[#481] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@Mariusz M, post #480

W retrozen płyta główna jest w jakiejś starej wersji. Aktualna jest v3.1. Ja kupiłem V3 0 u Archi-techa. W stosunku do V3.1 różnice są niemal żadne. Tylko montując ram na 5V trzeba przeciąć jedną zworkę i zalutować inaczej.
Odnośnie obudowy to ja kupiłem ATX. EATX na wysokość jest identyczna jak ATX. Różnica jest w długości płyty. Często jest podawana maksymalna długość karty graficznej, jaką można wsadzić. Jeśli ta długość jest większa niż długość płyty, to płyta wejdzie. Nie będzie tylko tulejek do montażu ostatnich punktów mocowania. Ja tam nic nie dorabiałem, bo płyta trzyma się stabilnie. Można ewentualnie samemu dorobić jakieś dystanse.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2026 18:37:11 przez mareq
[#482] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@mareq, post #481

Cześć, jestem tu nowym forumowiczem i po spożyciu pewnej ilości alkoholu dokonałem zakupu płyty głównej A2000EATX v.3, no i teraz oczywiście będę miał dużo pytań odnośnie tego projektu.
Zaczynam etap kompletowania części i tu nasuwa się pierwsze pytanie czy kupować wszystko tak jak jest w BOM, czy są jakieś podzespoły które warto kupić "lepsze"/ inne od tych "fabrycznych" ?
[#483] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@irek350, post #482

po spożyciu pewnej ilości alkoholu dokonałem zakupu płyty głównej A2000EATX v.3

Widzę, że nie tylko mi się takie rzeczy zdarzają

Złącza ZORRO kupiłem od Chinczyka i jestem zadowolony z jakości:
https://pl.aliexpress.com/item/33029711948.html
(tylko wybrać 100pin żeby się nie zdziwić!).

Złącz ISA w ogóle nie kupowałem i nie polecam bo to nie ma sensu. ISA i tak nie działa bez dodatkowej karty rozszerzeń której się raczej nie kupi.

Reszta chyba tak jak w BOMie.
[#484] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@irek350, post #482

Ja kupowałem prawie wszystko w Mouserze, bo wygodnie (chociaż pewnie szukając po innych sklepach trochę kasy wyszłoby taniej... ale ile czasu by na to poszło). Mam gdzieś gotowy koszyk do mojej wersji 2.2, która jest praktycznie identyczna jak wersje 3.x. Mogę udostępnić.
Co do wersji, to jak napisałem - wersja 2.2 to już właściwie wersja ostateczna, później już były tylko drobne zmiany, bo się autor nie mógł zdecydować jakie kości RAM dać. Za to wcześniejsze wersje mają większe różnice, przykładowo wersja ze sklepu Retrozen pozwala na użycie tylko 1 MB chip RAM (więc nie warto).
Złącza Zorro najlepiej na Aliexpress, bo w Mouserze wychodzą bardzo drogo. Ja akurat ISA też dałem, ale wyłącznie w celach "dekoracyjnych", bo (jak pisał BFGMatik) użyteczność ich jest zerowa.

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2026 12:32:45 przez wali7
[#485] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@mareq, post #477

Ładna obudowa. A jak wygląda sprawa wielkości przestrzeni na płytę?
Amigowe sloty Zorro są tak umiejscowione w takiej odległości do śledzi, że zwykła płyta ATX jest za krótka. Niektóre obudowy ATX są OK i płyta wchodzi (np. A4000TX ma dłuższą tylko część dolną, gdzie są sloty, więc jest prościej, dla porównania A2000EATX jest cała duża), a w wielu przypadkach koliduje z koszykami na napędy, albo wystającym usztywnieniem wewnątrz.
Znalazłem obudowy które są w miarę OK, ale wciąż szukam takiej, gdzie po zamontowaniu A2000EATX dało się zamontować napęd CD w zatoce 5 1/4 cala, oraz flopa.
Czy ktoś ma namiary na taką obudowę?

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2026 12:34:05 przez wali7
[#486] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@wali7, post #485

U nie płyta weszła i ma jeszcze z 10cm luzu. Niestety nie pomyślałem o napędzie optycznym. Będę musiał pokombinować. Floppa nie przewiduję. Jak już to będzie coś w stylu Goteka.
[#487] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@irek350, post #482

Zaczynam etap kompletowania części
Nie zapominałbym o etapie kompletowania większej ilości alkoholu.
[#488] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@Krashan, post #487

Mowa oczywiście o izopropanolu do czyszczenia topnika? 🤣
[#489] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@mareq, post #488

Mowa oczywiście o izopropanolu do czyszczenia topnika?

Się śmiejesz. Mam nastoletniego syna który na szczęście jeszcze nic nie próbuje podpijać, ale na wszelki wypadek mu powiedziałem "synek, to może i pachnie jak wódka i stoi w przezroczystej butelce, ale jakby co to jest trujące".
[#490] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@wali7, post #485

Może coś takiego: https://www.morele.net/obudowa-cooler-master-elite-502-lite-czarna-e502l-kgnn-s00-15486065/
Niestety bez CD.

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2026 15:17:07 przez irek350
[#491] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@mareq, post #488

Mowa oczywiście o izopropanolu do czyszczenia topnika?
Też się przyda, ale przecież kupienie gołej płyty to dopiero początek zakupów...
[#492] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@mareq, post #481

Odnośnie obudowy to ja kupiłem ATX. EATX na wysokość jest identyczna jak ATX. Różnica jest w długości płyty. Często jest podawana maksymalna długość karty graficznej, jaką można wsadzić. Jeśli ta długość jest większa niż długość płyty, to płyta wejdzie. Nie będzie tylko tulejek do montażu ostatnich punktów mocowania.

Żebyś się tylko czasem nie zdziwił...

W kompie mam płytę, którą producent określa "Deep MicroATX" - jest o 25.4mm głębsza niż ATX. Wiele obudów tuż za krawędzią ATX ma otwory na prowadzenie przewodów a potem przetłoczenie podnoszące blachę tak by z tyłu było miejsce na kable. Trochę obudów przejrzałem zanim wybrałem.
[#493] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@wali7, post #484

Chętnie przyjmę listę z Mousera. Ja kupuję głównie w TME, ale tam nie wszystko jest dostępne (a jak jest to w złej obudowie).
Powiedzcie mi, czy warto kupić procesor 68010 P12 ?
[#494] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@irek350, post #493

Zamiast 68000 zapewne warto, zwłaszcza jeśli będzie tani (kupiłem kilka na Ali i były OK).
Jednak do kompa w rodzaju A2000EATX, gdzie zapewne dołożymy jakieś karty (RTG, sieciówka, może muzyka, USB...), to lepiej coś szybszego. Ja używam polutowanego osobiście 68030TK2, i moim zdaniem jest to karta do A2000EATX idealna.
Można też pomyśleć o N2630 (wielka, dedykowana A2000, ładny kawał laminatu, b. dużo RAM, ale znacząco wolniejsza od 68030TK2, mimo wyposażenia w ten sam procek), ewentualnie TF536 (tańsza od 68030TK2, bez FPU, gorsze IDE).
Wysłałem Ci na PM link do koszyka Mouser.

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2026 15:19:48 przez wali7
[#495] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@wali7, post #494

Jak ktoś chce to mam jeszcze 4 zestawy pcb do dicke olga, jak ktos zainteresowany priv.

[#496] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@irek350, post #493

Ja większość kupowałem w TME ale tam można kupić jakieś 2/3 z listy przy czym układy np. zamiast w obudowach SOIC brałem w SO. Pasują dobrze. Inne też wziąłem filtry EMI i w TME wyszły taniej link
Tylko troszkę więcej zabawy jest z ich zalutowaniem.
[#497] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@mareq, post #496

Ponieważ SOIC to to samo co SO :)

TME niektóre rzeczy ma rzeczywiście taniej i to czasami taniej od producenta. Nie wiem czy to przez to, że towar leży z czasów gdy był tańszy czy co ale np. złącza AGP (jak jeszcze były) kupiłem taniej niż Mouser, Digikey i nawet taniej niż deklarował producent. Podobnie było z filtrami do A500 ale to parę miesięcy temu.

Za to inne rzeczy mają dużo drożej, aż mnie skręca jak mam u nich cokolwiek zamawiać, mają opryskliwych handlowców a aluminiowe czernione obudowy po 70 zł/szt potrafią wrzucić do tych swoich eko kartoników bez żadnego zabezpieczenia chociaż wiadomo, że każda stłuczka powoduje, że wychodzi białe na krawędziach. W dodatku barany nie rozumieją, ze dopóki mieli kartoniki nie-eko to dało się je ponownie wykorzystać (fajne, grube) a te eko idą do niebieskiego śmietnika. OK, ulżyło mi.
[#498] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@Blady, post #495

O, a do tego są gdzieś gerbery? Bo ja tego projektu nie mogłem nigdzie na githubach znaleźć.

No i ile za taką płytkę od Ciebie?
[#499] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #498

Płytki sprzedaje autor projektu... gerbery nie są opublikowane.
[#500] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@wali7, post #499

No tak, teraz rozumiem. Wcześniej wydawało mi się, że na Amibayu tylko zmontowane sprzedaje.

Ja się zastanawiałem nad N2630, nawet miałem już płytki zamawiać ale jak mówisz, że wolniejsza to nie wiem. Tymczasowo na szybko zmontowałem TF536 bo miałem płytki i wszystkie części i załadowałem do mojej A2000. Teraz chwilowo muszę zająć się inną robotą więc A2000EATX znowu zbiera kurz a kupiona do niej obudowa nawet nie rozpakowana :).

Troszeczkę 68030 zdrożały, teraz to już raczej po 200 niż po 100 i na Ali większość 33MHz albo 50MHz które w rzeczywistości są szlifami z 33. Dobrze, że mam jeszcze 3 prawdziwe :).
[#501] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #500

Większość 68030 które kupiłem (trochę tego było) pracują na 50 MHz bez problemów, oczywiście każdy z nich ma pachnący świeżością nadruk 50 MHz. A kilka sztuk ma miejsce produkcji opisane jako "MALATSIA" :)
Jednak niezależnie od tego, że są to ewidentne szlify, to być może to są jednak legitne 50 MHz, tylko Chińczyk postanowił odświeżyć porysowany front CPU, bo się lepiej sprzeda. Wiele z tych procków bez protestów wytrzymuje także 60 MHz.
[#502] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@wali7, post #499

Oj Piotrze nie wolno tak kłamać szeroki uśmiech
Olga
1
[#503] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@Blady, post #502

No tak, nie wiedziałem... jeszcze niedawno były niedostępne.
Ale w sumie to kilka godzin temu kolega (też z PPA) pochwalił mi się, że ma te gerbery... więc przemknęło mi przez myśl, że są dostępne.
No to chyba będzie można sobie wypróbować Olgę, bo ona zdaje się bazuje na 68030TK, a to jest lepsza karta niż N2630 :)
[#504] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@wali7, post #503

Dokładnie to jest 68030Tk2 + dodatkowe bonusy, też jest kawał płyty jak N2630 (też mam), ale zamiata ją
Mipsami+ transferem z dysku dlatego N2630 wyleciała z A2000. Ale sobie zostawiam bo jestem Amigowym chomikiem i lubie mieć z każdej karty po jednej sztuce
[#505] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@mareq, post #496

Dotarła płyta główna i prawie cała drobnica więc niedługo zacznę montaż. Jeszcze muszę zdobyć Blustera i hybrydę Video. PCB hybrydy ma Retrozen, ale Blustera nie widzę. Dużo układów do Amigi ma TVSAT-SHOP, czy kupował ktoś układy z tego sklepu?
[#506] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@irek350, post #505

Ja tam kupowałem wszystkie układy. Wszystkie działają a do tego ceny części tam są naprawdę ok
1
[#507] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@irek350, post #505

Ja wczoraj kupiłem u nich pamięci do karty graficznej. Wcześniej kupowałem u nich też jakieś Xilinxy ale szybko im się skończyły.

Miałem płytki do blustera, kilka wolnych sztuk. Niestety utonęły w bałaganie i mogę ich poszukać dopiero w poniedziałek jak będę w warsztacie ale nie obiecuję że znajdę.
[#508] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #507

Apropos Bustera, czy są jakieś lepsze/gorsze wersje? TVSAT ma oryginał 5731 (318075-02), czy lepiej złożyć Blustera?
[#509] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@irek350, post #508

Nigdy nie miałem nic oprócz Blustera i nigdy nie miałem więcej niż jednej karty Zorro więc nie wiem. Dopiero z tym zaczynam :).

Ale podobno Bluster dopracowany i nie robi problemów.
[#510] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #483

To tak kupiłeś chipset A4000? ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem