[#1] Cytat z PC World Komputer
Hmmm... Wbrew pozorom architektura RISC jest dość prosta, wićc programowanie tych procesorów przychodzi łatwiej niż zwykłych 80x86. Problem leży jedynie w masowym dostćpie, gdzie oczywiście te normalne PCtowe proce wygrywają [komercjalizacja i szerszy dostćp]. Swego czasu, od połowy lat 80tych wraz z rozwojem okienkowych systemów operacyjnych procesory Motoroli 680x0 biły wydajnością wszelkie Intelowskie. Stąd znalazły zastosowanie w Amigach, Mac'ach, NeXTach i innych temu podobnych. W latach 90-tych zaś, kiedy w branży PCtowej nastąpił boom na zwykłych użytkowników odpowiedzią na to był projekt Motoroli wraz z IBM. I stąd sić wzićły procesory PowerPC. Problem w PCtach leży w tym, że CPU odpowiada praktycznie za wszystko, podczas gdy w starych Amigach, Applach i innych Atari procesor odpowiadał za główne operacje, a do grafiki, muzyki, operacji IO były wykorzystywane inne układy. Zauważcie, że gdyby połączyć masowość rozwiązań PC wraz z kontrukcją płyt głównych starych sprzćtów np. Amigi, dzisiejsze kompy byłyby bardzo wydajne, i nie potrzebaby było takich czćstotliwości procesorów by uzyskać żądany efekt... a stosując obecne procesory mielibyśmy... naprawdć superkomputery w naszych domach.

Co Wy na to ?

[#2] Re: Cytat z PC World Komputer

@kadarr, post #1

Zapomiałem dodać że chodzi o super komputer !!!

[#3] Re: Cytat z PC World Komputer

@kadarr, post #1

kadarr napisał(a):

> Wbrew pozorom architektura RISC jest dość prosta, wićc
> programowanie tych procesorów przychodzi łatwiej niż zwykłych
> 80x86.

Nie jest to do konca prawda.

> Problem w PCtach leży w tym, że CPU odpowiada
> praktycznie za wszystko

Nie prawda

>, podczas gdy w starych Amigach, Applach
> i innych Atari procesor odpowiadał za główne operacje, a do
> grafiki,

Karty graficzne posiadaja wlasne procesory (GPU) ktore bardzo odciazaja glowny procesor (x86)

> muzyki,

Dzieki trybowi BusMaster, procesor nie musi bez przerwy przesylac danych do ukladu dzwiekowego. Informuje tylko, spod jakiego adresu i ile danych ma byc przeslane do kodeka. W czasie odtwarzania dzwiekow glowny procesor moze zajac sie czyms innym

> operacji IO

Kontroler FDD koszysta z trybu DMA na szynie ISA do odczytywania i zapisywania danych. Zaangazowanie glownego procesora w ten proces jest znikome.

W przypadku dyskow twardych wykorzystywany jest ponownie tryb DMA po szynie PCI. W czasie transferow z/do dysku procesor glowny moze zajmowac sie czyms zupelnie innym.

> Zauważcie, że gdyby połączyć masowość rozwiązań PC wraz z
> kontrukcją płyt głównych starych sprzćtów np. Amigi, dzisiejsze
> kompy byłyby bardzo wydajne,

Nie prawda.

[#4] Re: Cytat z PC World Komputer

@kadarr, post #1

takie cos jest dzis na rynku - nazywa sie macintosh. masz sprzet praktycznie ten sam co w pecetach (procki intela, karty graficzne ati i nvidia, dzwiek texas audio)... system operacyjny jest tak napisany, ze wszystkie operacje graficzne wspomagane sa sprzetowo przez uklad graficzny (wykorzystuje go do maxa, nawet takie bajery jak vertex i pixel shadery do np. skalowania okienek i ikonek czy rozmywania czcionek ekranowych), muzyka zajmuje sie dsp, a procesor robi tylko to co musi. efekt? wszystkie te bajerki graficzne i ulatwiacze/uprzyjemniacze pracy nie maja wplywu na wydajnosc calego systemu... nie przypomina wam to czegos?

Karty graficzne posiadaja wlasne procesory (GPU) ktore bardzo odciazaja glowny procesor (x86)
tylko w aplikacjach to wykorzystujacych... w maku masz to jako gratis od systemu.

Ostatnia modyfikacja: 07.11.06 23:07
[#5] Re: Cytat z PC World Komputer

@Czarek, post #4

Czarek napisał(a):

> operacyjny jest tak napisany, ze wszystkie operacje graficzne
> wspomagane sa sprzetowo przez uklad graficzny

A ty myslisz ze pod linuksem albo windowsem dzieje sie inaczej? ROznica jest tylko taka, ze w ich przypadku wykorzystywany jest silnik 2D GPU, OSX wykorzystuje dodatkowo 3D.

PS. compiz pod linuksem takze wykorzystuje silnik 3D zamiast 2D. Qt4 (biblioteka do tworzenia GUI) rowniez.

> Karty graficzne posiadaja wlasne procesory (GPU) ktore
> bardzo odciazaja glowny procesor (x86)

> tylko w aplikacjach to wykorzystujacych...

Nie do konca wiesz, o czym mowisz (to nie mialo byc zlosliwe, wiec nie biez sobie tego do serca).

[#6] Re: Cytat z PC World Komputer

@kadarr, post #2

> Zapomiałem dodać że chodzi o super komputer !!!

po to masz edycje posta ;)

to jest z nowego czy jakiegos starego numeru?

[#7] Re: Cytat z PC World Komputer

@Czarek, post #4

Jesteś pewien że pulpit Maca wykorzystuje shadery do rysowania obrazu 2d? Bo 3D chyba nie jest (jak to jest w Viście). A wydaje mi sie że do 2d nie można użyć shaderów.

Poza tym przecież w obecnych PC też procesor mało już robi. GPU robi grafike 2d i 3d, karta muzyczna robi wszystko co związane z dźwiękiem (nie mówie o tanich i wbudowanych chipach) ostatnio nawet obliczanie fizyki w grach chcą odebrać CPU :D

[#8] Re: Cytat z PC World Komputer

@Davka, post #7

ostatnio nawet obliczanie fizyki w grach chcą odebrać CPU

No i dobrze :)
Bo dlaczego niby ma to robic dziadoski x86, gdy lepsze procki sa w kartach GFX :)
[#9] Re: Cytat z PC World Komputer

@szuler, post #3

@ szuler
W przypadku dyskow twardych wykorzystywany jest ponownie tryb DMA po szynie PCI. W czasie transferow z/do dysku procesor glowny moze zajmowac sie czyms zupelnie innym.

dziś w pracy na piecyku chciałem przekopiować na HDD katalog z muzą mp3 na CD. któryś z plików był skopany i napęd strasznie się z nim męczył nie mogąc go skopiować. W tym czasie praktycznie nie mogłem nic zrobić (poklikać) na windowsie (XP). Reakcja wszystkiego opóźniona o 99,99%
Czekałem długi czas i w końcu nacisnąłem "Przerwij" czy jakos tak w okienku pokazującym animkę z postępem kopiowania bo nie wiem ile bym musiał czekać. Cały pulpit się wyczyścił do cna z wszystkiego, łącznie z ikonkami. Została tapeta i kursor myszy. Myślałem, że bez resetu sie nie obejdzie, ale po wyjęciu CD znapędu windows się obudził.
Co za multitasking! I gdzie te boskie DMA?
Na Ami mam read/write error i wszystko jasne.
[#10] Re: Cytat z PC World Komputer

@Davka, post #7

tylko ci sie wydaje - shaderow mozesz uzyc nawet do napisania kalkulatora.
a technologie z visty w macu masz juz od bardzo dawna - widocznie nie bardzo znasz temat - doczytaj bo warto. viste widzialem na roznych sprzetach i musze powiedziec, ze na athlone 64 dual core 4400+ z gf 7900 chodzi WOLNIEJ niz os x na moim pb nie oferujac niczego czego nei ma w os x, a raczej nieudolnie kopiujac wiekszosc rzeczy (gadzety tego denerwujacego czegos z prawej strony ekranu, POWOLNE w porownaniu do spotlighta wyszukiwanie itp. te przelaczenie 3d okienek przy pomocy alt+tab to tez totalna pomylka)

nie mow mi, ze gpu robi grafike w windowsie bo padam juz z krzesla. poruszaj troche okienkiem z jakimis obrazkami a zobaczysz o czym mowie. nie ma tam nawet podwojnego buforowania. w viscie juz obsluguje z tym, ze visty nie ma i nie do konca wiadomo kiedy bedzie (miala na 100% byc - jeszcze jako longhorn - pod koniec roku 2004)...

[#11] Re: Cytat z PC World Komputer

@Czarek, post #10

No cóż , widzć że rozwinąłem ciekawy temat tym cytatem ;)

Pozdrawiam wszystkich !

[#12] Re: Cytat z PC World Komputer

@kadarr, post #11

kadarr napisał(a):

> No cóż , widzć że rozwinąłem ciekawy temat tym cytatem ;)

możesz podać dokładne źródło hipnoza czy to jest zmyślone? boks

[#13] Re: Cytat z PC World Komputer

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

ja nie wierze ze w gazecie napisali "mac'ach"
[#14] Re: Cytat z PC World Komputer

@R-Tea, post #9

R-Tea napisał(a):

> dziś w pracy na piecyku chciałem przekopiować na HDD katalog z
> muzą mp3 na CD. któryś z plików był skopany i napęd strasznie
> się z nim męczył nie mogąc go skopiować. W tym czasie
> praktycznie nie mogłem nic zrobić (poklikać) na windowsie (XP).
> Reakcja wszystkiego opóźniona o 99,99%
[...]
> Co za multitasking! I gdzie te boskie DMA?
> Na Ami mam read/write error i wszystko jasne.

Hmm... Jak widac poraz kolejny zaczynacie zrownywac cala platforme x86 z windowsem. Niech tylko XP (albo ktorykolwiek inny produkt microsoftu) ma z czymkolwiek problem, to cale bluzgi zbiera od razu platforma. Dlaczego?

[#15] Re: Cytat z PC World Komputer

@szuler, post #14

@ szuler
... Jak widac poraz kolejny zaczynacie zrownywac cala platforme x86 z windowsem. Niech tylko XP (albo ktorykolwiek inny produkt microsoftu) ma z czymkolwiek problem, to cale bluzgi zbiera od razu platforma. Dlaczego?

Moje "bluzgi" dotyczą windowsa xp, a nie sprzętu. Wzmianka o DMA tak samo.
[#16] Re: Cytat z PC World Komputer

@szuler, post #3

Szuler - a moze, on wzial artykul z poczatku lat 90-tych wtedy mniej wiecej by sie to zgadzalo :)

[#17] Re: Cytat z PC World Komputer

@szuler, post #14

Ponieważ x86 suxx. :P

[#18] Ale baje...

@Czarek, post #10

Ale baje...

1) Shadery (pixel i vertex) mozna uzywac tylko w 3D
2) Windows od chyba ponad 10 lat a wsparcie 2D w kartach graficznych i jezeli ktos pisze ze ma obciazenie procesora przy przesuwaniu obrazkow niech sobie lepiej skonfiguruje sprzet
3) Obciazenie przy odczycie/zapisie na napedach optycznych zdarza sie takze na kiepsko zainstalowanych/skonfigurowanych systemach (czytaj: najczestszy brak sterownikow do plyty glownej lub HD i naped na jednej tasmie)
4) Vista pojawi sie w ciagu 2 miesiecy ale jakos mnie to nie bawi - zwykle wyciaganie kasy, chore licencjonowanie, brak wsparcia dla EAX'a, paranoiczne wymagania sprzetowe jak na to czy rozni sie (lub nie rozni) od XP. Aero mnie nie "kreci" - destkop ma byc czytelny, a nie podbajerowany. Ale to btw i imho.

To tyle.

Ostatnia modyfikacja: 08.11.06 09:00
[#19] Re: Cytat z PC World Komputer

@Czarek, post #10

Może i masz racje ale wytłumacz mi dlaczego jak nie zainstaluje sterowników do grafiki to wszystko w GUI działa wolno a jak zainstaluje to jest 50x szybsze?

[#20] Re: Cytat z PC World Komputer

@szuler, post #14

Witam nie cierpić tego typu tematów ale zawsze wszyscy platformć sprzćtową X86 bćdą kojarzyć z Windowsem zresztą ten system ma wićcej kwiatków . Idealna wrćcz "Cudowna" przeglądarka internetowa którą ma 99% użytkowników a która jest tam władowana i tylko z lenistwa i nie wiedzy wielu posiadaczy jest użytkowana .Ale o tym to wszyscy wiemy .Szkoda tylko że wiedza o komputerze to towar deficytowy i każdy może w gazecie nasmarować co mu sić podoba.Ostatnio czytałem w internecie porównanie kart graficznych Nvidia i Ati Autor wychwalał Nvidie a mieszał z błotem ati kompletnie mieszajac parametry obu kart. Oj marzy mi sić toczyć spory na takie tematy w związku z Amigą . :D
[#21] Re: Ale baje...

@Poke, post #18

ad 1) poczytaj w takim razie o core image na stronie apple:
http://www.apple.com/macosx/features/coreimage/
ad 2) nie mowie, ze ma obciazenie procka tylko, ze sa kwiatki, problemy z odswierzaniem i inne smieci na ekranie ktorych nie ma na macu czy linuksie.
ad 3) zgadzam sie, niestety wiekszosc pecetow jest tak juz sprzedawana a przecietny uzytkownik nie jest w stanie sam sobie tego skonfigurowac.
ad 4) smutna prawda... chociaz szczerze watpie w premiere visty za 2 miesiace.

PS. do platformy X86 nic nie mam - niech sobie jest - ma kilka wad ale ma tez zalety - przede wszystkim jest TANIA...

Ostatnia modyfikacja: 08.11.06 11:09
[#22] Re: Ale baje...

@Czarek, post #21

jesli chodzi o smieci na ekranie ect - to kiedys pamietam pod windowsem mialem, byla to wina sterownikow do gfx-a.... bo po zmianie karty dzialalo ladnie (na tamtej trzeba bylo wylaczyc akceleracje).

[#23] Re: Ale baje...

@Kaczus, post #22

Pracowalem jako sprzedawca / serwisant pecetow przez 2 lata - widzialem setki pecetow, windowsow i roznych innych smieci. Znam windowsa doskonale (jestem programista - zaczynalem od wlasnie windowsa, gdi, directx) - wiem jak to dziala - nie ma wspomagania sprzetowego grafiki takiego jakie ma MAC. Probowaliscie kiedys napisac cos multimedialnego pod samym GDI? Pochlastac sie mozna. Jesli nie bardzo czujecie sie na silach pisac to wezcie jakikolwiek program w SDLu i zmiencie ster grafiki z Auto/DirectX na GDI i przekonacie sie o czym mowie...

[#24] Re: Ale baje...

@Czarek, post #21

1) ??? Co Ty pleciesz... Shadery mozesz odpalic tylko w trybie 3D, shaderami *mozesz* obrabiac obraz 2D ale to zupelnie inna sprawa. Np. w ten sposob dziala PureVideo nVdii czy tez obrobka wyswietlnego wideo w ATi - realnie poprawia jakosc filmow, ale niewiele ma wspolnego z grafika w 2D.
2) Baja, baja... (bez obrazy).
3) Sorry, ale kogo wina? Masz pretensje do Windows ze jest zle skonfigurowany?
4) Juz jest RTM.
[#25] Re: Ale baje...

@Czarek, post #23

Dziwne rzeczy piszesz. Od 10 lat siedze w tym biznesie i nie mam z tym klopotow z tym co piszesz.
[#26] Re: Ale baje...

@Poke, post #24

1) w windowsie. nie ograniczaj sie do windowsa - istnieja inne (lepsze) systemy. przeczytales to co jest w tym linku?
2) nie bede sie klocil. kolega jest zewangelizowany przez balmera i spolke. nie widzi smieci na ekranie windowsa.
3) tak. na tym samym sprzecie linux, czy mac os nie maja problemow.
4) gdzie? jakos nie widze go w ofercie zadnej z firm... beta to juz jest i leoparda (mac osa nowej generacji), ale o jej technologiach nei wspominam bo viscie do nich baaaardzo daleko.

[#27] Re: Ale baje...

@Poke, post #25

sorry w jakim biznesie? programowaniu windowsow (czyt. znasz doglebnie jego wewnetrzna architekture)? czy skladaniu i sprzedawaniu pecetow z chinskich czesci na gieldzie czy przyulicznym sklepiku?

[#28] Re: Ale baje...

@Czarek, post #26

2. Ja też nie widze żadnych śmieci.
3. A jak mam nie najnowszego Linuksa to też mi nie uaktywni DMA w mostku którego nie obsługuje. Windows jest wydawany raz na ileś lat więc nic dziwnego że trzeba wgrać sterowniki co nie jest jakimś arcytrudnym zadaniem.
4. Jeszcze w listopadzie ma być dla korporacji dostępny a dziś jest RTM czyli rozpoczynają produkcję płyt.

Czarek nie obraź się ale to nie ja i Poke jesteśmy zaślepieni Windowsem tylko Ty wydajesz się MacOSem :D Może i masz rację z tą akceleracją GUI ale ja nie widze żadnej powolności GUI na WinXP.

[#29] Re: Ale baje...

@Davka, post #28

nie jestem zaslepiony mac osem. moze za bardzo czepiam sie windowsa, ale naprawde nie lubie jak cos jest nie dopracowane a windows taki jest.
pouzywajcie maca przez min. tydzien a sie przekonacie... jest taka roznica jaka byla miedzy workbenchem 1.3 a windowsem 1.0 i 2.0 w latach 80.

[#30] Re: Ale baje...

@Poke, post #18

A obserwowałeś kiedyś zajętość procesora przy przesuwaniu większych okien z wypełnieniem, w sytuacji gdy jest ich kilka na ekranie? Nie? To poobserwuj...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem