@crimart,
post #14
@crimart: Układ 3D w PiStorm (przynajmniej PiStorm 4) to nowoczesny układ 3D. Prawdopodobnie przewyższa możliwości Radeona 9250, ale jest zauważalnie „starszy” od Radeona HD 7770. Maggie nie jest nawet warta porównania z nim. Pełna implementacja Shadera ze wszystkimi funkcjami potrzebnymi do OpenGL i znacznie szybsza. Układ w PiStorm 3 jest znacznie starszy (nie jestem nawet pewien, czy może pokonać pod względem szybkości starego Voodoo 5, ale prawdopodobnie tak), nadal ma architekturę Shadera i wszystkie funkcje OpenGL. I spodziewam się, że z łatwością pokona coś takiego jak Maggie (ale nie jestem pewien). Jednak dużym problemem Vampire'a jest to, że gdy nie używasz Shaderów, ale używasz „klasycznego” GL, CPU nadal musi wykonać wiele zadań. A CPU Vampire'a jest znacznie wolniejszy od CPU Pi, nawet Pi3. Więc powiedzmy - to nawet nie jest konkurs. Właściwie widzisz mniejszą różnicę (chociaż Pi nadal wygrywa) podczas gry RTG 2D (co obecnie robię). Podczas gdy Heretic 2 nie mógł nawet działać przyzwoicie (uwaga: renderowanie programowe) w rozdzielczości 320x240 na Vampire, gra 2D działa dobrze w rozdzielczości 800x600 (1024x768 na PiStorm i trochę więcej fps niż na V - ale cóż, możesz grać również w rozdzielczości 800x600 z ładnymi fps). Jeśli chodzi o wydajność Maggie 3D Lib, pamiętaj, że niektóre rzeczy muszą być wykonane w oprogramowaniu z powodu braku funkcji Maggie (w pewnym momencie miałem ogromne dyskusje z Gunnarem, dlaczego te funkcje byłyby potrzebne). Myślę, że aby naprawdę to przyspieszyć, prawdopodobnie musiałbyś zaktualizować MiniGL i umieścić tam kod AMMX (są tam miejsca, które prawdopodobnie dobrze nadają się do przyspieszenia opartego na AMMX). Problemem może być licencja MiniGL, która ogranicza się do „Licencjonowanego sprzętu Amiga i Licencjonowanego systemu operacyjnego Amiga”. I że byłoby to dużo pracy.
3D nie jest obszarem dla Vampire'a, PiStorm radzi sobie w tym zakresie znacznie lepiej (na CM4 Heretic 2 - zamieściłem powyżej dane dotyczące Vampire V4 - działa z 25-30 fps przy rozdzielczości 640x480).
Co do tego, co wyjdzie z nowym sterownikiem, zobaczymy, kiedy zostanie faktycznie zaimplementowany. Ale nie zdziwiłbym się, gdyby mógł działać w rozdzielczości 1024x768 przy pełnej liczbie klatek na sekundę (Heretic 2, nie Quake 1). Ale powtórzę - to są moje oczekiwania. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.