Łoooooooooooooooooooo, aleeeeeeeeeeeeeeee żeś się rozpędził!
Hej, a potrafisz jeszcze wejść tak szybko na 4 piętro, by wyglądając prze okno zobaczyć jak wbiegasz do klatki?
Ja napisałem, że 060 ma porównywalną wydajność do PPC a ty mi tu wyjeżdżasz z jakimś porównaniem całej architektury macintosha kontra blizzard 060 no i że procesor 1,4GHz nowszej generacji jest szybszy od takiego starocia jak 68060 66MHz. Dziękujemy ci, o oświecony, że podzieliłeś się z nami tym jakże szczególnym odkryciem, które sprawia, że czujemy się teraz lepszymi ludźmi. Gdyby wszyscy chcieli się dzielić wiedzą z ludźmi tak jak Ty, nie byłoby głodu na Ziemi a ludzkość byłaby szczęśliwa.
Jak chcesz robić porównania tego typu, to porównuj tak aby wyeliminować wpływ czynników zewnętrznych mających wpływ na fałszowanie wyniku, a tymi czynnikami są miedzy innymi przepustowość pamięci, chipsetu, prędkość przetwarzania procesora graficznego wraz z jego pamięcią. To są bardzo ważne czynniki i dla przykładu podam, że procesor intel pentium M 2.5MHz po włożeniu go do płyty głównej z szybką pamięcią prześcigał nawet pentium 4 EE 3.5GHz (dwurdzeniowy)
http://www.tomshardware.pl/cpu/20050525/pentium4-10.html
Dowodzi to tylko, ze twoje testy nie dowodzą tak naprawdę niczego, to tak jakbyś porównał dwurdzeniowego PC-ta do 386 i tyle.
Na wyniki jakie przedstawiłeś wpływa kilka czynników:
- nowsza generacja procesora z większym cache i pewnie lepszym algorytmem przewidywań skoków
- przepustowość pamięci i układów płyty głównej
- wydajność przetwarzania układu graficznego
To wszystko razem sprawia, że te wyniki są takie a nie inne, a jak chcesz sprawdzić wydajność 68k, która pewnie dzisiaj byłaby w wersji 68090, nie mając wersji o takiej samej częstotliwości i płyty głównej pod ten procesor o takiej samej wydajność co w Twoim Macu? Porównanie 68060 i PPC dotyczyło procesora starszej generacji stosowanego w blizzardach i tego właśnie dotyczył ten tekst "68060 100MHz ma porównywalną wydajność do PPC 100MHz" , nie można powiedzieć przecież że 68060 66MHz ma taką samą wydajność co nowszej generacji G4 1,33GHz, prawda?
Ludzie używają różnych sprzętów którym nadaje się przydomek "amiga"
dlatego że programy na amigę chodzą na nich o wiele szybciej niż na najszybszym klasyku.
Aha, czyli jak coś chodzi szybciej, to trzeba stworzyć kilka niekompatybilnych ze sprzętów, by podzielić i tak nieliczną już grupę amigowców na mniejsze frakcje walczące miedzy sobą o to czy peg jest lepszy od sam albo AOS4 od MorphOSa. To chyba taka socjotechnika, by wkrecić ludziom, że Amiga jest wszechobecna, no bo wiesz, gdzie nie spojrzysz, to się Amiga nazywa, a już nawet niedługo zulu-gula w języku obcym będzie znaczyć Amiga.
Dlatego że grafika jest kilkaset a w porywach do paru tysięcy razy szybsza niż na najszybszym klasyku.
Układy AGA są potwornie woooooolne i nikt nie chce do nich wracać.
Naucz się kolego czytać ze zrozumieniem, bo ja nie napisałem niczego o grafice. Jak tak dalej pójdzie, to będziesz rzucał porównaniami typu "na nowej X1000 okienka się otwierają 1000 0000 0000 razy szybciej niż na C64 z black boxem bez naklejki" (z naklejką już trochę wolniej, ale nadal daje się dostrzec przyśpieszenie).
To chyba logiczne, że na Twoim Macu wszystko będzie się rysowało nawet kilka tysięcy razy szybciej, ale to przecież nie procesor za to odpowiada, tylko głównie układ graficzny i przepustowość pamięci. A skąd wiesz jaką wydajność miałby procesor 68k, gdyby był do dzisiaj rozwijany tak jak PPC?
Ostatnia modyfikacja: 29.05.2010 02:19:11