[#1201] Re: Wicher 500

@spidi, post #1199

I widziałem, że usunąłeś zegar 56MHz. Chciałem sprawdzic go z tą nową opcją RAM WAIT... coś tam... Ale nic z tego. Rozumiem, że to na nic bo nie uzyskam stabilnego działania?
[#1202] Re: Wicher 500

@poweredjj, post #1200

Co nowego wprowadza ta aktualizacja?

Przede wszystkim nowe WicherBootMenu. Jest to moduł dla Remusa do przygotowania własnego kicka z obsługą Wichra. Można także wczytać taki moduł za pomocą LoadModule >NIL: DEVS:WicherBootMenu. Boot menu Wichra jest aktywowane w czasie uruchamiania (lub zaraz po restarcie) komputera przez wciśnięcie lewego przycisku myszy.

Tak to wygląda teraz

W programie wicher oraz WicherBootMenu została dodana obsługa pamięci NVRAM zawartej w układzie DS1307, która będzie od tej pory używana jako pamięć ustawień karty Wicher (coś na wzór biosu z PC).
Polecenie wicher wykrywa obecność układu DS1307 i jeśli go nie ma podłączonego ustawienia dla karty są przetrzymywane w pliku konfiguracyjnym w S:Wicher.ini.
W chwili wykrycia układu DS1307 pobierana jest z niego konfiguracja dla Wichra, a ustawienia z pliku Wicher.ini są pomijane.

Dodanie programu spiclock do obsługi zegara DS1307.

Następna aktualizacja niebawem. Teraz mogę napisać, że będzie program z GUI do konfiguracji Wichra oraz pojawią się wicher.resource i spi.resource. Także przyjdzie pora na, oczekiwana przez niektóre osoby, obsługa modułów z układem VS1003.
[#1203] Re: Wicher 500

@perinoid, post #1201

I widziałem, że usunąłeś zegar 56MHz. Chciałem sprawdzic go z tą nową opcją RAM WAIT... coś tam... Ale nic z tego. Rozumiem, że to na nic bo nie uzyskam stabilnego działania?

Dokładnie.
[#1204] Re: Wicher 500

@spidi, post #1202

Jeżeli używam LoadModule >NIL: DEVS:scsi.device to nie będzie kolidowało z jednoczesnym LoadModule >NIL: DEVS:WicherBootMenu ?
[#1205] Re: Wicher 500

@AndrECHO, post #1204

Dopisz DEVS:WicherBootMenu do tej samej linijki, po scsi.device.
[#1206] Re: Wicher 500

@perinoid, post #1205

Dopisz DEVS:WicherBootMenu do tej samej linijki, po scsi.device.

Dokładnie tak jak kolega nappisał. Dopisz na końcu DEVS:WicherBootMenu
[#1207] Re: Wicher 500

@spidi, post #1196

miałeś rację, moje adaptery które mi działają z A600, A1200, GBA1000 i z A4000 to Wicher ich nie lubi
mam pożyczony od Kolegi misiek2 adapter na karty CF i działa ok, IDE już sprawdziłem jest ok
jakiś wybredny ten Wicher

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2017 17:50:32 przez JacK_Swidnik
[#1208] Re: Wicher 500

@JacK_Swidnik, post #1207

Trzeba by obejrzeć Twoje adaptery. Czy wybredny, to trudno powiedzieć, za to karty CF, które nie chciały działać w A600/1200 działają z Wichrem.
[#1209] Re: Wicher 500

@spidi, post #1208

ok, zrobie fote adapterów, żadna moja karta cf nie odpala
więc pytanie może i podstawowe: czy na karcie w systemie wb ma być coś dograne? cosik przegapiłem?
[#1210] Re: Wicher 500

@JacK_Swidnik, post #1209

ok, zrobie fote adapterów, żadna moja karta cf nie odpala
więc pytanie może i podstawowe: czy na karcie w systemie wb ma być coś dograne? cosik przegapiłem?

Standardowo przygotowany system powinien odpalić bez niczego.
Jeśli to nie problem, to czy mógłbyś podesłać jeden taki adapter z kartą CF? Sprawdziłbym dokładnie o co biega w przypadku takiego kompletu.
[#1211] Re: Wicher 500

@spidi, post #1210

adaptery oglonie dostpne, żaden z tych mi nie działa, te karty równiez
[#1212] Re: Wicher 500

@JacK_Swidnik, post #1211

Takiego IDE/SD to mam i chodzi bez problemu. Z nimi raczej nie było problemów.
Powiedz mi jakiej taśmy używasz do podłączenia tych adapterów, bo tu może jeszcze leżeć problem.
[#1213] Re: Wicher 500

@spidi, post #1212

Zwykla tasma tez a allegro 2.5 cala ok 15cm dlugosci. Na tym co mam adapterze pozyczonym to dziala.
Sprawdze jeszcze raz ale to nie ten problem
[#1214] Re: Wicher 500

Takiego samego kwiatka (kingston 4gb) masz teraz mojego (wraz z adapterem) i ten komplet działa. Wiem, wiem ... kwiatek kwiatkowi nie równy. Sprawdź jak te karty zachowują się w moim adapterze, z moją taśmą.
[#1215] Re: Wicher 500

@misiek2, post #1214

moja taśma 2,5 cala sprawna
te dwa zielone adaptery też są sprawne, moja karta z kwiatkiem działa
co prawda tylko jeden raz udało mi się odpalić na x razy
reszta nie
[#1216] Re: Wicher 500

No właśnie odpaliłem w końcu u siebie Wichra. Oczywiście nie obyło się bez problemów bo musiałem zrobić kanapkę z odlutowanej podstawki cpu. Próbowałem też na podstawce precyzyjnej ale ta ma za krótkie nożki i Wicher wyskakuje. Tutaj się trzyma solidnie i obudowa się domyka bez problemu.
Jak wielu z was mam też problem z dopasowaniem adaptera CF. Posiadam ten adapter CF link i karte firmy ICF 4GB i niestety Bootmenu nie wykrywa nawet adaptera,mimo ze karta jest przygotowana z systemem. Spróbuje jeszcze z adapterem SD tym czarnym i mam nadzieję że zaskoczy.
[#1217] Re: Wicher 500

@FeRu, post #1216

U mnie ten adapter dziala poprawnie. Zmien karte na inną.
[#1218] Re: Wicher 500

@perinoid, post #983

Siema Chopy!

Wicher pasuje do CDTV- wchodzi jak nóż w masło i obudowa się domyka, skąd wiem- powiem później.

Natomiast mam mega problem bo karta nie działa...
W trybie CDTV mam czerwony ekran i nie działa CD. Działa FDD i ładuje system z niej.
W trybie 3.1 ładuje z FDD ale ani nie mam więcej pamięci ani szybszego procka...

Co może być przyczyną? Jak ustawić zworki? Co robię nie tak?
Pamięć mam nową 32MB natomiast czy z nią czy bez kości żadnej różnicy.
[#1219] Re: Wicher 500

@kubaslonka, post #1218

Czasem mi wywala czerwony ekran Expansion Board Diagnostic.
Mam kolumny:
Board Number/Manufaturer/Product/Status
1/ 5040/ 17/ Defective
2/ 5040/ 17/ Defective
[#1220] Re: Wicher 500

@kubaslonka, post #1218

Wicher pasuje do CDTV- wchodzi jak nóż w masło i obudowa się domyka, skąd wiem- powiem później.

Konstrukcja Wichra500i nie była projektowana dla CDTV i też nie była z nią testowana.
[#1221] Re: Wicher 500

@spidi, post #1220

OK- kumam. Pytanie, czy jest opcja żeby jednak spróbować uruchomić Wichra w CDTV?

I odpowiedź na moje pytania poprzednie, any news?
[#1222] Re: Wicher 500

@kubaslonka, post #1221

OK- kumam. Pytanie, czy jest opcja żeby jednak spróbować uruchomić Wichra w CDTV?
I odpowiedź na moje pytania poprzednie, any news?

Obecnie nie mam dostępu do CDTV
[#1223] Re: Wicher 500

@spidi, post #1222

W związku z tym że i tak jej nie używam to mogę Ci ją podrzucić.
[#1224] Re: Wicher 500

@spidi, post #1222

Nareszcie miałem chwilę czasu by sprawdzić dlaczego karta CF nie bangla i się okazało po prostu że wrzuciłem na kartę ClassicWB Full...który jest przystosowany Do a1200 z rozszerzeniem. Wystarczyło wrzucić wersję 68k i wszystko jak najbardziej śmiga poprawnie. Oczywiście na A500 wziąłem temacik WB 1.3 i od razu odpaliłem w cli > wicher status po czym wrzuciłem zegar na max czyli wicher clk=50 i zacząłem testy.
Wszystko działa póki co stabilnie a procek po godzinie grania się nie grzeje bardzo ale w razie czego mam już mały radiatorek który ewentualnie przykleję.
Jestem póki co bardzo zadowolony z Wichra.
JEszcze jedna sprawa. Co wgrać przy przyspieszyć odczyt z dysku? Mimo wgranego IDEfix i SCSI.Device 44.2 mam ok 2MB/s Czytałem ze lepiej wgrać scsi v46.0 ale nie mogę nigdzie znaleźć pasującej biblioteki.

[#1225] Re: Wicher 500

@FeRu, post #1224

Co wgrać przy przyspieszyć odczyt z dysku? Mimo wgranego IDEfix i SCSI.Device 44.2 mam ok 2MB/s Czytałem ze lepiej wgrać scsi v46.0 ale nie mogę nigdzie znaleźć pasującej biblioteki.

Niestety karty CF daja małe efekty przyśpieszenia. Mi połączenie IDEFixa i karty CF daje przyśpieszenie około 450kB/s. Największe efekty w połączeniu z IDEFixem są na twardych dyskach.
[#1226] Re: Wicher 500

@spidi, post #1225

Aha takie buty....No cóż transfer ok 2MB nie jest jakaś tragedią.
Na przejściówce ide2SD moge się spodziewać podobnej wydajności? Na a600 wyciagam ok 3.5MB/s wraz z Furią na SD Toshiba 8GB Class 10. Na a1200 z CF też ponad 3MB ale tam mam CF Sandisk Ultra 50MB/s,a przy Wichrze standardowa CF od ICF więc może i sama karta nie będzie wstanie pociagnąć tych 3MB
[#1227] Re: Wicher 500

@kubaslonka, post #1223

W związku z tym że i tak jej nie używam to mogę Ci ją podrzucić.

Jak nie znajdę gdzieś bliżej to ewentualnie wrócimy do tematu.
[#1228] Re: Wicher 500

@spidi, post #1227

Witam, mam problem z wystartowaniem dysku twardego z wichrem. Myslałem że to problem z kickstartem - bo miałem 2.05, ale teraz na 3.1 jest dokładnie to samo, a mianowicie nie startuje mi systemu. Jak podłączem tego samego hdd do peceta to odpala normalnie w WinUAE. Dysk jest za to widoczny w HDtoolbox, kiedy odpalę instalke WB3.1 z dyskietki.
Spotkał się ktos z czyms takim?

[#1229] Re: Wicher 500

@czeci, post #1228

Miałem taki problem jak zainstalowałem złą wersje CLassicWB. Po instalacji wersji 68k zatrybiło normalnie. System plików pfs3,scsi.device 44.2
[#1230] Re: Wicher 500

@FeRu, post #1229

Wrzuciłem WB68k v28 i do Devs wrzuciłem scsi.device 44.2. W startup-sequence w pierwszej linijce było dopisane już c:loadmodule devs:scsi.device.. (z komentarzem "jeśli wystepuje")

System plików mam SFS

Ale nadal to samo.
Tym razem sprawdzałem na emulatorze.
Problem wystepuje jeśli wybiorę tam procesor 68000 i kickstart, który mam fizycznie na płycie jako ROM - czyli 3.1 v40.63 dla A500/600/2000 (czyli konfiguracja w której ma to wszystko pracować)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem