[#61] Re: Os 3.2 kilka informacji

@mateusz_s, post #59

AOS3.2 nie jest rozwijany przez Hyperion.
Napisałem o polskim locale, ale zostałem ignorowany :/ To chyba oznacza że nie będzie.
[#62] Re: Os 3.2 kilka informacji

@tom256, post #61

aos 3.2 nie jest rozwijany przez Hyperion? A to dziwne trochę..

Ten 3.1.4 to od nich przecież był, a pisali ze kolejne nowe rzeczy już w kolejnej wersji,
jeśli nie oni to kto? tzn. wiem ze jakiś facet co odpisuje na eab jest w to zaangażowany,
no ale to nie mogą sobie sami przecież ot tak rozwijać, tylko musza mieć jakaś licencje czy co tam.. (ktokolwiek posiada do tego jakieś prawa)
[#63] Re: Os 3.2 kilka informacji

@mateusz_s, post #62

Hyperion tyle sprzedaje i posiada prawa. System rozwija Thomas Richter (ten on MMULibs), Olaf Barthel i kilka innych osób. Z tego co wiem to nie dostają za to hajsu, robią to "społecznie".
[#64] Re: Os 3.2 kilka informacji

@tom256, post #61

... Napisałem o polskim locale, ale zostałem ignorowany :/ To chyba oznacza że nie będzie.
--

Dziś pojawił się taki wpis

gulliver 22:16 Today
----
Russian, Polish and Greek users of 3.1.4 will get a little gift soon.

Więc może i będzie po 🇵🇱
Skoro 3.1.4 to i pewnie 3.2

Ostatnia aktualizacja: 26.04.2020 00:00:34 przez peceha
[#65] Re: Os 3.2 kilka informacji

@peceha, post #64

OK
[#66] Re: Os 3.2 kilka informacji

@peceha, post #64

Bardzo miłą niespodzianka :)
[#67] Re: Os 3.2 kilka informacji

@tom256, post #63

Sporo osob kupuje te nowe ami osy, wiec hyperionowi
musi cos kapać z tego, bylo by dziwne gdyby panowie ktorzy
To tworza nie dostaliby czesci kasy ze sprzedazy..
[#68] Re: Os 3.2 kilka informacji

@peceha, post #64

No w końcu ;)
Inna sprawa to amiga os 3.1 czy 3.1.4 to
bardzo chudy system, malo uzytecznych aplikacji
Dopiero po zainstalowaniu jakiegos pakietu typu
BestWB, w miare sensownie zaczyna wygladac,
Wiec mysle ze w tym 3.2 powinni dodac
Nowe programy, dodatki, funkcjonalnosci i sterowniki.
Z opisow wychodzi ze chyba w tym kierunku idą.
[#69] Re: Os 3.2 kilka informacji

@tom256, post #61

Napisałem o polskim locale, ale zostałem ignorowany :/ To chyba oznacza że nie będzie.

Przeca polski locale jest do pobrania ze strony Hyperionu.
[#70] Re: Os 3.2 kilka informacji

@peceha, post #1

Wygląda na to że prace nad AmigaOS3.2 zmierzają ku końcowi:

https://eab.abime.net/showpost.php?p=1448129&postcount=954

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2021 14:21:37 przez tom256
[#71] Re: Os 3.2 kilka informacji

@mateusz_s, post #68

Jeżeli dodadzą takie różne elementy to wyjdzie z tego 3.5 czy 3.9, którego sporo ludzi właśnie za to nie lubi. szeroki uśmiech Ami-historia zatoczy koło po raz pewnie setny.

Problem w klasykowym świecie jest taki, że masa użytkowników z jednej strony chce żeby wszystko było jak w latach 90 (gdy porzucali Amigę), a z drugiej strony chcą czegoś więcej, bo widzą, że może być fajniej. Bardzo często spotykam zwolenników prawdziwej Amigi 68k po których widać, że gdzieś tam w środku umysłu toczy się wewnętrzna wojna dwóch sposobów myslenia. Z jednej strony coś podpowiada "Dawaj więcej, będzie fajniej, ten system zasługuje na rozwój, nie patrz na wzrost wymagań.", a z drugiej strony coś podpowiada "Wszystko ma być jak w czasach, które pamiętasz. Wtedy było cudownie to i teraz będzie. Każda zmiana produktu Commodore/Escom to profanacja i deptanie ami-świątynii!"

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2021 21:45:47 przez MDW
[#72] Re: Os 3.2 kilka informacji

@tom256, post #70

Kończą NDK, a nie samego 3.2 :P
[#73] Re: Os 3.2 kilka informacji

@MDW, post #71

Póki co mam wrażenie, że kierunek zmian jest bardzo sensowny. Hardkorowcy, próbujący używać 68k do codziennej pracy są na wymarciu i czasy, kiedy rozpaczliwie próbowano upodobnić OS 3.9 do Windowsa 98 raczej (na szczęście!) nie wrócą.
Dla mnie, jako użytkownika, który wyjął Ami z szafy po kilkunastu latach wygląda to bardzo obiecująco. Zmiany 3.1.4 skupiały się na doprowadzeniu systemu do używalności ze współczesnymi nośnikami danych i peryferiami, bez marnowania zasobów na n-tego klona Winampa, klienta poczty, czy licho wie jakiego jeszcze programu, którego odpali kilku zapaleńców.
Póki co mam wrażenie, że 3.2 ma utrzymywać ten trend. Przeglądam zmiany i z tego co widzę, skupiają się na ulepszeniach under the hood plus doprowadzeniu GUI do stopnia dopieszczenia na modłę Mac OS-a 7.5.5 (moim zdaniem jeden z najbardziej udanych systemów Apple'a).
Przenoszenie komponentów z 3.5 i 3.9 nie jest złe, póki chodzi o biblioteki, sterowniki i handlery, a nie dok, przeglądarkę, czy odtwarzacz CD.
[#74] Re: Os 3.2 kilka informacji

@tom256, post #70

oficjalny wątek o AmigaOS 3.2 jest tutaj:
https://eab.abime.net/showthread.php?t=101514&page=52

ponoć jest już porobione wszsytko, ostatnie szlify, ale prawdopodobnie
coś się może zes**ać o te jakieś licencyjne pierdupierdu, ostatnio coś było na ten temat
,tj. kolejna rozprawa o prawa itp... nie wnikam.. ale czekam z chęcią na AOS3.2,
mam nadzieje, że jak prawnie zabronią dystrybucji to chociaż "wycieknie" :) robota jest zrobiona

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2021 22:16:58 przez mateusz_s
[#75] Re: Os 3.2 kilka informacji

@mateusz_s, post #74

Ale podałem właśnie link do tego wątku, tylko do jednego z postów. :)

@MDW AOS3.1.4 w niektórych aspektach przewyższał AOS3.9. W AOS3.2 ma być znacznie więcej zmian. Niedługo zobaczymy.
[#76] Re: Os 3.2 kilka informacji

@tom256, post #75

Dla mnie problemem jest zmieniony Kickstart. Jednak 3.1 był znany, opanowany i uniwersalny. Jestem przyzwyczajony, że w razie problemów mogę odpalić Amigę z jakiejkolwiek dyskietki, albo odzyskać jakikolwiek mój backup. W tych nowych już tak prosto nie jest.
[#77] Re: Os 3.2 kilka informacji

@Daclaw, post #76

Przecież można wziąć Remusa, dorzucić worbench.library i icon.library i wypalić sobie 1 MB ROM. Opcjonalnie można wymienić intuition na wersję 45. W ten sposób problem przestaje istnieć.
[#78] Re: Os 3.2 kilka informacji

@Daclaw, post #76

tak dokładnie. dlatego dla mnie 3.1.4 to tylko ciekawostka
[#79] Re: Os 3.2 kilka informacji

@pong777, post #77

to czemu nie wyszedł po ludzku od razu taki alternatywny rom? bez sensu. jak ktoś jest świeży w temacie to pierwsze co muszę robić to odradzać ludziom zakup tego romu,żeby nie wpadli w parę pułapek..

ps. jak ktoś się bawi remmusem to 3.1.4 dla niego chyba nie było niczym specjalnym

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2021 03:49:46 przez juen
[#80] Re: Os 3.2 kilka informacji

@juen, post #79

Hyperion tłumaczył, że objętość kicksartu wzrosła i nie udało im się wszystkiego upchnąć w 512 kB, musieli więc z czegoś zrezygnować. Padło na workbench.library i icon.library, moim zdaniem słusznie, bowiem biblioteki te nie są niezbędne przy awaryjnym odpaleniu Ami, które przecież i tak się robi bez startup-sequence, wprost do CLI.
Oczywiście pozostaje aktualnym pytanie, dlaczego nie zdecydowali się na kickstart 1 MB... otóż nie każda Amiga obsługuje takie duże kicksarty. To znaczy każda może obsłużyć, ale niektóre wymagają drobnych przeróbek np. A4000.
Ja tam sobie ks3.1.4 chwalę, używam w obydwu moich obecnie "aktywnych" Amigach: A500 i A4000TX.
A możliwość wykonania kicka 1 MB sprawdzę, bo obie te Ami bezproblemowo taką kość zobaczą.
A tematem 3.2 zainteresuję się na pewno.

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2021 13:53:11 przez wali7
[#81] Re: Os 3.2 kilka informacji

@wali7, post #80

tak wiem, że brakowało miejsca dlatego wspominam o alternatywnym kickstarcie 1mb.

przy sprzedaży tych romów obecnych na rynku powinien być IMHO grubym napisem, że posiadając ten kick i chcąc nostalgicznie poprzeglądać przepastne archiwum amigowych dyskietek bootujac z nich amige to się mocno zdziwisz bo co któraś ma w SS loadwb...

druga sprawa -przygotowany dysk z za duża pierwsza partycja będzie działał świetnie ale zdziwisz się próbując zbootowac z niego amige z innym romem i walił w łeb, że jednak warto było zrobić ta mniejsza partycje i dać sobie szanse spatchowac przez loadmodule scsi.device..

jeszcze inna sprawa, że nie wiem już ile razy słyszałem (nie wiem czy slusznie) że komuś coś przestało działać i chyba to wina kick 3.1.4...
[#82] Re: Os 3.2 kilka informacji

@juen, post #81

No zhyperionowali sprawę dla A600/A1200. Mogli z palcem z wiatraku zrobić wersje 1MB a i jeszcze dodać pare libów w stylu asl czy innych.
[#83] Re: Os 3.2 kilka informacji

@juen, post #81

Ja ostatnio miałem przekłamania obrazu, też kolega radził, że pewnie kick 3.1.4. Podmieniłem na 3.1 i było to samo, jak się okazało, winna była przegrzewająca się Alice.
Ale z dużo partycją to rzeczywiście może być problem. Na szczęście 2 GB sys: to aż nadto.
A Hyperion dobrze by zrobił wypuszczając "firmowego" kicka 1 MB, obok wersji 512 kB dla każdej Ami.
[#84] Re: Os 3.2 kilka informacji

@juen, post #81

A nie jest tak, że jeśli ta biblioteka jest na dysku to i tak się załaduje i wcale nie musi być w KS?

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2021 16:09:02 przez abcdef
[#85] Re: Os 3.2 kilka informacji

@abcdef, post #84

no wlasnie nie ma jej w ks i to robi problem..
[#86] Re: Os 3.2 kilka informacji

@juen, post #85

nawiązywałem do tego info z odpowiedniego wątku na eab:
The CF card should have already included the required libraries if it was set up with OS 3.1.4. If it didn't, it wasn't set up correctly.

If you really want to use other Workbench versions or boot from other Workbench floppies or applications (e.g. DeluxePaint), it's still possible provided the 3.1.4 partition is mounted too. The ROM will look on all available volumes for the libraries before asking, so it should be fine.

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2021 16:34:00 przez abcdef
[#87] Re: Os 3.2 kilka informacji

@abcdef, post #86

no to o czym mówimy. stare dyskietki z workbenchem w jakiejkolwiek formie nie zadziałają bez dokopiowanych bibliotek
[#88] Re: Os 3.2 kilka informacji

@juen, post #87

Prawda, ale z drugiej strony wystarczy niewielka ingerencja polegająca na przekopiowaniu tych dwóch bibliotek i już wszystko działa. Można też domontować nośnik z tymi bibliotekami do libs: z opcją ADD i też będzie grało. Co więcej, w sytuacjach awaryjnych najczęściej posługujemy się CLI, a do tego WB nie jest potrzebny.
Moim zdaniem to trochę czepianie się na siłę. Pewnym problemem może być wspomniana przez Ciebie obsługa dużej partycji systemowej, ale można to rozwiązać przez użycie mniejszej, albo załadowanie scsi.device z jakiegokolwiek napędu. Ale z drugiej strony po co miałbym to robić w sytuacji, gdy każda moja Amiga ma 3.1.4, a nawet gdyby nie miała, to do przenoszenia danych mogę używać mniejszych nośników?
Osobiście uważam, że problematyczne mogą być jakiejś głębsze niezgodności powodujące wykrzaczanie się części softu (coś tam raportowano w związku chyba z layers.library). Z drugiej jednak strony dobrze, że usunięto stare błędy, nawet za cenę pewnych (niewielkich) problemów. W przypadku przejścia z 2.x na 3.x też były problemy, nie mówiąc już o przejściu z 1.x.
Z mojego też punktu widzenia brak potrzeby mieszania z scsi.library (bo już mamy co trzeba w kicku) jest fantastyczną sprawą i jedną z podstawowych przyczyn, dla których zdecydowałem się na zakup 3.1.4 (drogi w końcu nie był).
A jakie jeszcze macie problemy z 3.1.4? Jestem ciekaw, może coś wspólnie uda się rozwiązać.
[#89] Re: Os 3.2 kilka informacji

@wali7, post #88

mowie z perspektywy osoby, ktora moze o tym nie wiedziec. postanowi wrocic do amigowania, kupi a500 i nawet nie bedzie myslala o dysku i przez brak informacji da sie naciagnac na 3.1.4. dokupi sobie goteka i zacznie wertowac tosec'a adfy gdzie jest ich ponad 40tys.

obstawiam, ze z 10tys dyskietek sie nie odpali, bo brakuje plikow.

taka osoba nic sobie nie podlinkuje, nie poratuje sie cli ani nic sobie nie doda do dyskietki na ktorej nie ma juz miejsca :)
[#90] Re: Os 3.2 kilka informacji

@juen, post #79

OS3.5 kupiłem akurat z romem - co prawda 3.1, no ale.
To pytanie - czy przez przeróbek Amiga łyknie ROM 1mb ? Jeżeli tak.. no to czemu nie wypuszczą systemu po prostu z nowym romem ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem