby zawrotna, do tego mozliwosc emulacji dowolnego procesora zwiekszylaby jego kompatybilnosc z oprogramowaniem amigi klasycznej - sam czytalem ze do grania najlepsza jest 1200 + 030 a do pracy to albo 060 albo 040. Dlatego fajnie by bylo gdyby mozna by bylo w jakis sposob ustawic jaki procesor emulujemy dla danej aplikacji (predkosc emulowanego procesora tez, bo niektore gry nigdy nie slyszaly o ograniczaniu predkosci dzialania).

Ja jednak bylbym bardziej zainteresowany taka karta pci niz kolejnym turben do mojej 1200 - od czasu do czasu wita mnie zoltym ekranem i migotaniem leda (problemy z mocowaniem fast aty - jak dlugo jeszcze pociagnie takie cos to sam nie wiem).

Pozdrawiam
[#103] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Yulek, post #102

Pomysł mi się podoba i to bardzo, nie mam zamiaru nikogo krytykować. Zapoznałem się dość pobieżnie z całym tym postem i jestem pod wrażeniem. Jak by ami wyciągała 1.8ghz to było by super, płynne filmy, możliwość robienia zaawansowanych gier 3d, czy emulacja konsoli PSX (z tego co wiem na 0S4.0 jest taka aplikacja). Taka dodatkowa karta pozwalająca uruchomić os4.0 i mająca jeszcze pare innych bajerów które normalnie są na oddzielnych kartach... ehh... :)

...Powodzenia!

[#104] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY...

@Arbuz, post #47

Kurde zapomnialem

[#105] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Yulek, post #102

Kiedyś było coś takiego i nazywało się SIAMESE PCI lub jakoś tak. Miało na pokładzie motorolę 040.
Ale chyba nie zrobili tego za dużo.

[#106] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Thaddeus, post #105

o ile pamiętam siamense nie wykorzystywalo pci tylko scsi do interkacji pomiędzi dwoma niezależnymi komputerami

[#107] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@rzookol, post #106

http://amiga.resource.cx/photos/siamese

* integrate Amiga and PC allows access to PC devices (hard disks, CD-ROM, network drives, printers) through the Amiga
* allows sharing the same mouse and keyboard between Amiga and PC
* allows sharing the same monitor with the optional video switcher card
o installs into one of the PC's ISA slots
o two HD15 VGA input connectors - one for PC and one for Amiga
o one HD15 VGA output connector for the shared monitor
* shared text clipboard
* by default all communication is via the machines' serial ports with a null-modem cable

* Siamese v1.5 software SCSI network support - accelerates data transfer between the Amiga and PC
* supported Amiga SCSI controllers include: A3000(T)/A4000T motherboard controller, A4091, Oktagon, Surf Squirrel, DKB Ferret
* supported PC SCSI controllers include: Adaptec 1505/1541/2940, NCR 810

* Siamese v2.1 software TCP/IP networking support - data transfers through Ethernet
* RTG support - open Amiga screens on the PC graphics card up to 256 colours
* RTG works through either serial or TCP/IP connection

* Siamese v2.5 software RTG up to 65536 colours
* RTG works only through the TCP/IP connection
* video playback acceleration - decoding and displaying is done by the PC graphics card

[#108] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Fazior, post #107

takie urzadzenie niestety mnie nie interesuje - wymagaloby w pelni sprawnej amigi - a takowej dlugo raczej posiadac juz chyba nie bede (no ze chyba te problemy z fast ata nie sa smiertelne dla ami)
[#109] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Yulek, post #102

Dobry pomysł! Tylko mnie by interesowała taka karta do slotu PCIMCIA - oczywiście do laptopa...I możliwość odpalania tego cuda bez uruchamiania windy - jako samodzielna amiga.

[#110] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Arbuz, post #22

Racja. Kolega MONO poprostu WYMIATA!!!! Zajebisty jest, ma dar, talent wiedzć... ...i ZAPAŁ!! :)
[#111] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@kmilota, post #17

http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Graphics_Architecture
http://pl.wikipedia.org/wiki/AGA

:)
[#112] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@kmilota, post #31

Własnei nie są te same. Opracowano nowy układ (bodajże Monica), który miał wyprzeć układ Paula.
[#113] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Yulek, post #108

> (no ze chyba te problemy z fast ata nie sa smiertelne dla ami)

Prosta sprawa: Wylutowujesz podstawki pod ROM i wlutowujesz precyzyjne. W tym FATA mi siedzi już 4 lata i ZERO PROBLEMÓW!!
[#114] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@quantor, post #113

Hehehe, ja wlutowalem fastata bezposrednio do plyty, jestem bardziej hardcorowy :D

[#115] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Fazior, post #114

Fazior rządzi!!!!!

[#116] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Doti_Project, post #65

Doti_Project napisał(a):

> Macie przyklad AMD - moc
> obliczeniowa maja coraz wieksza a z Intelami wolniejszymi i tak
> sobie nie radza.

bez komentarza
[#117] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Fazior, post #114

hmm - czyli zlacze na gale zastapiles przewodzikami i podlaczyles zamiast tego czegos do plytki fast ata.
Tylko jak wlutowac sama plytke, bo tam troche chyba przeszkadzalby jeden scalak

Moje fast ata to jest raczej to pierwsze.

U mnie zolty ekran pojawia sie od tego ze tej podstawki na gale nie potrafie dobrze docisnac i czasami troche sie polaczenie pogarsza i ami swiruje - w romach siedzi dobrze

Moglbys moze podac ktory przewod z fast ata do ktorego pinu gale?
[#118] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@quantor, post #112

Masz jakiś link potwierdzający to? Jakie to miało patametry?
[#119] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@Yulek, post #117

Ahoj. system z kablami kombinowalem ale mi nie dzialal, pewnie cos spieprzylem:). Zrobilem tak: wylutowalem standardowe podstawki na romy i wsadzilem tam fastata, troszke opiera sie o sasiednie uklady ale dziala. Zlacze na gale zalatwilem tak: wyczyscilem i poodginalem styki, docisnalem na maxa a brzegi podstawki przyladowalem do plyty cyjanoakrylem;).

[#120] Re: POSZUKIWANI ELEKTRONICY, PROGRAMIŚCI, ZAPALEŃCY

@quantor, post #111

No i co te linki dają? Dalej nie widzę różnicy w dźwięku generowanego przez A3000+ a pozostałymi klasycznymi Amigami.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem