Wątek zamknięty
[#91] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@stony, post #90

drobny detal: amiga inc. to nie hyperion ani eyetech. jak zniknie to w zasadzie nic sie nie stanie. w momencie jak zniknie genesi to mosteam straci swojego sponsora. to byloby porownywalne z plajta hyperionu. wiec to tak jakby inna historia.
[#92] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Valwit, post #91

Nie, bo pozostanie bplan. W interesie bplanu jest, aby MorphOS był nadal rozwijany.

[#93] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Rafał, post #92

ale chyba sam nie wierzysz w to, ze bplan bedzie mal tyle kasy zeby przejac mosteam od genesi. jakby mieli to mysle ze juz dawno by to zrobili, chyba ze znowu ktos jakies lody kreci.
[#94] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Rafał, post #89

Kto twierdził, że powstały przy użyciu Photoshopa? Możesz podać odnośniki do tych wypowiedzi???

Nie wierzę żebyś nie słyszał o tym. Padło to w komentach na Execu chyba.

Jakich ataków? Jakich inwektyw? Jakieś przykłady?

A zaglądałeś na Execa? Przecież część ludzi, którzy tam piszą w stylu: lecz się, twoja głupota, powinieneś iść do specjalisty, jesteś psychicznie chory, brednie itp. wypowiada się również na tym i innych portalach. To dość zamknięta grupa, która się podzieliła i już chyba patrzeć na siebie by nie mogła.
[#95] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Mr. Crisp, post #1

Proste pytanie a jaką burze wywołało :D.

Tak w skrócie:
- PegasosII jest znacznie tańszy od AmigiONE
- na dzień dzisiejszy pod PegasosaII jest więcej oprogramowania
- PegasosII ma już skończony system.

Wynika że pegasosII jest lepszy ;). O AmidzeONE wiadomo że istnieje ;), systemu jak narazie nie ma ( jest tylko w wersji previev), o sofcie też chyba niewiele wiadomo
Najlepszym wyjściem jest zobaczyć pegII i AmigeONE i samemu wybrać co lepsze :D
[#96] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Olo, post #95

... PegasosII ma już skończony system.

Raczej dostępny a nie skończony. Jest w nim jeszcze co robić chyba.
[#97] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@pini, post #96

O tak, jak w każdym systemie. Ale MOS jest w... 90 % ?? skończony, USB działa, DMA działa , jest natywna grafika, muzyka działa. Najwarzniejsze czesci systemu dzialają. O OS4 wiemy tylko tyle że jest i powstaje i powstaje i powstaje i.......
[#98] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@pini, post #96

pini napisaî(a):

> Raczej dostëpny a nie skoďczony. Jest w nim jeszcze co robię
> chyba.

Rozumujac tak jak Ty jeszcze nie powstal gotowy system. W Windowsie tez jest co robic...
[#99] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@mcbarlo, post #98

Miałem na myśli skończony system z podstawowymi (uznawanymi za podstawowe) funkcjami. Nie jego udoskonalanie i dodawanie nowych. Nie jestem pewny ale chyba stos TCP/IP nie jest jeszcze natywny. Może jeszcze stery 3D. Nie siedzę w temacie.
[#100] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Olo, post #97

O OS4 wiemy tylko tyle że jest i powstaje i powstaje i powstaje i.......

Dobra, może ktoś zorientowany powie mi jak długo powstawał MOS do wer. 1.4? Pytam dlatego, że po ukazaniu się prerelease OS4 będzie można porównać funkcjonalność i czas powstawania.
[#101] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@pini, post #99

No popatrz, AmigaOS do wersji 3.1 nie mial w standardzie stosu TCP/IP i jakos wyszlo kilka "ukonczonych" wersji.

BTW Stery 3D dla MOSa są dla kart Voodoo. Rzecz jasna natywne.
[#102] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@pini, post #100

A co sie tego czasu powstawania tak uczepiliscie? MOS do wersji 1.4 na pewno powstawal o wiele krocej niz AmigaOS do wersji 4.0, a sama wersja 1.4 tez powatawala krocej niz AOS 4.0. Zakladajac, ze OS4 w wersji jakiejs (np. pre) jest juz dla ludzi...
[#103] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@mcbarlo, post #101

No popatrz a do wer 1.3 to by się jeszcze kilka innych braków znalazło.
Dziś taki stos to już chyba standard?
[#104] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@mcbarlo, post #102

A no uczepiłem się, bo system (szczególnie takimi siłami) nie powstaje w 5 min. Os4 powstaje trzeci rok, a pierwsze wersje MOSa kiedy były?
[#105] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@pini, post #99

Dla mnie podstwowymi funkcjami w systemie są:
- GRAFIKA, a tego OS4 chyba nie ma jeszcze natywnego
- DMA no niby "jest" ale "niezoptymalizowany" i ledwo wyciskający 15MB/s
- USB dziala to wogóle pod OS4??
- MUZYKA , tia.... AC'97 na płycie zamilkło na zawsze ;)

Jedynie co na OS4 podobno działa to natywny stos TCP/IP rzecz ważna jak cholera , przez natywny stos TCP/IP ja sobie podłącze PENDRIVE, APARAT Cyfrowy i inne rzeczy których używam. No i jakoś nie słysze narzekań użytkowników pegaza na brak stosu, a natu jakoś używają :) .

Jeżeli MOS nie jest skończony to OS4 jest w powijakach

Nudzą mnie już te śmieszne gadki ludzi związanych z OS4. Zamiast przyjechać ze sprzętem, pokazać, co i jak to nie... lepiej rozpętac kolejną głupią dyskusje, nic nie wnoszącą do naszego środowiska, o przepraszam, więcej ludzi zrezygnuje z OS4 i /lub z pegaza bo po co siedzieć w tak skłóconym śrdowisku. Miośc jest piękna, ale miłośc do kawałka laminatu (czyt. AmigaONE) i jakiegoś programu (czyt. OS4 ) jest CHORA
[#106] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Olo, post #105

A klapki na oczach i zaślepienie pegazem nie jest chore?
Jak juz gdzieś indziej napisałem - nawet gdyby przyjechał ktoś z OS4 na AM to użytkownicy pegazów pewnie by sie go uczepili, wyszukali każdą niedoróbkę i wyśmiali ją na potęgę.

Czy jesteś może beta-testerem AOS4, że jesteś tak dobrze zorientowany czy działa USB, DMA i muzyka? Bo jeżeli nie to znaczy, że głosisz tylko niesprawdzone plotki i mówisz o czymś czego na oczy nie widziałeś.

A wogóle to MorphOS zaczął powstawać gdy jeszcze nie było mowy o AOS4 (pierwsze wzmianki o MorphOS były już w ACS) i dlatego ukazał się szybciej (bo został wcześniej rozpoczęty).
[#107] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Olo, post #95

Z tym oprogramowaniem to chyba przesada bo jeżeli coś działa natywnie na PPC to bedzie też działać na AmigaOne.

Systemu też nie można nazwać "skończonym"

A czy Ty widziałeś AmigaOne i świadomie wybrałeś pegaza? Czy może kupiłeś pegaza a teraz masz obawy, że jak wyjdzie AOS4 to AmigaOne okaże się lepsza :D
[#108] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Olo, post #105

Święta racja.... co z USB czy Piotrze Z. jak tam twój Olympus? działa??? Wiesz bo jak narazie poza Olypusem C-740 to jeszcze trafil sie Sony DSC-P72 i DSC-P32 i jakoś działalo (Memory Stick PRO maja zajebistą szybkośc 50MB mpeg ponizej minuty) + kilka innych zeczy a jak narzie jesli chodzi o USB to wszyscy nabrali wody w usta. Szkoda bo nie jestem jedyny ktory chcialby poznac prawde...
[#109] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Brodek, post #108

Jak juz gdzieś indziej napisałem - nawet gdyby przyjechał ktoś z OS4 na AM to użytkownicy pegazów pewnie by sie go uczepili, wyszukali każdą niedoróbkę i wyśmiali ją na potęgę.

A pamiętasz co działo się na ostatnim AM jak zwolennicy OS4 dobrali się do Pegazów ? ;)

[#110] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@amigafan, post #106

Ja nie widziem nikogo zaślepionego ot User czy Developper miły, służacy pomocą (i ja się staram) w miare możliwości. Jak nie mialem Pegaza i sie nie zanosił, że będe mial kazdy pozwolil dotknać, zamieszac czy potestować. Na kazde moje pytanie dostawalem odpowiedź. A jak narazie sie od ludzi od AOS 4 nasłuchalem jak to ich nie interesuje MOS i jak AOS4 jest super tylko ze nie mozana pokazac pytnia nieygodne trzeba przemilczeć... kosmos.
[#111] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Jacek Piszczek, post #109

No Jacku pamietam.... wafel był na twarzach, że hej....

BTW: dzieki za rozmowe na tym spotkaniu dobrze bylo sie dowiedziec to i owo.... :)
[#112] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@amigafan, post #106

Muzyka na A1 nigdy nie zadziała bo coś skopali i nie mają dokumentacji to chipu, a widział ktoś działający USB czy DMA w A1??

NIE JESTEM ZAŚLEPIONY PEGASOSEM I NA PEWNO NIE MAM KLAPEK I INNYCH PRZESŁON NA OCZACH, popytaj sie ludzi na ACP tam każdy powie że ja i zaśleienie pegazem to bzdura . To jest jedynie rozsądne podejście do tematu.

Mam dwie "amigi" jedna kosztuje 4000 i bóg jeden wie co tam działa a co nie, a druga kosztuje 2000 i ma system i troche oprogramowania a co najważniejsze działa

Nie ma znaczenia kiedy MOS powstawał. OD zeszłorocznych wakacji mówi sie że OS4 jest już właśnie skończony, że już wszystko jest OK,potem był wrzesien i .. już właśnie wydajemy os4 na święta.. tylko nie powiedzieli na które świeta.
[#113] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@SZAMAN, post #16

Ten watek jest swietny ciagnie sie juz 4 dzien i nic nie wskazuje na jego rychla "smierc" - wrecz przeciwnie emocje rosna. Proponuje prowadzacym PPA stworzenie odzielnego forum o nazwie np. "swieta wojna" na ktorym toczylaby wieczna dyskusja zwolennikow MOSa, OS4 i moze jeszcze OS1.2, PC i AGD ;). Dla zainteresowanych Amiga bylaby to swietna alternatywa dla brazylijskich seriali! A dodatkowo ogloszenia ludzi z "prawdziwymi" problemami nie znikaly by tak szybko ze strony glownej...
[#114] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@amigafan, post #107

Tak widziałem A1 i świadomie wybrałem pegaza.
A1 była na GGUA, jeszcze 15 minut temu byłem członkiem tej grupy ;), ale z racji tego że kupuje pegasosaII już nie jestem, to jest pewnie to zjednoczenie środowiska, które wygląda mniej więcej tak:

- masz A1 i OS4 jestes cacy
- masz Pegasosa i MOS jesteś be fuj i wogóle...

Nie dotyczy to calej GGUA tylko paru jej członków :)

OS4 jak na dzień dzisiejszy to wg. mnie TRAGICZNA pomyłka.
Nie działa tam nic, USB, DMA GRAFIKA, tego czegoś nie można nazwać systemem, a 4000 zł nie wydam tylko po to żeby sobie ikonki przesuwac i cieszyć sie że mam Amige ( tu ma być ironia ;) ).

Jak była A1 na GGUA to nie działało tam NIC , Quake się wywalił, MakeCD to samo, avi/mov/mpg nie puszczono bo... nie ma czym, i ja mam brać ten sprzęt?? jak nic tam nie działa??. A nawet jak teraz jest inaczej, to gdzie info o tym?? JEDEN WIELKI ŚMIECH NA SALI :D
[#115] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Brodek, post #111

Ja miałem na myśli październikowe spotkanie GGUA gdzie też był Pegaz sztuk jeden i Classic wraz z MOS 1.4
[#116] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@amigafan, post #107

Z tym oprogramowaniem to chyba przesada bo jeżeli coś działa natywnie na PPC to bedzie też działać na AmigaOne.

No czytając amigaworld.net można dojść do wniosku, że to nie dokładnie tak jak mówisz. Z tego co pisał tam Steffen (pracownik Hyperionu), to emulacja WOS ma być dopiero w wersji finalnej OS4, a próba bezpośredniego odpalenia PUPowego .elfa zakończy się zwiechą, bo OS4 też używa tego formatu (i będzie próbował odpalić go jako binarka pod os4).

Oczywiście Steffen sugeruje pewne możliwe obejście problemu z binarkami PowerUP, ale zobaczymy jak to będzie w praktyce.

[#117] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Olo, post #114

Nie działa tam nic, USB, DMA GRAFIKA, tego czegoś nie można nazwać systemem

Przy takiej argumentacji to tylko ręce opadają. Aż szkoda Ci przypominać, że na ostatnim spotkaniu GGUA (jak ktoś z gości napisał) wszystko działało OK. A była to wer. z początku 2004. Trzeba wyjątkowo złej woli żeby mówić o wersji sytemu z przed pól roku albo i więcej. DMA działa i grafika też. Nie są jeszcze zoptymalizowane ale sugerowanie, że w ogóle nie działaja to mocna przesada. USB obsługuje klawitury i myszki, tyle wiem ja a nie jestem betatesterem ani developerem.
[#118] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@Mr. Crisp, post #1

Ludzie wyluzujcie. Oba systemy sa do bani. Jedyna racja ich istnienia to topniejaca grupka entuzjastow amigi. Bardzo fajny BeOS to margines a linuks jest zarzniety przez brak sterownikow (swiat nie sklada sie wylacznie z entuzjastow sieci i kompilacji jader). I tu nagle wyskakuje jakis amigowy mesjasz! Miliony wyrzucaja do smieci swoje PC i zapoznaja sie z genialnym systemem amigowym. To nic, ze boryka sie on z najbardziej podstawowymi problemami, to nic, ze nie wnosi nic nowego do systemow. Niewazne, ze programow praktycznie nie ma. Kochajmy go bo jest! Przeciez to smieszne :))). A tak przy okazji to czy stare romy nadal sa zabezpieczone prawami autorskimi? I legalnie nie moge ich uzywac w winUAE? Bo jesli tak to wlasciciela tych praw mozna od razu spuscic do szamba. A tak btw to dziwi mnie ze os amigowy rozwija firma komercyjna. Przeciez utrzymanie tego systemu bez dotacji z zewnatrz jest niemozliwe. Co innego gdyby system rozwijali zapalency...

ROZWIAZANIE1 -- najlepsze
Spraw sobie z demobilu jakas klasyczna amige. Najlepiej A500 bo jesli scalkowac po wartosci sprzedazy roznych modeli to amiga sprowadza sie do A500 (wiem, ze A4000 to wypas a scala nie dzialala na 486 -- i co z tego). Kup 2 swieczki, male kolumienki, drzwiczki i kadzidelko. Zbuduj oltarzyk na ktorym postawisz ta A500. Odprawiaj modly rano i wieczorem. A do pracy, zabawy, bzdetow i innych rzeczy uzywaj linucha, winy albo maca.

ROZWIAZANIE2 -- najefektywniejsze
Zrob sobie wlasna dystrybucje linuksa. Ponazywaj wszystko po amigowemu. Zamiast iXow bedziesz mial workbencha. Na linuksa jest jakis emulator amig 68k wiec bedziesz mial emulacje starego systemu tak jak morfosie i amosie4. Tam wszystko jest open source wiec jesli jestes geniuszem albo stac Cie na oplacenie kilkunastu dobrych specjalistow to w rok, dwa bedziesz mial nowy amiga os! I to wymaksiony, ze chej! No i oczywiscie nazwa: ANIX albo LIMIGA.

ROZWIAZANIE3 -- najlatwiejsze
Jak masz niepotrzebna kase to kup sobie cokolwiek. Morfeusza albo aosa4 albo oba na raz. Jak sie okaze, ze jeden z nich to niewypal to straty nie bedzie bo jestes majetny i wywalenie paru tysiakow w bloto to nie problem.

ROZWIAZANIE4 -- najmniej realne
Kosztem 200mln$ zaprojektuj nowy system (uwaga: musi kasowac konkurencje technologicznie. to bedzie latwe o tyle, ze nie ogranicza Cie zgodnosc z jakimis poprzednimi wersjami). Kosztem 100mln$ naklon wiodace firmy do zrobienia sterownikow. Kosztem 300mln$ spraw by na starcie bylo na nim kilka kombajnow: ofisowy, 3D, fotograficzny, serwery itp. Kosztem 100mln$ zamow u developerow kilkanscie gier. Za 700mln$ dostales wporzo system z calymi niezbednymi okolicami. To szastnij drugie tyle na reklame i zaciskaj kciuki by pies z kulawa noga na niego spojrzal. Jeszcze zaplac pewnym palantom za marke AMIGA (nie zdradz jak Ci na tym zalezy) gora 10mln$ i prosze: Amiga OS-NX 1.0 nadchodzi.

ROZWIAZANIE5 -- bardzo realne ale wymagana charyzma.
Zaloz sekte amigowa. Widzac postawy niektorych ludzi w swiatku amigowym nie bedzie trudno. Najzdolniejsi beda pilowac nowy system a pozostali oddadza swoje mieszkania, samochody, polisy itp by wesprzec misje. W ten sposob zerowym nakladem otrzymasz efekt z ROZWIAZANIA4.

Pewnie mi sie dostanie za tego posta bo wsadzam jak zwykle kij w mrowisko. Byly tu jednak i mniej merytoryczne wypowiedzi wiec zaryzykuje.
[#119] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@pececiarz, post #118

kto go tu wpuścił?!?

Nikt, pewnie sam wlazł.
[#120] Re: PegasosII czy AmigaOne?

@amigafan, post #106

amigafan napisał(a):

> z OS4 na AM to użytkownicy pegazów pewnie by sie go uczepili,
> wyszukali każdą niedoróbkę i wyśmiali ją na potęgę.

tak jak betarycerze czepiali sie pegaza na rrm 2k3? i co z tego? teraz w galoty ze strachu robia bo sami sa po drugiej stronie? jakos nie przeszkadza im to zeby na portalach geby otwierac jak szafy i opowiadac jaki cudowny ten os ktory tylko oni maja. gdzie te slynne drivery o ktorych reszta moze tylko snic?
gdyby mieli jaja to nie przejeliby sie pegasowcami tylko pojechaliby pokazac os4 amigowcom. tym ktorzy na ten system czekaja i chca go w koncu zobaczyc. ale po raz kolejny z powodu chorej ambicji betamuszkieterkow gowno z tego wyjdzie. gratuluje.

> A wogóle to MorphOS zaczął powstawać gdy jeszcze nie było mowy
> o AOS4 (pierwsze wzmianki o MorphOS były już w ACS) i dlatego
> ukazał się szybciej (bo został wcześniej rozpoczęty).

a w ogole to os 4 mial byc w 2000 roku
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem