[#391] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bobycob, post #390

Sobie sprawdź ile kosztują te śmieszne fikuśne filtry EMI SMD do tych naszych płyt 2000EATX. Masakra. I tylko w Mouserze są.

Kiedyś prawie zamówiłem całą rolkę żeby było taniej i miałem to odsprzedawać ale ostatecznie się powstrzymałem bo uznałem, że zostanę z rolką filtrów bez sensu :).
[#392] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #391

Dlatego piszę, bo sprawdziłem. :D Zamienniki które znalazłem są niewiele tańsze.
[#393] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bobycob, post #392

Aha, więc o nich właśnie mówisz, no tak.
Rozważałem wlutowanie tam małego ferrytu SMD i kondensatora zamiast każdego z tych filtrów. Wyjdzie prawie na to samo ale będzie bambersko wyglądać.
Czasami nie rozumiem czym się kierują projektanci tych płyt. Ja zawsze projektuję na minimalny koszt :D.
[#394] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #393

W mojej opinii autor kopiował 1:1 oryginał tylko w SMD. A2000 na oczy nie widziałem, ale A500 ma stado takich elementów tylko przewlekanych na portach.
[#395] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #391

W naszej zbiórce A2000EATX obok płytek zrobiliśmy też zakup grupowy tych filtrów w Mouserze. Ostatecznie zamówiłem ponad 500 sztuk, więc wyszło sporo taniej. Wysyłka była razem z płytkami.
[#396] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@wali7, post #395

No trzeba było grupowo zamówić przynajmniej te filtry i te pamięci SRAM, niestety już za późno... :)
[#397] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bobycob, post #394

No rzeczywiście w oryginale były chyba takie przewlekane filtry jak w A500. Tym niemniej takie filtry można zastąpić ferrytem i dwoma kondesatorami albo w uboższej wersji ferrytem i jednym kondensatorem i ja bym tak zrobił żeby uniknąć elementów rzadkich :).
[#398] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #397

Być może przypadkiem on miał całą rolką pod ręką :)
Tam jest więcej nie koniecznie łatwo dostępnych elementów. Jak choćby 74ls.
[#399] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bobycob, post #398

Przecież seria 74LS jest jedną z najczęściej obecnie spotykanych. Rzadka to jest 74F.... (a jest w projekcie)
[#400] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@wali7, post #399

Obu nie znalazłem w sklepach, które przeglądałem ani na allegro. Znaczy były, ale THT nie SMD. Nie twierdzę, że wcale nie ma :)

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2024 23:06:14 przez bobycob
[#401] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bobycob, post #400

W Mouserze są, w TME pewnie też.
Jakby co mogę udostępnić koszyk z Mousera na dowód (co prawda do wersji 2.2, ale wasza wersja ma 99,9% części takich samych).

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2024 00:49:24 przez wali7
[#402] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@wali7, post #399

Eee, najczęściej to chyba HC i HCT, czyli układy CMOS. 74LS to układy TTL dużo rzadziej używane ale nadal dostępne.

Ja z kolei miałem duży problem z dostaniem 74F841D do A4000D ale udało mi się wygooglować w Sławmir electronics i dostałem układy z epoki :). Rzadkie :).
[#403] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #388

@bfgmatik
Nie mogłem wcześniej poinformować, ale płyta dotarła rownież i do mnie :)
[#404] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@eastone, post #403

No to mamy komplet. Mam nadzieję, że wszystkie paczki dotarły nieuszkodzone, pakowałem je prawie 3 godziny :).
[#405] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #404

"Profesjonalni" kurierzy zawsze znajdą sposób na nawet najlepiej zapakowaną paczkę.

Mam nadzieję, że płyta jednak nie ucierpiała ponieważ karton w którym się znajduje płytą wygląda na nietknięty :)
[#406] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@eastone, post #405

Wydaje mi się, że ta dziurka już była jak ten karton przyjechał do mnie. Potem przepakowałem do niego tą jedną płytę w dodatkowym podwójnym kartonie wewnętrznym. Także raczej spoko.
1
[#407] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@eastone, post #405

Ja zawsze miałem obawy jak wysłać dużą płytę bez ryzyka uszkodzenia (widziałem kiedyś co kurierzy robili z paczkami). Od pewnego czasu, jak jest duża płyta (taka jak A2000EATX) to zamawiam w Castoramie kawałki płyty HDF (plecy mebli) przycięte na wymiar 1 cm więcej od PCB, między dwie takie HDF wkładam PCB, zaklejam taśmą klejącą i owijam grubo folią bąbelkową. Chyba musieliby użyć piły, aby to uszkodzić. Koszt kawałków HDF to kilka zł na każdą paczkę....
[#408] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@wali7, post #407

No właśnie rozważałem takie rozwiązanie ale mi wyszło w Obi z 10 zł płyty (za dwie sztuki na jedną PCB) plus 4 zł cięcie chyba. Ostatecznie miałem skitrane takie grube kartony od towaru z TME więc je przyciąłem zamiast HDF po dwie warstwy sporo większe niż gabaryt płyty. Wydaje mi się, że nawet jakby spadło kurierowi parę razy na kant to by nie wyszczerbiło płyty ale trochę się bałem. A do Finlandii poszedł dodatkowo karton w kartonie :).
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem