[#181] Re: Ile AMIG?

@rePeter, post #180

Z tego co wiem to nikt nie ma - dokumentacja zaginęła w odmętach dziejów. Pewnie przy likwidacji firmy nikt nie uważał, żeby miała większą wartość (poza historyczną) i poszła do >NIL:
[#182] Re: Ile AMIG?

@jaster, post #178

A ja myślę, że to jest głównie kwestia organizacyjna. Po wyższych uczelniach stoi niewiarygodna aparatura, która jest używana nie wiadomo do czego, a czasem tylko kurz zbiera. Doktoranci na mikroskopach elektronowych z nudów fotografują swoje wszy po godzinach...
[#183] Re: Ile AMIG?

@recedent, post #181

No ale Escom produkował jeszcze Amigi jakiś czas, więc dokumentację chyba miał?
Czyli potem ktoś zwinął i sprzeda niedługo za grube dulary szeroki uśmiech
.
[#184] Re: Ile AMIG?

@rePeter, post #183

Sądząc po tym, co widziałem w ichnich Amigach, nie zdziwiłbym się, gdyby tylko zapasy upłynniali i dali sobie spokój, gdy się skończyły.
[#185] Re: Ile AMIG?

@Daclaw, post #184

Skoro Tyschenko ni stąd ni zowąd wypłynął po latach z Amigami 1200,
nie wiadomo jakiego trupa wyciągnie jeszcze z szafy.
.
[#186] Re: Ile AMIG?

@Daclaw, post #184

gdyby tylko zapasy upłynniali i dali sobie spokój, gdy się skończyły

Tak właśnie chyba było. Przejęli to, co zostało po Commodore.
Nie produkowali przecież żadnych układów. Nawet stację
dyskietek montowali pecetową, bo już nie było łatwo
dostępnych amigowych.
[#187] Re: Ile AMIG?

@rePeter, post #185

To już lepiej następcę kompatybilnego z Aga. Był chyba prototyp do kupienia czy coś. Baza do startu by była.
[#188] Re: Ile AMIG?

@mmarcin2741, post #186

Commodore to nie była fabryka Forda w Detroit na początku XX w, gdzie wjeżdżają ciężarówki z proszkiem a wyjeżdżają gotowe komputery. Poszczególne elementy, układy były kupowane i składane przez inne firmy poza zakładem (panele wtryskowe, metalowe obudowy, zasilacze klawisze, stacje dyskietek, laminaty). Commodore to wszystko montował razem, przy okazji spiętrzając sobie płatności dla takich kontaktorów, i niczym bankrut w kasynie zastawiający coraz to mniej cenne rzeczy aby tylko odegrać się. MOS pierwszy odczuwał brak pieniędzy (w końcu mają wymyślać coś nowego, ale najlepiej bez nowych pieniędzy), więc nie dziwne że tam mieli najbardziej wywalone na wszystko. Najpierw odpływ pracowników do firm które przynajmniej płacą, a pozostali pewnie sprzątają bezwartościowe dokumentacje po prostu wzywając firmy utylizacyjne.
[#189] Re: Ile AMIG?

@recedent, post #181

Z tego co wiem to nikt nie ma - dokumentacja zaginęła w odmętach dziejów. Pewnie przy likwidacji firmy nikt nie uważał, żeby miała większą wartość (poza historyczną) i poszła do >NIL:

Trudno mi w to uwierzyć, ponieważ życie pokazało wiele takich historii że coś niby przepadło na zawsze, a po wielu latach okazało się że jednak wszystko jest.
Wydaje mi się że ktoś ją ma, ale nie widzi powodów żeby udostępnić.
[#190] Re: Ile AMIG?

@juen, post #1

U mnie: 2x A500, 1x A500+, 1x A600, 1x A1200, łącznie 5.
Do tego inne: 1xC64G, 1xC16, 1xCPlus/4, 2xZX Spectrum 48K.
Kolekcjonuje tylko mikrusy klawiaturowe, desktopy/towery mnie nie rajcują, od tego jest PC szeroki uśmiech
Przydało by się jeszcze C128, STe 1040 i Falcon 030 i będę mieć wszystko co bym chciał.
[#191] Re: Ile AMIG?

@wiewiorpl, post #190

Falcona też bym przytulił...moje drugie must have po a4000
1
[#192] Re: Ile AMIG?

@Daclaw, post #176

Kwestia pieniędzy, ale jeśli byłoby odpowiednie zainteresowanie to myślę, że to nie problem dla odpowiednich "specjalistów", żeby "zdjąć warstwa po warstwie" i zrobić replikę. Co do tego projektu, w Verilogu, to wygląda jakby ktoś się za to zabrał, a potem mu się znudziło. W przypadku Vampire oni chyba nawet nie chcą tego rozłożyć na konkretne układy, a chyba samo Vampire nie powstało "w pół roku"...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem