[#1] Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga
Mam wałek.
Zainstalowałem WarpUP4 i zrobiłem update do WarpUP5, zainstalowałem cgx3 i Warp3d. Czyli wszystko do używania BPPC+BV.
W praktyce okazało się kompletnie inaczej, obraz z AGA jest ładny KLIK, a na BV (i ekranie vga) KLIK.
Ktoś może wie o co chodzi??

[#2] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #1

1. Ustawienia w CGXmode są dobre?!
2. CGX3 to nieporozumienie! Trzeba niestety nabyć drogą kupna CGX4!
Powodzenia.

[#3] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Kitech, post #2

mozna odpalic mosa CGX5 juz w kernelu.

[#4] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Kitech, post #2

Mam cgx4, ale nie mam napędu cd pod ami ^^(nie wiem co jest, nie moge go po prostu zainstalować ;/)

[#5] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #3

do tego muszę zrobić update flaszki, a na razie tez jakiś błąd wyświetla.

[#6] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #5

Jakis? Z flaszka trzeba uwazac bo mozna ubic karte na dobre.

[#7] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #5

Poczytaj dokładnie opis flaszowania - zapewne pomoze parametr FORCE (o ile dobrze pamietam)
Ostroznie!!!

[#8] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #1

Wiec albo winny jest flash karty bppc, lub masz ciagle zainstalowane jakieś łatki wspomagajace aga, które podczas uzywania karty gfx sa nieporozumieniem.

[#9] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Lokaty, post #6

Taki OT.

Jak mi kiedyś zaczęła świrować BPPC to nie miałem pojęcia że pomoże tylko aktualizacja flaszki. Nawet nie pamiętam jaką wersją fleszowałem. Możliwe, że winne było OC Blizzarda na 200MHz. Na początku obgryzałem paznokcie a potem zaczął mi się rozjaśniać uśmiech. Było to dawno bo w 2003 roku ale się udało...a teraz ktoś inny cieszy się moją BPPC+BV.

[#10] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #1

A może przypadkowo zasmerfowałeś FBlita pomysł

[#11] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Malin, post #10

mam gołego 3.9

[#12] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #11

Na moje oko winny jest CGX3 - przesiadz sie na v4, badz odpal MOSa w ramach testu.

[#13] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Lokaty, post #12

Zainstalowałem CGX4, podczas bootowania amigi pokazuje mi na ekranie bv logo(bardzo ładne) CGX4, a AGA nic nie pokazuje(znaczy raz pokazała, spróbowałem wejść na hdd i obraz aga się zatrząś, następnie spadł śnieg, a potem zobaczyłem tęczę i czarny obraz na koniec.

[#14] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #13

Czy ustawiles odpowiednie tryby dla BVision i moniotra? Znikad nie przelaczy sie z PALu na BV. Najpierw ustawiasz rodzaj monitora w CGXMode, nastepnie wybierasz odpowiedni tryb (szerokosc x wysokosc x glebia), zapisujesz, restartujesz. Musisz miec jeszcze w Devs:Monitors plik BVisionPPC (z instalacji CGX4). Oczywiscie to nie wszystko - jezeli masz starsze wydanie CGX4 to pamietaj, ze musisz dociagnac jeszcze updejty.

Ostatnia modyfikacja: 11.08.2008 17:01:08
[#15] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Lokaty, post #14

Jak mam zmienić tryby, gdy nie widzę co się dieje na ekranie.

mam CGX4rc5, czyli nie tak stare.

Zrobiłem updejta flaszki z 2002.

Edycja: Jeszcze zostaje opcja, że bppc nie chce współpracować z moja płytę gł (1d.1)

Ostatnia modyfikacja: 11.08.2008 16:47:55
[#16] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #15

Jak mam zmienić tryby, gdy nie widzę co się dieje na ekranie.

Tutaj trzeba ruszyc glowa - ja tego za Ciebie nie zrobie.
Skoro masz problem z dostaniem sie do ustawien CGXMode to nalezaloby zabootowac ami w PALu? I pewnie teraz nasunie sie pytania "jak tego dokonac?". Wystarczy przezucic sterownik BVisionPPC w inne miejsce na dysku. Swoja droga zastanawiam sie, czy czasem CGX nie instaluje defaultowego trybu w 800x600? Sprawdz screenmode - tam pokaze Ci jakie masz dostepne tryby (rowniez te dla BVision o ile sterownika juz nie przeniosles). Pozniej przed odpaleniem CGXMode nalezy recznie odpalic sterownik do karty (jezeli zmienisz miejsce jego polozenia). Oczywiscie jest szansa, ze pokreciles cos przy zmiennych CGXa podczas instalacji, ale sprawdz najpierw jedno - pozniej bedziemy dochodzic dalej jezeli zajdzie taka potrzeba. Aaa i ostatnia sprawa - masz wpiete dodatkowe zasilanie w plyte amigi?

Ostatnia modyfikacja: 11.08.2008 17:14:07
[#17] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Lokaty, post #16

tak, do gniazda fdd doprowadziłem dodatkowe zasilanie, a z gniazda fdd pociągnąłem dalej do bppc i bv, nie ma możliwości o braku zasilania w bppc i bv.

Zrobiłem tak jak mówisz(zabrałem plik z cgx w nazwie z katalogu monitors w devs), amiga coś czyta z dysku, po czym w pewnym momencie sypną śnieg rjz(reszte już znacie) :P

Ostatnia modyfikacja: 11.08.2008 17:32:02
[#18] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #17

Hmm, to juz nie wiem - jak cos wymysle to dam znac.

[#19] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Lokaty, post #18

Ja nadal podtrzymuje że płyta nie pasi :P

[#20] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #19

A ja mysle, ze masz namieszane w systemie...

[#21] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #19

A postaw może nagie 3.1 i na to instaluj wszystkie cudności dla BPPC i BV.

[#22] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Malin, post #21

dokładnie tak robiłem :)

[#23] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #15

Zrobiłeś update BPPC oczywiście z wpiętą BV?

[#24] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@11MASTEr, post #23

nie, robiłem, ale bez bv, bo po włożeni bv nic nie mozna zrobic.

Ostatnia modyfikacja: 11.08.2008 21:38:30

Amiga nie zawsze startuje a jak startuje to widze tylko logo CGX na ekranie bv. W czwartek będe miał inną płytę gł to przetestuję z nią.

Ostatnia modyfikacja: 11.08.2008 21:39:21
[#25] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@11MASTEr, post #23

dodam że czasami bez bv wyrzuca mi na ekran śnieg rjz(reste juz znacie)

[#26] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #24

jak nic nie mozna zrobic?

widac obraz bootmenu i menu PPC na BV?

widac obraz na BV bez startup-sequence?

[#27] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #26

Amiga zachowuje się jak by była po prostu zepsuta, raz dojdzie do ekranu wb, ale zaraz sie aga wywali, przy napierdzielaniu w esc ekran bv zrobi się biały, a przy próbie wejścia do boot menu, pokazuje mi się żółta plansza, po czym Amiga się restartuje, znowu pokazuje mi się żółta plansza(tym razem nic nie naciskałem) i znów Amiga się restartuje i tak aż do wyłączenia.

[#28] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #27

Sprobuj bez urzadzen, na golym sprzecie (ewentualnie zabootuj system z fdd).

Ostatnia modyfikacja: 12.08.2008 10:13:05
[#29] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Lokaty, post #28

Tak wszystko ładnie działa, nawet apollo podnosi system i ładnie odpala demo(aga i procek trochę się grzeją, ale to chyba normalne :P) .

Ostatnia modyfikacja: 12.08.2008 11:28:35
[#30] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #29

Bardzo niejasno piszesz - mam zrozumiec, ze wszystko odlaczyles i odpaliles demo z dyskietki, ktore dziala? Czy jak inaczej mam to zrozumiec?

Pisz jasniej i bardziej szczegolowo bo ciezko cie zrozumiec.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem