[#112]
Re: Telekomputer / Joystick
@Hubez,
post #111
Panowie jest akcja! Nawiązałem kontakt z archiwum TVP w sprawie Joysticka. Już wiem że mają 42 odcinki. Mam zamiar zamówić któryś z nich na próbę. Oczywiście wiąże się to z kosztami. Za zebranie informacji (tak zwana kwarenda) zapłaciłem już TVP ponad 300zl. Przegranie jednego odcinka to koszt ok 200zl. Pytanie do Was. Czy znajdzie się ktoś to by się dorzucił i wspomógł inicjatywę odzyskania starych odcinków Joysticka? 😁
Moja propozycja to: zdobywam materiał, biorę na razie wszystkie koszty na siebie. Sprawdzam i przygotowuje odcinek do udostępnienia na moim kanale 90'Nostalgia w postaci linku prywatnego. https://youtube.com/@90_nostalgia Szczegóły, zasady u sposób finansowania możemy dogadać. Czy to będzie przelew, czy jakaś zbiórka jeszcze do ustalenia. Uzyskanie wszystkich odcinków to szacowany koszt ok 7000zl.
Docelowo chciałbym udostępnić to publicznie ale osoby które by się zrzycilu miałby dostęp do nagrania już tydzień/miesiąc wcześniej ponadto udistapnilbym im oryginalny materiał i wszystkie technikalia i specyfikacje TVP oraz mieliby wgląd w moją korespondencję z TVP.
Na razie badam teren. Czy znajdzie się kilku śmiałków? Jakby 10 osób wpłaciło po 50zł. mamy sfinansowana kwarende i udostępnienie pierwszego odcinka. Następne będą tańsze bo mam już dostęp do numerów taśm w archiwum. W poniedziałek chce zamówić pierwszy materiał. Nie wiem w jakim formacie to przygotują ale w korespondencji przekazali że 3-4 tygodnie się czeka na przygotowanie odcinka.
Następny sprawa. Jeżeli ktoś ma jakieś nagrania na VHS i nie udostępniał to niech sprawdzi co ma i mi napisze. Żeby nie było że zamówie coś ci za parę tygodni wypłynie na YT że zbiorów prywatnych.
Na zachętę wrzucam opis jednego odcinka. Tak jest to zarchiwizowane w TVP 😉 To się dzieje naprawdę. Kto w to wchodzi?