[#31] Re: Os 3.2 kilka informacji

@krzych2019, post #28

w amigaos odinstalowanie programów to jest po prostu usuniecie katalogu z programem :)
[#32] Re: Os 3.2 kilka informacji

@Pawelek, post #31

w amigaos odinstalowanie programów to jest po prostu usuniecie katalogu z programem :)

W porządku ale funkcja deinstalatora w Amiga OS mogłaby robić to za użytkownika. Tym bardziej, że jeśli ktoś posiada kilka partycji i na różnych instalował programy to nie zawsze pamięta gdzie zainstalował dany program.
[#33] Re: Os 3.2 kilka informacji

@MUFA-amigaone-pl, post #29

Powiem Ci ze masz racje na pewno z tym ze warto nawet prostowac swoich i ich ganic bo to nic nie wnosi procz kolejnej wojny o nic.
Weryfikowanie na sieci bylo jeszcze fajne 10-20 lat temu a teraz? Teraz moge zalozyc sobie strone i wpisac 1000 programistow systemu X, 2 miliony kont (kont nie uzytkownikow) i moge pokazywac calemu swiatu ze "u nas jest cacy".
Powiem Ci ze dziwie ze mi sie chcialo ale jednak:
http://os4depot.net/share/demo/music/rno-r100-68k.lha to jest aplikacja 68k. Nie ma ich pewnie tam wiele jednak ktos zlamal regulamin.
Jezeli chodzi natomiast o MOS'a to niestety ale nie masz gdzie zweryfikowac aplikacji, odkad krashan zmienil platforme. Musialbys uzyc google do tego.
P.S.Nie wiem o jakim przekupowaniu mowisz. Jezeli dalbym komus 10 000 to pewnie byloby jakies przekupstwo ale stary mak?
P.S.2. Serio mowiac to chyba szkoda ze ktos po prostu nie przekompiluje os4 na 68k, tak uzytkownicy dostaja cos co zostalo pewnie zrobione n-lat temu.
[#34] Re: Os 3.2 kilka informacji

@Pawelek, post #31

Pod warunkiem, że nie dorzuca on nic do:
- C
- LIBS
- DEVS
- startup-sequence/user-startup

[#35] Re: Os 3.2 kilka informacji

@Pawelek, post #31

Jednak niezawsze.
Zostają przypisania np w USER-Startup, biblioteki, devices inne komponenty w systemie ok, racja
[#36] Re: Os 3.2 kilka informacji

@peceha, post #1

Tutaj co nie co o AmigaOS 3.2, we wczesnej wersji, jaka była prezentowana na Amiga 34 Germany. Konkretnie autor tekstu pisze o możliwościach konsoli.
[#37] Re: Os 3.2 kilka informacji

@MUFA-amigaone-pl, post #13

Po prostu AmigaOS 3 bierze niektóre rzeczy z AmigaOS 4, trochę tak jak w przypadku stosu TCP/IP, który gdy przed kilku laty został przepisany przez tego samego programistę na 68k, przecież nie był wymyślany od nowa.

No to jak to rozumiec to kanibalizowanie AmigaOS 4, koniec rozwoju linii NG? Skoro teraz tak ostro pracują przy 3.1.4 czy 3.2 to AmigaOS 4.2 nie ma w planach, bo się zwyczajnie nie opłaca i więcej zarobi się na użytkownikach starych Amig? Pytam, bo jestes betatesterem, więc powinieneś wiedzieć o co kaman, chyba, że sami nie wiecie, bo Wam nie mówią.
[#38] Re: Os 3.2 kilka informacji

@96, post #37

Na Amiga 34 Germany Hyperion po równo obdzielił obie wersje systemu. Z jednej strony była klasyczna Amiga 1200 z AmigaOS 3.2, a z drugiej Pegasos, też nie z byle czym bo z Libre Office. Tak więc dla obu grup były całkiem interesujące nowości. A system AmigaOS 4 jest cały czas rozwijany, chyba nie będzie wielkim złamaniem NDA jeśli zdradzę że np. wczoraj wrzucono cztery zaktualizowane elementy czwartej generacji systemu. Ile elementów dostali bestatesterzy AOS 3.2... Może mniej może więcej, tego akurat nie wiem bo ja do tej grupy nie należę. Tak czy owak rozwijane są obie generacje.
[#39] Re: Os 3.2 kilka informacji

@MUFA-amigaone-pl, post #38

To dobrze, bo bardziej interesuje mnie rozwój trzech systemów NG niż amiga os 3.x.
[#40] Re: Os 3.2 kilka informacji

@MUFA-amigaone-pl, post #36

3.1.4 to dla mnie (nie mam klasyka) nie do końca opcja.

Ale 3.2 -- rozumiem że już zmiana "inkrementalna", większa.

Jak zadziała na Vampire V4 SA to kupię!!

Kiedy to ma być? Ktoś coś mówił już, obiecywał?

szeroki uśmiechszeroki uśmiechszeroki uśmiech
[#41] Re: Os 3.2 kilka informacji

@David, post #40

Kupiłeś tego vampira sa. Zamiast się chwalić wrzuć foty lub folmy z dzialania.
Hyperion zaczail ze duzo wiecej zarobi na klasykach niz NG i bardzo dobrze.
Zamiast sprzedawac kilka tysiecy kopi ng wraz ze dprzetem ktorego wiecznie nie ma
mozna sprzrdsc dziesiatki tysiecy na sprzet ktory istnieje.

Teraz zagadka czemu na to wpadsli po 15 latach ?
[#42] Re: Os 3.2 kilka informacji

@peceha, post #1

Wpadło kilka informacji o:
dos.library
system-startup
shell
bootmenu

http://forum.amiga.org/index.php?topic=74270.285
[#43] Re: Os 3.2 kilka informacji

@tom256, post #42

Dużo zmian nowości. Pytanie co się stanie jak Colanto wygra procec ?
[#44] Re: Os 3.2 kilka informacji

@Sventevith, post #41

Zamiast się chwalić

Żenujace...

Ja się nie chwalę, tylko komentuję zastosowania na mój własny użytek.

Zdjęcia owszem dodam, jak będę miał działajacy monitor (czyli nowy TV).
[#45] Re: Os 3.2 kilka informacji

@tom256, post #42

Kolejnych kilka informacji o:
trackdisk.device
con-handler
ram-handler
scsi.device
gadtools
FastFileSystem
graphics.library
intution.library
biblioteki matematyczne
Workbench
Komendy w C: conclip, iPrefs, assign, version, setdate, adddatatatypes, copy, ...
datatypes

Widzę też że będzie wsparcie dla 4xIDE, Thomas szuka testerów.

https://forum.amiga.org/index.php?topic=74270.300
[#46] Re: Os 3.2 kilka informacji

@tom256, post #45

Żeby jeszcze ludzie masowo aktualizowali OS w swoich Amigach.
Niestety na dzisiaj pisząc program nie wyobrażam sobie wyjsc poza zestaw funkcji OS3.0, i korzystać z dobrodziejstw 3.1.4 czy 3.2. Nawet 2.0 dla wielu użytkowników Amigi to za duże wymagania - dostałem chyba ze 100 maili z pytaniami dlaczego GoADF nie działa na 1.3, i jak bardzo na to czekaja. Nie do końca to rozumiem, ludzie dokładają do swoich 500'ek RAM, procesory, scandoublery, a jednocześnie purytansko zostają przy 1.3.
A przecież każdą 500'kę za niewielkie pieniądze (kilkadziesiąt złotych) można wyposażyć w KS 3.1, i to prawie od 30 lat, a nie ma problemu takze z 3.1.4.
A funkcjonalnie 1.3 i 3.x to przepaść.

Dlatego apeluję - 3.x w każdym klasyku!

Workbench 3.1
[#47] Re: Os 3.2 kilka informacji

@vojo, post #46

Tu masz tylko mentalne podejście, skoro klasyk to klasyk.
Jak Trabant z dwusuwowym silnikiem. Nie akceptują tego z końca produkcji z silnikiem VW Polo.
Ale jednocześnie chcą mieć zalety tego lepszego, stąd te głupie pytania.
[#48] Re: Os 3.2 kilka informacji

@vojo, post #46

ludzie dokładają do swoich 500'ek RAM, procesory, scandoublery, a jednocześnie

Bo to wszystko działa na 1.3, po za tym 1.3 najbliższy pięćsetce, przecież nieok, racjaok, racja

welcome! In Retro World
[#49] Re: Os 3.2 kilka informacji

@vojo, post #46

Bo drżą na samą myśl o tym że będą musieli zniszczyć "legendary plomba" w swoich Amigach. Bo to, panie, przeca dodaje 200% do ceny...
[#50] Re: Os 3.2 kilka informacji

@tWINpIX, post #48

1.3 najbliższy pięćsetce, przecież nie

A500 z 3.1 od Commodore to przecież wciąż w 100% czystej krwi klasyk od Commodore, żadna herezja.
[#51] Re: Os 3.2 kilka informacji

@vojo, post #50

Jeśli ktoś chce mieć retro pełna gębą to stacja dysków i na przód a nie goadf. Amiga umarła. Bo postęp jest nieunikniony.
[#52] Re: Os 3.2 kilka informacji

@tom256, post #45

W tym wątku na Amiga.org jest straszny syf. Niejaki Kolla zaspamował to tak, że ciężko tam cokolwiek znaleźć (wydawało mi się, że miał bana... wrócił, niestety).
[#53] Re: Os 3.2 kilka informacji

@vojo, post #50

od Commodore, żadna herezja.

Na pewno, ale skądś to "100 @" się wzięło, czyli świadczy to o tym że jest nisza w niszy, po za tym TSGUI działa od > 1.2. Ale tutaj już wszystko zależy od CEO GoADF
[#54] Re: Os 3.2 kilka informacji

@vojo, post #46

Dlatego apeluję - 3.x w każdym klasyku!

Ja też Apeluję
Tu jest Polska !

Daj Pan GoADF PL. !

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2019 19:25:06 przez Dorian3d

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2019 19:27:07 przez Dorian3d

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2019 19:30:56 przez Dorian3d
[#55] Re: Os 3.2 kilka informacji

@tWINpIX, post #53

TSGUI działa od > 1.2. Ale tutaj już wszystko zależy od CEO GoADF

Daj Pan GoADF PL. !

Robi się OT :P

Żeby wrócić do tematu i aktualizacji OS w Amigach - lokalizacja działa od 2.0, tak więc kolejny powód żeby wysłać 1.3 na zasluzoną emeryturę.
[#56] Re: Os 3.2 kilka informacji

@vojo, post #55

Tak... 1.2 i 1.3 to raczej już prehistoria... Retro w stylu retro.
[#57] Re: Os 3.2 kilka informacji

@vojo, post #55

Robi się OT :P

OKOKOKOKOK yippee
[#58] Re: Os 3.2 kilka informacji

@Dorian3d, post #57

http://eab.abime.net/showthread.php?p=1388718#post1388718

Na EAB można zadawać pytania developerom AmigaOS3.2 i jest kilka nowych informacji.
[#59] Re: Os 3.2 kilka informacji

@tom256, post #58

a ten Hyperion to żyje jeszcze? nic się tam nie pojawia na stronie od dłuższego czasu..
[#60] Re: Os 3.2 kilka informacji

@Dorian3d, post #54

tia, niech polski język dodadzą w końcu
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem