[#121] Re: Ile AMIG?

@QkiZ, post #120

Sprzęt ma wartość dla tych co używali go w latach młodości. Gdy kolekcjonerzy wymrą, następne pokolenia nie będą widziały sensu na trzymanie i kupowanie tych sprzętów, więc większość pewnie trafi na śmietnik w końcu.

Dlaczego, w takim razie, na smietniku nie da się znaleźć przedwojennych aparatów fotograficznych i próżno szukać na szrotach przedwojennych aut?
[#122] Re: Ile AMIG?

@Daclaw, post #121

Oj były, były ... nie bardzo rozumiesz, że chodzi o to, że zanim coś będzie zabytkiem, a dawno po tym jak świętowało swoją młodość jest okres gdzie wartość jest raczej sentymentalna - starzy trzymają bo lubią, a młodzi wypierdzielają bo na co im to. Amiga miała ten okres jak najbardziej, między 1998 a 2010 ... no w przybliżeniu. Można było kupić za paczkę fajek, baa, można było znaleźć na śmietniku. Teraz taki sprzęt wyrzuci totalny laik. Wartość będzie rosła nie tylko ze względu na aktualnych amigowców. Wartość będzie rosła bo tego sprzętu będzie coraz mniej, a chętni nadal będą - jak na wiele innych rzadkich do zdobycia okazów. A skoro sprawny sprzęt i nie zmodowany do bólu będzie dostać coraz trudniej to zadbana i kompletna amiga będzie szybowała coraz wyżej. Nie jak bitcoin co prawda, ale jednak ;)
[#123] Re: Ile AMIG?

@abcdef, post #122

No, dokładnie.
Tylko z jakiego powodu twierdzisz, że ja to "nie bardzo rozumiem"?
To większość luda, łącznie, niestety, z kręgami bliskimi ochronie zabytków, ma problem z przełamaniem stereotypu, że zabytek to najlepiej, jak jest sprzed 1945 roku. I że dla różnych zabytków (dziedzin) techniki czas płynie inaczej. Amiga spełnia wszystkie kryteria zabytku techniki, jak dla mnie.
[#124] Re: Ile AMIG?

@Daclaw, post #123

Sprzętowo, żelastwo zwane Amiga to na pewno zabytek techniki.
Ale oprogramowanie już nie. Ktoś może powiedzieć, że opro-
gramowanie (głównie gry) ruszy na emulatorze. Dla wielu
osób jednak odczucia używania emulatora są słabsze niż na
prawdziwym sprzęcie.
[#125] Re: Ile AMIG?

@mmarcin2741, post #124

Nawet człowiek, który ma własne muzeum komputerowe.
Opowiada herezje, że najlepszą amiga jest pc.
2
[#126] Re: Ile AMIG?

@abcdef, post #122

Wartość będzie rosła bo tego sprzętu będzie coraz mniej, a chętni nadal będą

Ta , szczególnie ci co teraz się rodzą będą wręcz zabijać się o Amigę firmy Commodore żeby zagrać w super żabę hehehe.... .
[#127] Re: Ile AMIG?

@djpiotrs, post #126

Super żaba jest na pc i ps3
[#128] Re: Ile AMIG?

@djpiotrs, post #126

Kto się bawi Syrenami i Trabantami? Na pewno nie ci, którzy kiedyś nimi jeździli, bo ci nie chcieliby na nie nawet nasikać. Jak z moim kumplem, lat wówczas około 20 kupowaliśmy jego pierwszą Syrenkę, to moi starzy nijak nie mogli zrozumieć, że ktoś może z własnej woli do "tego" wsiąść w XXI wieku i jeszcze zapłacić za to pieniądze.

Nie rozumiem Waszego toku rozumowania - dlaczego kolekcjonowaniem starych komputerów miałyby rządzić inne prawa, niż każdym innym kolekcjonerstwem? Trwacie w nadziei na powrót cen sprzed 20 lat, czy co?
[#129] Re: Ile AMIG?

@Daclaw, post #121

Właśnie. Przecież sklepy z antykami w sensie np. XIX wieku i wcześniej są pełne "staroci" i ktoś to kupuje. Podobnie jak stare obrazy. Owszem może napiszecie, że traktują to jako lokatę kapitału, a niekoniecznie wieszają na ścianie, ale tak samo może być z Amigami - widzieliście cenę np. Amigi 3000 Tower sprzedanej w tym roku?

Niekoniecznie musi być tak, że ludzi interesuje wyłącznie sprzęt z młodości, nawet jak nie mają o nim pojęcia. Bez np. pewnej wiedzy ciężko zrozumieć, dlaczego np. na jednym z obrazów artysta namalował swego czasu jako główny punkt wielki kapelusz z bobra, popularny w czasach gdy artysta malował ten obraz. Mimo to ten obraz gdyby był na sprzedaż byłby wart krocie. I to mimo, że w zasadzie możesz zlecić komuś zrobienie reprodukcji czy wydrukować na płótnie, bo prawa autorskie dawno wygasły.

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2021 16:47:15 przez pgru2
[#130] Re: Ile AMIG?

@pgru2, post #129

Ja mam znajomego (nie kolega) który zbiera militaria II WŚ, należ do jakichś grup ludzi którzy płacą dziesiątki tysięcy dolarów za jakiś mini czołg Goliath czy coś tam (nie znam się), s koleś ma 35 lat, więc wojny raczej nie pamięta :)

O której sprzedaży a3000t piszesz? Możesz podlinkować?
[#131] Re: Ile AMIG?

@Ralpheeck, post #130

A ja myślę, że tu nie chodzi o kupowanie rzeczy żeby je ocalić od zapomnienia, ale o pochwalenie się, że mnie stać, by zapłacić.
[#132] Re: Ile AMIG?

@KM_Ender, post #131

A ja myślę, że gdzie 20 kupujących tam co najmniej 5 zupełnie różnych powodów.

Żaden ze znanych mi miłośników militariów nie wygląda, na oko, na "śmierdzącego groszem". Są bardziej konwencjonalne i powszechnie rozumiane kody, sposoby pokazania, że jest się bogatym.
[#133] Re: Ile AMIG?

@Dorian3d, post #127

Super żaba jest na pc i ps3

No właśnie. Zagrają na Pc i nie będą wydawać 20k na A1200 w 2040 roku.
[#134] Re: Ile AMIG?

@djpiotrs, post #133

Mnie nie obchodzi, ile będą kosztowały Amigi za 20 lat.
Mam 2 sztuki na chodzie i jedną A500 "do grzebania".
Po co mi więcej?

Wymienić kondensatory, kupić nowy, pewny zasilacz
i elektronika się nie zepsuje.

Dlatego nigdy nie kupiłem "rozszerzonej gwarancji", czyli
ubezpieczenia na sprzęt, które teraz oferują na lodówki
i inne telewizory

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2021 21:37:45 przez mmarcin2741
[#135] Re: Ile AMIG?

@Daclaw, post #121

Dlaczego, w takim razie, na smietniku nie da się znaleźć przedwojennych aparatów fotograficznych i próżno szukać na szrotach przedwojennych aut?

Bo takich aparatów jest już mało, pewnie cześć już dawno trafiła na śmietniki i została zutilizowana wiele lat temu. Do tego fotografia czy samochody to trochę mniej niszowe hobby niż amigowanie.
[#136] Re: Ile AMIG?

@QkiZ, post #135

Coś brakuje konsekwencji w twoim poście.

Bo takich aparatów jest już mało, pewnie cześć już dawno trafiła na śmietniki i została zutilizowana wiele lat temu

To skoro Amigi też zostaną w końcu zostaną wyrzucone na śmietnik, to czy wtedy wreszcie (jak owe aparaty) nie staną się aby z tego względu cenne? Trochę nie rozumiem tego porównania.
[#137] Re: Ile AMIG?

@mmarcin2741, post #134

Mnie nie obchodzi, ile będą kosztowały Amigi za 20 lat.
Mam 2 sztuki na chodzie i jedną A500 "do grzebania".
Po co mi więcej

Rozsądny tok rozumowania.
Komputer ja mam po to żeby jego używać a nie patrzeć jak on ładnie leży na półce. Z ulubionego komputera czerpię przyjemność , gram , słucham muzyki , ogladam dema , programuję itp ... .
[#138] Re: Ile AMIG?

@Ralpheeck, post #130

Co do Amigi: https://www.ebay.com/itm/RARE-Vintage-Commodore-Amiga-3000T-25-200-Tower-Computer-A-3000-T-A3000T-GRAIL-/154413823235

W tym kolekcjonowaniu o którym piszesz to do niektórych rzeczy czasem trzeba mieć naprawdę wielki portfel - niektórzy próbują mieć latające, w pełni sprawne mi-24, a samo paliwo do tego to...
[#139] Re: Ile AMIG?

@Dorian3d, post #125

Dlatego ja do Optimusa mam Catweasal-a, do którego aktualnie podłączam klawiaturę od Amigi 2000 (małe problemy z A2000), ale z klawiaturą nadal są pewne problemy. Zresztą Catweasel przynajmniej na papierze daje coś czego nie potrafi samodzielnie większość "nowych Amig" (też potrzebują Catweasal-a) - jak choćby możliwość podłączenia stacji dyskietek i uruchamiania części gier bezpośrednio z dyskietek.
[#140] Re: Ile AMIG?

@djpiotrs, post #133

Może być wprost przeciwnie - większość nie będzie stać, ale część przez zagranie się zainteresuje i będzie chciała kupić, a przez to cena pójdzie w górę. Przez ostatnią dekadę emulatory Amigi zrobiły się coraz lepsze, sprzęt na którym działają coraz tańszy i bardziej w kieszeni, czy na biurku typowego użytkownika, a mimo to cena Amig poszła w górę i zainteresowanie jest większe kupnem...
[#141] Re: Ile AMIG?

@Ralpheeck, post #136

Ja myślę, że tu się dokładają emocje egzystencjalne, czy jakaś tam...

Niektórym trudno pogodzić się z tym, że dziedzina techniki, która niemalże rosła od pieluch razem z nimi, teraz zaczyna mieć swoje zabytki i muzea.
Niektórzy też życzyliby sobie, żeby po nich był już tylko potop - żeby pozostali ostatnimi "wtajemniczonymi". A nie, że głupia gimbaza tę samą tajemną wiedzę ogarnie, może nawet sprawniej. Jest to jedna z przyczyn awersji do linii NG, swoją drogą. Klasyk 060 ma na zawsze pozostać najwyższym i ostatnim modelem, żeby nikt nigdy nie miał już lepszej Amigi, niż oni przed laty.

Takie tu mamy meandry umysłowe zapewne.
1
[#142] Re: Ile AMIG?

@Ralpheeck, post #136

To skoro Amigi też zostaną w końcu zostaną wyrzucone na śmietnik, to czy wtedy wreszcie (jak owe aparaty) nie staną się aby z tego względu cenne? Trochę nie rozumiem tego porównania.

Nie wiem czego nie rozumiesz. Nie będzie wielkich cen bo nie będzie już chętnych do kupowania za takie ceny.
[#143] Re: Ile AMIG?

@mmarcin2741, post #134

Ja buduje piramidę i każe się z tym pochować.
ile będzie warte za 20 lat zobaczmy za 20 lat.
[#144] Re: Ile AMIG?

@Dorian3d, post #143

Cały dowcip z piramidami polega na tym, chyba, że coś się zmieniło w archeologii, że mimo wymyślnych zabezpieczeń, klątw itp. bardzo szybko "właściciel" piramidy zostawał pozbawiony dorobku z którym tam został... Dlatego, że to nawet po wielu latach było sporo warte. Nieliczne wyjątki które dotrwały do naszych czasów są jak karta PPC do Amigi 2000, Elwro 600, itp. ...
[#145] Re: Ile AMIG?

@pgru2, post #144

Cały dowcip z piramidami polega na tym, chyba, że coś się zmieniło w archeologii, że mimo wymyślnych zabezpieczeń, klątw itp. bardzo szybko "właściciel" piramidy zostawał pozbawiony dorobku z którym tam został...

No tak
i pójdzie do muzeum komputerowego Borga
Który uważa że najlepszą amiga jest PC

To Klątwa Jack Tramiel (Atari )

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2021 16:34:48 przez Dorian3d
[#146] Re: Ile AMIG?

@Dorian3d, post #143

ile będzie warte za 20 lat zobaczmy za 20 lat

Za 20 lat Amigę będzie można kupić tylko w szarej
strefie a warta będzie tyle, że nikogo nie będzie
stać.
Zainteresowani będą musieli zadowolić się klonami
wykonanymi w technologii fpga.

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2021 17:13:16 przez mmarcin2741
[#147] Re: Ile AMIG?

@mmarcin2741, post #146

Myślę, że za 20 lat, realnie, będzie można wysłać chińczykowi, albo firmie za rogiem, Lisę, Alicję lub Paulę i zamówić dowolną ilość dokładnych, krzemowych replik. Skoro już dziś dostępne są repliki praktycznie całej reszty. I poskładać sobie kompletną, wierną replikę dowolnej Amigi samodzielnie w garażu.

To, tylko, realnie, może nieco spuścić powietrza z bańki cenowej. Choć oryginały zawsze będą w cenie.
[#148] Re: Ile AMIG?

@Daclaw, post #147

będzie można wysłać chińczykowi

Myślę, że raczej Chińczykowi.
[#149] Re: Ile AMIG?

@Daclaw, post #147

Myślę, że za 20 lat, realnie, będzie można wysłać chińczykowi, albo firmie za rogiem, Lisę, Alicję lub Paulę i zamówić dowolną ilość dokładnych, krzemowych replik

Albo będzie można wydrukować na drukarce 3d wierną replikę ... .Oczywiście to jest SF. , fantazja ale zrozumcie kto dziś tęskni za patefonem ? Kto za 50 lat będzie wspominał Amigę z firmy Commodore ?
[#150] Re: Ile AMIG?

@djpiotrs, post #149

Albo będzie można wydrukować na drukarce 3d wierną replikę ... .Oczywiście to jest SF

Jest to prawdopodobne.
Kiedyś komputery zajmowały całe pokoje a dziś
Albo posiadanie nagrywarki cd-rom.

50 lat to nie 20
więc za 20 pewnie zainteresowanie będzie.

Do ostatniego amigowca
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem