[#61] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@djwozik, post #60

Obnizysz troche styki i bedzie lepiej.

Czy taka przeróbka jest łatwa do przeprowadzenia? Ja zamierzam zwrócić mój egzemplarz, ale jeśli istnieje w miarę łatwy sposób, żeby zwiększyć tę martwą strefę dżojstika, tak żeby mikrostyki klikały przy znacznie wiekszym odchyle drążka niż obecnie, to może bym go jednak zostawił... Nigdy nie przerabiałem dżojstików, dlatego pytam.
[#62] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@marskow, post #61

Piłowanie, podcięcie nóżek z szerokości aby głębiej wlutować lub wymiana na inne niższe szeroki uśmiech
[#63] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@marggines, post #55

Ja też się cieszę, że kupiłem zanim obejrzałem recenzje. Nie jest doskonały, ale i tak dobrze mi się gra (po pewnym okresie przyzwyczajania się do niego) i w ogóle nie żałuję wydanych na niego pieniędzy.
7
[#64] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@marskow, post #61

zawsze idzie kombinowac, wg mnie najprosciej podlozyc 1mm dystase tu gdzie sie srubki wkreca, automatcyznie pewno cos pod 5 sprezyn.
[#65] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@brain030, post #57

Na teście Borga, widać jak gra w Chaos Engine i są momenty kiedy postać idzie dalej, mimo że rączka została puszczona. To może być dużo poważniejszy problem niż samo lekkie chodzenie.

Też dokładnie to samo zauważyłem jak grał, dla mnie to kompletnie przekreśliło tą słabą replikę...
2
[#66] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@amikoksu, post #59

Jak będzie okazja, to zagram. Ale nie będziesz decydował kiedy ktoś może się wypowiadać, a kiedy nie. Opieram się na kliku recenzjach i to co zobaczyłem i usłyszałem jest już w dużej mierze dla mnie wystarczające.

Dokładnie tak samo uważam.
2
[#67] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@twardy, post #20

Dzis sesja na TheSpectrum i jest naprawde spoko. Zaczynam sie przyzwyczajac. Dla mnie plus nad TheJoystick jest taki, ze TheQuickshot ma znacznie cichsze mikrostyki. Mniej hałasuje nocą ;) Ogólnie zestaw TheJoystick (wersja dodawana do TheC64 Maxi) i The Quicksot II to taka idealna kombinacja. Jeden sztywniejszy, z głośnymi mikrostykami, drugi cichszy, bardziej responsywny. W zależności od gry można sobie przełączać i jest sztosik.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2026 23:39:38 przez twardy
[#68] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@mastaszek, post #63

Nie jest doskonały, ale i tak dobrze mi się gra (po pewnym okresie przyzwyczajania się do niego) i w ogóle nie żałuję wydanych na niego pieniędzy.

Jeśli dobrze Ci się gra i nie żałujesz mimo różnych opinii to najważniejsze OK
1
[#69] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@amikoksu, post #1

Taka ciekawostka przy okazji, gdyby ktoś chciał oryginał do prawdziwej Ami:
link
Ciekawe tylko czy faktycznie oryginał...

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2026 23:35:52 przez Piotrek_W
[#70] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@Piotrek_W, post #69

Wygląda podejrzanie "Nowo". Nawet pudełko nie ma śladów upływu czasu, kabel (izolacja) też nie widzę by parciała. Wyglada bardzo dobrze, jak by ktoś w kapsule czasu trzymał. Jak mi do jutra nie przejdzie to z ciekawości kupię.
[#71] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@Piotrek_W, post #69

Takiego koloru Q2 to żem nie widział. Jest tam płatność przy odbiorze?
[#72] Test TheQuickshotII
Piszę w osobnym wątku bo amikoksu mnie blokuje. Nie rozumiem „hejtu” na TheQuickshotII podobnie jak wcześniej nie rozumiałem hejtu na TheCXStick. Ludzie mają indywidualne odczucia, wyobrażenia, czasem wręcz fałszywe wspomnienia. To ostatnie w przypadku urządzeń wskazujących i kontrolerów do gier ma znaczenie, bo pojawia się tu kwestia pamięci mięśniowej. Byłem zdziwiony jak w moim przypadku ona „zaskoczyła” po prawie czterdziestu latach w przypadku TheCXStick i miało z miejsca swoje przełożenie na punktację w River Raid i Fort Apocalypse. Z oryginalnym CX-40 kontaktu nie miałem przez ostatnie 35 lat. W przypadku TheQuickshotII zgadzam się z innymi testującymi tylko jeśli chodzi o wrażenie „delikatności”. Ale czy oryginał też taki nie był? Jeden z recenzentów youtubowych postawił obok tego joysticka oryginał i „między wierszami” zdawał się przyznawać właśnie do takich odczuć. Nie ma problemu z centrowaniem i ze skosami. Na szczęście działają oba przyciski fire. I oba klikają. Działają też wszystkie dodatkowe przyciski, co w moim odczuciu akurat zaletą nie jest, wolałbym replikę bez tych dodatkowych przycisków bo wchodzi tu kwestia nie tylko ergonomii ale i zgodności z oryginałem. Albo żeby przynajmniej były one umieszczone dyskretniej, tak jak w przypadku TheCXStick. Nie wiem jakiego programu do testowania używał jeden z youtuberów, ja włączyłem debianowy Jtest-gtk na Raspberry który widać na zrzucie ekranu. W kwestii rzekomej wadliwej partii – zamawiałem w Media Markt. Kupując TheCXStick wziąłem od razu dwie sztuki i jestem bardzo zadowolony. Tamten kontroler jest dużo bardziej „specyficzny” i różniący się od późniejszych drążków zarówno tych do 8/16 bit jak i analogowych do PC. Tu być może ograniczę się do jednego egzemplarza, bo wrażenia i ergonomia z grania na emulacji z użyciem współczesnych kontrolerów „analogowych” o zbliżonym kształcie są w moim odczuciu podobne, brak klikania w przypadku manetek z PC akurat mi nie przeszkadza.

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2026 11:01:16 przez niebuszewo
2
[#73] Re: Test TheQuickshotII

@niebuszewo, post #72

Jakiego sterownika to uzywa ? ponoc w retropie go nie widzi
[#74] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@amikoksu, post #71

Takiego koloru Q2 to żem nie widział. Jest tam płatność przy odbiorze?

No tez sobie nie przypominam tych joyów w takim kolorze.
Patrzyłem, nie ma pobraniówki...
[#75] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@pong777, post #22

Spidi już potwierdził, że nowy firmware do Rysia USB obsługujący QuickShota II jest w przygotowaniu. Wersja testowa działa ok. Pewnie niebawem news na PPA się pojawi i pliki do pobrania i samodzielnego upgrade'u na stronie producenta 7-bit.

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2026 16:13:15 przez pong777
2
[#76] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@pong777, post #75

Na stronie jest już dostępna do pobrania aktualizacja dla Ryś MKII
4
[#77] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@spidi, post #76

Podlaczylem i działa z 1200 600 i 500 bez problemów. Dwa etapy w super frog bez problemu ukończone. Super sprawa polecam. No to kolejny fajny joy ktory łatwo juz teraz można podłączyć do prawdziwej amigi. Dzieki Spidi za szybki update!
4
[#78] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@marskow, post #54

Mówię też, że prawdopodobnie ten dżojstick jest kiepski w bijatykach, gdzie trzeba wykonywać szybkie sekwencje ruchów. Inni recenzenci (duże kanały, w przeciwieństwie do mojego, jak RetroGralnia czy Kukman), też nie są zachwyceni tym sprzętem.

I sprawdzałeś jak w bijatykach sprawdza się ten nowy QuickShot II? Jest aż tak łatwo o przypadkowe wychylenia dźojstika?
1
[#79] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@spidi, post #76

Pytanie czy do starego Rysia MKII można pakować ten nowy firmware ?
[#80] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@BlackTiger, post #79

Jeśli to jest RyśMKII (nie ma znaczenia w jakiej obudowie był), to można.
2
[#81] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@spidi, post #80

dla jasności MKII dokładnie ten https://www.7-bit.pl/?lang=pl&go=produkty&name=RYSMKIIw
[#82] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@BlackTiger, post #81

Można do niego wgrać tą aktualizację.
2
[#83] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@twardy, post #67

U mnie w chacie nie tylko ja zadowolony z Joya . 5,5 latek nie ma problemu z graniem w odróżnieniu od TheJoystick na ktory po prostu nie ma siły.

7
[#84] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@amikoksu, post #78

I sprawdzałeś jak w bijatykach sprawdza się ten nowy QuickShot II? Jest aż tak łatwo o przypadkowe wychylenia dźojstika?

Ja w bijatyki nie gram, więc nie sprawdzałem. Ale ktoś miał takie doświadczenie i albo o tym mówił w którejś recenzji, albo w komentarzach pod recenzją, nie pamiętam. No ale logiczne, że trudniej jest zrobić sekwencję ruchów, jeśli łatwo wchodzą niechciane kierunki na dżoju.
1
[#85] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@marskow, post #84

Ja w bijatyki nie gram, więc nie sprawdzałem. Ale ktoś miał takie doświadczenie i albo o tym mówił w którejś recenzji, albo w komentarzach pod recenzją, nie pamiętam. No ale logiczne, że trudniej jest zrobić sekwencję ruchów, jeśli łatwo wchodzą niechciane kierunki na dżoju.

Ciekawe że akurat ja testując QuickShota, miałem wrażenie że jedyną grą, gdzie grało mi się lepiej niż na Enjoyu była właśnie bijatyka. No ale to już zaprezentuję w praktyce w piątek na Amiga Bez Ściemy.
4
[#86] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@MUFA-amigaone-pl, post #85

Niektórzy zwrócili do sklepu nowego QuickShota, bo według nich grać się nie da. Trzeba delikatnie trzymać drążek żeby przypadkowo kierunek się nie włączył. Jestem ciekaw czy też się pilnowałeś w czasie grania.
[#87] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@twardy, post #83

5,5 latek nie ma problemu z graniem w odróżnieniu od TheJoystick

na zdjęciu widać że pomagasz 5 latkowi, chyba że ma 3 ręce ;D
2
[#88] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@Piotrek_W, post #87

Tak trzymałem podstawkę :) ale ruszał i strzelał sam.

Dla mnie osobiście jednak sztywniej powinno być i tutaj naprawdę super sprawdza się TheJoystick z The C64 Maxi.
[#89] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@amikoksu, post #1

Gdzie mozna to kupic?
[#90] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@Staszek780, post #89

W sklepie.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem