[#129]
Re: Majsta vs Apollo Team
@Banter,
post #128
Ciezko sie to czyta, bo tlumaczenie jest takie sobie, szczegolnie zalacznika. Ale tak jak pisalem od poczatku chodzilo o KASE, ze Igor chce wiecej kasy. Ale teraz wiem wiecej. Skoro pojawily sie w sklepach nowe V2. No to proste pytanie. Jak one maja dzialac? Nie beda dzialac prawidlowo. Dlaczego? Bo Apollo Core w wersji V2 ma zabezpieczenie, ze sprawdza numer ID FPGA. A te nowe karty (ich ID) nie sa w bazie Apollo Core. Czyli powinny miec tylko czarno-bialy sygnal video. Ale z tego co ktos juz wczesniej w tym watku pisal, karta ma dzialac normalnie. Czyli Igor musial zmodyfikowac karte V2 tak, zeby byl kolor zamiast czarno-bialego obrazu. Oczywiscie to jego karta i mogl to zrobic. Ale czy to jest etyczne? Albo czy jest w porzadku wobec tych co kupia taka karte V2, osob myslacych, ze kupili super karte i ze ona bedzie dzialac bez problemu, i ze wszystko jest legalne? No i z tego co mozna wyczytac w tym mailu, ktory zalaczyl Juen, te karty nie beda dzialac z nastepna wersja CORE 2.16. Czyli najprawdopodobniej Gunnar zmieni zabezpieczenie na to co jest w core do V1200 albo podobne. Bo z tego jak mi to wyglada, problem "niekoszernych" kart dotyczy tylko V2 do A500/A600, V1200 raczej wszystkie sa "koszerne", chyba zabezpieczenie bylo za trudne, no i tam wiecej miejsca jest. A co do kasy czy wplywow, czy zyskow. Czytajac Apollo Forum, stosunki pomiedzy Gunnarem i Igorem, popsuly sie gdzies po/w 2019 roku. Z tego co pamietam to AT czyli w zasadzie Gunnar kupili Majscie jakas maszyne do skladania tych kart, nie wiem ile taka maszyna kosztuje. No i kasa na AT to wedlug mnie nie jest tylko kasa dla samego Gunnara i Miri, tylko dla wiekszej ilosci osob, dzielona przez Gunnara, wedlug jego uznania. A kasa Igora jest tylko dla Igora.