Wątek zamknięty
[#31] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@marcik, post #29

Marcik, nie przywykles do tego? Do Reactora - jesli mają jakieś
powody, to niech je wyjawią, bo na razie odbierani są jak kobieta co
ma okres i wszystkim jej "Bo tak" musi wystarczyc, bo to argument
niepodważalny...
[#32] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Tomek (Kaczus), post #31

Jak pisalem - do "Nich" z zapytaniem o powody.
[#33] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@reactor, post #28

Powody są takie, że po prostu boją się porównania A1 z Pegasosem. To jedyne logiczne wytłumaczenie.

W 2002 do Polski na AM przyleciała ekipa Genesi. Nawet nie trzeba było ich zapraszać. Przyleciało aż siedem osób z Francji z komputerami i monitorami LCD. Oczywiście na koszt Genesi. Dodatkowo Buck dołożył się do kosztów Meetingu. Zdajesz sobie sprawę z tego, jakie to w sumie były koszty? Tymczasem fani A1 olewają wszystkie zaproszenia. To doskonale pokazuje, kto kogo ma głęboko...

Jeszcze odnośnie tej inicjatywy integracji środowiska P. Zadory. Jak ta integracja w wykonaniu Pana Zadory ma wyglądać? Ano tak, że na Amiga Meeting nie przyjedzie i na RR chyba też nie, natomiast planuje własne spotkanie na którym amigowcy z Pegasosami nie będą mile widziani. Brawo!!!

[#34] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Tomek (Kaczus), post #11

Pokazac to mozna... pe.... Pegasosa. :)

PREZENTACJA nowego komputera i systemu - oto powod. Przynajmniej takie sa moje przypuszczenia. ;)

[#35] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Mufa, post #19

Może jeszcze nam powiesz, że tą samą binarkę odpalił pod MorphOSem i OS4? Już Jacek wykazał, że wyniki testu Crisota były błędne. A o wiarygodności tamtych testów doskonale świadczy to, że Crisot nie chciał pokazać kodów źródłowych swojego magicznego programu. Jakoś testy wykonywane publicznie dostępnymi programami dają zupełnie inne wyniki.

[#36] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Rafał, post #33

Inicjatywa Pana Zadory to od jakiegos czasu rowniez moja inicjatywa i probujemy w nia zaangazowac rowniez Jacka. A ja bede na AM!

[#37] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@SZAMAN, post #36

Nie chcialbym byc zlosliwy, ale olanie Amiga Meetingu to jeden z punktow "planu Zadory"?

Jakies konkrety juz sa czy ciagle czcze gadanie?
[#38] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Valwit, post #26

Ej no wiesz , mi tu nie chodzi zaraz ze ja jakis fanatyk jestem. Ja poprostu o tyle lubie Pegaza bo wiem kto go stworzyl , przez tyle lat wiezylem tym ludziom i wierze dalej.
Jedynie co moglo by mnie poprawic w moim rozumowaniu to pokaz A1....ktorego na Amiga Meetingu nie bedzie. (A ja nie mam kasy zeby jezdzic wszedzie gdzie pokaza cokolwiek).
[#39] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@mcbarlo, post #37

Plan jest taki ze ja bede na AM.

Konkrety? Prosze bardzo - mamy statut (Jacek juz czytal i moze potwierdzic jego istnienie), mamy lista dyskusyjna, robimy strone WWW.
[#40] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@SZAMAN, post #39

> Plan jest taki ze ja bede na AM.

Z A1 i OS4?

> Konkrety? Prosze bardzo - mamy statut (Jacek juz czytal i moze
> potwierdzic jego istnienie), mamy lista dyskusyjna, robimy
> strone WWW.

Liczą się działania a nie jakieś świstki czy stronki WWW.

[#41] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Rafał, post #40

Widze, ze kolega nie jest w temacie - ja pisze o stowarzyszeniu majacym promowac komputery z procesorem PowerPC, a nie o pokazie A1 i OS4!
[#42] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@SZAMAN, post #39

SZAMAN napisaî(a):

> Plan jest taki ze ja bede na AM.

Z całym szacunkiem, ale na twojej osobie chyba OS4 nie uruchomie?

> Konkrety? Prosze bardzo - mamy statut (Jacek juz czytal i moze
> potwierdzic jego istnienie), mamy lista dyskusyjna, robimy
> strone WWW.

Czyli czcza gadanina. Bedzie status, podpisza go ludzie, bedzie strona, jest ta lista i klutnie beda takie same jak byly. Myslicie, ze to cos da? Jedyna realna mozliwosc polaczenia srodowiska to IMHO wspolna zabawa na wspolnym party.

Poza tym mowisz o jakistam postepach, liscie... Czemu nikt o nie nie poinformowal? Znow dla wybrancow? Kolejny podzial na tych ze statutem i bez?
[#43] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@SZAMAN, post #41

Czyli Macowce tez beda w stowarzyszeniu?
[#44] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@mcbarlo, post #43

Nie, tylko uzytkownicy Pegasosa, Amigi One i klasycznej Amigi z PPC.
[#45] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@SZAMAN, post #44

kolejny klub krewnych i znajomych krolika z serii: jestesmy nikim wiec zalozmy sobie wlasna elite. lol. i jak tu sie dziwic ze nikt sie do takich owiec nie chce przyznac :>
[#46] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@mcbarlo, post #42

Z calym szacunkiem, ale na twojej osobie chyba OS4 nie uruchomie?
Ja pisze o stowarzyszeniu, a nie o Amidze One i OS4!

Czyli czcza gadanina. Bedzie statut, podpisza go ludzie, bedzie strona, jest ta lista i klutnie beda takie same jak byly.
A czy przed tym podzialem nie bylo klotni? Zawsze byly i beda!

Myslicie, ze to cos da? Jedyna realna mozliwosc polaczenia srodowiska to IMHO wspolna zabawa na wspolnym party.
Party organizuje sie raz na rok, a tu potrzeba ciaglych wspolnych dzialan. Wyznaczenia sobie jakiegos wspolnego celu. Dzialania pod wspolna bandera.

Poza tym mowisz o jakis tam postepach, liscie... Czemu nikt o nie nie poinformowal? Znow dla wybrancow? Kolejny podzial na tych ze statutem i bez?

Ale sie zapedziles.

Narazie sonduje ludzi, sprawdzam czy sa chetni do wspolnych dzialal. To samo bede robil w rozmowach na AM. Twoje nastawienie nie jest zbyt dobre, ale znam juz kilku uzytkownikow Pegasosa pozytywnie nastawionych do tego pomyslu.
[#47] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Valwit, post #45

Preferujesz 68k? Wierzysz w zbawienna potege "zimnego ognia"? :)
[#48] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@SZAMAN, post #47

a co do ma wspolnego z watkiem albo waszym "stowarzyszeniem"?
nie widze sensu w dzieleniu resztek amigowiec, ale skoro was to bawi to prosze bardzo. co o nowych amigach sadze napisalem tu:
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=6924&t=6918
[#49] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Valwit, post #48

"nie widze sensu w dzieleniu resztek amigowiec"

A ja nie widze sensu w pozostawaniu przy 68k nawet jezeli AmigaOne i Pegasos maja bledy! Klasyczne Amigi tez maja pelno bledow!
[#50] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@SZAMAN, post #49

No chyba, ze Pan WinUAE preferuje. :D
[#51] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@SZAMAN, post #46

SZAMAN napisaî(a):

> Ja pisze o stowarzyszeniu, a nie o Amidze One i OS4!

Nie rozumiesz, ze to stowarzyszenie jest po to by pogodzic ludzi
od Pega i A1? Bez wspolnego pokazu to niemozliwe!

> A czy przed tym podzialem nie bylo klotni? Zawsze byly i beda!

Jak zawsze beda to po co robicie jakies stowarzyszenie? Jak i tak
zakladanie, ze nic nie da?

> Party organizuje sie raz na rok, a tu potrzeba ciaglych
> wspolnych dzialan. Wyznaczenia sobie jakiegos wspolnego celu.
> Dzialania pod wspolna bandera.

Ooo, tak i bojkot AM temu cholernie sprzyja. Jedno wspolne party
to odmiana wielu ludzi. Potem w necie bedzie przyjemniej, ale
pierwszy krok musi byc wykonany i najlatwiej jest go zrobic wlasnie
na wspolnym spotkaniu.

> Ale sie zapedziles.
>
> Narazie sonduje ludzi, sprawdzam czy sa chetni do wspolnych
> dzialal. To samo bede robil w rozmowach na AM. Twoje
> nastawienie nie jest zbyt dobre, ale znam juz kilku
> uzytkownikow Pegasosa pozytywnie nastawionych do tego pomyslu.

Juz nie mow o moim nastawieniu, bo akurat ja bardzo chcesz polaczenia,
ale szlag mnie trafia jak przy wielkich slowach robi sie wielkie gowno.

EOT.

[#52] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@SZAMAN, post #49

68k mi doskonale dziala - nie widze powodu zeby zamieniac na cos co nie oferuje mi nic nowego poza wiekszym idle procka. ppc uzywam bardzo sporadycznie - glownie z powodu braku softu. i to sie na pegasosie czy a1 nie zmieni. wiec po co mam wydawac kase na cos co nic nowego mi nie oferuje?
na razie czekam na os4 na bppc, bo na mos to sie chyba nie doczekam. jak bedzie, i zaoferuje mi cos czego nie mam na linuksie i amiga os 3.9 to bede sie mogla zastanowic nad pegazem/amigaone (lub raczej jej nastepca).
[#53] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@mcbarlo, post #51

"Nie rozumiesz, ze to stowarzyszenie jest po to by pogodzic ludzi od Pega i A1?"

Ja tego nie rozumie? Przeciez caly czas o tym pisze!

"Bez wspolnego pokazu to niemozliwe!"

Dobra - stawiamy obok siebie A1 i Pegasosa. Puszczamy np. na Quake, "machamy" okienkami itd. O! Jeden z komputerkow sie zwiesil! Kupa smiechu na sali. 1:0. "Prowadzimy!" "Jest dobrze!" - krzyczy ktos z tylu. Niestety po chwili drugi komputerek sie zawiesil i jest 1:1, potem 2:2, 3:3...

Czy taki mecz pilkarski nas pogodzi? Watpie.
W tym calym sporze tak naprade chodzi o ludzi, a nie o jakis tam kawalek elektroniki.

"Jak zawsze beda to po co robicie jakies stowarzyszenie? Jak i tak zakladacie, ze nic to nie da?"

Z natura sie nie wygra, niestety. Klotnie jednak czasami przynosza cos pozytywnego.

"Ooo, tak i bojkot AM temu cholernie sprzyja."

Ja jestem zwolennikiem A1 i OS4. Na AM jade!

"Jedno wspolne party to odmiana wielu ludzi. Potem w necie bedzie przyjemniej, ale
pierwszy krok musi byc wykonany i najlatwiej jest go zrobic wlasnie na wspolnym spotkaniu."

Zgadzam sie! Dlatego tez jade na AM. Gdybym juz mial A1 i OS4 to bym ja zabral ze soba. Nie o sprzet jednak tu chodzi.

"Juz nie mow o moim nastawieniu, bo akurat ja bardzo chcesz polaczenia, ale szlag mnie trafia jak przy wielkich slowach robi sie wielkie gowno."

Mnie tez. Trzeba wiec dzialac.

"EOT"

Nie zgadzam sie! :)
[#54] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Valwit, post #52

No juz troche rozsadniej piszesz. :) A nie dokucza Ci wolne dzialanie systemu na 68k? Bo mnie czasami po prostu krew zalewa. :)
[#55] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@SZAMAN, post #53

Dobra - stawiamy obok siebie A1 i Pegasosa. Puszczamy np. na Quake, "machamy" okienkami itd. O! Jeden z komputerkow sie zwiesil! Kupa smiechu na sali. 1:0. "Prowadzimy!" "Jest dobrze!" - krzyczy ktos z tylu. Niestety po chwili drugi komputerek sie zawiesil i jest 1:1, potem 2:2, 3:3...

Czy taki mecz pilkarski nas pogodzi? Watpie.

Pogodzić nie pogodzi, ale rozwieje niektóre wątpliwości i przyszłe spory będą bardziej racjonalne, poparte faktami i dobrą argumentacją (na dowodach rzeczowych) :D Nie będzie gdybania i domyślania się co jest szybsze, a co wolniejsze, nie będzie dysputy o tym, że to jest ładniejsze a to brzydsze, to wydajniejsze, to stabilniejsze, a to bardziej dopracowane. Po prostu wszyscy to zobaczą i sami zdecydują.

Gdybym juz mial A1 i OS4 to bym ja zabral ze soba.

Nie zabrałbyś. Mogłbym się założyć.

Nie o sprzet jednak tu chodzi.

A tutaj trafiłeś w 10! Absolutnie popieram.
[#56] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@SZAMAN, post #53

SZAMAN napisaî(a):

> Ja tego nie rozumie? Przeciez caly czas o tym pisze!

Hmm, to postaraj sie przekonac ludzi odpowiedzialnych za nie
by nie zachowywali sie jak dzieci i choc sprobowali sie dogadac.

> Dobra - stawiamy obok siebie A1 i Pegasosa. Puszczamy np. na
> Quake, "machamy" okienkami itd. O! Jeden z komputerkow sie
> zwiesil! Kupa smiechu na sali. 1:0. "Prowadzimy!" "Jest
> dobrze!" - krzyczy ktos z tylu. Niestety po chwili drugi
> komputerek sie zawiesil i jest 1:1, potem 2:2, 3:3...
>
> Czy taki mecz pilkarski nas pogodzi? Watpie.

Nieee, to jest negatywne myslenie. ;) Taki scenariusz moglby wystapic
lecz ja sobie to inaczej wyobrazam. Postawi sie dwa sprzety obok siebie
i Ci co krzycza, ze OS4 beee zobacza jaki jest i vice versa. Nie bedzie
glupot w stylu "my mam stery do kart o ktorych MOSowca sie nie snilo"
po czym okazuje sie, ze MOS juz takie sterowniki ma. Po stronie OS4
wreszcie zobaczymy czy jest to nawtyne graphics.library czy nie, jak
dziala support dla nagrywania pakietowego itp. Lista jest dluuuga.

Ponadto siedzac obok siebie jakos sie inaczej czlowiek zachowuje.
Co innego gadac ze szkalana szybko, a co innego z zywa osoba.

> W tym calym sporze tak naprade chodzi o ludzi, a nie o jakis
> tam kawalek elektroniki.

Racja, ale wokol niej sie wszystko kreci.

> Z natura sie nie wygra, niestety. Klotnie jednak czasami
> przynosza cos pozytywnego.

U nas sa same klotnie. Choc moze tylko pozornie...

> Ja jestem zwolennikiem A1 i OS4. Na AM jade!

To dobrze, ze jedziesz, ale znow bedzie A1 "na sucho". Nie wyjasnia sie
zadne watpliwosci.

> Nie zgadzam sie! :)

No dobra... :) Ale nie ma sensu produkowac za duzo tesktu. Jeszcze sie
Cyb.org wkurzy. ;)

[#57] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Mufa, post #12

Mufa napisał(a): Po drugie to rzeczywiscie DDRy ma tylko Pegasos, z tym ze w testach predkosc pamieci w Pegasosie II, wypada znacznie gorzej niz w AmidzeONE, w niektorych przypadkach nawet dwukrotnie gorzej. A jakie są wyniki na A1? Na Pegasosie II mam 430 MB/s (G4, 1 GHz).

[#58] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Valwit, post #7

Valwit napisał(a): z pegasosem lepiej poczekac, bo jak Kaczus pisze cos u nich zaczyna sie psuc (w firmie, nie > w kompach :) Dla Kaczusia narzekanie wydaje się być treścią, celem i jedyną przyjemnością życia...

[#59] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Brodek, post #13

amigowcy są już tak wyćwiczeni w zdobywaniu niedostęnego, że SDRAMy to dla nich pestka :)
[#60] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Andrzej Drozd, post #8

popieram.
AmigaONE to Amiga z pł.gł. A1
Amiga-Pegasos to Amiga z pł.gł. Peg1 lub Peg2
:)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem