[#451] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@wali7, post #450

Wb 3.1 czysty, ZII wolne
[#452] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #409

It's alive!

5
[#453] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #452

No i pięknie. Mi jeszcze trochę gratów brakuje. Większość płyty i sądziłem elementami z TME ale mam jeszcze trochę braków.
Widzę, że dobrze mi się wydawało i nie trzeba Bustera na etapie uruchomienia bez slotów Zorro.
Nie wiecie czy ktoś w Polsce nie sprzedaje płytek do Blustera i hybrydy video?
[#454] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@mareq, post #453

Płytki do Bustera mam, jedną mogę oddać po cenie wysyłki.
Hybrydy niestety nie mam, trzeba zamawiać:
https://github.com/SukkoPera/OpenAmigaVideoHybrid
[#455] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #454

na hybryde (najlepiej polutowaną byłbym chętny)
[#456] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@Mirq, post #455

Nie mam płytek do hybrydy ale ktoś na serwisie aukcyjnym wystawia zmontowane po 30 zł a to dosyć uczciwa cena.
[#457] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #456

Nie mogę namierzyć. Który to serwis albo jak ta hybryda jest nazwana?
[#458] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@mareq, post #457

Kurde, chyba się skończyła ta oferta bo rano jeszcze była:
https://allegrolokalnie.pl/oferta/replika-video-hybrid-amiga-5002000

Może ma więcej.
[#459] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #458

Jeden kolega miał kilka płytek VideoHybrid, ja sobie jedną sztukę zlutowałem dla A2000EATX właśnie. Zapytam czy nie ma jeszcze.
Oczywiście można wylutować z A500/2000, jeśli ktoś nie ma obiekcji przed demolką zabytku.... W GBA1000 mam oryginalne hybrydy....
[#460] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #458

To ja kupiłem ale zapytaj u sprzedawcy może ma więcej.
[#461] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #452

Hmmm, z tą diodą S1MFW-7 (zwykła prostownicza) na zasilaniu portu myszy napięcie mi spada do 4.4V i załącza się brown-out detect w procesorze adaptera PS/2. Mogę wyłączyć brown-out ale 4.4V to trochę słabe napięcie na myszkę lub klawiaturę USB. Chyba wywalę tą diodę, tam powinien być większy Schottky o mniejszym spadku, chociaż to i tak nie da porządnego napięcia w okolicach 5V.
[#462] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #461

Z tą diodą to faktycznie autor przekombinował. W oryginalnej A2000 jej tam nie było i można ją spokojnie zmostkować. Tak samo nie wiem po co został dodany układ DS1813. Niewiele on wnosi a autor zastosował układ, który jest ciężko dostępny i chyba już nie produkowany. Ja go nie montuję. Sloty ISA też są niepotrzebne. Ja bym ich miejsce na PCB wykorzystał np na zamontowanie na płycie RGB2HDMI.
1
[#463] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@mareq, post #462

No te sloty ISA to zupełna pomyłka, niepotrzebnie obsadzałem te kondensatory i drabinki. DS1813 nie mam i działa elegancko.

Wczoraj polutowałem i zaprogramowałem Blustera ale nie mam jeszcze żadnych kart Zorro, dopiero przyjadą płytki do grafiki i Amigusa. I tak nie mam wszystkich części więc pewnie do tematu wrócę po Nowym Roku.
[#464] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@mareq, post #462

DS1813 trzyma Amigę w stanie reset aż do ustabilizowania się zasilania. Jak tego nie dasz, to będzie startować od razu, jeżeli zasilacz nie robi jakichś cudów zaraz po starcie, to będzie OK, w najgorszym wypadku będziesz musiał zrobić reset ręcznie aby wystartować kompa.
Można kupić tam, gdzie mają prawie wszystko ;) : UTSource.
[#465] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@wali7, post #464

Przecież na linii reset jest obwód RC, taki sam jak w oryginale. On też spowalnia podniesienie linii reset. Jedyne co wnosi nowego to uniemożliwia uruchomienie procesora, zanim napięcie nie przekroczy 4.6V.
[#466] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@mareq, post #465

No właśnie. Gdy napięcie na 5V zacznie być jako takie, to zwalnia linię reset. Obwód RC tylko robi opóźnienie...
Z tego co pamiętam, to w GBA1000 nie ma tego DS, i często podczas zimnego startu trzeba mu zafundować reset, spróbuję go dorzucić gdzieś na pająka. Może pomoże :)

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2025 16:59:21 przez wali7
[#467] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@wali7, post #466

A bo stare procesory/mikrokontrolery nie miały wbudowanych mechanizmów typu BOD i po to powstały takie układy nadzorujące które są obecnie często, o ironio, droższe niż sam procesor :).

I rzeczywiście w Amidze może mieć to sens. Wszystko zależy od czasu narastania napięcia zasilania z zasilacza. U mnie na A2000 z zasilaczem ATX jest dobrze bez tego układu.
[#468] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@Dorian3d, post #18

@dorian3d: a gdzie można dostać taką zaślepkę na tylne gniazda? Bo miałem coś kombinować z laminatu ale jak można dostać to może bym kupił.

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2025 19:43:07 przez bfgmatik
[#469] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #468

Obstawiam, że najprościej zrobić druk 3d. Ja zapewne będę drukował.
[#470] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #468

Wydruk 3d. Ja sobie też wydrukowałem.
[#471] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@wali7, post #470

OK, a skąd ten wydruk? :) W projekcie chyba nie widzę.
[#472] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #471

Zapewne na jakimś serwisie z modelami. Jakieś thinkverse lub coś podobnego. Ja akurat modele sam sobie robię we FreeCAD, bo to fajna zabawa.
[#473] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #471

Właśnie nie wiem skąd go mam, próbowałem znaleźć, google po nazwie pliku nic nie znalazł, thingiverse nic nie pokazuje. Raczej nie projektowałem sam, bo nie za bardzo umiem (coś tam pod minimiga przerabiałem, nawet z umiarkowanym sukcesem, ale umęczyłem się jak koń na westernie ;) ).
Wysłałem Ci stl na e-mail. Jeśli ktoś chce, to piszcie.
[#474] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@mareq, post #472

Też się bawiłem FreeCADem i nawet jakiś uchwyt do wiatraka na procesorze sobie zamówiłem w JLCPCB. FreeCAD mnie trochę do szału doprowadzał, bo jak jeszcze nie umiałem robić i robiłem rzeczy których program nie przewidywał to mi się cały projekt wysypywał. Ostatecznie robiłem backup projektu co kilka minut żeby go nie stracić :).

@wali: dzięki za STLa!
[#475] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #474

Na obecnej wersji nic dziwnego mnie nie spotyka. Grunt to pilnować, żeby wszystkie wiązania były porobione i nie było wolnych stopni swobody.
[#476] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@mareq, post #475

No to kolejna dołącza do grona działających. Na dzień dobry poszła jedna modyfikacja. Myszka ze zdjęcia nie dawała ruchu na boki. Amigowa trumienka normalnie działa. Winne było za niskie napięcie na porcie myszy (4.5V). Zmostkowałem diodę na zasilaniu i jest już ok. Może w przyszłości wrzucę tam jakąś shottky z małym spadkiem napięcia.
Mam płytę rev.3 i tam jest zworka od wyboru napięcia kości RAM. Ja użyłem układ na 5V. Płyta ma jedną pułapkę: ta zworka jest na stałe połączona jak dla 3.3V i trzeba to połączenie przeciąć, bo jak nie to będzie zwarcie między 3.3 i 5V. Gdybym nie uruchamiał na zasilaczu laboratoryjnym to miałbym zwęgloną ścieżkę :) .
4
[#477] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@mareq, post #476

No to koleżanka dostała obudowę. Jest kawał kloca. Wybrałem ją, bo te szczeliny wentylacyjne na froncie są takie w stylu A1200. To jest obudowa DarkFlash DS900WS. Chodzi mi po głowie, żeby docelowo te drewnopodobne wstawki okleić na biało.
1
[#478] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@bfgmatik, post #471

OK, a skąd ten wydruk? :) W projekcie chyba nie widzę.

Znalazłem. W wątku z linku są 2 wersje, w zależności od tego czy oba złącza DB9 są na tej samej wysokości co DB25, czy nie.

link
[#479] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@mareq, post #477

Ja kupiłem tańszą ale się jeszcze nie chwalę bo nie wiem czy da się upchać do niej tą płytę. Niby EATX więc pewnie wejdzie :).
[#480] Re: Amiga 2000 EATX - lista

@mareq, post #453

Te płytki oraz oryginalne bustery dostaniesz w sklepie Retrozen.pl
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem