[#511] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bobycob, post #510

Nie, nie, nie. To było akurat nastawione na pomysł, że zmontuję płytę i sprzedam drożej. Co zresztą uczyniłem. Tzn. pierwszy chipset był z zamiarem nauczenia się montażu i uruchomienia płyty, potem był BFG9060 no i bez tego nie mógłbym testować adapterów AGP2PCI z firebirdem. Potem kupiłem też MC68060 rev.6 (od pewnego ruska z Kazachstanu który potem dostał bana na Amibayu :D) żeby móc testować wszystko na 100MHz. Bo po prawdzie to kupiłem tych chipsetów nieco więcej niż jeden i montuję co kilka miesięcy z tego A4000D :).
[#512] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #511

Moja Przyjaciółka zyskała Amigusa i odtwarza empetrójki :).

Jak ktoś coś to będę montował jeszcze 4 sztuki.
2
[#513] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #512

Moja też ma, ale audio nie leci po slocie video, bo jest zajęty.
[#514] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@Blady, post #513

A co masz w slocie video? Flickerfixer czy coś innego?
[#515] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #514

Rgb2hdmi połączone z kartą graficzną od matze.
Dla mnie lepsza(tańsza) opcja do amig z ocs/ecs.

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2026 00:10:32 przez Blady
[#516] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@Blady, post #515

No też kombinuję kartę od Matze, ale do niej chcę dołożyć też jego aga-multifix. Nie lubię rgb2hdmi. Za ostry obraz :). No i mam tu monitor VGA którego nie chcę wymieniać na HDMI.
[#517] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #516

Obraz będzie taki sam, ja mam dodatkowo ustawione scanlines w rgb2hdmi, że jak karta gfx przełącza się na natywny obraz pal Amigi to w miarę to wygląda na lcd. Multifix aga to bardziej do A4000 mi się przyda.

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2026 00:31:07 przez Blady
[#518] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@Blady, post #517

O Boże, AmigaAMP muli nawet pomimo tego, że całą robotę z dekodowaniem robi AmiGUS, ale bieda :P.

Na PC'cie to dużo szybciej działało kiedy byłem w wieku moich dzieci
1
[#519] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #518

Na jakim prcku odpalasz mp3 ?
Użyj hippoplayer będzie ciut szybciej

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2026 00:35:25 przez Blady
[#520] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@Blady, post #519

Mam tu na szybko zmontowane TF536 z MC68030 na 50MHz (a właściwie z plastikową wersja 33MHz działającą na 50 od EricaWoo). Ale może czegoś nie dograłem bo w Workbenchu działa to dosyć wolno, mmulibs mam. Hippoplayera będę testował ale to już nie dzisiaj.
[#521] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #520

Kupiłem ostatnio od Erica plastikowe 68030 25, 33, ec40 MHz wszystkie działają na 56 MHz stabilnie w 68030Tkv2 tylko ten 33 działa max na 40MHz. W 68030TKv2 jak i w Oldze możesz używać procków bez mmu
bo i tak kicka ładujesz programikiem maprom do fastu no i mam ustawione waitstate chyba 3 co daje około 8 Mb transferu z karty CF. A ceny tych plastików to połowa ceramicznych po ostatnich podwyżkach na Alli.

Sysinfo nie rozpoznaje EC

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2026 17:15:46 przez Blady
[#522] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #520

Samo w sobie AmigaAmp muli okrutnie, ale to samo GUI muli, przy sprzętowym dekodowaniu powinno odtwarzać płynnie (u mnie na A2000EATX z Prelude/Mpegit i 68030TK2 działa bardzo dobrze).
A ustawiłeś sobie w ustawieniach AmigaAmp odpowiedni driver MHI?
[#523] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@Blady, post #521

No przymierzam się też do Olgi, to FPGA Lattice ciężko dostać. W Mouserze, Digikeyu już nie ma. Mam jeszcze jedno źródło, może oni będą mieli.
[#524] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #523

Ja Lattice do Olgi zamówiłem w UTSource.
[#525] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@wali7, post #524

I to mnie właśnie martwi, głupio że relatywnie nowy projekt a już trzeba kombinować.
[#526] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #525

Olga jest rzeczywiście nowym (względnie, bo jednak kilka lat już ma) projektem, to jednak bazuje na dużo starszym 68030TK1 od Matzego. I szkoda, bo będący jego rozwinięciem 68030TK2 jest oparty na Xilinx XC95288XL, co prawda "wiodące" firmy też już go nie mają, ale spokojnie można kupić w wielu miejscach.
Czyli sama idea i podstawowy schemat Olgi bazuje na bardzo starym projekcie, a właściwie projektach, bo Lattice jest w oryginalnym 68030TK1, a mały Xilinx w dodatkowej płytce IDE/RAM do niego - stąd masz dwa zupełnie różne CPLD w jednym projekcie. Gdyby Hamag jako bazy użył 68030TK2, to wszystko miałbyś w jednym, łatwiej dostępnym układzie.
[#527] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@wali7, post #526

No właśnie nie wiem skąd tych Xilinxów tyle wszędzie, z Aliexpressu się aż wylewają. Pewnie jest ich więcej niż fabryki Xilinxa oficjalnie wyprodukowały .
Co jakiś czas je kupuję jak są za kilka złoty ale to zazwyczaj 144XL, te większe 288XL bardziej trzymają cenę.

Ciekawym układem jest Altera MAX 10 użyty w AmiGUSie, widzę, że mają tego dużo na Mouserze w najróżniejszych rozmiarach. A to ma chyba większe możliwości niż XC95xx, ma PLL i dosyć dużo pamięci. Ciekawe jak długo będą dostępne bo Altera/Intel lubią zagładzać swoich użytkowników.
[#528] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@wali7, post #522

Samo w sobie AmigaAmp muli okrutnie, ale to samo GUI muli, przy sprzętowym dekodowaniu powinno odtwarzać płynnie (u mnie na A2000EATX z Prelude/Mpegit i 68030TK2 działa bardzo dobrze).
A ustawiłeś sobie w ustawieniach AmigaAmp odpowiedni driver MHI?

Nie zauważyłem wcześniej Twojego posta. Nie no, odtwarza ładnie, nie ma się do czego przyczepić, elegancko, żadnych ścin czy artefaktów dźwiękowych. Ogólnie karta AmiGUS to jest cudo techniki dla mnie, skomplikowany projekt a jeszcze mnie nie zaskoczył żadną zwiechą. No i ładnie wygląda.

Ale sam AmigaAmp jest jakoś mało responsywny. Odpaliłem teraz jeszcze wszystko na tej karcie GD5434 i mam wreszcie ładną skórkę w 256 kolorach, ale każde przesunięcie okna AmigaAmp jest z opóźnieniem albo skokowe. Ogólnie, jakby to delikatnie ująć, całość nadaje się do przestawiania ikonek na pulpicie i tyle :D.

Ja się chyba rozbestwiłem przez to, że kilka miesięcy wszystkie testy robiłem na A4000 i tam jednak Workbench działa szybciej, nie mówiąc już, że tam mam 68060.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem