kategorie: A4000, CD32, Prometeusz, Sprzęt
[#511] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]
[#512] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]
[#513] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]
[#514] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]
[#515] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]
[#516] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]
[#517] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]
[#518] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]
[#519] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]
[#520] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]
[#521] Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]

@nowy80, post #507

Zapraszam do obejrzenia mini relacji z SV2024 SE. Perspektywa analogowej fotografii. Bez pośpiechu, bez przeładowania informacjami. Impreza dotycząca głównie Atari, pokazana na Amidze 4000 z kartą graficzną.

[#522] Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]

@nowy80, post #521

Materiał nie związany z Amigą, ale wyświetlony na Amidze.
Takie "trochę" na siłę, żeby przeszło.

Piszę to jako Atarowiec i Amigowiec, żeby nie było ukryty
1
[#523] Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]

@karolb, post #522

Atarowiec przenikł do środowiska amigowego i che je zniszczyć od środka !pomysł
1
[#524] Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]

@Dorian3d, post #523

Postanowiłem zweryfikować port dla Amigi - Vanilla Conquer Red Alert v1.5 Czy ta gra jest przeznaczona tylko dla wirtualnej Amigi? Gra w wersji v1.5 działa przyzwoicie na emulatorach Amigi. Jak działa na prawdziwych Amigach z procesorami MC68060 zobaczycie w tym materiale. Dla OS 3.9 port się odpalił bez problemów, OS 3.2 dla mojej A1200 to brak sterowników do odtwarzania sekwencji wideo, czyli brak filmów. Oceńcie sami.

2
[#525] Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]

@nowy80, post #524

O Boże, ale szmelc. Gra jest chyba słabo zoptymalizowana bo przecież nie jest to jakiś cud efektów wizualnych a kompletnie niegrywalna na tym filmie.
2
[#526] Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]

@nowy80, post #524

Całą sobotę spędziłem z tą grą na A1200 z systemem Coffin i Pistorm32 z Rpi4. Różnica jest taka, że ciężko się gra bo jest za szybko. Gdy ustawię na pełną prędkość to jest 200/300fps. Co prawda jest suwak do ustawiania prędkości, ale ma on krótką pamięć i zapomina że ma gra działać najwolniej jak się da. Mimo tego mankamentu gra się w porównaniu do tego co zaprezentowałeś na tym materiale wideo o niebo lepiej. Następny problem jaki mam z grą to taki, że nie mogę skrolować mapy za pomocą klawiatury. Czy u Ciebie arrow key przesuwają mapę? Dzięki za materiał, dał pojęcie o tym jak w 1996 roku gry na PC były ciężkie. Gdzieś nawet czytałem jak kloniarz płakał, że na jego Pentium 75mhz gra chodziła strasznie, a przecież minimalnym procesorem do tego tytułu był 486DX2 66Mhz.
[#527] Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]

@bfgmatik, post #525

O Boże, ale szmelc. Gra jest chyba słabo zoptymalizowana bo przecież nie jest to jakiś cud efektów wizualnych a kompletnie niegrywalna na tym filmie.

Na stronie projektu mamy informacje, że gra działa również na realnym 060. Osobiście tytuł lubię i chętnie bym zagrał na Amidze. Nie chcę grać na emulatorze i trochę się zawiodłem, przynajmniej wersją1.5. Wolałbym niższą rozdzielczość (na PC była niska rozdzielczość w DOS, Windows tylko wyższa) i płynną rozgrywkę. Może kolejne wersje będą miały taką opcję. Zapowiadana jest wersja AGA, optymistycznie zakładam że będzie w niższej rozdzielczości.
[#528] Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]

@nowy80, post #524

Port do poprawy. Na procku 060 powinni dać się grać. A na pewno w niższej rozdzielczości.

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2024 16:49:27 przez amikoksu
[#529] Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]

@koczis, post #526

Gdzieś nawet czytałem jak kloniarz płakał, że na jego Pentium 75mhz gra chodziła strasznie, a przecież minimalnym procesorem do tego tytułu był 486DX2 66Mhz.

Wersja DOS działała dobrze na 486DX2 (320x200), uruchamiając grę w Windows mocno skakały wymagania i była dostępna tylko wyższa rozdzielczość (i ole dobrze pamiętam 640x480 lub 800x600). Mam oryginał na PC bo tytuł lubię i ten sam tytuł pod DOS ma inne wymagania względem Windows. Prawdopodobnie osoba z 486DX2 odnosiła się do wersji pod Windowsa.
[#530] Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]

@nowy80, post #527

Jak użyjesz F5 to ilość fps będzie na ekranie. F4 to szybkość gry. W pliku .ini można ustawić "podobno" niską rozdzielczość.
[#531] Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]

@nowy80, post #529

Tak, mam orginały również. Nawet PC złożyłem i winde95 zainstalowałem, ale w związku z wydzielającym się hałasem, klon powędrował do szafy.szeroki uśmiech
[#532] Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]

@amikoksu, post #528

link
Pod tym linkiem masz rozgrywkę w wersji gry 1.3 na AGA z CPU 060 105Mhz.

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2024 17:01:22 przez koczis
1
[#533] Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]

@koczis, post #532

link
Pod tym linkiem masz rozgrywkę w wersji gry 1.3 na AGA z CPU 060 105Mhz.

Dzięki za informacje. Działa rzeczywiście super, niestety nie widzę dostępnej wersji 1.3 gdzie wszystkie linki prowadzą do projektu gdzie mamy tylko 1.5 Czekam z niecierpliwością na udostępnienie wersji z AGA (jest zapowiadana). Wpłaciłem parę dolarów na rozwijanie projektu, mam nadzieję że kolejne wersję będę miał do ściągnięcia bez dodatkowych opłat szeroki uśmiech
[#534] Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]

@nowy80, post #533

Tak, na AGA powinno być wolniej to powinno rozwiązać mój problem. Oczekuję od 8 do 16 fps w Hires Laced w NTSC. Jak będziesz miał chwilę to czy mógłbyś sprawdzić czy u Ciebie można mapę przesuwać za pomocą klawiatury, a nie myszki.
Ogólnie to jest prośba do Wszystkich.

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2024 17:16:04 przez koczis
[#535] Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]

@koczis, post #534

czy mógłbyś sprawdzić czy u Ciebie można mapę przesuwać za pomocą klawiatury, a nie myszki.

Niestety nie można na klawiaturze kursorami przesuwać mapę gry. Chyba że prawy "Amiga" + strzałka i emulujemy ruch myszy na ekranie.
1
[#536] Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]

@nowy80, post #535

Dzięki za odpowiedź, bo autor konwersji napisał że ta funkcja działa. Dziwne. Trzeba będzie się skontaktować z autorem i się dowiedzieć o co kaman w końcu otrzymał wsparcie (symboliczne), ale otrzymał.
[#537] Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]

@koczis, post #526

Grałem na P75 w 1996 w te grę I była jak najbardziej grywalna, nawet w przyspieszonym tempie działała płynnie.
[#538] Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]

@Hubez, post #537

To pewnie w DOS w niskiej rozdzielczości i bez dźwięku.
[#539] Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]

@koczis, post #538

Niska rozdzielczość była PRO, grałem na takiej w Command & Conquer a Red Alert wyszło chyba później chociaż jak rozumiem, to było to samo tylko nowe misje w wyższej rozdzielczości.
Działało płynnie na ówczesnym PC, chociaż nie mam pojęcia jaki proc wtedy miałem :D.
[#540] Re: Materiały wideo związane z Amigą na moim wideo blogu [nowy80Retro]

@bfgmatik, post #539

Red Alert w wyższej rozdzielczości w wersji pod Windowsa. Porównanie 486DX2/DX4/P100. Nie znalazłem niestety testu pod DOS na 486.

2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem