Cieszę się po raz kolejny z zadowolonych odbiorców

W kwestii skoku na przycisku, to sprawdź jeszcze dokładnie, bo sytuacja, którą opisujesz jest technicznie trochę mało prawdopodobna. A to z tego powodu, że układ działa w pętli wg algorytmu takiego, że naprzemiennie najpierw sprawdza stan wszystkich przycisków, a następnie na ich podstawie wylicza co powinno zostać wciśnięte w joysticku i to wciska.
Cała operacja jest zrobiona mniej-więcej w takich krokach:
- sprawdzenie stanu wszystkich przycisków pada - zapisanie tych stanów w słowie 16 bitowym, a więc jedna zmienna zawiera łączną informację o stanie wszystkich przycisków (wykorzystane 12 bitów do 12 przycisków, pozostałe nieużywane)
- obliczenie na podstawie powyższej zmiennej, które kierunki i przyciski fire powinny zostać "wciśnięte" w joysticku - zapisanie wyniku w bajcie (6 bitów wykorzystanych do czterech kierunków i dwóch fire, 2 niewykorzystane)
- ustawienie w jednym momencie całego "bajtu joysticka" na wyjściach mikrokontrolera jednocześnie
Z powyższego wynika, że gdyby występowało jakiekolwiek opóźnienie odczuwalne w grze przy wciskaniu przycisków, to dotyczyło by wszystkich przycisków, a nie tylko skoku.
Cała powyższa lista operacji jest realizowana w ciągu jednej setnej sekundy, a więc 100 razy na sekundę sprawdzane są wszystkie przyciski i odpowiednio ustawiane przyciski joysticka. Największe możliwe opóźnienie pomiędzy wciśnięciem któregokolwiek przycisku pada a reakcją w porcie joysticka wynosi 1/100 sekundy.
Pogram w wolnej chwili w Giana Sisters i to jeszcze sprawdzę, ale tak na szybko coś mi przyszło do głowy. Nie grałem w Giana Sisters na Amidze, ale czy w Giana Sisters skacze się na fire? Jeżeli tak, to może masz włączony tryb pracy pada z autofire i skaczesz na przycisk od autofire zamiast na zwykły fire? Wtedy mogła by wystąpić sytuacja opisanego opóźnienia, bo autofire z małą częstotliwością (15Hz) wciska/puszcza fire i może się tak zdarzyć, że w momencie, kiedy wciskasz przycisk, to układ autofire go na chwilę akurat puści realizując swoją funkcję przy wciśniętym przycisku. Nie wiem czy zrozumiale opisałem tą sytuację.
Co do pada, to ja w komplecie daję wszystkie równe pady i tylko jeden i ten sam jest "do wyboru". Jeśli chcesz używać innego pada od SNES, to po prostu podłączasz i już, a jeżeli od NES (tam był prostokątny), to trzeba dorobić przejściówkę wg opisu z postu #67, ponieważ pad ten ma inną wtyczkę. W poście #67 jest powielony link do obrazka z opisem trybów (ten jest też w poście #1).
Ostatnia aktualizacja: 13.06.2017 23:59:28 przez Mq