[#241] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@Cezarykl, post #240

Na oryginał tez się czaję, jakoś zimą poszła taka nietestowana w licytacji za trochę ponad tysiąc ale akurat byłem na wyjezdzie. Teraz to jak jest to 2-3 tysie a tyle nie dam :). Poza tym chce sobie polutować a mam 3 płyty od 500 do ewentualnego przeszczepu części.
[#242] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #241

Ja mam oryginalną A2000. Odpaliłem kilka razy i stwierdziłem że lepszym wyjściem jest poświęcenie 500 i zbudowanie wersji EATX. Oryginał jest duży, brzydki, głośny i jakoś nie chciałem go profanować PiStormem, a w składaku mi nie przeszkadza. W obudowie z szybą będzie prezentował się kozacko i zajmował mniej miejsca na biurku. Chodź nie jest łatwo obecnie znaleźć w dobrej cenie obudowę z szybą która płytę A2000 EATX pomieści.

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2023 11:01:28 przez Sventevith
[#243] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #241

za trochę ponad tysiąc ale akurat byłem na wyjezdzie. Teraz to jak jest to 2-3 tysie a tyle nie dam :)

1700zł:
https://allegrolokalnie.pl/oferta/komputer-amiga-2000-commodore-7j7
[#244] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@Cezarykl, post #243

Wiem, wiem, bo śledzę OLX i Alledrogo w poszukiwaniu uszkodzonych sprzętów :).
Ale to jest licytacja poza tym 1700 zł to dla mnie za dużo biorąc miedzy innymi pod uwagę ile już przepuściłem na zabawy retro. Poza tym ja jednak chcę samą płytę bo powoli samochód nie wchodzi do garażu :).
[#245] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #244

czego szukasz płyty a2000 czy a500 bo moge wystawić
takie akurat na części to mam
[#246] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@JacK_Swidnik, post #245

minął już prawie rok a ja nie mam ani płytki ani gotowej karty
na jakim jest to etapie?
[#247] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@JacK_Swidnik, post #246

Czy znajdą się chętni do zamówienia (a może ma ktoś na zbyciu) B2000EATX. Jest już dostępna wersja 3.1 projektu, korci mnie zbudowanie takiej maszynki.
Zamawiał bym dodatkowo z blusterem, i być może rbg2hdmi - choć to można w miarę tanio kupić.
Zamówienie z tego co wczoraj patrzyłem to 220$(?) za 5szt. Najchętniej brałbym z montażem wszystkiego co się da. Aby uniknąć żmudnego lutowania garści kondków. Jednak do wyceny tego trzeba dodać obok .bom plik (pickup?) nie wiem jak go wygenerować.

Jestem tu nowym użytkownikiem więc nie oczekuję, że mi ktokolwiek zaufa. Więc mimo, że jestem gotów robić za osobę zamawiającą z chęcią się po prostu podepnę.
---
Z radością odkryłem, że z sukcesem udało wam się uruchomić swoje maszyny, z całego serca gratuluję.
Naszła mnie chęć (wiek chyba ;) powrotu do Amigi - ze wszystkich komputerów ten najlepiej wspominam. Nie jestem jednak psychicznie gotów wydać na sprzęt tyle ile aktualnie Allegro go wycenia.
W przeszłości miałem 500, CD32, 1200 z Apollo 1240/33 kręconym na 40MHz.
Sami wiecie ile dziś za gołą A1200 wołają f wariat?

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2024 21:53:34 przez bobycob
[#248] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bobycob, post #247

Za same płytki powinno być trochę mniej kiedyś patrzyłem w JLCPCB to mi wychodziło chyba 140 zł za sztukę przy 5 sztukach. Teraz nie sprawdzę bo jestem na urlopie. Generalnie byłbym chyba chętny na jedna sztukę i mogę zorganizować zamówienie, dużo zamawiam z JLCPC i jest ok.

Do montażu musisz im dostarczyć plik z położeniem każdego elementu i rodzajem obudowy żeby maszyna wiedziała jak kłaść. W kicadzie nigdy nie generowalem bo nie używam.

Ja bym się raczej pisał no gołą płytkę bo nie wiem co mi tam Chińczyk przylutuje :P. A jak sam montuje to mam pewność.
1
[#249] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #248

Tak, gdy robiliśmy ponad rok temu zbiórkę, to wyszło coś koło tego, przy czym płyta była złocona (chociaż nie musiała).
Konkretnie wyszło 150 zł (sprawdziłem przed chwilą), na kwotę składało się:
- płyta A2000EATX zielona 1.6 mmm ENIG
- płytka układu generatora TICK (z oscylatorem kwarcowym, nie robi tego z częstotliwości sieciowej) zielona HASL
- płytka Bluster czarna HASL
- transport z Chin do mnie
- VAT 23%

Zamówienie było robione w JLCPCB na 25 sztuk (sporo chętnych się zebrało). Bez złocenia pewnie cena/sztuka by była podobna przy niższej ilości egzemplarzy.
Jak już sobie ogarniecie PCB, to mogę się podzielić koszykiem który zrobiłem w sklepie Mousera - spora wygoda przy zamawianiu. Warto co prawda zweryfikować, bo to pod 2.2, którą składaliśmy, ale tam 99,9% części jest tych samych.

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2024 00:10:22 przez wali7
[#250] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@wali7, post #249

Ten generator ma faktycznie jakieś zastosowanie? Zastanawia mnie dlaczego nie jest częścią PCB.
Przy montażu nie mam zamiaru się upierać. Oczywiście koszyk z radością przygarnę, jak i wszelkie wskazówki dużo bardziej doświadczonych kolegów. Kolor jest mi obojętny, choć preferuję jednak tradycyjne zielone - i tak obudowy zwykłem stosować pełne.

Zacznijmy pisać listę - może inni chętni się znajdą:

bobycob: B2000eatx,bluster
bfgmatik: B2000eatx
[#251] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bobycob, post #250

No właśnie mi się wydawało ze dodatkowy generator nie jest konieczny. Teraz nie pamietam ale chyba tak mi wyszło jak ostatnio sprawdzałem na stronie projektu.
1
[#252] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bobycob, post #250

Ten generator TICK nie jest do niczego potrzebny (zazwyczaj), bo można generować ten sygnał z VSync. Jest od tego zworka. Generator może się (chyba) przydać podczas używania genlocka.
Ja tego nie generatora nie robiłem, ale płytka to była groszowa sprawa, więc zamówiłem dla każdego.
Bluster za to warto, bo nie ma co przepłacać za Bustera od cwaniaków polujących na jelenia.
1
[#253] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@wali7, post #252

Masz może na zbyciu taką płytkę?
https://github.com/jasonsbeer/Amiga-HDMI-Through-Hole

Myślę o jej zamówieniu przy okazji.
[#254] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bobycob, post #253

Masz może na zbyciu taką płytkę?
https://github.com/jasonsbeer/Amiga-HDMI-Through-Hole
Myślę o jej zamówieniu przy okazji.

w zaokrągleniu ta płytka będzie za około 50zł (z przesyłką)
1
[#255] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@Cezarykl, post #254

Tylko poczekam niech się uzbiera ekipa to B2000EATX - bez tej płyty to ta karta nie ma sensu.
Masz jedną czy więcej na zbyciu? :)
[#256] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bobycob, post #255

nie mam, zgaduję, że po tyle może będzie?
[#257] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@Cezarykl, post #256

Więc dla odświeżenia szukamy chętnych do kolejnego zamówienia. Aktualnie są zainteresowane dwie osoby:

bobycob: B2000eatx,bluster, Amiga-HDMI-Through-Hole
[#258] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bobycob, post #257

Czym różni się Amiga-HDMI-Through-Hole od https://github.com/c0pperdragon/Amiga-Digital-Video

lub od

https://www.pcbway.com/project/shareproject/Amiga_2000_CPLD_RGBtoHDMI_v2_1_83f23b25.html
[#259] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@Sventevith, post #258

Jest bazowany na tym pierwszym.
Drugi ma wyższy koszt - układ CPLD XC9572VQ44 ~ 30$ vs pewnie jakieś 5$(?) za układy serii 74xxx

Do tego wydaje się łatwiejszy do zlutowania i uruchomienia - montaż przewlekany trzy proste układy + zasilanie.

--------

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2024 21:30:46 przez bobycob
[#260] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bobycob, post #259

Zainteresowanie jest tak duże, że ze smutkiem dochodzę do wniosku iż spóźniłem się o jakiś rok. Choć może moment jest nie za dobry i ludzie są na wyjazdach.
Widzę, że są dostępne w sklepach wersje 1.2.1 i wersja 3.0.
Pierwsza nawet atrakcyjna cenowo - jednak później sporo zmian było.
Druga wygląda już lepiej - wolałbym jednak najnowszą wersję.

Odnośnie projektu to jedno mnie w nim dziwi. Autor dość swobodnie przemieścił porty wejścia/wyjścia. Podmienił audio na RCA. Zasilanie jednak zostawił w centralnym punkcie PCB zamiast przenieść na którąś z krawędzi płyty. Macie może pomysł czym to może być podyktowane?

--------
Nowa lista:
[#261] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bobycob, post #260

No ja tez wtedy się spoźniłem kiedy wszyscy zamawiali. Można jeszcze zamówić 5 sztuk i próbować upłynnić resztę na Allegro albo Olx. Ale ja się nie pisze na więcej niż jedną sztukę bo nie bede miał czasu żeby to odsprzedawać.
[#262] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bobycob, post #260

Może rzeczywiście jest kwestia wakacji i urlopów. Na Twoim miejscu ponowiłbym akcję we wrześniu.
Co do portów i zasilania, to umiejscowienie tych pierwszych podyktowane jest ogólnie przyjętym standardem ATX (a właściwie EATX). Co prawda samo umiejscowienie portów można zmieniać, jesteśmy jednak ograniczeni panelem gniazd ATX w rogu płyty. Co do zasilania, to nie wiem - może prościej było poprowadzić wszystko ze środka?
Chociaż to jest płyta 4-warstwowa, więc zasilanie mogłoby być gdziekolwiek.
Najprościej zapytać autora - Jason jest dość aktywny na Discordzie: https://discord.com/channels/878424362271772702, chociaż ostatnio bardziej udziela się na kanale projektu AmigaPCI.
1
[#263] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@wali7, post #262

I tak zrobię w między czasie można zbierać sprzęt, może też jakąś amigę w stanie agonalnym na organy.
[#264] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@wali7, post #1

Mam 2 pytania
Czy mógłby ktoś podeślać link do backplate pod płytę główną?
Jaką karte USB wkładaliście do swoich 2000?
[#265] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@Mirq, post #264

Backplate? Masz na myśli panel maskujący pod złącza z tyłu?
Jeśli chodzi o kartę USB, to kiedyś miałem Thylacine, ale ona pod 030 mocno przymula system, więc trzeba aktywować tylko kiedy trzeba użyć pendrive. Obecnie używam Freeway Clockport https://www.amibay.com/threads/freeway-usb-official-thread.2437709/ podpiętą poprzez Zorro-LAN-IDE i jest dużo lepiej: szybszy transfer USB i dużo słabiej przymula (praktycznie niewyczuwalne).
[#266] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@wali7, post #265

Tak, o tą maskownice mi chodzi.
[#267] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@Mirq, post #266

Wysłałem Ci na maila.
[#268] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@wali7, post #265

Jakie osiągnąłeś transfery?
[#269] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@Bartek2075, post #268

Na A2000EATX 030 50 MHz Freeway CP ma transfery około 500 kb/s, no ale to tylko karta pod clock port.
Muszę spróbować jeszcze kartę Triton Lite, która na mojej A4000TX w trybie ZII wyciąga 3,2 MB/s, a w ZIII 6,5 MB/s (a więc szybciej niż ZuluSCSI pod A4091)

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2024 00:12:36 przez wali7
2
[#270] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #261

Jak by ktoś robił nowe zamówienie to jestem zainteresowany jedną sztuką
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem