[#151] Re: Ile AMIG?

@Dorian3d, post #150

Za 20lat SI nas zabije i będziemy mieli centrum dowodzenia z ZX 48k.
[#152] Re: Ile AMIG?

@KM_Ender, post #151

Hahahaha... . wolałbym z C64 hehehe
[#153] Re: Ile AMIG?

@djpiotrs, post #149

Kto za 50 lat będzie wspominał Amigę z firmy Commodore?

Może podobni do tych, którzy dziś bawią się w szlachetne techniki fotograficzne?
Szlachetną formą grafiki komputerowej może stać się pikslowanie w DeluxePaintcie, w EHB - bo dlaczego nie?

A co do SF - 30 lat temu był problem z serwisem Amig wykonanych w technologii SMD. A600 uchodziła za model, do którego nie da się włożyć karty turbo. Dziś w SMD (oraz bardziej zaawansowane rzeczy) i samodzielne budowanie kart turbo bawimy się powszechnie w domach.
[#154] Re: Ile AMIG?

@juen, post #1

Dokładnie nie wiem ile, bo dawno nie liczyłem.

W warsztacie mam na pewno:
6xA500 rev8
9xA500 rev5/rev6
2XA600
3xA1200 (2xdesktop, 1xTower)
1xA4000D
1XA2000D
1XCD32

[#155] Re: Ile AMIG?

@Daclaw, post #153

Może podobni do tych, którzy dziś bawią się w szlachetne techniki fotograficzne?
Szlachetną formą grafiki komputerowej może stać się pikslowanie w DeluxePaintcie, w EHB - bo dlaczego nie

Masz rację, Taka grafika może być sztuką ale dla niewielkiego środowiska . Większość ludzi będzie siedziała w holobrekach z filmu "Star trek the next generation".... . Polemizujemy teraz , ale to takie prawie przewidywalne. Dlatego trzeba cieszyć sie tym co się ma.
[#156] Re: Ile AMIG?

@snifferman, post #154

Gratulacje. Powiedz tylko jak to jest być psem ogrodnika , nikomu nie dać i samemu tego nie zjeść ?
3
[#157] Re: Ile AMIG?

@djpiotrs, post #155

Większość ludzi będzie siedziała w holobrekach

holodekach
[#158] Re: Ile AMIG?

@Bociek78, post #157

Ok , dzięki za sprostowanie szeroki uśmiech
[#159] Re: Ile AMIG?

@snifferman, post #154

6xA500 rev8
9xA500 rev5/rev6

Możesz przejść Jim Powera na 15 różnych Amigach 500.
[#160] Re: Ile AMIG?

@djpiotrs, post #156

Gratulacje. Powiedz tylko jak to jest być psem ogrodnika , nikomu nie dać i samemu tego nie zjeść ?

Dziwne gadasz jest tego pełno na aukcjach można kupić.
1
[#161] Re: Ile AMIG?

@Dorian3d, post #160

Dziwne gadasz jest tego pełno na aukcjach można kupić.

Nie Dorian , nie chcę tego kupić! To już mam i chciałbym żeby mieli ci co jeszcze tego nie mają.
[#162] Re: Ile AMIG?

@djpiotrs, post #161

No to jest na allegro
[#163] Re: Ile AMIG?

@Dorian3d, post #162

Na ebay jest jeszcze więcej. Tam przeważnie kupuje

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2021 20:45:42 przez snifferman
[#164] Re: Ile AMIG?

@snifferman, post #163

No i sprawa się wyjaśniła
[#165] Re: Ile AMIG?

@snifferman, post #163

Własny harem z a500

U mnie słabiutko w porównaniu z innymi

3x a1200, wszystkie porządnie dopalone, jedna w towerze.
2x a600, obydwie porządnie dopalone.
1x a500 rev8a, golas czeka na pistorm.

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2021 21:02:49 przez jaster
[#166] Re: Ile AMIG?

@jaster, post #165

U mnie słabiutko w porównaniu z innymi

Nie jest tak źle. Jak byś połączył te dopalone
Amigi w jeden klaster obliczeniowy,
to otrzymasz superkomputer.

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2021 21:55:43 przez mmarcin2741
[#167] Re: Ile AMIG?

@mmarcin2741, post #166

Tak wyliczyłem że była by to amiga model a5300
[#168] Re: Ile AMIG?

@snifferman, post #154

A zasilacze gdzie, i dyskietki? :)
[#169] Re: Ile AMIG?

@ZbyniuR, post #168

Te egzemplarze to eksponaty muzealne i jako takie
nie potrzebują zasilacza.
Tak kiedyś wyglądał komputer i nawet działał,
ale dziś nie ma zasilacza i nie mam jak spra-
wdzić.

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2021 00:50:13 przez mmarcin2741
[#170] Re: Ile AMIG?

@mmarcin2741, post #169

Temat nie jest o dyskietkach i zasilaczach. Staram się zdobywać sprzęt w stanie uszkodzonym lub niesprawnym i sobie hobbystycznie naprawiać. Mam jak sprawdzić Fotki robiłem w trakcie porządków w warsztacie. Obecnie panuje tam mały nieład.

[#171] Re: Ile AMIG?

@snifferman, post #170

I to się chwali - tylko "nie ucz" się roboty na Amigach. Ucz się je naprawiać

Fajna kanciapa.
[#172] Re: Ile AMIG?

@djpiotrs, post #149

Chyba są fani patefonów, a przynajmniej ludzie dla których to coś znaczy: https://piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl/wystawa-gramofonow-i-patefonow-w-piotrkowie/ar/c13-2162393

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2021 09:14:45 przez pgru2
[#173] Re: Ile AMIG?

@Daclaw, post #153

W sumie biorąc pod uwagę, że jest już coś takiego jak Vampire, to jesteśmy o krok od stworzenia replik każdego chipu do Amigi. Co do SMD - to jest właśnie interesujące - z jednej strony ludzie potrafią już w domach naprawiać i lutować płyty tego rodzaju, z drugiej strony firmy zaczynają oferować "robotyczne ręki", wręcz "koboty", które można tak zaprogramować, choćby przez naśladowanie człowieka, że są w stanie same lutować elementy przewlekane.

Co do grafiki - chyba coraz częściej pikselowanie staje się czymś w rodzaju jednej z istotnych technik, świadczących o poziomie artysty - wystarczy spojrzeć na wysyp pikselowatych gier, które mają kosmiczne wymagania sprzętowe. Zresztą nic dziwnego, rzekomo współczesny grafik, jak ma narysować las, to nie rysuje go na papierze, nie pikseluje w programie tego rodzaju, tylko po prostu tworzy jeden obiekt, a potem go odpowiednio kopiuje. Więc pikselowanie staje się powoli "wyższą formą warsztatu".
[#174] Re: Ile AMIG?

@pgru2, post #173

W sumie biorąc pod uwagę, że jest już coś takiego jak Vampire, to jesteśmy o krok od stworzenia replik każdego chipu do Amigi.

Dalibóg, nie wiem jak wyciągnąłeś ten wniosek z faktu, że "jest już coś takiego jak Vampire".
Stworzenie repliki chipsetu Amigi to zadanie, które najwyraźniej przerosło nawet Jensa z Individual Computers. Owszem, zamienniki w miarę "prostych" układów typu CIA już są lub pojawią się wkrótce. Ale chipset? Replika bez dokumentacji, bazująca tylko na badaniu działającego układu?

Ciekawostka - tu się ktoś męczy w Verilogu od ponad roku, najwyraźniej bez spektakularnych sukcesów.
[#175] Re: Ile AMIG?

@djpiotrs, post #155

Masz rację, Taka grafika może być sztuką ale dla niewielkiego środowiska.

My jesteśmy niewielkim środowiskiem.
[#176] Re: Ile AMIG?

@recedent, post #174

Ale chipset? Replika bez dokumentacji, bazująca tylko na badaniu działającego układu?

A mikroskopy elektronowe, różne techniki prześwietlania? Można oglądać strukturę materii niemal do skali atomowej, to nie da się scalaka rozkminić?

Oczywiście, nie znam się. Ale - na chłopski rozum - się dziwię.
[#177] Re: Ile AMIG?

@Daclaw, post #176

Technicznie da się wiele rzeczy, ale co z tego? Technicznie można uruchomić 060 w 14nm tylko trzeba wyłożyć grubą kasę za oryginalną dokumentację i stworzyć nowy projekt dla niższego wymiaru ... To nigdy nie był problem, że "się nie da" tylko my amigowcy nie możemy.
[#178] Re: Ile AMIG?

@abcdef, post #177

Dokładnie się z tobą zgadzam. Wszystko się technicznie da odtworzyć metodą inżynierii wstecznej. Ale sprawa się rozbija o to kto by dał na to fundusze. Nikt tak sobie nie wyłoży szmalu, bo społeczność amigowa (ta aktywna licząca pare tysięcy osób) tak chce. Nawet jak te pare tysięcy osób będzie chciało zakupić taki gotowy produkt, to jego cena nie może być zaporowa, a to znowu sprawi że twórcy nie zwrócą się nawet koszty.
[#179] Re: Ile AMIG?

@jaster, post #178

Tak się zastanawiam kto ma prawa do oryginalnej dokumentacji układów, bo akurat agnus 2mb czy super buster to taki dość "chodliwy" towar i któryś z tych wielkich dziedziców by mógł na tym zarobić. A nie tylko rzeźbieniu nowych OS i sprzedaży kickstartów. Z kolei implementacje ECS/AGA compatible dają np. szybszy chip ram i/lub więcej chip ram. Tylko to nie jest drop-in replacement. Był ReAgnus ale z wiadomych względów poszedł w odstawkę (przy czym on dawał tylko 2MB chip i nic poza tym, reszta - zgodnie z wolą autora - miała być identyczna jak oryginalny układ).
[#180] Re: Ile AMIG?

@recedent, post #174

Replika bez dokumentacji

A czy ktokolwiek ma taką dokumentację?
Np. firma (nie wiem która kolejna obecnie) która kupiła Commodore/Amiga czy prawa do własności intelektualnej,
chyba ma dokumentację chipów?
.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem