[#91] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@amikoksu, post #1

Ostateczna opinia.
3
[#92] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@amikoksu, post #91

Ok, dla tych, którzy mają niedosyt recenzji Przedstawiamy naszą. Od razu napiszę że jest inna niż wszystkie, a to choćby z tego tytułu że poprzedzona jest recką Enjoya, a na dodatek opatrzona fabularyzowanym intrem, no ale to już tak na marginesie. Zapraszamy!!!

9
[#93] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@MUFA-amigaone-pl, post #92

Jak już wspominałem - dla mnie QS2 to badziew który szybko zniknie z rynku i zostanie zapomniany, jego ergonomia, wykonanie i bolączki typu problem z wychyłem to kompletna dyskwalifikacja.
Przy okazji gość odcinka wspomina że wie gdzie nabyć nowe sprężynki, może podzieli się tą wiedzą bo ja znalazłem tylko jakąś zachodnią stronę gdzie można dobrać podobną sprężynę. :D

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2026 13:34:13 przez Piotrek_W
3
[#94] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@Piotrek_W, post #93

Sprężynki kupowałem na Allegro, no ale było to jakieś 3 lata temu w cenie 25zł za 10 sztuk. Na filmie faktycznie się zagalopowałem, uznając że nadal można je kupić, jednak w tej chwili już nie znalazłem takich ofert. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
[#95] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@MUFA-amigaone-pl, post #94

Sprężynki kupowałem na Allegro, no ale było to jakieś 3 lata temu

No właśnie pamiętam że były, zwlekałem, zwlekałem z zakupem i teraz lipa :D
Dzięki za info :)
[#96] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@amikoksu, post #1

Dziś ograne strzelanki: Silk Worm, War Zone, Wanted i R-Type. Dżoj trzymany w ręce.

Po przyzwyczajeniu się do minimalnych, precyzyjnych, niewymagających mocnego wachlowania wychyłów, gra się zajebiście. Coraz bardziej lubię ten sprzęt.
4
[#97] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@Piotrek_W, post #93

dla mnie QS2 to badziew który szybko zniknie z rynku i zostanie zapomniany, jego ergonomia, wykonanie i bolączki typu problem z wychyłem to kompletna dyskwalifikacja

Może wypuszczą drugą wersje poprawioną. Chociaż szanse marne.
1
[#98] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@MUFA-amigaone-pl, post #94

Na forum C64scene.pl jest opis jak można ten joystick zmodyfikować aby był bardziej zbliżony do oryginału. Jest także link do odpowiednich sprężynek na Allegro (ja właśnie kupiłem, na ten moment zostało ich tylko 10 sztuk).
[#99] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@ntx, post #98

Czyli wychodzi na to, że jest ratunek dla tego dżojstika. Tylko jakim kosztem...
[#100] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@ntx, post #98

jest cos wiecej poaza poprawa fire ? bo tylko to tam znalazlem .
[#101] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@djwozik, post #100

czyli przeczytałeś tylko ostatni post.
[#102] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@ntx, post #101

Ja odebrałem dżojstik i miałem w pracy chwile czasu na przetestowanie na MKII.
Pierwsze wrażenie ponwyjęciu z pudełka - tani chiński platik. Fire dziwnie zrobione (wole czuć kliknięcie).
Faktycznie próbując grać wygodnie spód dłoni dotyka przycisku na obudowie. Szkoda że nie da się ustawić dwóch przycisków jako fire1 , mało gier obsługuje fire2 i przycisk po prostu nie działa.
Przyssawki dobrze trzymają się biurka, dżojstik dobrze leży w dłoni.
Natomiast same granie dla mnie w porządku, kierunki wchodzą jak trzeba przyciski reagują jak należy.
Dla mnie jak za tą cenę dżojstik jest ok.

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2026 13:41:06 przez Biegu86
4
[#103] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@amikoksu, post #99

Czyli wychodzi na to, że jest ratunek dla tego dżojstika. Tylko jakim kosztem...

No moim zdaniem kosztem nieadekwatnym.. Uważam że nie po to kupuje się coś nowego, niby sprawnego żeby na start wpakować kolejne pieniądze na zrobienie go użytecznym, lepiej serio kupić coś lepszego używanego, albo dołożyć do czegoś lepszego jakościowo..

Przykładowe opinie na FB...

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2026 15:07:05 przez Piotrek_W
1
[#104] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@ntx, post #101

przegladnalem a teraz doczytalem, zmiana sprezyn i dogiecie blaszek z mikrostykow, moze komus sie zechce podlozyc poprostu z 3 mm podkladki w mijscu sprezyn by obnizyc cala plytke wraz z mikrostykami. ciekaw jestem efektu

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2026 16:33:36 przez djwozik
[#105] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@Piotrek_W, post #103

Te opinie z FB pokazują tylko że jest dużo graczy co ma dwie lewe ręce. Ja tam pograłem trochę z Battle Squadron, z zaskoczeniem dla samego siebie ukończyłem całą grę, co mi się nie udało ani 30 lat temu w epoce, ani współcześnie na padzie.

Oczywiście jak ludziom nie pasuje niech odsyłają, zawsze jest szansa że producent weźmie sobie to do serca i zrobi jakąś nową lepszą wersję, no jest też szansa że uzna iż wejście w joysticki było nietrafionym biznesem i nie zrobi już nic. Zobaczymy jak będzie. Tak czy owak, ja tam, jak to podkreśliłem w recenzji, swojego nie mam zamiaru odsyłać.
4
[#106] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@Piotrek_W, post #103

Sporo ludzi zwraca tego dżoja. Też w jakimś stopniu robiłem sobie nadzieję, że będzie w działaniu jak oryginał. A wyszedł badziew w tym kontekście.
Pozostaje czekać na Unithora.

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2026 17:19:27 przez amikoksu
1
[#107] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@amikoksu, post #106

Ja sobie zostawiam. Unithor cenowo mnie nie urządza
[#108] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@Biegu86, post #107

Jakość ma być dużo lepsza. Wolę dołożyć parę złotych i wygodniej pograć. Tylko kiedy ten Unithor będzie do kupienia, to cholera wie.
1
[#109] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@amikoksu, post #108

Skąd wiesz, że będzie lepsza? Co innego macać prototypy, a co innego finalny produkt. Czas pokaże co pozostało tak naprawdę z Unithora, który był prezentowany. Mam nadzieję, że nie będzie kolejnej draki...
[#110] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@MUFA-amigaone-pl, post #105

Te opinie z FB pokazują tylko że jest dużo graczy co ma dwie lewe ręce.

No wiesz.. gdyby narzekały 2-3 osoby a reszta była by zadowolona to mogło by tak być, ale jednak większość narzeka i zwaraca (lub zostawia) więc coś jest na rzeczy...

Ja tam pograłem trochę z Battle Squadron, z zaskoczeniem dla samego siebie ukończyłem całą grę, co mi się nie udało ani 30 lat temu

Do BS chyba trzeba mieć dobry dzień.. Mi się nigdy nie udało przejść, gra jest chyba dla mnie za trudna:D
Może przejdę jak kiedyś zaimplementują autopilota w Joy'u ;D

ani współcześnie na padzie.

a tego to sobie już w ogóle nie wyobrażam

jest szansa że producent weźmie sobie to do serca i zrobi jakąś nową lepszą wersję

Zobaczymy.. Szansa była, wystarczyło przed wypuszczeniem na rynek rozdać trochę Joyów beta-testerom, wyciągnąć wnioski i poprawić produkt przed masową sprzedażą, a teraz mają problem ze zwrotami..
[#111] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@-tbn-, post #109

Jeśli jakość będzie gorsza od prototypów, to nie wiem czy będzie lepsza. Przeważnie końcowy produkt jest jeszcze lepszy. Jak będzie, to czas pokaże.
[#112] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@amikoksu, post #106

Ale unithor już całkiem zupelnie nie przypomina oryginału quick shota 2 ... Więc co wkoncu chcesz skoro quick shot2 z epoki to ideal a unithor nim nie bedzie tak samo jak joy od retro ;)
[#113] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@Piotrek_W, post #103

Jak kupisz "coś lepszego używanego", to zapłacisz dużo więcej, bo za cenę tego QSII to można z używek mieć rozklekotanego grata, którego i tak musisz doprowadzić do stanu używalności.

Z opinii "rzucało mną jak szmatą" - no tak, bo tym dżojem gra się INACZEJ niż oryginałem i trzeba się do tego przyzwyczaić. Opinia "zero precyzji" - przeciwnie, on właśnie jest w uj precyzyjny.

Poza tym, jeśli ktoś już koniecznie chce zbliżyć ten dżojstik do pierwowzoru, to wymiana sprężynek i odgięcie blaszek jest łatwe i prawie darmowe. No i w epoce też trzeba było sprężynki wymieniać i kombinować

PS. U mnie też (jak u Mufy), jakimś dziwnym trafem, nowym quickshotem udaje mi się w grach zajść dalej niż zwykle, lub w ogóle dalej niż kiedykolwiek.
4
[#114] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@mastaszek, post #113

bo za cenę tego QSII to można z używek mieć rozklekotanego grata

Niekoniecznie, kupiłem już kilka używek i większość jest w naprawdę dobrym stanie, a te które nie były doprowadziłem do ładu;)

Opinia "zero precyzji" - przeciwnie, on właśnie jest w uj precyzyjny.

I tak, i nie, jak dla mnie przesadna czułość to często też gorsza precyzja, przynajmniej w przypadku joy'a.

No i w epoce też trzeba było sprężynki wymieniać i kombinować

a no trzeba było:) robię to nawet do dziś czasami :D

S. U mnie też (jak u Mufy), jakimś dziwnym trafem, nowym quickshotem udaje mi się w grach zajść dalej niż zwykle, lub w ogóle dalej niż kiedykolwiek.

Wierzę, wiadomo każdy ma inne wymagania, inne dłonie, inną precyzję itd., jeśli Tobie i innym Joy podpasował to jak najbardziej w porzo i trzeba się tylko cieszyć :)
2
[#115] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@marggines, post #112

Dla mnie nie musi przypominać QS 2. A w nowej wersji nawalono chociażby z tzw. martwą strefą.
Poczekajmy na efekt końcowy Unithora, bo w prototypie było to bardzo fajnie zrobione.
[#116] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@amikoksu, post #108

2
[#117] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@Hubez, post #116

Z tego roku ekran?
[#118] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@amikoksu, post #117

z tego lub koncowki poprzedniego, przejsciowka usb jest na zdjeciu
1
[#119] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@amikoksu, post #117

Post sprzed kilku dni na FB.
1
[#120] Re: Dżojstik QuickShot II pierwsze wrażenia

@Piotrek_W, post #69

Taka ciekawostka przy okazji, gdyby ktoś chciał oryginał do prawdziwej Ami:
link
Ciekawe tylko czy faktycznie oryginał...

Czy może ktoś z forumowiczów kupił tego joy'a ?
Jeśli tak to może powie jakie wrażenia :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem