@MagicSN,
post #31
Ponieważ w tym projekcie panowała cisza, przynajmniej na polskim forum, chcę przedstawić Wam jego zarys (który w innych miejscach wyjaśniłem już po niemiecku i angielsku – ale wiem, że tutaj wiele osób mówi tylko po polsku, więc sensowne jest wyjaśnienie po polsku).
- Kilka tygodni temu inicjalizacja sprzętu (która przez długi czas stanowiła przeszkodę) została w końcu ROZWIĄZANA. Wiązało się to z takimi rzeczami, że mieliśmy tylko dokumentację Pi3, a Pi4 robi pewne rzeczy zupełnie inaczej (na przykład, jeśli adresy pamięci są adresami fizycznymi lub logicznymi, Videocore IV i Videocore VI robią to na odwrót – IV to adres Pi3, VI to adres Pi4/CM4).
- Potem Dennisowi udało się narysować wielokąty cieniowane płaskimi kolorami.
- A w tym tygodniu w końcu udało mu się wykonać pełne teksturowanie. Zamieściłem zdjęcia w różnych miejscach (strona projektu, Facebook, PiStorm Discord).
- Obecnie pracujemy nad pozostałymi błędami w teksturowaniu (od wczoraj tekstury mniejsze niż 256x256 w końcu działają, wcześniej występował błąd w konwerterze podczas konwersji do formatu wewnętrznego).
- Teraz planujemy popracować nad perspektywą, aby „następnym krokiem” był w pełni obrotowy, teksturowany sześcian.
- Następnie zostaną dodane kolejne funkcje 3D, takie jak blending, oświetlenie itp.
Jeśli chodzi o kwestię „legalności” – jak wspomniałem, NIE używamy żadnego kodu Warp3D. Ponowna implementacja API jest w pełni legalna w UE. Nie wiemy, czy ich komentarze naprawdę miały na myśli „pozew” (ja tak to odczytuję), czy po prostu mieli na myśli: „Bylibyśmy bardzo smutni, gdybyście to opublikowali, a wy jesteście draniami, jeśli to opublikujecie” (z tym drugim mogę się pogodzić – w przeszłości nazywano mnie gorszymi rzeczami ^^). Jeśli chodzi o pozwy, problem polega na tym, że nawet jeśli macie rację, istnieje ryzyko finansowe.
Rozważamy kilka sposobów, aby uniknąć tego ryzyka. Żelazne jest to, że PiStorm 3D (w jakiejkolwiek formie się pojawi) będzie *OpenSource*. Właściwie nie mamy innej możliwości. Kilku darczyńców przekazało darowizny na takich warunkach. Niektórzy, którzy wnieśli swój wkład, również wnieśli go na takich warunkach. A część kodu z „innych źródeł” (bezpośrednio do kodu Pi Metal) jest moim zdaniem nieoptymalna dla rozwoju zamkniętego kodu (nie jestem pewien, czy w ogóle działa poza OpenSource – i pomimo kłótni między mną a fanami GPL, zawsze chcę w 100% przestrzegać moich zobowiązań licencyjnych).
Myślę, że wszyscy zaangażowani chcą pomóc Amidze (i tak, dotyczy to również AmigaKit/AEON). Myślę, że powinien istnieć sposób, aby coś zrobić, co pomoże Amidze. Właściwie właśnie dlatego w ogóle zajmuję się projektem PiStorm 3D. Nie zarabiam na tym ŻADNYCH pieniędzy (wszystkie zebrane pieniądze trafiają do Dennisa, ja nic z tego nie biorę - właściwie rozmawiałem z dwoma darczyńcami o możliwości wykorzystania części tych dwóch - i tylko części tych dwóch, może z dodaniem do tego jakiejś mojej własnej kasy - na KUPIENIE praw do Warp3D 68k (tylko 68k, tylko klasyczny Warp3D, nie sprzedadzą Nova ^^), ale teraz wątpię, żeby AEON chciał sprzedać - ale gdyby chcieli, gdybym mógł KUPIĆ te rzeczy - z pewnością udostępniłbym cały zestaw Driver Development Kit jako OpenSource. Wierzę, że gdyby DDK było OpenSource, mogłyby pojawić się inne rzeczy. Niezależnie od tego, PiStorm 3D pozostałby monolityczną biblioteką bez żadnego związku z Warp3D. A gdyby ze mną rozmawiali – ja *bym* z nimi rozmawiał. Do tej pory żadna z moich prób do nich nie została odebrana (no cóż, dostałem odpowiedź od Trevora, ale on nie podejmuje decyzji w AEON, ponieważ ja (zrozumiałem). Dennis również nie został skontaktowany.
Ale to można zmienić, prawda? Jak powiedziałem, nie jestem wrogiem ich firmy (chociaż mogą tak myśleć, może też z mojej winy, jestem emocjonalny i jeśli ktoś mnie czasami atakuje, to „odwdzięczam się tym samym” [Miotacz ognia włączony] ^^. Ale nie mam nic przeciwko nim i na pewno bym z nimi porozmawiał. Po prostu – zamknięte źródło nie wchodzi w grę.
4.074
Ponieważ w tym projekcie panowała cisza, przynajmniej na polskim forum, chcę przedstawić Wam jego zarys (który w innych miejscach wyjaśniłem już po niemiecku i angielsku – ale wiem, że tutaj wiele osób mówi tylko po polsku, więc sensowne jest wyjaśnienie po polsku).
- Kilka tygodni temu inicjalizacja sprzętu (która przez długi czas stanowiła przeszkodę) została w końcu ROZWIĄZANA. Wiązało się to z takimi rzeczami, że mieliśmy tylko dokumentację Pi3, a Pi4 robi pewne rzeczy zupełnie inaczej (na przykład, jeśli adresy pamięci są adresami fizycznymi lub logicznymi, Videocore IV i Videocore VI robią to na odwrót – IV to adres Pi3, VI to adres Pi4/CM4).
- Potem Dennisowi udało się narysować wielokąty cieniowane płaskimi kolorami.
- A w tym tygodniu w końcu udało mu się wykonać pełne teksturowanie. Zamieściłem zdjęcia w różnych miejscach (strona projektu, Facebook, PiStorm Discord).
- Obecnie pracujemy nad pozostałymi błędami w teksturowaniu (od wczoraj tekstury mniejsze niż 256x256 w końcu działają, wcześniej występował błąd w konwerterze podczas konwersji do formatu wewnętrznego).
- Teraz planujemy popracować nad perspektywą, aby „następnym krokiem” był w pełni obrotowy, teksturowany sześcian.
- Następnie zostaną dodane kolejne funkcje 3D, takie jak blending, oświetlenie itp.
Jeśli chodzi o kwestię „legalności” – jak wspomniałem, NIE używamy żadnego kodu Warp3D. Ponowna implementacja API jest w pełni legalna w UE. Nie wiemy, czy ich komentarze naprawdę miały na myśli „pozew” (ja tak to odczytuję), czy po prostu mieli na myśli: „Bylibyśmy bardzo smutni, gdybyście to opublikowali, a wy jesteście draniami, jeśli to opublikujecie” (z tym drugim mogę się pogodzić – w przeszłości nazywano mnie gorszymi rzeczami ^^). Jeśli chodzi o pozwy, problem polega na tym, że nawet jeśli macie rację, istnieje ryzyko finansowe.
Rozważamy kilka sposobów, aby uniknąć tego ryzyka. Żelazne jest to, że PiStorm 3D (w jakiejkolwiek formie się pojawi) będzie *OpenSource*. Właściwie nie mamy innej możliwości. Kilku darczyńców przekazało darowizny na takich warunkach. Niektórzy, którzy wnieśli swój wkład, również wnieśli go na takich warunkach. A część kodu z „innych źródeł” (bezpośrednio do kodu Pi Metal) jest moim zdaniem nieoptymalna dla rozwoju zamkniętego kodu (nie jestem pewien, czy w ogóle działa poza OpenSource – i pomimo kłótni między mną a fanami GPL, zawsze chcę w 100% przestrzegać moich zobowiązań licencyjnych).
Myślę, że wszyscy zaangażowani chcą pomóc Amidze (i tak, dotyczy to również AmigaKit/AEON). Myślę, że powinien istnieć sposób, aby coś zrobić, co pomoże Amidze. Właściwie właśnie dlatego w ogóle zajmuję się projektem PiStorm 3D. Nie zarabiam na tym ŻADNYCH pieniędzy (wszystkie zebrane pieniądze trafiają w całości do Dennisa, ja nic z tego nie biorę – właściwie rozmawiałem z dwoma darczyńcami o możliwości wykorzystania części tych dwóch – i tylko części tych dwóch, może z dodaniem do tego części moich własnych pieniędzy – na KUPIENIE praw do Warp3D 68k (tylko 68k, tylko klasyczny Warp3D, nie sprzedadzą Novy ^^), ale teraz wątpię, żeby AEON chciał sprzedać – ale gdyby chcieli, gdybym mógł KUPIĆ te rzeczy – zdecydowanie udostępniłbym cały zestaw Driver Development Kit. Wierzę, że gdyby DDK było otwarte, pojawiłyby się inne rzeczy. Niezależnie od tego, PiStorm 3D pozostałby monolityczną biblioteką bez żadnego związku z Warp3D.
A gdyby ze mną rozmawiali – ja *bym* z nimi rozmawiał. Do tej pory żadna z moich prób do nich nie została odebrana (no cóż, dostałem odpowiedź od Trevora, ale on nie podejmuje decyzji w AEON, ponieważ ja Zrozumiałem). Dennis też się nie skontaktował.
Ale to można zmienić, prawda? Jak powiedziałem, nie jestem wrogiem ich firmy (choć mogą tak myśleć, może też z mojej winy, jestem emocjonalny i jeśli ktoś mnie czasami atakuje, to „odwdzięczam się tym samym” [Miotacz ognia włączony] ^^. Ale nie mam nic przeciwko nim i na pewno bym z nimi porozmawiał. Po prostu – ClosedSource nie wchodzi w grę.
Jeśli chcą, żeby „To wina Steffena, że się ze sobą spieramy” – w porządku (chociaż tak naprawdę nie sądzę ^^). Mogę to zaakceptować. Chcę tylko, żeby ta biblioteka OpenSource pojawiła się, żeby 3DHW dotarło do PiStorm. Wszystko inne jest nieistotne.
Ostatnia aktualizacja: 10.04.2026 13:45:22 przez MagicSN
Ostatnia aktualizacja: 10.04.2026 13:47:55 przez MagicSN