[#121] Re: Majsta vs Apollo Team

@juen, post #119

Prędkość nie ma nic wspólnego z innym niż zakładane wykonywaniem instrukcji. Jeśli są ustawiane inne flagi to taka implementacja będzie niekompatybilna. Jeśli tylko dane rozkazy wykonują się szybciej to w niczym nie przeszkadza chyba, że jakiś mistrz klawiatury programował niczym C64 - licząc cykle zegarowe względem 7MHz 68000 - wtedy kod będzie działał nieprawidłowo na każdym procesorze o innych parametrach. Zegar główny to tylko kwestia konfiguracja PLL i zgrania tego z kontrolerem pamięci. Reszta sygnałów i tak jest synchronizowana do szyny amigowej. Fizycznie jest to możliwe stąd właśnie wersje "podkręcone" - czyli właśnie z zegarem WYŻSZYM. Czy jest to do zrobienia programowo z poziomu AOS - nie takie rzeczy są do zrobienia z poziomu AOS więc nie sądzę by przestawienie mnożnika było poniżej możliwości Gunnara. Zwyczajnie nie ma to większego uzasadnienia. Jak dobrze kojarzę swego czasu był jakiś "tryb żółwia" - wycięli?
[#122] Re: Majsta vs Apollo Team

@Don_Adan, post #80

Ja używam www.deepl.com, świetnie tłumaczy, nie tylko angielski:) Podziękowania dla Artura Jarosika za polecenie tego fantastycznego narzędzia!

Dla tych, którzy nie lubią czytać po angielsku, tutaj linki z tłumaczeniem emaila i załącznika od Igora:

Email https://file.lu/d/qVa
Załącznik https://file.lu/d/qVb
1
[#123] Re: Majsta vs Apollo Team

@Don_Adan, post #110

Powinienies pisarzem zostac, z niczego ukules niezla fabule :)
Ja opieram sie na tym, co upublicznil majsta a nie na domyslach. Z jego punktu widzenia to inaczej wygladalo a wersji drugiej strony nie znamy.
Prawda zapewne lezy gdzies po srodku.

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2022 00:17:38 przez docent
1
[#124] Re: Majsta vs Apollo Team

@docent, post #123

sorry za ot ale nie mogłem sie powstrzymać gunnar
3
[#125] Re: Majsta vs Apollo Team

@docent, post #123

Wedlug Ciebie z niczego, ale ja akurat ten projekt od wielu lat obserwuje. Zrobilem dla Ciebie wykopki. Z tego co pamietam to rozstanie z Kipperem nastapilo dlatego, ze Chinczycy dostarczyli mu uszkodzone PCB, tak twierdzil przynajmniej oficjalnie.

link

Watek z 5 lipca 2017 roku. Przeczytaj ostatni wpis na pierwszej stronie od Tim Waite'a. Dla mnie bylo wiadome, ze Kipper sciemnial wtedy.

link

Tutaj masz watek, gdzie jest troche o zabezpieczeniu, jakie Gunnar wprowadzil do Apollo Core, nie bylo koloru na ekranie.

link

A tutaj jest watek o procesie rejestracyjnym. Wpis Rico Suave, o karcie od Kippera.
To jesli chodzi o Kippera. Z Majsta pewnie bylo podobnie, choc Gunnar w swojej odpowiedzi tylko napisal o lamaniu przez Majste licencji teraz. Wiec tak jak mowie to jest moja wersja tej historii bazujaca na poszlakach.
[#126] Re: Majsta vs Apollo Team

@Banter, post #122

Dzieki, nawet staralem sie przeczytac wersje Majsty , ale dla mnie za trudna obsluga tej strony. Tam nie ma prostego Download, przynajmniej nie znalazlem, gdzie nie kliknalem to bylo for Premium users lub cos podobnego. Darowalem sobie, za stary jestem.
[#127] Re: Majsta vs Apollo Team

@Don_Adan, post #125

Urzekła mnie ta historia :) Igor miał problemy ze swoim V1 więc poprosił o pomoc Apollo Team, który opracował mu Phoenix Core, super duper szybki. Problem w tym, że Igor sprzedał cały swój nakład z TG68k a po wprowadzeniu Phoenix Core jak dobrze pamiętam nie sprzedał nic, a same karty, które - ktoś by się spodziewał - zyskają nowe życie zwyczajnie wylądowały na śmietniku historii. No dobra, ale miał Phoenix Core. I ten PHOENIX CORE trafił do V2 - jest to ja jego stronie jak byk. Jest też jak byk, że w związku z DOPRACOWYWANIEM PHOENIX CORE trzeba było zmienić FPGA z Cyclone III z 10k LE na taki z 40k LE biorąc pod uwagę przyszłe opcje jak FPU. Więc dla mnie jest dość oczywiste, że oprócz idei AC68080 z FPU, AMMX etc. w tamtym czasie "apollo team" nie miał prawie nic oprócz tego co było ciągle WIP - czyli Phoenix Core. I AC68080 wyewoluowało właśnie z tego, a wszystko inne było na tamten moment tylko i wyłącznie koncepcją. W końcu gdyby Gunnar miał funkcjonalny AC68080 w takim DE10 Nano (a ten sprzęt jak najbardziej był) to by zlecił podrutowanie interfejsu do amigi i ogarnąłby sprawę bez Igora. Innymi słowy wierutną bzdurą jest to, że Igor nic nie wniósł. Po pierwsze - dał pierwszą platformę developerską na FPGA (i drugą, rozszerzając jej użytkowników o A500/2000 i później o A1200), dzięki temu do Apollo team dołączyło kilku koderów i inżynierów, którzy kupiwszy Vampire postanowili poprawić to i owo (ergo - Phoenix core to nie był dopracowany i super duper kompatybilny produkt). Co dalej - SAGA wywodzi się z Natami i nie jest ani koncepcją ani wykonaniem samego Gunnara. To, że on "może" trzyma na tym majątkowe prawa autorskie nie oznacza, że jest główną czy jedyną osobą odpowiedzialną za opracowanie i rozwój SAGA czy AC68080. V4 - nawet jeśli nie opracowane przez Igora pod kątem sprzętu - jest produktem, który powstał na bazie doświadczeń z poprzednich wersji. I to doświadczeń związanych z produkcją h/w, i doświadczeń związanych z opracowaniem softcore, jego debugowaniem i zapewnieniem kompatybilności z istniejącym softem (i zachowaniem fizycznych 68k).
Może coś więcej odnośnie Gunnara?
link
Jak dla mnie to z pasjonata zrobił się taki mały putinek, który nie dba o zdanie innych, ma klapki na oczach, każe robić po swojemu i spija śmietankę. Smutne. A potem jeszcze zarzuca Igorowi, że jest lekomanem. Jak ma problem z rzekomo nielicencjonowanymi kartami to niech zgłosi to do odpowiednich służb i tyle. No chyba, że jednak jego produkty to coś co te służby też by mogły wziąć na celownik. To wtedy niech nie robi dramy tylko spróbuje się dogadać. I nie on sam z Igorem tylko CAŁY apollo team. Chyba, że jak w totalitaryzmie ryby i zespołowe pionki głosu nie mają.

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2022 10:24:30 przez abcdef
5
[#128] Re: Majsta vs Apollo Team

@Don_Adan, post #126

W takim razie załączam linki do chomika, jest dużo bardziej intuicyjny:

Email:
https://chomikuj.pl/zeUs0x/Email,8260133689.doc

Załącznik: https://chomikuj.pl/zeUs0x/Za*c5*82*c4*85cznik,8260133688.docx
1
[#129] Re: Majsta vs Apollo Team

@Banter, post #128

Ciezko sie to czyta, bo tlumaczenie jest takie sobie, szczegolnie zalacznika. Ale tak jak pisalem od poczatku chodzilo o KASE, ze Igor chce wiecej kasy. Ale teraz wiem wiecej. Skoro pojawily sie w sklepach nowe V2. No to proste pytanie. Jak one maja dzialac? Nie beda dzialac prawidlowo. Dlaczego? Bo Apollo Core w wersji V2 ma zabezpieczenie, ze sprawdza numer ID FPGA. A te nowe karty (ich ID) nie sa w bazie Apollo Core. Czyli powinny miec tylko czarno-bialy sygnal video. Ale z tego co ktos juz wczesniej w tym watku pisal, karta ma dzialac normalnie. Czyli Igor musial zmodyfikowac karte V2 tak, zeby byl kolor zamiast czarno-bialego obrazu. Oczywiscie to jego karta i mogl to zrobic. Ale czy to jest etyczne? Albo czy jest w porzadku wobec tych co kupia taka karte V2, osob myslacych, ze kupili super karte i ze ona bedzie dzialac bez problemu, i ze wszystko jest legalne? No i z tego co mozna wyczytac w tym mailu, ktory zalaczyl Juen, te karty nie beda dzialac z nastepna wersja CORE 2.16. Czyli najprawdopodobniej Gunnar zmieni zabezpieczenie na to co jest w core do V1200 albo podobne. Bo z tego jak mi to wyglada, problem "niekoszernych" kart dotyczy tylko V2 do A500/A600, V1200 raczej wszystkie sa "koszerne", chyba zabezpieczenie bylo za trudne, no i tam wiecej miejsca jest. A co do kasy czy wplywow, czy zyskow. Czytajac Apollo Forum, stosunki pomiedzy Gunnarem i Igorem, popsuly sie gdzies po/w 2019 roku. Z tego co pamietam to AT czyli w zasadzie Gunnar kupili Majscie jakas maszyne do skladania tych kart, nie wiem ile taka maszyna kosztuje. No i kasa na AT to wedlug mnie nie jest tylko kasa dla samego Gunnara i Miri, tylko dla wiekszej ilosci osob, dzielona przez Gunnara, wedlug jego uznania. A kasa Igora jest tylko dla Igora.
1
[#130] Re: Majsta vs Apollo Team

@abcdef, post #127

Tez urzekla mnie Twoja historia. Porownaj szybkosc i mozliwosci pierwszego Apollo Core, bodaj SILVER 2, z wersja GOLD 2.15, jesli chodzi o szybkosc 68080 i mozliwosci SAGA. I powiedz ile pracy trzeba bylo wlozyc w taki rozwoj? Karte V2 projektuje sie w zasadzie raz, i o ile nie ma bledow (a pierwsze V2 mialy bledy), to juz mozna ja potem wytwarzac masowo. Czyli to cos jakby rodzaj renty. Robisz raz i zarabiasz na tym jakas zwykle stala kase. W przypadku core to wiecej pracy wymaga, tym bardziej, ze Gunnar tam ciagle chce cos dodawac, 3D czy inne takie wymysly. Czyli core jest caly czas rozwijane. A karta w zasadzie juz nie. Tylko wsad do niej. Jesli dla Ciebie ciagla praca nad Apollo Core jest tylko spijaniem smietanki to sie troche roznimy. Spijaniem smietanki jest wedlug mnie postawa Igora. No chyba, ze Igor pracuje nad wersja Vampire do A3000/A4000, ale o tym nic nie wiem.

A co do tego linku, to przeczytalem pare wpisow, nie zainteresowaly mnie, a angielski jest meczacy, szczegolnie jak mnie nie interesuje dany temat. Stary juz jestem, wybacz.
1
[#131] Re: Majsta vs Apollo Team

@Don_Adan, post #130

Porownaj szybkosc i mozliwosci pierwszego Apollo Core, bodaj SILVER 2, z wersja GOLD 2.15, jesli chodzi o szybkosc 68080 i mozliwosci SAGA. I powiedz ile pracy trzeba bylo wlozyc w taki rozwoj?

Jeśli nie zrozumiałeś wydźwięku mojej wypowiedzi to wyjaśnię zdecydowanie dosadniej w takim razie. Jeśli w momencie wydawania V2 AC68080 nie miało FPU, nie miało SAGA, było ostro zbugowane (i on jeszcze wyśmiewał TG? lol) i dopiero zainteresowanie wielu osób tematyką akceleratora na FPGA oraz dostęp do sprzętu na którym można było rzeczywiście cokolwiek testować, poprawiać spowodowały, że cała ta idea nabrała solidnych kształtów. To niematerialny wkład, który trudno wycenić. Nie jest też tak, że nad debugowaniem pracował sam Gunnar. Byłoby ciekawie obejrzeć kto kiedy dołączał, odchodził, ile zrobił i ile na tym zarobił. Wtedy pewnie zrozumiałbyś o co chodzi ze spijaniem śmietanki.
[#132] Re: Majsta vs Apollo Team

@Don_Adan, post #130

Aaa... i jeszcze jeden z prawdopodobnych prowodyrów całej akcji, czyli osoba zupełnie oderwana od rzeczywistości tj. Mirijam.
Maybe we have to make it more clear: Apollo-team existed before Igor joined and also CPU and Chipset did exist before Igor joined the Team...he brought the PCB for the V2 cards...nothing more!

A powinno być "he brought entire ecosystem for development of Amiga turbo so other ppl might join and fix all those bugs we had and achieve something actually worth selling"...
3
[#133] Re: Majsta vs Apollo Team

@Don_Adan, post #129

Wow, ludzie za pracę chcą wynagrodzenie. Bardzo odkrywczy jesteś.
5 stron wątku, a ten nadal nie zrozumiał w czym leży problem i czym spora część amispołeczności jest oburzona...
[#134] Re: Majsta vs Apollo Team

@abcdef, post #131

Nie zrozumialem. Ale ja wcale nie kwestionuje udzialu Igora w rozwoju Apollo Core, to on stworzyl platforme na ktorej Gunnar mogl sie dopiero wykazac. Wiem, ze Gunnar ma trudny charakter, jest apodyktyczny i wie wszystko najlepiej, bo z nim pare razy pisalem. To jest ciezki typ czlowieka w komunikacji, ale ma tez olbrzymia wiedze i jeszcze ciagle spory zapal w tym co robi. Wiesz, trudno jest cos tworzyc jak sie nie ma na czym tego testowac, bo wtedy trzeba byc perfekcyjnym.

Z tego co wiem to zrodla Vampire 1 (karty turbo Igora), zrodla TG68 oraz zrodla Coldfire V1 sa dostepne. To jest baza od ktorej podejrzewam Gunnar startowal tworzac Apollo Core. Wiec kazdy kto uwaza, ze moze zrobic lepszy/szybszy procesor z serii 68k, albo chce uzyc innego/lepszego/szybszego FPGA, moze sprobowac jaki jest dobry. Cos na ksztalt 68020 jest osiagalne, tak mi sie przynajmniej wydaje.
[#135] Re: Majsta vs Apollo Team

@no1, post #133

Jednak, mnie odignorowales, dziekuje bardzo. Ja nie jestem oburzony. Albo nie wiem o co Ci chodzi. Tak jak pisalem, Igor chcial wiecej kasy dla siebie i tyle. Zakladasz jakis idealny swiat, ze ludzie dostaja za swoja prace tyle na ile zasluguja. Ale w takim swiecie nie zyjemy. Jedni dostaja wiecej kasy a drudzy mniej niz zasluguja.
To jaki wedlug Ciebie powinien byc podzial kasy wedlug Ciebie w projekcie V2? Chetnie poslucham. Bo dla mnie podzial jest Ok, okolo 50% zysku dla Igora i okolo 50% zysku dla Apollo Team.
[#136] Re: Majsta vs Apollo Team

@Don_Adan, post #134

Eh, znów się nie dogadujemy. To nie kwestia tego skąd wywodzi się AC68080 (nie, nie wywodzi się z TG68 i swego czasu Gunnar udowadniał czemu nie z Coldfire V1 - co ma sens biorąc pod uwagę, że V1 to jest bardzo mocno okrojona w dół V2, a V2 jest tym co było już okrojonym 060) - bo de facto wywodzi się z koncepcji powstałej już z czasów Natami i zresztą chyba nawet nie Gunnarowej. I nie chodzi mi też o to, że Gunnar robił mało albo wcale, a Igor dużo, bo odnośnie FPGA akurat udział Igora jest praktycznie żaden (aczkolwiek już na starcie podnosił jakieś problemy z phoenix więc nie można powiedzieć że zupełnie żaden jak twierdzi Miri). Przypomnę - AC68080 to projekt, za którym stoi wiele osób. Część z nich od dawna członkami AT nie jest i - jak mi się wydaje - nie czerpie z niego żadnych korzyści, w przeciwieństwie do tantiemów z muzyki gdzie wszystko opracowane przez zespół w danym składzie idzie w odpowiednich proporcjach na każdego członka niezależnie czy jest dalej w zespole. Ale pomijając nawet to - podniesione przez Igora argumenty (dot. rzekomego dofinansowania AROSa i gdzie są te pieniążki rzeczywiście) nigdzie po stronie Gunnara nie zostały wyjaśnione. Narzucona przez de facto samą Miri i Gunnara opłaca licencyjna też budzić może wątpliwości szczególnie w świetle choćby zorganizowania całego supply chain i kanałów dystrybucji oraz np. złącza do A1200. Ergo wynika z tego dokładnie tyle, że cały świat się kręci tam wokół wsadu FPGA, a resztę ludzi można przeżuć i wypluć gdy przestaną być potrzebni. Dlatego mnie nie interesuje jak widzi opłatę licencyjną Gunnar i Miri. A jak ją widzi CAŁY ZESPÓŁ.
[#137] Re: Majsta vs Apollo Team

@abcdef, post #136

No to sie roznimy. Napisalem, ze podstawa to jest miks. Coldfire v1 i TG68, bardzo rozszerzony pozniej przez Gunnara. Jak chcesz porownywac CPU to musisz porownac jakie instrukcje obsluguje pierwsza wersja core Gunnara, czyli bodaj Phoenix Core to sie nazywalo, i czego (jakich instrukcji CPU) tam nie bylo, a jakie byly. To sa moje wlasne wnioskii, ktorych nie bede opisywal, kazdy je moze sobie znalezc w necie sam jak chce. Co do kwestii wynagrodzen/nagrod dla czlonkow Apollo Team, to grond na EAB wymienil co dostal, gdy byl czlonkiem teamu.

U mnie oplata licencyjna nie budzi zadnych watpliwosci. Gunnar bardzo duzo pomogl Igorowi. No bo kto zalatwil znak CE dla kart V2 o ktory tak Jens sie czepiall? Albo kto zapewnil kase na zakup pierwszych partii (bodaj po 100 sztuk) czesci (FPGA itp) do V2?
[#138] Re: Majsta vs Apollo Team

@Don_Adan, post #137

Dalej nie do końca rozumiem czemu jest taka długa dyskusja o gorszym sprzęcie niż emu68. Czas Vampire się skonczyl, nie zwojowali rynku, nie wskrzesili arosa, nie zaprezentowali 3d, nie mają najszybszego 68k. Było, minęło. Chyba nawet nie ma Vampire4 dla A500/A600/A1200. Ludzie się często kłócą, mają zadawnione urazy. Bicie piany nic tu nie da.
1
[#139] Re: Majsta vs Apollo Team

@michal_zukowski, post #138

Należałoby spytać, co poszło nie tak:

- ZX Spectrum Next zrobił furorę
- Ultimate 64 i Ultimate II+ też okazały się sukcesem

Dlaczego tu nie wyszło?
[#140] Re: Majsta vs Apollo Team

@Cedrat, post #139

- duża konkurencja (karty z 060 wcale nie są dużo wolniejsze, a są bardziej kompatybilne, emu68 bije vampire na głowę, karty z PPC biją Vampire na głowę)
- duża cena
- mała kompatybilność
- brak Aga dla maszyn ECS/OCS
- brak koderów jadących po rejestrach spowodował powstanie tylko portów z SDL
- twórcy nie dostarczyli poprawek pod UAE żeby testować oprogramowanie na emulatorze
- problemy z dostarczeniem wlasnego systemu operacyjnego
- kasowanie postów na forum jak coś się adminom nie podoba
- brak wsparcia 3d
- zamiast wprowadzenia AGA dodali jakieś AMMX, które wykorzystują 2 albo 3 programy

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2022 23:08:18 przez michal_zukowski
2
[#141] Re: Majsta vs Apollo Team

@michal_zukowski, post #138

Jak o gorszym sprzecie? Masz jakas dziwna wizje procesora. Porownujesz 68080 ~80MHz do bodaj (nie znam sie na ARM-ach) 1.5GHz CPU. Przy tym samym taktowaniu procesora, kazdy ARM jest bez szans, bo to tylko jakis rodzaj emulacji 68k jest, a to jest zawsze wolniej niz cos robic natywnie.
[#142] Re: Majsta vs Apollo Team

@michal_zukowski, post #140

Masz jakies stare dane/informacje.

link

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2022 23:28:56 przez Don_Adan
[#143] Re: Majsta vs Apollo Team

@Don_Adan, post #141

Użytkownik, który kupuje sprzęt nie patrzy co ma lepszą jakość taktowania do osiągów tylko patrzy na osiągi do ceny.
[#144] Re: Majsta vs Apollo Team

@Don_Adan, post #142

Nie licząc braku wsparcia dla Poseidona zapowiada się ok, pytanie co zrobią z 3D. Jak dadzą wsparcia dla Warp3D albo jakąś nową bibliotekę zgodną z opengl to ok. Jak wymyślą swoje API to wiadomo: max 3 programy w tym kręcący się sześcian.
[#145] Re: Majsta vs Apollo Team

@michal_zukowski, post #144

Ale sprzętowe 3D na amidze to i tak 3 programy na krzyż ;) Apollo zwojowało świat amigowy w podobny sposób jak produkty Phase5. Dla pewnego grona było duże zainteresowanie ze względu na reklamowane osiągi i świetlaną przyszłość. Wyszło jak wyszło. Nawet na najnowszych FPGA nie da się zrobić procesora dużo szybszego. FPGA ma swoje ograniczenia. Jakiś bardzo prosty system może latać na 400-500MHz, ale im bardziej skomplikowany to tym uzależnienia czasowe poszczególnych bloków dają o sobie bardziej znać i stabilna częstotliwość jest niższa. Przy czym Phase5 nie sprzedawało PPC dla "ożywienia amigi" a by przygotować świat na NG (co dopiero miało być ożywieniem Amigi a wyszło jak zwykle przez ohydnych klasykowców i pecetowych emulatorowców ) I tu nie jest inaczej. Uwzględniając JIT to najszybsza i najwygodniejsza Amiga to WinUAE. Jeśli chodzi o turbo to może PiStorm gdyby był na Pi4. Bez JIT AC68080 był i jest najszybszy choć nie wiem czy to rzeczywiście ma aż takie znaczenie gdy tak czy siak kompatybilność wcale nie jest 100% i są tytuły, dema które całkiem prawidłowo nie działają.

Igor wprowadził Vampire nie by "wskrzesić amigę" tylko zaoferować - przy rosnących niedoborach oryginalnych układów - tańszą alternatywę w postaci FPGA. I to był produkt który - parafrazując Mickiewicza - miał zbłądzić pod strzechy. I to zrobił. V4 i spółka to zaś skok na "to jaka powinna być NG" albo "jak commodore by chipset zrobiło" albo "jak motorola by zrobiła nowego 68k" - gdzie akurat fakty (czyli istniejąca dokumentacja oraz wcześniejsze wywiady z inżynierami wskazują obrane kierunki). Raptor był produktem który miał zwojować świat, ale gdzie przy tej opłacie licencyjnej i kosztach produkcji uda się zrobić coś co mogłoby choć trochę walczyć z PiStorm właśnie? No nie ma opcji. I nie będzie. Dla wielu użytkowników jak słusznie zauważyłeś liczy się efekt końcowy, a nie jak coś jest osiągniete. Może nie dla mnie, bo ja jednak preferowałbym implementację FPGA (co najwyżej blisko zintegrowaną z ARM - jak w zdecydowanie droższych xilinx i altera mających wbudowanego Cortex A53 - ten co w Pi3 tylko taktowany niżej), ale rzeczywista nisza to naprawdę tanie akceleratory bez milionów flopsów, za to z upscale OCS/ECS/AGA i puszczenie po HDMI, preferowane z inject audio z pauli. I ewentualnie RTG dla tych chcących bajeczne pulpity. Czyli lekkie turbo z rozsądnym RAM, z szybkim CF/CFAST/CFEXPRESS, z wyjściem HDMI i z ewentualnie usb hid dla myszy, joya.

Nie każdy użytkownik klasyka chce koniecznie zrobić z tego coś pc-like. Niektórzy trzymają go właśnie dla tej pikselowatej grafiki z ograniczoną ilością kolorów. Tylko coraz rzadziej mają go do czego podłączyć (stąd potrzeba takich projektów jak rgb2hdmi) i coraz bardziej nudzą ich stare oklepane tytuły na tą platformę. Do developerki gier przydałoby się w miarę nowoczesne IDE (i to w sumie dzięki Bartmanowi jest) z dopracowanymi bibliotekami, a reszta to już kwestia chęci i czasu. I nie potrzeba do tego ani AMMX, ani Maggie, ani SAGA. I jeśli ktokolwiek chce prawdziwego renesansu amigi to powinien się skupić na środowisku developerskim, a nie platformie. Bo ta ma ponad 30 lat i ma się całkiem dobrze.
4
[#146] Re: Majsta vs Apollo Team

@abcdef, post #145

Sprzętowo 3d na 68k to tyle programów:
https://forum.amiga.org/index.php?topic=71405.msg813733#msg813733
[#147] Re: Majsta vs Apollo Team

@michal_zukowski, post #146

Odlicz rzeczy niedokończone i porty z PC, i się zrobi duuuużo smutniej.
[#148] Re: Majsta vs Apollo Team

@michal_zukowski, post #144

Jest juz wersja prerelease core V2.16.

link
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem