[#31] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@xylaz, post #29

Zarezerwowałem, ale jednak nie kupiłem.
Może Unithor wyjdzie w najbliższym czasie i będzie jakościowo lepszy mimo wyższej ceny.
2
[#32] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@amikoksu, post #31

Jezeli unijoy/unithor bedzie wygladac i dzialac tak samo jak widzialem na retro vintage games we wroclawiu to na 100% bedzie to lepszy joy - mozna powiedziec klasa premium - ale nie zmienia to faktu ze quickshotem od retro tez bardzo przyjemnie sie gra.
1
[#33] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@Piotrek_W, post #26

no i pewno bedzie kosztowal 99 zł jak wiekszosc produktów od retroltd po paru miesiacach zejdzie z ceny.
1
[#34] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@marggines, post #32

Nie wiem jak mi by się grało nowym Quickshotem, ale podejrzewam, że podczas grania niechcący wchodziłyby mi kierunki. Nie chce się z dżojem obchodzić jak z jajkiem. Ale nie wszystkim ta delikatność przeszkadza.
3
[#35] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@amikoksu, post #34

Ja odbiorę 6 lutego i jak mi nie przypasuję to odstąpię od umowy
1
[#36] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@Piotrek_W, post #30

Aaaa czyli nie masz QuickShot II z RetroGames ale się wypowiadasz! Ba starasz się być opiniotwórczy nie mają realnego kontaktu z owym Joyem? I jeszcze przekonujesz do swoich racji... i krytykujesz tych nabywców co im się podoba!

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2026 18:44:30 przez RadziN
6
[#37] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@RadziN, post #36

Aaaa czyli nie masz QuickShot II z RetroGames ale się wypowiadasz! Ba starasz się być opiniotwórczy nie mają realnego kontaktu z owym Joyem? I jeszcze przekonujesz do swoich racji... i krytykujesz tych nabywców co im się podoba!

Po pierwsze - może na to nie wpadłeś, ale po to są testy, opinie i recenzje w necie żeby przed kupnem czegoś nie wpakować się na minę, dzięki temu wiem żeby tego czy owego nie kupić.
Po drugie - wskaż dokładnie gdzie kogoś skrytykowałem i przekonuję do swoich racji ?
Powiem tak - nie bądź głupio mądry bo to bez sensu :)
2
[#38] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@Piotrek_W, post #37

Po pierwsze - może na to nie wpadłeś, ale po to są testy, opinie i recenzje w necie żeby przed kupnem czegoś nie wpakować się na minę, dzięki temu wiem żeby tego czy owego nie kupić.

W szeroko pojmowanych internetach/blogach/czy innych tubach - są recenzje i "recenzje" - Jeżeli każdej z nich tak bezwarunkowo wierzysz to Ci z całego serca współczuje.
Po drugie - wskaż dokładnie gdzie kogoś skrytykowałem i przekonuję do swoich racji ?

Proszę pierwszy Twój posta w tym wątku z popisem erudycji i krasomówstwa godnym 'greckich filozofów' ->
Po prostu gówniany pad do gównianej pseudo amigi.
<- wyrażając taką pejoratywnie zabarwioną w przekazie opinie obrażasz tych co tego używają. Nie zdajesz sobie sprawy, że słowa maja wagę? Nikt nigdy Ci nie powiedział np.: w domu rodzinnym, koledzy, nauczyciel, przyjaciele etc. że warto do ludzie odnosić się z szacunkiem? Bo to bardzo źle świadczy o osobie tak wypowiadającej się?

Proszę Cie bez wycieczek osobistych, bo może się podczas danej dysputy okazać, iż
Twój adwersarze, wyjątkowo wprawnie włada słowem i zanim się zorientujesz powie Ci coś w taki sposób, że nagle poczujesz radość na myśl zbliżającej się podróży.
2
[#39] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@RadziN, post #38

Proszę pierwszy Twój posta w tym wątku z popisem erudycji i krasomówstwa godnym 'greckich filozofów' ->
Po prostu gówniany pad do gównianej pseudo amigi.

Jeśli to zdanie według Ciebie kogokolwiek obraża to współczuję braku dystansu i interpretacji świata przez Twoją osobę... W domku rodzice nie uczyli że w życiu należy mieć własne zdanie i nie trzeba zgadzać się ze zdaniem innych ?

Proszę Cie bez wycieczek osobistych, bo może się podczas danej dysputy okazać, iż
Twój adwersarze, wyjątkowo wprawnie włada słowem i zanim się zorientujesz powie Ci coś w taki sposób, że nagle poczujesz radość na myśl zbliżającej się podróży.

Cytuj zaznaczony tekst

O to się nie martw, w razie czego doskonale radzę sobie słowem:) A jeśli się trafi ktoś kto sensownie poprawi mój punkt widzenia lub wyprowadzi z błędu to przyjmę na klatę - mnie rodzice nauczyli ;)
2
[#40] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@Piotrek_W, post #30

Prawdziwy internetowy ekspert

Ja nie polecam Amigi. Atarowcy piszą, że to g...o, a nie komputer

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2026 20:05:33 przez -tbn-
3
[#41] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@RadziN, post #38

<- wyrażając taką pejoratywnie zabarwioną w przekazie opinie obrażasz tych co tego używają.

Kogo on tu konkretnie obraził? Nie wiem co trzeba mieć w głowie, żeby wziąć to do siebie, że sprzęt nazwał "gówniany" i się tym przejmować. Moim zdaniem naciągasz niczym "siły postępowe" i najlepiej ocenzurować taki wpis, bo mi się ie podoba.

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2026 20:06:58 przez amikoksu
2
[#42] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@-tbn-, post #40

Prawdziwy internetowy ekspert

Kiedy pisałeś bzdury na temat uszkodzonego portu joysticka nie drwiłem z Ciebie, a może powinienem ? ;)
1
[#43] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@Piotrek_W, post #42

Powinieneś, nie mam z tym problemu, nie jestem nieomylny i czasem mogę nieświadomie pie..yć głupoty. Nawet wtedy się zawstydziłem, że mogłem palnąć taką bzdurę. Była to dla mnie dobra lekcja bym zastanowił się dwa razy, czy mój tok rozumowania jest prawidłowy.

A tak wracając do tematu wątku - serio wyglaszasz opinie, że joystick jest gówniany, bo tak oceniałeś po obejrzeniu filmików na YT? Ja Ciebie proszę...

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2026 20:20:00 przez -tbn-
1
[#44] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@Piotrek_W, post #39

Jeśli to zdanie według Ciebie kogokolwiek obraża...

No chyba nie chcesz wmówić, że używanie w zdaniu porówania do kału ma być czymś co dodaje +100 do własnego zdania? I nie wiem też o jakim dystansie mówisz? Ale skoro uciekasz się do takiego słownictwa to nie miałeś raczej na myśli kanarka i to nie ma nic wspólnego z własnym zdaniem.
Skoro brniemy w tym kierunku proszę... Oto przykład:
- Uważa, że ten Joy jest nie dla mnie, tak jak inne sprzęty tego producenta. <- To jest zdanie asertywne, jednozadnie określą co o nim myślisz. Możesz je ewentualnie rozwinąć dlaczego, jeżeli by ktoś pytał. Tak się właśnie dyskutuje na poziomi powyżej szamba.
1
[#45] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@RadziN, post #44

Jeśli to zdanie według Ciebie kogokolwiek obraża...

No chyba nie chcesz wmówić, że używanie w zdaniu porówania do kału ma być czymś co dodaje +100 do własnego zdania? I nie wiem też o jakim dystansie mówisz? Ale skoro uciekasz się do takiego słownictwa to nie miałeś raczej na myśli kanarka i to nie ma nic wspólnego z własnym zdaniem.
Skoro brniemy w tym kierunku proszę... Oto przykład:
- Uważa, że ten Joy jest nie dla mnie, tak jak inne sprzęty tego producenta. <- To jest zdanie asertywne, jednozadnie określą co o nim myślisz. Możesz je ewentualnie rozwinąć dlaczego, jeżeli by ktoś pytał. Tak się właśnie dyskutuje na poziomi powyżej szamba.

Ochłoń trochę i za jakiś czas sam poczytaj co napisałeś. OK
[#46] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@Piotrek_W, post #45

Biorąc pod uwagę brak Twojej sensownej argumentacji, uznam to za wyjątkowo nieśmieszny żartu.
1
[#47] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@amikoksu, post #1

Kolejny teścik.
2
[#48] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@marggines, post #3

W moim oba fire nie działają.. Oddaje i jednak kupię coś z naszego rynku.
[#49] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@kaka, post #48

Na różnych sprzętach?
1
[#50] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@amikoksu, post #49

Sprawdzałem na TheC64 Maxi. Na jednym z filmów ktoś miał taki sam problem.
[#51] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@kaka, post #48

Ktoś na yt tez miał taki problem. Jesteś 3cia osoba o której słyszałem że ma taki wadliwy egzemplarz.
Ale jak fajery nie działają na c64 mini/maxi to może go nie przełączyłeś w tryb c64 mini - zobacz na stronę producenta tam opisali jak przelaczyc zeby dzialal z c64mini. Bez tego fajery na c64 nie będą działać wiwc może nie masz usterki

A co do kolejnego filmu i testów od linijki. Ludzie porownuja jakby quickshot2 to byl wybitny joy. A nie był. Testy teoretyków a nie graczy. Pograłem na nim przez cały weekend i do platformówek jest super. Do ścigałem (all terrain racing) już mniej- ale to kwestia braku fajera na obudowie w te nigdy jie potrafiłem grac z fajrem w drążku jako gaz. Dodatkowo do a500mini nie ma innego joya na usb (poza amijoyem ale mówimy o produkcie masowym a nie i manufakturze) ktory ma wszystkie niezbędne przyciski do poruszania się po menu.

Więc krótko - jeżeli chcesz joya zeby go testować i sprawdzać jak jest podobny do joy z epoki to nie będziesz zadowolony jak chcesz sobie pograc to będziesz ;)

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2026 08:55:47 przez marggines

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2026 08:57:09 przez marggines
2
[#52] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@marggines, post #51

Na oryginału grałem chyba we wszystkie gatunki gier na dżoja i dobrze mi się grało. Wychodzi na to, że w niektóre gatunki gier na dżoja na nowym quickshocie wygodnie się nie pogra przez czułość, mały skok.

Z tego co pamiętam, to oryginalny Quickshot 2 zaczął mi nawalać jakoś po dwóch latach, a grywałem ani dużo ani mało. Jestem ciekaw, czy po kilku miesiącach będzie wysyp narzekań na ten nowy dżojstik, bo się zepsuł.
1
[#53] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@kaka, post #50

Czy coś się zmieni jak przytrzymasz X+Y+L+R przez 3 sek. Mi to zadziałało na TheC64 Maxi.
Jak możesz to sprawdź proszę i daj znak.
[#54] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@marggines, post #51

A co do kolejnego filmu i testów od linijki. Ludzie porownuja jakby quickshot2 to byl wybitny joy. A nie był. Testy teoretyków a nie graczy. Pograłem na nim przez cały weekend i do platformówek jest super. Do ścigałem (all terrain racing) już mniej- ale to kwestia braku fajera na obudowie w te nigdy jie potrafiłem grac z fajrem w drążku jako gaz. Dodatkowo do a500mini nie ma innego joya na usb (poza amijoyem ale mówimy o produkcie masowym a nie i manufakturze) ktory ma wszystkie niezbędne przyciski do poruszania się po menu.

Więc krótko - jeżeli chcesz joya zeby go testować i sprawdzać jak jest podobny do joy z epoki to nie będziesz zadowolony jak chcesz sobie pograc to będziesz ;)

Ten test od linijki jest mój. Wcześniej uwierz mi, że sporo na nim grałem, w strzelanki, i miałem bardzo złe odczucia z tego grania. Specjalnie zrobiłem test linijkowy, żeby udowodnić, że moje odczucia to nie jest jakieś subiektywne wrażenie, tylko konsekwencja jego budowy, tzn bardzo małej martwej strefy tego dżoja. I nie tylko ja to narzekam, w innych, bardziej rozbudowanych recenzjach, też ludzie o tym mówią. Przeważnie określają to słowami, że jest bardzo "czuły". Tylko czułość w tym kontekście to nie jest zaleta.
Ok, rozumiem, że w platformówkach może się sprawdzać. Niektórym może taki joystick pasować. Ja w moim materiale dzielę się moimi odczuciami w kontekście strzelanek, zwłasza typu SWIV, wyraźnie to zaznaczam. Mówię też, że prawdopodobnie ten dżojstick jest kiepski w bijatykach, gdzie trzeba wykonywać szybkie sekwencje ruchów. Inni recenzenci (duże kanały, w przeciwieństwie do mojego, jak RetroGralnia czy Kukman), też nie są zachwyceni tym sprzętem.
Jeśli Tobie ten dżojstik pasuje, no to super, gratuluję, ale nie pisz "jak chcesz sobie pograć to będziesz", bo taka hurraoptymistyczna opinia nie jest obiektywna, i jeśli ktoś kupi ten sprzęt na jej podstawie to może się rozczarować.
I jeszcze jedno - nie uważam, że oryginalny QuickShot był jakimś wybitnym dżojem, ale jednak był lubiany i popularny, a skoro teraz wyszła jego kopia (przynajmniej wizualna), to chyba najlepiej porównywać ten nowy produkt właśnie do oryginału z epoki.
3
[#55] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@marskow, post #54

Ja nie rozumiem tego hejtu jaki się wylewa na jakby nie patrzeć dobry joy za niska cene. Porównania i recenzje jakby to był joy na który wszyscy czekali, który miał dac nowa jakość itp i kosztował nie wiadomo ile. Ludzie to jest joy w cenie wyjścia na pizze do sprzetu który kosztuje 400zl. Gralem też nim w banshe i project x i było bardzo dobrze. Ja się cieszę że kupilem w ciemno bo oglądając te recenzje to bym się mocno zastanawiał i moze też bym był negatywnie nastawiony. A tu trzeba na to spojrzeć racjonalnie i obiektywnie na stosunek ceny do jakości i tego że to nowy sprzęt dostępny od ręki. Dodatkowo sprzet zakupiony przez net mozna oddac do 14dni jak się nie podoba - pytanie ilu tych co nakrecili te recenzje skorzysta ze swojego prawa? Skoro jest taki koszmarny i nie nadający się do niczego. A jego czułość i precyzja to jest cecha dla niektórych moze wada dla innych zaleta.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2026 12:11:17 przez marggines
5
[#56] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@marggines, post #55

jakby nie patrzeć dobry joy za niska cene.

Według ciebie.
Ale według niektórych użytkowników ten dźojstik nie jest dobry.

Nie wiem czy cena ma tu do rzeczy, że fajer pod palca wskazującego ma dłuższy skok od fajera pod kciuka. Albo że kierunki zbyt lekko wchodzą.

Przyzwyczajenia są inne i stąd ta krytyka, a nie jakiś "hejt".

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2026 12:15:00 przez amikoksu
1
[#57] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@marggines, post #55

Ja też obejrzałem kilka recenzji i się nie zniechęcam, kupię go za 2-3 miesiące jak cena spadnie (na co liczę) do około stówki ;) Z tego co widziałem, joy ma mikrostyki omron jak w myszkach. Faktycznie, ich załączenie nie wymaga dużo siły. Bardziej mnie martwi to, że nie zawsze rączka wraca do pozycji zero. Na teście Borga, widać jak gra w Chaos Engine i są momenty kiedy postać idzie dalej, mimo że rączka została puszczona. To może być dużo poważniejszy problem niż samo lekkie chodzenie. Tak czy inaczej nabędę tego joy-a i przerobię jakby co, bo lubię różne przeróbki itp. Natomiast rozumiem, że nie jest to dla każdego (przerabianie w razie potrzeby).
[#58] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@amikoksu, post #56

Zagraj najpierw na tym joyu a potem się wypowiadaj jak się na nim gra a nie jak Ci się wydaje że się na nim gra.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2026 12:32:45 przez marggines
5
[#59] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@marggines, post #58

Zagraj najpierw na tym joyu a potem się wypowiadaj jak się na nim gra a nie jak Ci się wydaje że się na nim gra.

Jak będzie okazja, to zagram. Ale nie będziesz decydował kiedy ktoś może się wypowiadać, a kiedy nie. Opieram się na kliku recenzjach i to co zobaczyłem i usłyszałem jest już w dużej mierze dla mnie wystarczające. Domyślam się jak w niektórych grach kiepsko by mi się grało i temu odpuściłem tego dźoja.
2
[#60] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@brain030, post #57

do pozycji prawie zero tto on wraca, problemem jest zbyt szybkie lapanie styku nawet w przypadku wychylenia w dowolny kierunek, no i skosy tez srednio wchodza. Obnizysz troche styki i bedzie lepiej.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem