Zapewne ta, której dokumentację Ci wysłałem.
Bo to było tak: dawno temu Georg Braun zaprojektował i udostępniał kolejne rewizje GBA1000 (1-4, i nieudostępniona publicznie 5, niekiedy zdarzają się egzemplarze kupione od samego Georga). W pewnym momencie na jego stronie pojawiła się część dokumentacji przerobionej pod GBA1000 PicassoII, tej oryginalnej na GD5428 (plus że RTG, pod względem osiągów kiepsko, bo 5428 jest bardzo słaby), ale nigdy nie udostępnił całości. Karty takie zapewne istniały, ale nie wiem, czy Georg komukolwiek taką sprzedał/dał.
W pewnym momencie, niespodziewanie udostępnił pełną dokumentację do innej karty, którą nazwał PicassoII++ (nie mógł być jeden +, bo taka karta istniała już :) ), ew. GB A1000 GraKa. Karta wyposażona była w GD5434 (olbrzymi skok w porównaniu do 5428) i 4 MB RAM. Z uwagi na fakt że to do GBA1000, jest duża, prawie kwadratowa i złącze Zorro lutowane jest poprzecznie do jej PCB.
I taką kartę zapewne ma Kilos, tyle że z riserem wlutowanym równolegle do pcb. Jest sporo wyższa niż zwykła karta Zorro, ale do maszyn w dużych obudowach (np. EATX) mieści się. Planuję sobie też coś takiego zmajstrować do mojej A2000EATX.
Za to Picasso II++ 2 MB to dzieło innego gościa, Matzego, dużo późniejsze. Nazwał ją A500-Graka, albo GBAPII++
https://gitlab.com/MHeinrichs/A500-GraKa . Jest to przeróbka projektu Georga Brauna do formatu krótkiego Zorro, i z odchudzonym do 2 MB RAM. Na jej oryginalnych sterownikach chodzi również karta 4 MB odGeorga, tyle że widzi wtedy tylko 2 MB, nowsze sterowniki od Jensa dla karty 2 MB nie obsługują już karty 4 MB.
A nazwa PicassoII++ to może się tyczyć obydwu tych kart....
I tyle historii :)
Ostatnia aktualizacja: 06.12.2025 17:31:19 przez wali7