@recedent, post #83
1. Entuzjastyczną społeczność mamy.
2. Co do "ponadczasowości" sprzętu to dalibóg nie wiem o co Ci chodzi. Jeśli sąsiad jeździ kilkunastoletnim Polonezem Caro to jest to ponadczasowy samochód?
3. Nowe oprogramowanie samo się nie napisze. Potrzeba nam więcej entuzjastycznych użytkowników, a jeszcze lepiej: użytkowników-programistów
Można spróbować tak, a można spróbować przypomnieć sobie młodość z Ataropodobnym sprzętem z wytłoczonym w obudowie napisem "Amiga", częściowo nawiązującym rozwiązaniami do prawdziwej Amigi (tej od Jaya Minera). Ot i wszystko.
Czyli można podsumować tak:
Ktoś 15 lat temu miał Amigę i pijał piwo z Duracelem. Potem poczuł, że Amiga nie jest już trendi, bo lepsze gry są na peceta, więc Amigę do komisu i poleciał po Pentium. A teraz też pija piwo z Duracelem od czasu do czasu i sobie wspominają, że picie piwa 15 lat temu przy Amidze było cool. Taki ktoś jest amigowcem pełną gębą.
Za to jak ktoś ma Pegasosa albo Sam440, albo jakikolwiek inny przemysłowy strucel, używa na nim świeżego systemu i stara się go jakoś tak czy inaczej wzbogacać, to amigowcem nie jest.
Ot logika muzealna. Jak Panowie widzicie już przed sobą tylko starość, to jest mi was żal zwyczajnie.
@Banderas, post #88
@Banderas, post #88
@Jan B., post #84
@recedent, post #93
Co jakiś czas widzę jak jeden czy drugi mówi, że klasyki to jest kompletny szajs (...)
Wybacz, ale moim zdaniem powie to prędzej czy później każdy, kto łudzi się, że da się je wykorzystywać do normalnej pracy.
@Duracel, post #92
@Czarek, post #96
@Duracel, post #97
@Jan B., post #98
Jak nie jesteś częścią społeczności to widać nie wiesz ile gdzie i do czego...
A co do porównywania - chyba nie chcesz porównywać kilkuosobowej grupy podtatusiałych piwoszy jarających się odpalaniem starych gierek w weekend z "tym entuzjazmem i tymi tłumami z lat 90" co? Bo to jest dopiero żałosne porównanie...
@Jan B., post #100
ale w gruncie rzeczy kazdy z nas facetow w srodku taki troche jest
O to najpierw robiłeś za przedstawiciela wszystkich amigowców, a teraz już za przedstawiciela wszystkich facetów! Była kiedyś taka gra, nazywała się MegaLoMania. Tak samo się nazywa jedna z Twoich cech charakteru
@Jan B., post #99
@Duracel, post #101
@Duracel, post #102
@Jan B., post #105
mimo iz mialem z nim stycznosc i moglem sie z nim zapoznac, to nie podnieca mnie sprzet, ktory nie ma mi nic do zaoferowania
No tak, dlaczego nie jestem zdziwiony? To jest właśnie podejście nostalgików "zapoznać się nie mam ochoty, ale krytykował będę do woli". Tym powyższym zdaniem skreśliłeś wszystkie swoje argumenty. Już pominę to, że mnie nie musi jakiś sprzęt podniecać, żeby jego używanie sprawiało mi przyjemność, no ale jedni się podniecają powiedzmy seksem, a inni starymi komputerami.
Zamknąłeś się człowieku w swoim stęchłym półświatku, OK, demokracja panuje. Tylko że działasz (nie sam zresztą jak tu widać) jak kolejna mniejszość robiąca dookoła siebie mnóstwo wrzasku. Dobrze, że Parady Amigowości nie robicie, ale pewnie zwyczajnie za mało was jest. Gdzie te "tysiące ludzi żyjących życiem rodzinnym".
@Jan B., post #105
@Jan B., post #104
@Des, post #30
Człowiek zapytał o najbardziej przyjazną, podstawową konfigurację, w domyśle "klasyczną"
@Daclaw, post #37
Tym czasem prawdziwe, klimatyczne Amigi leżą na śmietniku historii i nic na nie sensownego nie powstaje.
My natomiast kolejną dekadę jaramy się rankingiem o wyższości Superfroga nad Cannon Fodder
@Daclaw, post #39
Sympatyczne środowisko z przecudnym retro-klimatem, pozwalające łatwo zrealizować różne ciekawe rzeczy. Zaraz tu pewnie zostanę wdeptany w ziemię za ten akapit, ale - powtarzam - zakładam, że chodzi o klimatyczne dłubanko hobbystyczne.
@qwerty4000, post #115
@Duracel, post #41
Rzesza "Amigowcow" czyli dziwaków, ktorzy na sile nazywaja "Amiga" cos, co przypomina ja glownie z systemowych rozwiazan, ale nie ma wstecznej kompatybilnosci
Jedni to zdesperowani i zdeterminowani zapalency, ktorzy upatruja Amigowosci w systemie i jego ewolucji.
@Arkadyy, post #47
Dobra jest możecie mieć te swoje Efiki, Pegazy i inne wynalazki z PowerPC i się nimi jarać .A tu chodzi o to że Amiga jest to całkiem inna architektura
Architekturą w ogóle nie są podobne do Amigi i nigdy pewnie nie będą .