[#91] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Andrzej Drozd, post #90

Teraz wiem czemu masz ponad 5k postów

[#92] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #91

Ja tez wiem. Karmisz trolla :P

Ale grunt ze stales sie szczesliwym posiadaczem Power Amigi (sorki, to takie cudaczne haslo z lat 90-tych). Teraz czas na instalke MOSa i AOS4. Jakby co to dawaj znac :)
[#93] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Andrzej Drozd, post #92

chyba właśnie zajmę się "pożyczaniem"(ale tylko na parę godzin) aos4

[#94] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #93

Nie ma demo wersji, wiec wybaczam, ale czuj sie jakbys byl transportowany helikopterem na nitce, a pod toba jest tylko ocean.
Moze zacznij od MOSa? MOS nie rozni sie duzo od AOS4. ;)

Zaloz sobie od razu trzy partycje. Na AOS4 i MOSie nie pograsz lub nie uzyjesz pewnych programow ktore dzialaja tylko na AOS3 :)

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2008 18:19:09
[#95] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Andrzej Drozd, post #94

mos nie działa, nie wiem czemu, coś jest nie teges ;/

[#96] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #95

Wylacz wszystko w boot config w powerce i uzyj...najnowszej wersji MOSa PUP. Pamietaj tez o klimacie z cgxbootpic.library.
Zapewne wszystko znowu zwiazane jest z CGX, niestety tworcy MOSa wzieli to pobieznie, a jak juz to na pewno nie na A1200, tylko 4000, ale da sie. Tak czy inaczej u mnie sie odpala bootlogo i MOS startuje.

Napisz o konkretnych problemach. Aha, i pamietaj ze MOS na wiekszosci A1200, nie startuje po zwyklym resecie - trzeba wylaczyc kompa na okolo 10-20 sekund i wtedy dopiero mozna testowac zmiany/odpalac system.

DODANE: I na litosc Amigowa, nie eksperymentuj bez stacji dyskow. To jest najwazniejsze okno na swiat w klasykach. :)

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2008 18:46:54
[#97] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Andrzej Drozd, post #96

Wylacz wszystko w boot config w powerce i uzyj...najnowszej wersji MOSa PUP. Pamietaj tez o klimacie z cgxbootpic.library.
Zapewne wszystko znowu zwiazane jest z CGX, niestety tworcy MOSa wzieli to pobieznie, a jak juz to na pewno nie na A1200, tylko 4000, ale da sie. Tak czy inaczej u mnie sie odpala bootlogo i MOS startuje.

Ogolnie rzecz ujmujac z MOSem nie jest taka latwa sprawa. Trzeba zaczac od tego, ze w najnowszym ISO jest spartolony module.com1. Kolejna rzecza jest odpowiedni dobor zmiennych w sekwencji startowej. Arti jeszcze musi popracowac pod wzgledem wiedzy amigowej aby sie za to zabrac - widze opcje "za raczke" ;) w chwili obecnej, jedynie... 8)

Napisz o konkretnych problemach. Aha, i pamietaj ze MOS na wiekszosci A1200, nie startuje po zwyklym resecie - trzeba wylaczyc kompa na okolo 10-20 sekund i wtedy dopiero mozna testowac zmiany/odpalac system.

Miewalem tez take zachowanie po resecie MOSa, ale znalazlem na to "myk" - po resecie wchodze do early startup, wylaczam wszystkie inne bootowalne partycje procz MOSowej (badz zostawiam potrzebne jezeli sa niebotowalne), zaznaczam partycje MorphOSa i bootuje. U mnie sie sprawdza, a u Ciebie? :)

DODANE: I na litosc Amigowa, nie eksperymentuj bez stacji dyskow. To jest najwazniejsze okno na swiat w klasykach.

Ja uzywam stacji jedynie w ekstremalnych sytuacjach - na ogol jest odlaczona i czeka na "ciezkie dni" :P.

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2008 19:01:15
[#98] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Lokaty, post #97

U mnie sie sprawdza, a u Ciebie?

Nie probowalem.

Efektem zwyklego restu jest to, ze system sie laduje, nastepnie...chyba przy bootlogo wylacza sie monitor i tyle. To tylko moja wlasna interpretacja.

Niestety nie wiem gdzie jest bootlogo w cgx5, ktory jest MOSie. Czy wiesz moze jak wylaczyc ten bug podczas ladowania?
Jezeli w cgx4 to nie dziala i robi same problemy na A1200 z BV, to byc moze ten sam problem dotyczy cgx5 w A1200?
[#99] Jak wyrzucic robala z MOSa PUP?

@Andrzej Drozd, post #98

W zwiazku z tym ze juz od paru lat slychac pogloski, ze niektorzy uzytkownicy nie moga odpalic MOSa PUP na swoich A1200, a jak sie okazalo, sprawa byc moze dotyczy CGXa i felernego cgxbootpic.library, to jak zatem wywalic tego roblala z CGX5?

Prosze o komentarz ludzi ktorzy tworza MOSa. :)
[#100] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Andrzej Drozd, post #98

Efektem zwyklego restu jest to, ze system sie laduje, nastepnie...chyba przy bootlogo wylacza sie monitor i tyle. To tylko moja wlasna interpretacja.

U siebie nie zaobserwowalem takiego zachowania systemu w trakcie ladowania. Bardziej bym postawil na zwieche, ale zeby zweryfikowac to trzeba by wlaczyc debug na serial i zobaczyc co sie dzieje. Sprobuj mojego sposobu... .

Niestety nie wiem gdzie jest bootlogo w cgx5, ktory jest MOSie. Czy wiesz moze jak wylaczyc ten bug podczas ladowania?

Nie mam zielonego pojecia - to nie koniecznie musi byc jakis bug, MOS dla klasikow nie jest wedlug mnie zbyt dobrze przetestowany i dlatego sa z nim takie "cyrki" (istniejaca zaleznosc sprzet-system wprowadza pewna specyfike dzialania tego systemu), badz jest to powod leciwosci naszego sprzetu.

Jezeli w cgx4 to nie dziala i robi same problemy na A1200 z BV, to byc moze ten sam problem dotyczy cgx5 w A1200?

Nie sadze. Dowodem na to jest fakt, ze za pierwszym razem u Ciebie (u mnie kazdorazowo) bootlogo nie sprawia zadnych problemow, dlatego watpie, aby tutaj bylo jakies niedociagniecie.
Natomiast CGX v4 ma to do siebie, ze trzeba posiedziec nad nim i skonfigurowac porzadnie. Dobor zmiennych dla CGX jest bardzo istotana sprawa, ktora ma wplyw na jego pozniejsze dzialanie. Przypuszczam, ze nie poswiecilem za tyle czasu, zeby przetestowac wszystkie mozliwe opcje, aby wlaczyc bootlogo. Jak moja BVision wroci z serwisu (i bedzie dzialac) "przeczepie" CGXa i dam znac jak to dziala (badz nie).

[#101] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Lokaty, post #100

No i BV znowu nie działa :P, wezmę ją oddam czy coś, od teraz będę kochał swojego apolla 040 tak jak nigdy ^^

[#102] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Lokaty, post #100

Oj...
A masz przynajmniej jakiegos Radeona, bo o ile wiem, to tez uzywasz AOS4 na Ami, a na AGA, to nie bardzo wychodzi (2 Mega graficznej to za malo na cos sensownego).
[#103] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Andrzej Drozd, post #102

Nie bardzo wiem o co Ci chodzi... jaki Radeon? W A1k2? Odpalilem OS4 na AGA ostatnio z przymusu i nie ma tak zle... ;)

[#104] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #101

Arti, Arti...ale co ci nie dziala? WB, czy gry w Palu?

Nie wiem, ale mysle ze nie wiesz jak pracuja karty graficzne w Amigach.
Karty GFX, wyswietlaja tylko to (lub prawie) nad czym ma kontrole system.

Dlatego kazdy porzadny klasykowiec ma w Ami dodatkowy monitor Pal lub druga Ami tylko dla AGA (ECS). ;)
[#105] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Lokaty, post #103

OOOO, ja kiedys odpalilem na AGA, ale nie bootowalem systemu, tylko przelaczylem z BVision. No, mozliwe ze system mial juz za duze zapotrzebowanie na pamiec graficzna. Czyli jest podobnie jak z FBlitem?
[#106] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Andrzej Drozd, post #105

Nie patrzalem na zasoby pamieci - w kazdym badz razie odpalilem system bez tapety i wszelkich upiekszaczy - 64 kolory, amidock i dzialalo, nawet szybko. :)

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2008 21:02:57
[#107] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #101

Taaa... odpal sobie mp3 w pelnej jakosci, quake, dooma, natywne lha to zrozumiesz sens uzywania BPPC. Klasa wyzej niz zwykle Apollo. Jednyny mankament to taki, ze dostep do kontrolera i pamieci jest zdziebko wolniejszy, reszte nadrabia PPC, mniejsza iloscia problemow i wieksza stabilnoscia.

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2008 22:24:43
[#108] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Lokaty, post #107

Wiesz, jest jeszcze taka sprawa czy ktos potrzebuje PPC. Jezeli ktos uzywa WHDLoad, to PPC sie nie przyda, a BVision bedzie wrecz wrogiem.
Dalej nie wiemy co Arti oczekuje od kompa z PPC i BVision. Jezeli tego co od Apollo z AGA, to niestety nie tędy droga - tutaj wygra tylko WinUAE lub...Natami?

Sam jestem bardzo ciekawy jak to bedzie dalej z Natami :)

Ale wracajac do Apollo. Jezeli chodzi o takie klimaty, to koniecznie trzeba odlaczyc BVision z Blizzarda.
A1200 z BPPC i AGA, swietnie nadaje sie prawie do wszystkich gier i nostalgicznych klimatow oraz do mp3 i emulatorow, a w te ktore chodza na BV, mozna pograc na pececie. Sam sie juz pogubilem ;)

Arti, jednym slowem, na BVision nie wyswietlisz obrazu z AGAty. Sorki, ale nigdy nie powiedziales ze o tym wiesz. :P
[#109] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Andrzej Drozd, post #108

tak wiem, nawet już specjalnie bym był gotów kupić cpecjalny monitor do tego celu(dvi - p, vga - bv no i s-video - aga). Teraz mam 3 monitory wokół siebie ^^.

[#110] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #109

Wiesz, w takim razie proponuje ci takie rozwiazanie.
Ale zacznijmy od poczatku, czyli od AOS3.

Zostaw sobie Amige z Apollo i AGA, swietnie sprawdzi sie w tym co juz znasz i uzywasz.
PPC w AOS3 byl tylko koprocesorem, a BVision wlasciwie sprawdza sie tylko w uzytkach i niektorych grach (raczej pecetowych).

Natomiast Ami z BlizzardemPPC i BVision poswiec na MOSa i AOS4. AOS4 na pewno ruszy ci z kopyta, ale na pewno da sie tez rozwiazac problem niedzialania MOSa.
[#111] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Andrzej Drozd, post #110

gorsza sprawa z aos4, bo bardzo trudno znaleść wersje "demo"

[#112] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #111

Nie ma wersji demo. Kup sobie oryginał.
[#113] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@kmilota, post #112

zeby sprawdzić czy Amiga dobrze działa?? Dzięki...
P.S. Nie zrobili dema, bo wiedzieli że "prawdziwi" Amigowcy kupią żeby kupić :)

[#114] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #113

Przecież wiadomo że dobrze działa. Wymagania sprzętowe są znane wszystkim. Więc o co chodzi? O to, że ty nie spełniasz wymagań, bo nie masz stacji dyskietek? To nie kupuj AmigaOS4.0.
[#115] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@kmilota, post #114

lul.... chciałbym mieć 100% pewność ze sprzęt jest 100% sprawny, mos nie chce ze mną współpracować(nie jestem jedyny), a wiec został aos4, którego chcę odpalić w celach rozpoznawczych(takie coś jest legalne przez 24h).

[#116] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #115

nawet jak masz juz najnowsza wersje SFS, ktora nie blokuje bootowania i tak podmien na stara 1.252

http://www.morphzone.org/modules/newbb_plus/viewtopic.php?topic_id=5243&forum=42

i podmien module.com1 na wersje o rozmiarze 1.248.202 (mnie ta no problem dziala) lub z idehack

[#117] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #115

Tu się mylisz. Nie jest legalne, to co wypisują rozmaite serwisy to bzdet.
Nie wypisuj takich rzeczy bo jeszcze ktoś Ci uwierzy.

[#118] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #116

nawet jak masz juz najnowsza wersje SFS, ktora nie blokuje bootowania i tak podmien na stara 1.252

A jaki jest cel tej podmianki "na stara"??

[#119] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Lokaty, post #118

kazda partycja w SFS od 1.273 pod mosem jest w uzyciu ma nawet dodatkowa ikonke jakby wykonywane byly na niej jakies operacje i przez to system muli. mnie to przeszkadzalo, wiec w RDB dysku mam SFS 1.252, bo ten i tak po starcie mosa jest podmieniany na natywny SFS, ktory jest w kernelu mosa. przy okazji az dziw, ze jeszcze nikt tego nie zauwazyl.

Ostatnia modyfikacja: 17.08.2008 12:59:06
[#120] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #119

Pierwszy raz sie spotykam z czyms takim ... .
Na mojej Amidze wszystko dziala bez "zajakniecia".

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem