[#61] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #58

A w poście 15 piszesz że udało Ci się sflaszować BPPC? Jakim cudem, skoro masz zepsutą FDD?

[#62] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Sir_Lucas, post #61

Coraz bardziej dochodzę do wniosku, że Arti bajki opowiada :)
[#63] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Sir_Lucas, post #61

Zdaje sie ze od bidy mozna by to z hdd zrobic. Tak na marginesie chyba nie ma mozliwosci zeby blizzard sie odpalal (widoczne menu karty) i nie uruchamialo sie bootmenu.

Ostatnia modyfikacja: 14.08.2008 12:11:24
[#64] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Fazior, post #63

Mozna. Ale nie wiem jakie beda dokladnie efekty. Tak czy inaczej jak juz tak ma robic, to i tak lepiej nacisnac te "cholerne" dwa klawisze myszki ktore Artiemu nie dzialaja albo jednak nie ma tej myszki (licho wie) i odpalic "boot no startup sequence".
A moze BPPC jest juz "zalatwiona" nieodpowiednim Flashowaniem? Nalezy pamietac ze podczas flashowania nie mozna resetowac/nie moze zabraknac pradu.
[#65] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Sir_Lucas, post #61

instrukcja a force :]

[#66] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Andrzej Drozd, post #64

Zgadza sie, ale jakby skopal flashowanie to raczej nie zobaczylby menu blizzarda, tzn. nie dotarl by do free settings;). Heh tak czy inaczej przy tak belkotliwym wylozeniu problemu to nikt nie da rady pomoc:).

[#67] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Andrzej Drozd, post #64

bppc bez bv działa jak należy, a po wpisani version ppc.library pokazuje 62.46.
A wiec flash karty raczej jest sprawny. Coś się ruszyło, z ciekawości wpisałem na google symbol moich pamięci, znalazłem pamięci na tych samych kościach, które miał 130 ns ^^. Wyjąłem je, ustawiłem 70ns w menu karty, po restarcie amiga wstała, zapytała mnie o tryb(vga, pal, ntsc i jeszcze jakiś tam.
A na ekranie bv było logo cgx4 z tym że przechodziły przez nie pionowe, wąskie, czerwone paski.

[#68] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #65

Bez HD i innych urzadzen zewnetrznych, z sama karta BPPC i stacja dyskow, tez musialem uzyc force.
[#69] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #67

Pobaw sie softem z tej stronki moze:
http://powerup.amigaworld.de/index.php?lang=en&page=1 zassij ta flaszke http://powerup.amigaworld.de/download.php?id=3 i tu masz update do cgx v4 : http://powerup.amigaworld.de/download.php?id=9 a tu v3 http://powerup.amigaworld.de/download.php?id=8 . I nie flashuj blizzarda z hdd, zrob to zgodnie z instrukcja bo ubijesz w koncu ta karte.

Ostatnia modyfikacja: 14.08.2008 12:50:26
[#70] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Fazior, post #69

Obraz z aga obraz z bv Czemu tak się dzieje?

[#71] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Fazior, post #69

po co robić updejta, jak juz mam go zrobionego??

[#72] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Fazior, post #69

Ja flashowalem z hdd i wszystko fajnie hula... . Istotna sprawa jest, aby nie bylo sytuacji, zeby sie zaladowaly jakies biblioteki/sterowniki poza tymi umiejscowionymi w romie. Oczywiscie to pisze jako dowod na "inna opcje" ;), ale polecam zgodnie z zalozeniami tworcow - z DYSKIETKI DLA BEZPIECZENSTWA.

Arti na moj rozum masz cos namieszane w CGXie - skoro odpala sie bootlogo to jest okej. Proponuje wylaczyc bootlogo - na moim sprzecie jest z tym problem, ale nie dochodzilem dlaczego. Wylaczylem i wszystko dziala jak nalezy. To po pierwsza, a po drugie - widze, ze popelniles gdziesz wieksze bledy w instalacji pakietu. W artykulach na PPA, Marcin Kurek odniusl sie do tematu zmiennych CGXa - proponuje przejrzec ten tekst. Mi bardzo pomogl.
I jeszcze jedno - zrob zdjecie tym paska z bootlogo, bede mogl cos wiecej powiedziec.

EDITED:

Widze, ze AGA szaleje - nie zdarzylo mi sie nigdy cos takiego.
BVision tez dziwnie - te pol obrazu ma tak byc, czy nie? Sprawdz przewod sygnalowy, ktory laczy BV z gnizdem D-Sub.

Ostatnia modyfikacja: 14.08.2008 13:05:06
[#73] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Lokaty, post #72

o ile w oóle uda się do tego boot logo dojść, to działa strasznie w kratkę ;/

[#74] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #71

A wiesz ktora wersje flasha masz:)? Na tej stronie ktora podalem stoi ze flash z tego linka jest najnowszym flashem bez obslugi grexa.

[#75] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Fazior, post #74

44.71 26.04.2002

[#76] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #75

Ech no to moze byc jedna z przyczyn krzaczenia sie, ta wersja ma juz obsluge grexa.

[#77] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Fazior, post #76

Pierwszy raz sie spotykam, z tym, ze moze sie krzaczyc przez support dla mostka G-Rex. Uzywalem rowniez ostatniej flaszki i wszystko dzialalo.

[#78] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Lokaty, post #77

gdzieś czytałem że jak jest support g-rexa to trzeba zainstalować stery dla premedi tak jegby siedziała w mostku pci.

[#79] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #78

Jezeli jest support dla G-Rexa to trzeba uzyc CGX4 z rc5 przynajmniej - sam sie glowilem, gdy dostalem BV dlaczego nie chce dzialac na rc2 - mialem problem poniewaz wlasnie uzywalem FLASHa z obsluga G-Rexa. Po instalacji rc5 wszystko poszlo z kopyta. :)

[#80] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Lokaty, post #79

Kitech zdaje sie pisal na forum ze jemu nie chodzilo z grexowym flashem. Powiem tak jak mialem grexa to mialem tez grexowego flasha i dzialalo, jak nabylem bvision to zrobilem downgrade do flasha bez obslugi grexa i tez dziala (OS 3.9, MOS i OS 4.0).

[#81] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Fazior, post #80

To musial byc jakas ekstremalna sytuacja niezgodnosci pomiedzy sprzetem, a flashem karty. :)

[#82] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Lokaty, post #81

Byc moze, ale to ze na stronie poswieconej kartom cvppc i bvppc ktos zamiescil flasha bez obslugi grexa tez cos moze znaczyc;).

[#83] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Fazior, post #82

Juz tak daleko nie zagladalem - mam osatnia wersje przed wprowadzeniem obslugi G-REXa, a pozniej juz nie wiem, czy wychodzily bez jego obslugi. Mniejsza z tym, wazne ze dziala ;) ... .

[#84] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Lokaty, post #83

Otoz to:)

[#85] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #75

Aha, wracajac do boot logo, o ktorym napisal Lokaty - ja tez mialem z nim problem.
Po prostu zmien nazwe/wykasuj cgxbootpic.library i napisz co sie dzieje.

Dodane: Pamietaj tez ze CGX bez konfiguracji odpala sie w okolo 31kHz na 50 Hz (czy jakos podobnie). Niektore monitory tego nie lapia. Wtedy rozwiazaniem moze byc wyslanie ci mojego konfigu CGX i ScreenMode (bedziesz mial tez dzieki temu mniej zabawy z konfiguracja trybow, poniewaz standardowo jest tylko 640x480 i 800x600, w podobnym 50 Hz).

Ostatnia modyfikacja: 14.08.2008 23:32:34
[#86] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@Andrzej Drozd, post #85

już działa :P dzięki wszystkim :)

[#87] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #86

arti4-92 przeginasz pale z ta sygnaturka... ;)

[#88] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #86

A teraz Arti ładnie opisz tu wszystkim co zrobiłeś, że ci wszystko działa. To tak na przyszłość, aby nikt już nie zgłaszał podobnych problemów.
[#89] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@kmilota, post #88

Najpierw zainstalowałem cgx4, potem bez robienia resetu zainstalowałem update do cgx4 rc5 i wyłączyłem bootlogo. W Devs:Monitors zmieniłem nazwę CVisionPPC.info na BVisionPPC.info, żebyplik BVision był widoczny w screenmode.
Włączyłem CGXmode i zrobiłem tryb który mi najbardziej przypasował, zapisałem to i zrestartowałem Amige, po ponownych uruchomieniu amigi, zmieniłem w screenmode tryb na ten co wcześniej zapisałem w CGXmode.

Teraz mam inny problem ^^, po zainstalowaniu WarpUP(v5), Warp3D(4.2) i uruchomieniu dołączonych dem, amiga zrobiła restart, a system po nim się strasznie krzaczy, zresztą zaraz dołączę foto.

Edycja: Jescze mi nie wstaje za pierwszym razem amiga, ale to chyba normalne przy kanapce??

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2008 16:07:50

Edycja: Paski na ekranie bv PROSZE FOTO PASKÓW, mam je od początku...

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2008 16:14:41

Edycja: nie mam ich w bootmenu i w menu karty.

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2008 16:15:51
[#90] Re: Aga swieci ładnie, a BV krzaczy na ekranie vga

@arti4-92, post #89

ale to chyba normalne przy kanapce??

To nie jest normalne. Przestan jesc kanapki (hamburgery), zacznij jesc obiady :)
Aha i poglaskaj Amige. Nie oczekuj tego co od PC, to zacznie dzialac...jak czlowiek ;) :P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem