[#481] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@Mariusz M, post #480

W retrozen płyta główna jest w jakiejś starej wersji. Aktualna jest v3.1. Ja kupiłem V3 0 u Archi-techa. W stosunku do V3.1 różnice są niemal żadne. Tylko montując ram na 5V trzeba przeciąć jedną zworkę i zalutować inaczej.
Odnośnie obudowy to ja kupiłem ATX. EATX na wysokość jest identyczna jak ATX. Różnica jest w długości płyty. Często jest podawana maksymalna długość karty graficznej, jaką można wsadzić. Jeśli ta długość jest większa niż długość płyty, to płyta wejdzie. Nie będzie tylko tulejek do montażu ostatnich punktów mocowania. Ja tam nic nie dorabiałem, bo płyta trzyma się stabilnie. Można ewentualnie samemu dorobić jakieś dystanse.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2026 18:37:11 przez mareq
[#482] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@mareq, post #481

Cześć, jestem tu nowym forumowiczem i po spożyciu pewnej ilości alkoholu dokonałem zakupu płyty głównej A2000EATX v.3, no i teraz oczywiście będę miał dużo pytań odnośnie tego projektu.
Zaczynam etap kompletowania części i tu nasuwa się pierwsze pytanie czy kupować wszystko tak jak jest w BOM, czy są jakieś podzespoły które warto kupić "lepsze"/ inne od tych "fabrycznych" ?
[#483] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@irek350, post #482

po spożyciu pewnej ilości alkoholu dokonałem zakupu płyty głównej A2000EATX v.3

Widzę, że nie tylko mi się takie rzeczy zdarzają

Złącza ZORRO kupiłem od Chinczyka i jestem zadowolony z jakości:
https://pl.aliexpress.com/item/33029711948.html
(tylko wybrać 100pin żeby się nie zdziwić!).

Złącz ISA w ogóle nie kupowałem i nie polecam bo to nie ma sensu. ISA i tak nie działa bez dodatkowej karty rozszerzeń której się raczej nie kupi.

Reszta chyba tak jak w BOMie.
[#484] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@irek350, post #482

Ja kupowałem prawie wszystko w Mouserze, bo wygodnie (chociaż pewnie szukając po innych sklepach trochę kasy wyszłoby taniej... ale ile czasu by na to poszło). Mam gdzieś gotowy koszyk do mojej wersji 2.2, która jest praktycznie identyczna jak wersje 3.x. Mogę udostępnić.
Co do wersji, to jak napisałem - wersja 2.2 to już właściwie wersja ostateczna, później już były tylko drobne zmiany, bo się autor nie mógł zdecydować jakie kości RAM dać. Za to wcześniejsze wersje mają większe różnice, przykładowo wersja ze sklepu Retrozen pozwala na użycie tylko 1 MB chip RAM (więc nie warto).
Złącza Zorro najlepiej na Aliexpress, bo w Mouserze wychodzą bardzo drogo. Ja akurat ISA też dałem, ale wyłącznie w celach "dekoracyjnych", bo (jak pisał BFGMatik) użyteczność ich jest zerowa.

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2026 12:32:45 przez wali7
[#485] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@mareq, post #477

Ładna obudowa. A jak wygląda sprawa wielkości przestrzeni na płytę?
Amigowe sloty Zorro są tak umiejscowione w takiej odległości do śledzi, że zwykła płyta ATX jest za krótka. Niektóre obudowy ATX są OK i płyta wchodzi (np. A4000TX ma dłuższą tylko część dolną, gdzie są sloty, więc jest prościej, dla porównania A2000EATX jest cała duża), a w wielu przypadkach koliduje z koszykami na napędy, albo wystającym usztywnieniem wewnątrz.
Znalazłem obudowy które są w miarę OK, ale wciąż szukam takiej, gdzie po zamontowaniu A2000EATX dało się zamontować napęd CD w zatoce 5 1/4 cala, oraz flopa.
Czy ktoś ma namiary na taką obudowę?

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2026 12:34:05 przez wali7
[#486] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@wali7, post #485

U nie płyta weszła i ma jeszcze z 10cm luzu. Niestety nie pomyślałem o napędzie optycznym. Będę musiał pokombinować. Floppa nie przewiduję. Jak już to będzie coś w stylu Goteka.
[#487] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@irek350, post #482

Zaczynam etap kompletowania części
Nie zapominałbym o etapie kompletowania większej ilości alkoholu.
[#488] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@Krashan, post #487

Mowa oczywiście o izopropanolu do czyszczenia topnika? 🤣
[#489] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@mareq, post #488

Mowa oczywiście o izopropanolu do czyszczenia topnika?

Się śmiejesz. Mam nastoletniego syna który na szczęście jeszcze nic nie próbuje podpijać, ale na wszelki wypadek mu powiedziałem "synek, to może i pachnie jak wódka i stoi w przezroczystej butelce, ale jakby co to jest trujące".
[#490] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@wali7, post #485

Może coś takiego: https://www.morele.net/obudowa-cooler-master-elite-502-lite-czarna-e502l-kgnn-s00-15486065/
Niestety bez CD.

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2026 15:17:07 przez irek350
[#491] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@mareq, post #488

Mowa oczywiście o izopropanolu do czyszczenia topnika?
Też się przyda, ale przecież kupienie gołej płyty to dopiero początek zakupów...
[#492] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@mareq, post #481

Odnośnie obudowy to ja kupiłem ATX. EATX na wysokość jest identyczna jak ATX. Różnica jest w długości płyty. Często jest podawana maksymalna długość karty graficznej, jaką można wsadzić. Jeśli ta długość jest większa niż długość płyty, to płyta wejdzie. Nie będzie tylko tulejek do montażu ostatnich punktów mocowania.

Żebyś się tylko czasem nie zdziwił...

W kompie mam płytę, którą producent określa "Deep MicroATX" - jest o 25.4mm głębsza niż ATX. Wiele obudów tuż za krawędzią ATX ma otwory na prowadzenie przewodów a potem przetłoczenie podnoszące blachę tak by z tyłu było miejsce na kable. Trochę obudów przejrzałem zanim wybrałem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem