[#61] Re: Ile AMIG?

@Axi0maT, post #60

Z tego co widzę, ci z najbardziej imponującymi kolekcjami nawet się nie odezwali w tym wątku.
[#62] Re: Ile AMIG?

@Daclaw, post #49

Ceny są już tak absurdalne że niewiele wzrosną, a kiedyś gwałtownie spadną gdy bańka pęknie. Po prostu nie wierzę żeby znaleźli się chętni płacący po 3000zł za gołą A1200 czy 2000zł za A500.

1xA600
2xA1200
[#63] Re: Ile AMIG?

@Kefir_Union, post #62

Z jakiego powodu coś ma pęknąć?
Moim zdaniem, nie ma żadnej bańki. Strefa retro istnieje w wielu innych dziedzinach i nic nie pęka.
[#64] Re: Ile AMIG?

@juen, post #1

Około 15 Amig (nie sprawdzę tego dokładnie bo w wersalce i sofie i półkach są pod innym sprzętem nieraz)
Dziś doszły trzy 500tki :D nigdy jeszcze hurtem nie kupowałem... warto ;)

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2021 16:29:31 przez Vato
[#65] Re: Ile AMIG?

@Daclaw, post #63

Kolekcjonerzy kiedyś przestaną bawić się w zbieractwo albo będą chcieli zrealizować zyski. Kolejnej fali retro już nie będzie bo nie ma młodszego pokolenia chcącego powspominać lata 80te i 90te. Już dzisiaj jest niewielu chętnych przez napompowane ceny. Kto miał kupić to kupił.

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2021 17:19:59 przez Kefir_Union
[#66] Re: Ile AMIG?

@Ralpheeck, post #61

1 x A4000D,
2 x 3000D,
7x CDTV,
6 x CD32,
6 x A1200,
4 x A500,
2 x A600

Mnóstwo kart turbo, pamięci, rozszerzeń i innych wynalazków.

Zbieractwo w jakimś stopniu jest,, ale nie dla zysku, może bańka pękać. Wszystko zbieram dla siebie i raczej nie chce niczego sprzedawać, niezależnie od cen rynkowych.

To jest tylko hobby i od kilku lat co jakiś czas lubię coś dokupić, mam też parę wersji pudełkowych co cieszy tylko moje oczy

Edycja: jedną CD32 muszę oddać koledze z naszego forum, ale coś ciężko mi z pakowaniem i wysyłka, pewnie niedługo mi się uda. Pozdrawiam i dziękuję za cierpliwość

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2021 17:31:44 przez czasludzicienia1
[#67] Re: Ile AMIG?

@czasludzicienia1, post #66

niezla ilosc CDTV. czyli na obecna chwile mamy 3y osoby z iloscia 28szt.

ja tez zbieram dla siebie, nie widze sensu sprzedawac, predzej prezent dla kogos kto wiem, ze zadba jak nadejdzie na to pora
[#68] Re: Ile AMIG?

@juen, post #67

Jak już jest tyle zbieraczy to może powtórze moj apel o to czy ktoś ma CDTV z lekko uszczerbionym lutownicą włącznikiem zasilania. W 96 roku sprzedałem własnie taką CDTV i szukam czy ktoś ją jeszcze ma (w srodku był fastram)
[#69] Re: Ile AMIG?

@Kefir_Union, post #65

Kolejnej fali retro już nie będzie bo nie ma młodszego pokolenia chcącego powspominać lata 80te i 90te

Nie wydaje mi się, wiem bo mam dzieci i moi znajomi mają dzieci i nic nie powoduje takiego pisku jak wyciągnięcie Amigi, dzieci mają frajdę co się przekłada na wspomnienie tej frajdy w przyszłości. Możliwe że za te 30 lat odpalą emulator ale.. będzie cześć która będzie chciała mieć to co tata bo przypomni sobie jak to fajnie było. Ogólnie Amig naprodukowano w stosunku do innego sprzętu mało i nie liczył bym na to że cena będzie spadać może stać, może ją przygryźć inflacja ale te komputery moim zdaniem tanie nie będą.
[#70] Re: Ile AMIG?

@cossack, post #69

Dzieci to są dzieci. Łatwo je programować. Jak pójdzie między inne dzieciaki które grają w Fortnite to będą w to grały. Jak podpatrzą tatę że gra w Lemmingsy to to mu będzie się podobało. Piszę tak bo mój syn lubi grać, ale w gry w które sam lubię popykać. Głównie indyki ze steama (8bit boy, magicat, a.n.n.e, dungerous dungeon etc), ale często coś na amidze.
[#71] Re: Ile AMIG?

@Kefir_Union, post #65

Retro w motoryzacji trwa przez cały czas. Szlachetnymi technikami fotograficznymi nie zajmują się przecież ludzie pamiętający je z młodości. Dlaczego w IT miałoby być inaczej?
[#72] Re: Ile AMIG?

@Daclaw, post #71

Bo ceny retro komputerów są już teraz absurdalne. A1200 kosztuje tyle co konsola najnowszej generacji. Kupiłem Amigę bo mam z nią związane wspomnienia. Komputery czy konsole których nie miałem w ogóle mnie nie obchodzą. Za ZX Spectrum, Amstrada czy PS1 nie dałbym nawet 100zł.
[#73] Re: Ile AMIG?

@Kefir_Union, post #72

No widzisz, a ludzie mają wspomnienia z tymi komputerami. Bo je mieli czy zawsze chcieli mieć.
To znaczy że wszystko co kupujesz, samochód, ubranie, meble to kupujesz i płacisz za nie absurdalne ceny tylko wtedy że je wcześniej miałeś? Chyba musisz czasem kupić coś z czym nie miałeś do czynienia wcześniej?
[#74] Re: Ile AMIG?

@Ralpheeck, post #70

Dzieci to są dzieci i nie mają wymagań, percepcji jakości, jest im wszystko jedno. My oglądaliśmy Kota Filemona, Reksia, Krecika, Koziołka Matołka, itp., a to rzewne g...o było. Nudne, albo z tak prymitywnym humorem, że zęby bolą. Ale się oglądało, bo leciało. I tyle.
[#75] Re: Ile AMIG?

@Daclaw, post #74

My oglądaliśmy Kota Filemona, Reksia, Krecika, Koziołka Matołka, itp., a to rzewne g...o było.

Ale Reksia i Krecika to ty szanuj kolego!
[#76] Re: Ile AMIG?

@Ralpheeck, post #75

Chciałbym kiedyś zrozumieć za co...
[#77] Re: Ile AMIG?

@juen, post #1

1. A4000D Micronik CSPPC z CVPPC - 3szt.
2. A4000D Mirage Apollo4060 - 1szt.
3. A4000D CSPPC z CVPPC i A3660 - 2szt
4. A1200T D-Box(BPPC+BVPPC), E-Box(BPPC&Apollo), GIFT(Apollo), Micronik (BPPC) - 5szt.
5. A1200D(Apollo,BPPC+BVPPC, B1260, 8MB Fast i inne - 15szt.
6. A2000 z B2060 i inne - 5szt.
7. A500+/T Micronik B2060 - 1szt.
8. CD32(promodule, TF) - 4szt.
9. CDTV - 4szt.
10. A600(VampireV2, ACA630, Apollo630 i inne) - 12szt.
11. A3000D - 1szt.
12. A500 - 40szt.
13. A500+ - 34szt.

Oprócz powyższych mniej więcej tyle samo w częściach, na części i do naprawy szczególnie duże amigi.
[#78] Re: Ile AMIG?

@juen, post #1

Nie chcę was dolowac ale samych cdtv mam 15. Tylko po co? Po co wam ta wiedza?
[#79] Re: Ile AMIG?

@Shredder, post #78

Ale czemu dołować? Myślisz, że ktoś tu zazdrości?
[#80] Re: Ile AMIG?

@superbonio, post #77

na takie info czekałem :)
[#81] Re: Ile AMIG?

@Kefir_Union, post #72

Też tak uważam, komputery mają taką wysoką wartość tylko dla tych co je kolekcjonują. Zabraknie kolekcjonerów to nie będzie miał kto kupować i ceny zaczną spadać, aż wrócimy do czasów gdy A1200 będzie po 250 zeta na allegro, i wtedy i tylko wtedy osoby nie mające nostalgicznych wspomnień - kupią sobie z ciekawości żeby zobaczyć co to jest za komputerek z lat 90'.

Z resztą ja podchodzę do Amigi jak w latach 90tych - że fajnie jest używać, a nie tylko na nią patrzeć albo trzymać w szafie.

Dzisiaj używam tylko WinUAE, jest to świadomy wybór w czasach gdy właśnie A1200 chodziły po 250 zeta, dlaczego? Bo jest prościej, praktyczniej, i nie wyleją mi kondensatory
[#82] Re: Ile AMIG?

@Shredder, post #78

Ja nie mam zadniej ,cdtv nie lubię jej.
Miałem z 5 sztuk nawet w box .
mam 2 obudowy od cdtv rozwalone.

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2021 22:37:11 przez Dorian3d

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2021 22:40:50 przez Dorian3d
[#83] Re: Ile AMIG?

@karolb, post #81

Dokładnie. Takich którzy nie posiadali kiedyś Amigi a dzisiaj mają mniej niż 30 lat i wywalą 2500zł na gołą A1200 to na palcach jednej ręki zliczyć.
[#84] Re: Ile AMIG?

@Kefir_Union, post #83

Kto jeździ Syrenami, kupuje wraki (już nie takie tanie) i picuje na wysoki połysk? Raczej nie ci, którzy kiedyś mieli Syreny albo znają je z ulic, bo oni nie chcieliby na nie nawet nasikać. Młodzież się w to bawi.
[#85] Re: Ile AMIG?

@Kefir_Union, post #83

Witam

Posiadam:

2 X A1200

Jednej sztuki używam, druga jest na zapas w przypadku awarii pierwszej.

Kolejną Amigę kupie tylko jeśli trafi się okazja.
[#86] Re: Ile AMIG?

@Hubez, post #85

1x A1200
1x CD32

1x A500 (uszkodzona)
1x CD32 (uszkodzona, gdzieś się zapodziała)
1x A1200 (z wadą czasami znika część pamięć chip)
[#87] Re: Ile AMIG?

@Daclaw, post #84

Ale nie mają tych Syrenek po 30 w szafie, nietrafione moim zdaniem porównanie.
[#88] Re: Ile AMIG?

@karolb, post #87

A mało to kolekcjonerów aut, którzy mają ich całe place i hale? Mniejsza o to. Po prostu, nie rozumiem Twojego założenia, iż miałoby zabraknąć kolekcjonerów. Kolekcjonerstwo jest jednym z najbardziej "pierwotnych" hobby człowieka, jak łowiectwo (dziś np. wędkarstwo) i zbieractwo (dziś np. grzyby). W przypadki IT wątek kolekcjonerski dopiero się zaczyna, a Ty już wieszczysz koniec...?

Zresztą... W moim przypadku, to nie tyle kolekcjonerstwo, co zapasy na trudne czasy. Amiga to dla mnie koicielka nerwów, tak jak dla niektórych "moczenie kija". Jak mam trudny czas, to lubię sobie posiedzieć w spokoju i podłubać, poskładać, potestować. No więc, skoro zgromadziłem "kolekcję" za niewielkie pieniądze, ona jeść nie woła, piwnicę mam dużą, to niech sobie leży i czeka na ten trudny czas. Bo jak mi się za 5 lat czegoś zachce, to łatwo np. Cyberstorma nie zdobędę, albo A4000...

P. S. No i okazało się, że moja polityka okazała się bardzo trafiona na covidowy marazm. OK
[#89] Re: Ile AMIG?

@Daclaw, post #88

Po prostu, nie rozumiem Twojego założenia, iż miałoby zabraknąć kolekcjonerów.

Tak jak napisałem wcześniej, spoza środowiska chętni do kupna się znajdą, ale nie za takie ceny jak dzisiaj. Wymrze kilku kolekcjonerów (odpukać) i siłą rzeczy wszystkie te dobra zostaną wystawione na aukcjach, wartość spadnie. No chyba że sobie ktoś zapisze w testamencie, że chce być ze swoimi Amigami pochowany

To jest właśnie ta "bańka" która pęknie, prędzej czy później.
Tylko nie rozumiem komu może to przeszkadzać, że tak się stanie? Przecież Amigowanie będzie nadal przynosiło tyle samo frajdy, prawda? :)
[#90] Re: Ile AMIG?

@karolb, post #89

Tylko nie rozumiem komu może to przeszkadzać

Przeszkadzać, to nie. Po prostu, fajnie jest się pobrandzlować nad Allegro.
Zrozum nieogara - jedyny raz w życiu udało mi się na czymś zyskać. Poza tym, co zainwestowałem, to zawsze wtopiłem, nawet w słynnym Pioneerze.

A tak na poważnie - ceny się oczywiście ustalilizują, ale raczej na poziomie sprzed 5 lat a nie sprzed 20.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem