[#91] Re: Telekomputer / Joystick

@Hubez, post #90

To były piękne czasy... Boże chciałbym się cofnąć w czasie i to przeżyć raz jeszcze
[#92] Re: Telekomputer / Joystick

@buldogkekon, post #91

Jak cos macie to dawajcie swojego mejla, bede sie z Wami kontaktowac bezposrednio
[#93] Re: Telekomputer / Joystick

@streak, post #92

Tzn. ?

Rozwiń myśl, nie rozumiem trochę.

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2022 14:59:23 przez Hubez
[#94] Re: Telekomputer / Joystick

@Hubez, post #93

pan chciał powiedzieć: "Jeżeli dysponujecie kasetami VHS z nagranymi na nich odcinkami programów Telekomputer i Joystick, podajcie, proszę, swoje adresy e-mail, bym mógł się z Wami skontaktować celem uzgodnienia dalszych kroków w kwestii digitalizacji posiadanych przez Was nagrań przeze mnie. Dziękuję".
[#95] Re: Telekomputer / Joystick

@streak, post #1

Tu masz z wczoraj wrzutkę:

https://m.youtube.com/watch?si=opfVQK1yh1CfRPhP&fbclid=IwAR3BfMHdPE6A-w-oxobcKOX8ZXZIEX9gOvd5rxJ9kPdA2BGGfdumIaIhYnY&v=0Ovqs55cu64&feature=youtu.be
[#96] Re: Telekomputer / Joystick

@streak, post #1

Wtorek, popołudnie, a w TVP nowy Joystick:

https://youtu.be/gBoQJ3K-lis?si=V675eRCdKZq6SJaw
2
[#97] Re: Telekomputer / Joystick

@Hubez, post #96

Tak, to mój ;)
Zgrywam rodzinne archiwa z VHS. Zapraszam na kanał: https://www.youtube.com/@matenkowscy
Będę na bieżąco publikował, więc można śledzić. Znalazłem kilka Telekomputerów i Joystików których chyba nie było jeszcze w sieci.

Przeczytałem cały wątek. Z wielkim sentymentem wspominam te programy aż zarejestrowałem się żeby znaleźć jakieś informacje o nich. W numerze SS 02 jest chyba jedyny wywiad z twórczynią (jestem szczęśliwym posiadaczem i właśnie sobie go odświeżyłem :D)
Szlag bierze jak człowiek pomyśli że TVP ma to wszystko w archiwach. Nie wierze ze zostanie to stracone. Musi się znaleźć ktoś w TVP kto pójdzie po rozum i to wyda albo zacznie udostępniać w normlany sposób.
Jestem rocznik 82. Moje pokolenie przeważnie już się ustatkowało, coraz częściej zagląda w przeszłość i żyje sentymentem. Na swoim przykładzie i znajomych widzę że ludzie po 40 maja więcej czasu i pieniędzy na zgłębianie hobby. Sam uzupełniam stare wydanie SS, gram w retro gry i szukam archiwalnych programów.
Konkluzja, złote lata nostalgii przed nami! ;DD Pozdrawiam!
2
[#98] Re: Telekomputer / Joystick

@matwiko, post #97

A te reklamy nagrywałeś celowo na VHS? Bo często to się przypadkiem nagrywały.
1
[#99] Re: Telekomputer / Joystick

@matwiko, post #97

Ja wrzuciłem co nieco, ale lata temu gdy wymagana była kompresja na Youtube.

Teraz zremasteruję i zrippuje ponownie, dodatkowo na lepszym sprzęcie.

Ponoć dużo Joysicków / Telekomputerów zostało nadpisanych innymi nagraniami.

Podejść do TVP było sporo - bezskutecznie. Chyba, że list polecony z oficjalnym zapytaniem i prośbą? (wiem, że brzmi jak abstrakcja, ale co zrobić?)
1
[#100] Re: Telekomputer / Joystick

@amikoksu, post #98

A te reklamy nagrywałeś celowo na VHS? Bo często to się przypadkiem nagrywały

Przypadkowo. Ojciec dużo nagrywał, teraz odziedziczyłem do zarchiwizowania kilkaset kaset nagrań. Powolutku zgrywam, opisuje i będę udostępniać na tym swoim kanale YT
2
[#101] Re: Telekomputer / Joystick

@Hubez, post #99

Ponoć dużo Joysicków / Telekomputerów zostało nadpisanych innymi nagraniami.

Czytałem że tak Sondy zostały potracone

Ja wrzuciłem co nieco, ale lata temu

Który to Twój kanał?
1
[#102] Re: Telekomputer / Joystick

@matwiko, post #101

Fajnie Panowie - trzymam kciuki za wasze archiwizacje na YT OK
2
[#103] Re: Telekomputer / Joystick

@matwiko, post #100

Kolega się rozkręca widzę szeroki uśmiech

Udało się odnaleźć Agnieszkę i Oskara?
[#104] Re: Telekomputer / Joystick

@Hubez, post #103

Udało się odnaleźć Agnieszkę i Oskara?

Poszukiwania trwają ;D

Jutro wtorek, 15.35 zapraszam na kolejny odcinek Joysticka ;)
https://youtu.be/hjj044fDU6g?feature=shared
2
[#105] Re: Telekomputer / Joystick

@matwiko, post #104

Takie pytanie, czy na tych kasetach masz pełne nagrania programu Joystick?
Oprócz konkurencji, lubiłem zawsze posłuchać pana Kazimierza opowiadającego o strategiach.
[#106] Re: Telekomputer / Joystick

@AD99, post #105

Kaczora nie mam. W tamtym odcinku Malajkat był recenzentem. Jak coś jeszcze znajdę to będę wrzucał.
[#107] Re: Telekomputer / Joystick

@matwiko, post #106

OkOK. Obejrzałem te wrzucone. Nie nagrywałeś całych odcinków, czy jest problem z odzyskaniem z VHS?
[#108] Re: Telekomputer / Joystick

@AD99, post #107

Mam różne fragmenty, na kilku kasetach, co się uda odzyskać to wrzucam.
[#109] Re: Telekomputer / Joystick

@matwiko, post #108

Za 15min debiut nowego odcinka ;)
2
[#110] Re: Telekomputer / Joystick

@Hubez, post #109

Ktoś się orientuje czy TVP usuwa filmiki z YT za prawa autorskie?
[#111] Re: Telekomputer / Joystick

@matwiko, post #110

Wrzuciłem Joysticki ponad 10 lat temu i nic nie usunęli. Raz wrzuciłem całe nagranie chyba "Muzyczna jedynka" i wyrzucili, nie poniosłem jednak konsekwencji.
2
[#112] Re: Telekomputer / Joystick

@Hubez, post #111

Panowie jest akcja! Nawiązałem kontakt z archiwum TVP w sprawie Joysticka. Już wiem że mają 42 odcinki. Mam zamiar zamówić któryś z nich na próbę. Oczywiście wiąże się to z kosztami. Za zebranie informacji (tak zwana kwarenda) zapłaciłem już TVP ponad 300zl. Przegranie jednego odcinka to koszt ok 200zl. Pytanie do Was. Czy znajdzie się ktoś to by się dorzucił i wspomógł inicjatywę odzyskania starych odcinków Joysticka? 😁
Moja propozycja to: zdobywam materiał, biorę na razie wszystkie koszty na siebie. Sprawdzam i przygotowuje odcinek do udostępnienia na moim kanale 90'Nostalgia w postaci linku prywatnego. https://youtube.com/@90_nostalgia Szczegóły, zasady u sposób finansowania możemy dogadać. Czy to będzie przelew, czy jakaś zbiórka jeszcze do ustalenia. Uzyskanie wszystkich odcinków to szacowany koszt ok 7000zl.
Docelowo chciałbym udostępnić to publicznie ale osoby które by się zrzycilu miałby dostęp do nagrania już tydzień/miesiąc wcześniej ponadto udistapnilbym im oryginalny materiał i wszystkie technikalia i specyfikacje TVP oraz mieliby wgląd w moją korespondencję z TVP.
Na razie badam teren. Czy znajdzie się kilku śmiałków? Jakby 10 osób wpłaciło po 50zł. mamy sfinansowana kwarende i udostępnienie pierwszego odcinka. Następne będą tańsze bo mam już dostęp do numerów taśm w archiwum. W poniedziałek chce zamówić pierwszy materiał. Nie wiem w jakim formacie to przygotują ale w korespondencji przekazali że 3-4 tygodnie się czeka na przygotowanie odcinka.
Następny sprawa. Jeżeli ktoś ma jakieś nagrania na VHS i nie udostępniał to niech sprawdzi co ma i mi napisze. Żeby nie było że zamówie coś ci za parę tygodni wypłynie na YT że zbiorów prywatnych.
Na zachętę wrzucam opis jednego odcinka. Tak jest to zarchiwizowane w TVP 😉 To się dzieje naprawdę. Kto w to wchodzi?

3
[#113] Re: Telekomputer / Joystick

@matwiko, post #112

Witam
8.10.1992 w TVP1 wyemitowano jeden z najstarszych odcinków programu Joystick jaki znajduje się w archiwum TVP. Zobaczyć w nim można min.:
- rywalizację w The Secret of Monkey Island na Amidze 500
- Katarzynę Dowbor grającą (całkiem dobrze 😁) mecz piłki z chłopcem w "Kick of 2"
- Grzegorza Ciechowskiego (wokalista Republiki) odpowiadającego o zastosowaniu komputerów do tworzenia muzyki
- felieton o pierwszych aparatach cyfrowych
- prezentacje programu do kontroli ruchu lotniczego
- Wojciecha Malajkata recenzującego grę Cywilization!
Wszystko oczywiście okraszone muzyką Jarra i Teenage Dream

Chętnych do obejrzenia zapraszam na kanał gdzie więcej informacji:
http://youtube.com/post/UgkxK4FQOS_cnI2RP9gzU8hYpPhucLzEdbU9?si=sZ1CuvneDIBxty_t

1
[#114] Re: Telekomputer / Joystick

@matwiko, post #113

Brawo!
Ale jakośćOK
[#115] Re: Telekomputer / Joystick

@matwiko, post #113

Już to kiedyś widziałem. Fajnie, że TV udostępnia archiwa odpłatnie. Czy osoba, która dołożyła cegiełkę może odsprzedać włożony wysiłek na pokrycie kosztów. Czyli 50 zł po 2,50 zł, a najlepiej po 5 zł?
[#116] Re: Telekomputer / Joystick

@koczis, post #115

Jak uważasz, nie jestem ekspertem. To wszytko trochę partyzantka. TVP powinna sama to udostępnić na swoim VOD. Mają to wszystko w mp4 w dobrej jakości, nie trzeba żadnych rekonstrukcji, wiec nie rozumiem problemu. Jest jak jest, aby obejrzeć trzeba im zapłacić. Ale fajnie że i tak jest taka możliwość ;)
[#117] Re: Telekomputer / Joystick

@matwiko, post #113

Czu to już materiał bezpośrednio z archiwów tvp?

-edit-
Dobra, nie było pytania, wystarczyło kliknąć link i wszystko wiem Ale jedno techniczne pytanko mam - czy wrzucenie tego oryginalnego (w sensie otrzymanego pliku mp4 od tvp) na yt nie rekompresuje tego materiału? Widać jakąś różnicę?

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2025 12:54:19 przez Madman
[#118] Re: Telekomputer / Joystick

@Madman, post #117

Wpłata poszła, zachęcam innych bo fajna inicjatywa OK
1
[#119] Re: Telekomputer / Joystick

@Madman, post #117

Tak, YT lekko go kompresuje, w ciemnych miejscach pojawia się schodkowanie, do tego materiął jest z przeplotem z którym też YT sobie słabo radzi, dlatego udostępniam też plik oryginalny plik mp4 750MB.
1
[#120] Re: Telekomputer / Joystick

@Madman, post #118

Dziękuje
Zachęcam do wpłat. Uzbierałem już za kwerendę i pierwszy odcinek. Mam w tym momencie nadwyżkę na jeden kolejny, więc zaraz zamawiam. Ile będzie wpłat tyle odcinków zamówię ;)
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem