[#91] Re: Os 3.2 kilka informacji

@juen, post #89

mowie z perspektywy osoby, ktora moze o tym nie wiedziec. postanowi wrocic do amigowania, kupi a500 i nawet nie bedzie myslala o dysku i przez brak informacji da sie naciagnac na 3.1.4. dokupi sobie goteka i zacznie wertowac tosec'a adfy gdzie jest ich ponad 40tys.

obstawiam, ze z 10tys dyskietek sie nie odpali, bo brakuje plikow.

taka osoba nic sobie nie podlinkuje, nie poratuje sie cli ani nic sobie nie doda do dyskietki na ktorej nie ma juz miejsca :)

Taka osoba zapewne nigdy sobie AOS 3.1.4 nie kupi, bo pamięta dobrze że do grania w Amidze 500 starczy standardowy ROM. Będzie więc wracać do przeszłości dokładnie w taki sam sposób jak to robiła 30 lat temu. Ewentualnie szukając jakiś nowości może wpisać w Google "gry które wymagają do działania AmigaOS 3.1.4". Ponieważ żadna nie wymaga tej wersji systemu, a i pewnie 99% gier które wymagają choćby 3.0 i tak wymaga dodatkowo układów AGA, to jako posiadacz Amigi 500 z przeznaczeniem do gier, na tym zakończą się jego zainteresowania na temat 3.1.4 czy 3.2.
[#92] Re: Os 3.2 kilka informacji

@MUFA-amigaone-pl, post #91

podziwiam ten optymizm i pewność racji :P
[#93] Re: Os 3.2 kilka informacji

@juen, post #92

A możesz mi wyjaśnić po co komuś używającemu floppa (tudzież emulatora floppy) 3.1.4? :) No właśnie. Takie szukanie problemu gdzie go nie ma. Ktoś będzie chciał takie gierki to zainwestuje w kickstart switcher z 1.3/3.x a nie w kicka 3.1.4
W przypadku gdy jednak jest twardy i jest na nim partycja dla aos 3.1.4 to z niej można pociągnąć biblioteki.

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2021 19:11:52 przez abcdef
[#94] Re: Os 3.2 kilka informacji

@abcdef, post #93

na nic i najlepiej, żeby to pisało przy opisie produktu, żeby go nie kupować :)
dobrze, że się zgadzamy ;)
[#95] Re: Os 3.2 kilka informacji

@abcdef, post #93

Ja kupiłem kicka 3.1.4, a tak naprawdę potrzebowałem 3.1. Założyłem, że podstawową funkcjonalność 3.1 będzie miał utrzymaną, co najwyżej coś dodane, tak jak to było przez całe moje amigowe życie.

TAK, chciałbym mieć wyraźnie napisane, że tak nie jest. Zwyczajnie, nie chce mi się prowadzić złożonych analiz dokumentacji i forów, gdy podejmuję "inwestycję" na poziomie 50 zł.

Zresztą - człowiek, który ode mnie tego kicka odkupił, też miał problem ze zczajeniem co i jak.

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2021 19:29:42 przez Daclaw
[#96] Re: Os 3.2 kilka informacji

@Daclaw, post #95

Nie od dziś wiadomo, że rzeczy od Hyperionu kupuje się dopiero po przeczytaniu recenzji. Nigdy wcześniej.
[#97] Re: Os 3.2 kilka informacji

@michal_zukowski, post #96

Hyperion tylko sprzedaje AOS 3.x.

Na EAB była dyskusja o Kickstarcie 1MB. Problem był chyba taki że niektóre rozszerzenia są niekompatybilne.
[#98] Re: Os 3.2 kilka informacji

@Daclaw, post #95

Moim zdaniem, to zgodność wstecz jest jednak większa niż np. przy przejściu z 1.3 na 2.0.
Poza tym FAQ w zasadzie dokładnie opisuje jakie są wymagania, czy potencjalne problemy (fakt, jest posortowany od końca i to jest głupie) i w zasadzie wszystko o czym przedmówcy pisali jest tam omówione.
Naprawdę niewiele jest rzeczy, do których można się w 3.1.4 przyczepić. Owszem, wymagania powinny być jednak umieszczone wyżej niż przycisk "buy now". Obraz ROM-u 1MB też by nie zaszkodził. Ale ja osobiście żałuję tylko, że nie kupiłem tego OS-a zanim zacząłem przekopywać dokumentacje kolejnych wersji SetPatcha, szukać, która wersja scsi.device zadziała jak trzeba, etc, etc. Teraz mogłem to wszystko wyrzucić i system po prostu działa.
[#99] Re: Os 3.2 kilka informacji

@Daclaw, post #95

3.1.4 za 50 zł? To chyba z mało legalnego źródła...
[#100] Re: Os 3.2 kilka informacji

@t-bone, post #99

Wypadł z ciężarówki.
[#101] Re: Os 3.2 kilka informacji

@t-bone, post #99

Może kupił tylko sam ROM?
[#102] Re: Os 3.2 kilka informacji

@t-bone, post #99

Kickstart.
[#103] Re: Os 3.2 kilka informacji

@Daclaw, post #102

Sama cyfrowa licencja to 30EUR, a trzeba jeszcze liczyć kości i programowanie (jeżeli ktoś programatora nie ma).
[#104] Re: Os 3.2 kilka informacji

@t-bone, post #103

Ale o czym Ty do mnie mówisz i po co?
[#105] Re: Os 3.2 kilka informacji

@Daclaw, post #104

Po to, bo napisałeś o "inwestycji", której koszt niestety nie pokrywa opłat licencyjnych, zatem jak coś nie działa, kontaktuj się ze sprzedawcą, a nie narzekasz na twórcę, bo nie wiesz co masz w kości nagrane, ale na pewno nic co ma jakiś związek z licencją, gdyż koszt licencji i usługi wypalenia kości jest znacznie wyższy niż poczyniona inwestycja
[#106] Re: Os 3.2 kilka informacji

@Daclaw, post #76

Dla mnie problemem jest zmieniony Kickstart. Jednak 3.1 był znany, opanowany i uniwersalny. Jestem przyzwyczajony, że w razie problemów mogę odpalić Amigę z jakiejkolwiek dyskietki, albo odzyskać jakikolwiek mój backup. W tych nowych już tak prosto nie jest.

A co jest niby z nim nie tak
podziwiam ten optymizm i pewność racji :P

A co się nie zgadza w tym co napisał Mufa
[#107] Re: Os 3.2 kilka informacji

@QkiZ, post #106

że nie jedna osoba jednak kupi 3.1.4 myśląc, że to zamiennik 3.1 i to, że Mufa jest milionem i wypowiedział sie za każdego powracajacego usera co samo w sobie dla mnie było absurdem :) sam nie jestem takim więc dziwne by było mi wyrokować, że każdy coś zrobi w konkretny sposób. zwracam uwagę na pułapki i bezsensy starając się zachować obiektywizm

ps: znam powody dodania kolejnej kropki do podwersji kickstarta ale tak się nie robi przy breaking changes. to sugeruje, że jest w pełni kompatybilny z poprzednim przecież..

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2021 06:30:19 przez juen
[#108] Re: Os 3.2 kilka informacji

@juen, post #107

A nie jest? Dużo piszesz, ale mało konkretów. Przed 3.1.4 używałem 3.1 z różnymi poprawkami znalezionymi w necie. Działało to różnie, czasem powaliło się powiesić w różnych sytuacjach. Od kiedy używam 3.1.4 nie używam żadnych poprawek, bo te są już w systemie. Do kickstartu dorzucam tylko kingcona, icon.liba i to wszystko. Całość działa stabilnie i nie zauważyłem żadnych problemów. Ktoś gdzieś w internetach pisał, że Dune2 mu nie chodzi. Sprawdziłem, działa bez problemów. Jak na razie problemy z kompatybilnością wkładam między bajki.
Mufa słusznie założył. Zwykły janusz, który przypomni sobie o Amidze i będzie chciał sobie taką kupić, to zrobi to na wbudowanym kickstarcie, w A500. Jedyną zmianą, która może wprowadzi będzie gotek, bo dyskietki i to będzie już szaleństwo. Za pewne skończy się na tym, że chwilę pogra, potem Amiga trafi do szafy lub na Allegro, a potem do następnego janusza. To widać po ruchu na forum i zakładanych tematach.
[#109] Re: Os 3.2 kilka informacji

@QkiZ, post #108

Zwykły janusz, który przypomni sobie o Amidze i będzie chciał sobie taką kupić, to zrobi to na wbudowanym kickstarcie, w A500. Jedyną zmianą, która może wprowadzi będzie gotek, bo dyskietki i to będzie już szaleństwo. Za pewne skończy się na tym, że chwilę pogra, potem Amiga trafi do szafy lub na Allegro, a potem do następnego janusza.

Dokładnie, mgr wróżko, tak właśnie jest.
Czegoś o mojej orientacji politycznej albo preferencjach seksualnych też się dowiem przy okazji? Zwykle się dowiaduję od tego rodzaju "erudytów".
[#110] Re: Os 3.2 kilka informacji

@QkiZ, post #108

hmmm pisałem same konkrety. łącznie z przykładami braku kompatybilności.
[#111] Re: Os 3.2 kilka informacji

@Daclaw, post #109

Dokładnie, mgr wróżko, tak właśnie jest.
Czegoś o mojej orientacji politycznej albo preferencjach seksualnych też się dowiem przy okazji? Zwykle się dowiaduję od tego rodzaju "erudytów".

Aha, coś jeszcze? Widzę że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Chodzi o to że ktoś kto chce sobie pograć w Superfroga nie będzie się interesował kickstartem 3.1.4.
hmmm pisałem same konkrety. łącznie z przykładami braku kompatybilności

Gdzie te konkrety bo nie widzę. Po za narzekaniem że 3.1.4 jest nie od Commodore nie widzę konkretów co nie działa w 3.1.4.
[#112] Re: Os 3.2 kilka informacji

@QkiZ, post #111

to chyba jednak nie czytałeś moich postów, zwłaszcza że nic nie wspominałem o fakcie, że nie jest od Commodore. weź swoją uwagę, która dałeś Daclawowi do siebie i czytaj ze zrozumieniem.

ani nie narzekam ani się nie przyczepiam. zwracam uwagę i nikogo nie obrażam i nie wywołuje kłótni. nie rozumiem po co te ataki.

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2021 14:04:32 przez juen
[#113] Re: Os 3.2 kilka informacji

@t-bone, post #99

Bo to nie cena licencji a usługi jego zaprogramowania + cena kości a to różnica zasadnicza.
Kupujący jest zobowiązany do zakupu wersji elektronicznej i oświadczenia że takową licencję na użytkowanie posiada.
[#114] Re: Os 3.2 kilka informacji

@QkiZ, post #111

Chodzi o to że ktoś kto chce sobie pograć w Superfroga nie będzie się interesował kickstartem 3.1.4.

Chodzi o to, że możliwych motywacji i scenariuszy powrotu do amigowania po latach może być prawie tyle samo, co powracających. Ja wracam do PPC, maksymalnie wykręconego przez Stacha, a w SuperFroga nigdy nie grałem i nie zamierzam.

Natomiast takie "Ballady o Januszach" to poziom tanich trolli z powiatowych portali.

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2021 15:05:43 przez Daclaw
[#115] Re: Os 3.2 kilka informacji

@pong777, post #113

No i tu się sprawa wyjaśnia, bo jak widać są użytkownicy co napiszą że ich mama jest Papieżem skoro jest to wymagane by coś kupić. Wkładają kość 3.1.4 nie posiadając plików systemowych i się dziwią, że coś nie działa. A jak ma działać jak mają tylko fragment układanki i nawet nie przeczytali wymagań? Poczynili inwestycję na poziomie 50 zł i jakim prawem im coś nie chodzi... Przecież kupili - ale kość i usługę zaprogramowania wsadu, jednak ani licencji ani dyskietek/plików z systemem niestety nie posiadają. O przeczytaniu wymagań AmigaOS3.1.4 to już chyba w ogóle nie ma nawet co marzyć.

I nie jest to żaden przytyk do Ciebie, oferujesz usługę w dobrej wierze, nie każdy ma programator i nie każdy sobie sam taką kość przygotuje jak kupi jedynie wersję elektroniczną.
[#116] Re: Os 3.2 kilka informacji

@juen, post #112

to chyba jednak nie czytałeś moich postów, zwłaszcza że nic nie wspominałem o fakcie, że nie jest od Commodore. weź swoją uwagę, która dałeś Daclawowi do siebie i czytaj ze zrozumieniem.
ani nie narzekam ani się nie przyczepiam. zwracam uwagę i nikogo nie obrażam i nie wywołuje kłótni. nie rozumiem po co te ataki.

Nie przejrzałem wszystkich twoich postów na całym forum, aby znaleźć te które się odnoszą do braku kompatybilności 3.1.4 z 3.1. A tych argumentów nie znalazłem w ostatnich twoich postach. Czytając twoje posty odniosłem wrażenie, że uważasz 3.1.4 za gorszy bo coś tam nie działa tak jak na 3.1, ale nigdzie nie znalazłem abyś napisał co dokładnie nie działa. Ja również nikogo nie obrażam i nie atakuję, jedynie pytam co jest z 3.1.4 nie tak. I jak na razie nie uzyskałem od Ciebie wystarczającej odpowiedzi. Z chęcią bym skonfrontował moją pozytywną ocenę 3.1.4 z kimś kto nie ma takich pozytywnych doświadczeń.
Chodzi o to, że możliwych motywacji i scenariuszy powrotu do amigowania po latach może być prawie tyle samo, co powracających. Ja wracam do PPC, maksymalnie wykręconego przez Stacha, a w SuperFroga nigdy nie grałem i nie zamierzam.
Natomiast takie "Ballady o Januszach" to poziom tanich trolli z powiatowych portali.

Tak więc nie jesteś bohaterem opisywanych przeze mnie sytuacji, nie jesteś przysłowiowym januszem, więc nie rozumiem dlaczego się oburzasz na moje słowa. Pisząc słowo "janusz" miałem na myśli zwykłych szarych ludków, którzy pod wpływem chwilowej nostalgii przypominają sobie o Amidze, bo zobaczyli na Allegro i kupili zestaw wraz dyskietkami. Tacy ludzie nie są targetem dla twórców 3.1.4.
[#117] Re: Os 3.2 kilka informacji

@QkiZ, post #116

> Pisząc słowo "janusz" miałem na myśli zwykłych szarych ludków, którzy pod wpływem chwilowej nostalgii przypominają sobie o Amidze

No! Bo już chciałem krzyczeć, że się czuję urażony, że mnie tu od "Januszy" wyzywajo.
[#118] Re: Os 3.2 kilka informacji

@recedent, post #100

Wypadł z ciężarówki.

A może kupił używany.

Co do problemów, Z 3.1.4, to miałem problemy z TF536 i IDE z tym kickiem. Działało jakoś wolno.
Mam też ten kick w A1200 i mam tam WB3.9 Zainstalowałem kick i miałem instalować system, ale jakoś nie zainstalowałem. Nie zauważyłem żadnych problemów przy moim skromnym używaniu.

WB3.1.4 może być praktyczny dla tych, co nie mogą poradzić sobie z dużymi partycjami pod 3.1.
[#119] Re: Os 3.2 kilka informacji

@snifferman, post #118

WB3.1.4 może być praktyczny dla tych, co nie mogą poradzić sobie z dużymi partycjami pod 3.1.

To na pewno jest duży plus 3.1.4. Nie trzeba się bawić w patchowanie FFSa czy ładowanie scsi.device za pomocą LoadModule bądź edycja kickstartu.
[#120] Re: Os 3.2 kilka informacji

@QkiZ, post #119

To nie dla mnie - ja nie uznaję dysków >4GB. Poza granicą 4GB jest piekło i diabły z widłami. Wiem, bo tam zajrzałem. Dwa razy.

Bardziej mnie interesuje możliwość wyboru w boot-menu trybów Dbl. Jak to działa? Cały system, aż od CLI pójdzie w 31kHz?

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2021 23:12:29 przez Daclaw
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem