@abcdef,
post #90
GemRB nie wymaga akceleracji sprzętowej 3D. Mam działającą wersję pre-alpha dla procesorów 68k, która na PiStorm osiąga 25 kl./s (co stanowi limit silnika, przynajmniej w starszych wersjach wynikający z jego konstrukcji). Problem polega na kwestiach związanych z typem `wchar`, z którymi kompilator gcc dla 68k sobie nie radzi (kwestia biblioteki linkera C++), dlatego nie kontynuowałem prac nad tą wersją.
Gdy pojawi się obsługa WarpOS (EmuPPC), będzie można uruchomić mój port GemRB 0.8.7 dla tego systemu. Obsługuje on gry: Baldur's Gate 1 i 2, Planescape: Torment oraz Icewind Dale 1.
Obecnie portuję GemRB 0.9.5 (najnowszą stabilną wersję) na AmigaOS 4. Robię to tylko dla AmigaOS 4, ponieważ wersja 0.9.5 wymaga Pythona 3 (korzystam z wersji beta Pythona 3 dla OS4), więc aktualizacja portu dla WarpOS również wymagałaby Pythona 3 (wersja 0.8.7 używała Pythona 2.7). Wersja 0.9.5 wprowadza obsługę Icewind Dale 2 oraz Baldur's Gate w edycji Enhanced (przynajmniej podstawowej wersji BG2, bez dodatku). Warto zauważyć, że w wersji 0.9.5 znacznie zmieniono kod odpowiedzialny za obsługę `wchar`. Choć nadal występuje tam `wchar` (głównie wewnątrz biblioteki libfmt), możliwe, że problemy występujące w wersji 0.8.7 przy kompilacji na 68k już nie wystąpią (choć nie mam pewności). Jednak z racji braku Pythona 3 na 68k, nie ma jak tego sprawdzić.
Autorzy portu Pythona 3 na AmigaOS 4 wspominali, że teoretycznie możliwe będzie stworzenie wersji dla 68k i WarpOS po ukończeniu wersji dla OS4. Zajmie to jednak sporo czasu (prace są na tyle zaawansowane, że pozwalają uruchomić GemRB, ale nie jest to jeszcze kompletny port Pythona 3, a GemRB wymaga jedynie niewielkiej części jego funkcjonalności).