[#61] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@ZbyniuR, post #60

Bawiłem się we wpisywanie komend z shella jak najbardziej.
Gorzej z tymi assignami, których nigdy do końca nie
rozgryzłem.
A Bloodnet nigdy nie udało mi się zainstalować z oryginal-
nego instalera, cholera wie czemu? szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2022 23:27:13 przez mmarcin2741
[#62] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@mmarcin2741, post #61

Instalowanie z użyciem oryginalnego instalera na początku daje sporo
frajdy i dużo uczy o systemie.

Gorzej z tymi assignami, których nigdy do końca nie
rozgryzłem.

Mam coraz silniejsze wrażenie, że nas tu trochę trollujesz, od sprzętu (rzekkomo bardzo drogi Fast, który posiadasz w obu Amigach) po kwestie związane z OS-em i softem. No wypada to jakoś schizofrenicznie
1
[#63] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@Jacques, post #62

Mam coraz silniejsze wrażenie, że nas tu trochę trollujesz

3
[#64] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@ZbyniuR, post #57

Dlatego trochę mnie dziwi jak czytam że ktoś miał problem z instalkami. Może miał twardziela już na początku lat 90ych, gdy instalery na płytach w czasopismach jeszcze nie istniały.

Tylko ja pisałem o dzisiaj a nie latach 90tych. Wtedy miałem A600 bez HDD i grałem z dyskietek. Chyba w 99 albo 2000 kupiłem PCta i już mnie świat Amigi nie interesował.

A problemy miałem takie, że mam kolekcję gier WHD, ale tak jak niektórzy tutaj chciałem sobie poinstalować gry normalnie. Niektóre działały, a niektóre nie działały lub miały problemy. Zostawiłem te, które działają bez kombinacji. Mam kilka Amig i czasem eksperymentuje z innymi wersjami systemu. Grzebanie za każdym razem w S-S czy odprawianie innych czarów to dla mnie strata czasu.
4
[#65] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@snifferman, post #64

Wyczytałem, że, np. Hired Guns z instalki działa bez problemu nawet
na rozbudowanych Amigach.
Whdload trzeba wylaczać jakieś parametry.
[#66] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@ZbyniuR, post #57

Ja sie przesiadałem z Amigi na PC w 2002 i pamiętam że jeszcze nie była dostępna wersja WHDLoad za darmo. A cena nie zachęcała

WHDLoad był dostępny za darmo wcześniej, czyli od samego początku (czyli chyba od 1996, pamiętam jak wdzwaniałem się z pracy na Aminet przez nr tel. 0202122 ).
Przy Body Blows Galactic trzeba było się ostro nakombinować (tak, SnoopDOS pomagał), ale udało mi się w końcu...

Nawet nie wiedziałem, że był jakiś okres, kiedy WHDload był płatny

Ogólnie super sprawa, zwłaszcza że jakieś 95% gier było NDOS i nie miało instalatora na HDD.
[#67] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@Motyl, post #66

WHDLoad był dostępny za darmo wcześniej, czyli od samego początku (czyli chyba od 1996, pamiętam jak wdzwaniałem się z pracy na Aminet przez nr tel. 0202122 ).

To był JST
Z historii whdload

*** 0.88 (24.11.1996)
- file logging implemented
- register dump improved
- dump file names changed (now PROGDIR:.whdl_#?)
- on TDREASON_DEBUG sr and pc now taken from primary/secondary result
- InstallBB added to the package

*** 0.41 (05.09.1996)
- first public release

Na aminecie były tylko instalki do gry, ale nie gotowa instalka wraz z grą
1
[#68] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@Motyl, post #66

Nawet nie wiedziałem, że był jakiś okres, kiedy WHDload był płatny

Tak dla uzupełnienia informacji jakby ktoś nie pamiętał/wiedział to WHDLoad był darmowy chyba od zawsze ale nie do końca. Można było używać wersji niezarejestrowanej za darmo ale wiązały się z tym 2 mi znane ograniczenia. WHDLoad niezarejestrowany wyświetlał irytujące ono zachęcające do rejestracji w którym napisy się pojawiały wolno bodajże po literce i trzeba było poczekać aż miną i gra się "przeważnie" uruchamiała, więc pisanie że licencja WHDLoad była droga nie ma sensu chyba że kiedyś była tylko i wyłącznie płatna a nie wiem. O ile okno można było przeboleć, to w niezarejestrowanej wersji nie można było uruchomić wszystkich gier. Chyba chodziło o gry korzystające z obrazów kickstartów ale nie jestem pewny. Np. nie mogłem uruchomić Moonstone jednej z moich ulubionych gier. Ogólnie większość gier działała na niezarejestrowanym programie. Po wykupieniu licencji dostawało się plik whdloadkey czy jakoś tak i miał być chyba w S.
Można nawet obejrzeć jak wyglądało wspomniane okno. Przewinąć do 3:25 bo widzę że uruchamia się od początku mimo oznaczenia czasu w linku:

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2022 07:09:45 przez Prometeusz84

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2022 07:11:30 przez Prometeusz84

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2022 07:13:09 przez Prometeusz84

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2022 07:16:02 przez Prometeusz84
[#69] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@Motyl, post #66

Nie jestem specem od Aminetu, neta miałem dopiero w rok po przesiadce na PC, a wcześniej głównym źródłem softu do Amy były dla mnie płyty z czasopism. I było tam pełno instalerów, także do gier których nie znałem, tak jak pisałem nie było gier które miały 3 dyski lub więcej do których nie było instalera.

Myślicie że w Aminecie nadal istnieją starsze wersje programów czy pojawiające sie nowe sprawiają że stare znikają? Można by sprawdzić od kiedy jaka wersja WHDLoad była dostępna.

A może miałeś jakiegoś cracka? Bo takich rzeczy na płytach nie mogli publikować.
[#70] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@ZbyniuR, post #69

Myślicie że w Aminecie nadal istnieją starsze wersje programów czy pojawiające sie nowe sprawiają że stare znikają? Można by sprawdzić od kiedy jaka wersja WHDLoad była dostępna.

Nie wiem jak z aminetem ale jaka wersja i kiedy była dostępna masz na:

https://www.whdload.de/docs/History.html

Nawet pierwszą dostępną publiczną wersję WHDLoad można ściągnąć stąd:

http://www.whdload.de/whdload/old-whdload/

Żeby rozwiać wątpliwości czy program był darmowy trzebaby ściągnąć najstarszą wersję, zainstalować, znaleźć slave działający z tą wersją i uruchomić lub lepiej skorzystać z instalatorów gier zawartych w archiwum np gods i zainstalować. Jeśli okno rejestracji podczas uruchamiania slave(kilka postów wyżej wysyłałem film jak wygląda) pojawia się znaczy to że program był darmowy od początku z możliwością rejestracji programu. Ja na to nie mam za bardzo czasu. Chyba łatwiej by było wysłać maila do autora programu niż instalować workbench i szukać slave działającego czy instalować z instalatorów umieszczonych w archiwum

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2022 08:17:47 przez Prometeusz84
[#71] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@Prometeusz84, post #70

Oprogramowanie whdload miało sporo bugów, błędów. Było
płatne, ale dzięki temu ktoś nad tym pracował.
Na ironię zakrawa fakt, że whdload trzeba zainstalować
z installera.
Nawet jak ktoś "pali głupa" i nie wie, co to jest assign,
to i tak
musi chociaż raz zainstalować standardowo szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2022 10:27:13 przez mmarcin2741
[#72] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@Prometeusz84, post #70

Pewnie, ze sam WHDload by darmowy od zawsze, a uzywalem go gdzies od 1998 roku. Niezarejestrowana wersja wyswietlala dosc powoli informacje, ze jest to wersja niezarajestrowana i tyle jesli chodzi o sam program. Za to autorzy slave'ow do WHDload mogli wprowadzic dodatkowe ograniczenia. Np. moje slave'y do gier Arcadia z automatow, dzialaly tylko z wersja zarejestrowana. U niektorych autorow slave'ow, nie dzialaly save'y, albo zapis High Score, albo inne rzeczy. O tym zawsze bylo info w readme do danego slave'a, ale readme prawie nikt teraz nie czyta. A w gotowcach to ich chyba nawet nie ma.
[#73] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@mmarcin2741, post #71

No to chyba tylko Ty tak robisz. Skopiowanie 1 pliku to nie jest zaden wyczyn.
1
[#74] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@mmarcin2741, post #71

Oprogramowanie whdload miało sporo bugów, błędów.
Obejrzałem właśnie State Of The Art na wersji 0.163 i poszło idealnie, więc nie wiem o czym piszesz.
Abstrahując od Twoich doznań z używania WHDLoad pokaż mi oprogramowanie bez błędów.

Było płatne, ale dzięki temu ktoś nad tym pracował.
Było 'płatne'. Mogłeś wspomóc autora, ale nie musiałeś. Nie było żadnych ograniczeń prócz 'irytującego' okienka o którym wspomniał Prometeusz84. Pojawiło się ono w 1998 wraz z wersją 1.1 czyli dwa lata po wydaniu pierwszej wersji.

z installera.
Wspinasz się na wyżyny bzdur.

P.S.

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2022 11:21:00 przez AmiClassic
[#75] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@AmiClassic, post #74

Nie było żadnych ograniczeń prócz 'irytującego' okienka o którym wspomniał Prometeusz84.

Brak słów. Niektóre gry nie działały bez płatnej rejestracji, np. Shadow Warriors.
[#76] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@mmarcin2741, post #75

A potrafisz czytac ze zrozumieniem? To nie jest wina WHDload, ze jakas gra nie dziala na wersji niezarejestrowanej. Tylko autora slave'a do danego programu/gry. Ja np. tak robilem, ze jak robilem slave'y do WHDload to tylko dla zarejestrowanych, bo uwazalem, ze Wepl zasluguje na pieniezne wsparcie za swoj program. Autorami slave'ow do WHDload bylo dosc duzo roznych koderow i to oni decydowali czy dany slave (czyli gra lub demo) wymaga czy nie wymaga wersji zarejestrowanej.
[#77] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@AmiClassic, post #74

Kiedyś kupiłem licencję na zbiórce tutaj, na ppa.
[#78] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@mmarcin2741, post #75

Brak słów. Niektóre gry nie działały bez płatnej rejestracji, np. Shadow Warriors.
Sprawdzałeś czy znowu konfabulujesz?
[#79] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@Lapka555, post #77

Kiedyś kupiłem licencję na zbiórce tutaj, na ppa.
Ja od dawna zaglądałem na forum, ale nie miałem potrzeby rejestracji. Jednak kiedy pojawiła się zbiórka na licencję WHDLoad zarejestrowałem się i tak zostałem do dzisiaj
1
[#80] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@AmiClassic, post #78

link

version 2.0 (23.02.2021) done by CFou!
- source code rewritten to use PatchList, adapted for WHDLoad 17+ and included
- restriction for registered users removed

Wiekszosc slave'ow stworzonych przez Dark Angel-a, mialo jakies ograniczenia dla niezarejestrowanych uzytkownikow WHDload. O ile dobrze pamietam.
[#81] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@Don_Adan, post #80

Dobrze, zwracam honor Marcinowi, niemniej jest to widzimisie Darka Angel'a a nie wina WHDLoad, którą to przypisuje mu Marcin.
Nie grałem nigdy w tę grę, ale teraz odpaliłem ją na nie zarejestrowanych wersjach WHDLoad i faktycznie nie da się wystartować gry.
[#82] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@AmiClassic, post #81

cześć sorry, że się tak wcinam w temat, ale mam pytanie bo chciałem sobie wgrać gry whdload tylko, że mam zwykłą amigę 1200 tzn, że nie uruchomię czy to zależy od gry?
[#83] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@endrju, post #82

Niektóre gry whdload pójdą na standardowej a1200
[#84] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@mmarcin2741, post #71

z installera.

Przepraszam, że ujmę to w taki sposób, ale mówiąc wprost bredzisz ostatnio ostro gdzie się da jak mitoman i zaprzeczasz samemu sobie:

post #57

Wystarczyło skopiować zawartość 4 dyskietek do katalogu
na hdd i po całej instalacji.
No ale trza było znać to polecenie, które brzmi
copy df0 itd. nie będę zdradzał tajemnic amigowego świata

post #60

Czyli całe dwa dni temu afiszowałeś się, jakie to proste instalowanie tych gier z shella jest w porównaniu do instalatorów z WHDload (z których praktycznie nikt nie korzysta, bo ściąga zainstalowane gry, kopiuje i problem nie istnieje), a teraz nie potrafisz skopiować (instalacja minimalna do uruchamiania gier) jednego pliku WHDLOAD do C: ?

To, że Whdload ma instalator, nie znaczy, że musisz go używać, bo instalacja ręczna jest prostsza niż budowa cepa i to, że TRZEBA go instalować przez installer jest wierutnym kłamstwem, bo nie wierzę, że o tym nie wiedziałeś. W końcu wiesz o co chodzi w Amigowaniu.

Z jakiegoś powodu uparłeś się, że whdload to niewypowiedziane zło i próbujesz za wszelką cenę utrzymać swoją rację wywodami w stylu Dr. Franca Zalewskiego. kiedy samo whdload samo nikogo nie zmusza do używania go, chcesz grać z dysku w grę NDOS, to nie masz wyjścia, bo twórca gry ci takiego nie dał, ale w przypadku gier z installerami sam decydujesz, a instalki do tych drugich istnieją, bo ktoś zdecydował się taką napisać, może chciał coś poprawić, dodać obsługę drugiego przycisku, czy może rozwiązać problem z działaniem gry na jakiejś egzotycznej konfiguracji.

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2022 14:23:55 przez san_u
[#85] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@endrju, post #82

[#86] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@Don_Adan, post #80

Registration
Starting with WHDLoad release 18.2 a registration is neither required nor possible. Please update to the latest available WHDLoad version.
Donations
If you want, you may donate to the WHDLoad

No i jakoś w 2015 jak kupiłem sobie Amigę po kilkunastoletniej przerwie, to bawilem się systemami sciągając też gotowce. W kilku z nich był już klucz do WHD i innych
Wtedy nawet nie byłem świadomy, że niezarejstrowana wersja może jakoś ograniczać funkcjonalność. Było tylko okienko z info że niezarejstrowana wersja, które znikało po kilku sekundach. Nie trafilem wtedy na grę z "kagańcem"

Klucz można było wtedy znaleźć w necie, więc jak ktoś bardzo chiał, to mógł spiracić
[#87] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@snifferman, post #86

Klucz można było wtedy znaleźć w necie, więc jak ktoś bardzo chiał, to mógł spiracić

Tak było, jednak później te klucze trafiały czasem na czarną listę whdload i nie raz tutaj ktoś pisał, że ma czarny ekran w jakiejś grze (nawet już w darmowej wersji whdload), po skasowaniu klucza gra ruszała na niezarejestrowanej wersji :)
[#88] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@mmarcin2741, post #75

Dokladnie - nie pamiętam które ,ale na 100% nie działały na niezarejestrowanym kluczu. W 2007 roku kolega Damian z tego forum dokonał inicjatywy grupowego zakupu klucza WhdLoad - gry ruszyły po rejestracji.
[#89] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@Hubez, post #88

Piszecie o jakimś promilu gier. Byłem szczęściarzem, bo grałem w wiele gier zanim zarejestrowałem WHDLoad i nigdy nie trafiłem na grę która miałaby problem z niezarejestrowaną wersją. Mimo wszystko zdecydowałem się na zakup licencji tylko ze względu na to 'irytujące' okienko. Samo niezarejestrowane WHDLoad nie miało żadnych ograniczeń w stosunku do wersji zarejestrowanej.
[#90] Re: WHDLoad vs Orginalne instalery HD

@AmiClassic, post #89

Myślę, że więcej gier nie działało z powodu pirackiego klucza, niż samego zabezpieczenia, którego też nie spotkałem, ale też sam grałem tylko w promil wszystkich gier, które są dostępne na whdload.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem