@recedent,
post #30
kościół katolicki a katolicy czyli wyznawcy to chyba różnica znaczeniowa (lecz ta sama baza tematowa :) ) A to że ktoś przyjmuje kościół katolicki jako znaczenie symboliczne czyli również wyznawców kościoła a nie dosłownie i później ma pretensje tak jak wyżej to wg mnie niesłuszne są te "ale" ;)
Kościół Katolicki - bierzemy dosłownie a nie symbolicznie tak jak ktoś sobie ustalił!!! więc o co halo? Ja jestem katolikiem ale mnie stwierdzeniem KK czy innym nikt nie obrazi. Zresztą kolego chyba nikt nie napisał "kościół katolicki" nawet w tym wątku prawda?
"I - tak samo jak inni ludzie - grzeszą i popełniają błędy" - owszem prawda :) ALE no właśnie ALE - grzeszą w INNY sposób, nie taki jak ja - ja pod pretekstem Boga nie bogacę się na ludziach - i jeszcze oficjalnie się panoszą z tym. ;)
Albo ja będąc kapłanem nieodpłatnie bym odprawiał pochówek a nie jak u nas zbuntował się i nie chciał tego odprawić bo kobieta biedna nie miała z czego zapłacić! SKANDAL.. tylko nie pisać że to pojedynczy występek.. bo to jest "macierz".
(to tylko skromniutki ogólnikowy przykładzik)
Hmmm... Pamiętam jak kiedyś kumpel mi mówił to samo... myślałem o nim że jakiś nie ten tego jest. Ale w momencie kiedy zobaczyłem na własne oczy co jest grane to troszkę moje podejście się zmieniło. 95% z nich nie zasługuje na miano księdza. Bo są jeszcze tacy prawdziwi z powołania a nie "z zawodu" księża. Dobrze że mamy 21 wiek bo by mnie na stosie spalili za to.
Narażę się licznym pewnie

Tylko pamiętajcie proszę, zarówno jak Wy macie prawo wygłosić przychylne obronne opinie na temat kościoła tak samo ja mam prawo wyrazić swoje! żyjemy w wolnym kraju ;)
Ale ok, proszę niech nikt nie poczuje się urażony moją wypowiedzią szczególnie Ty recedent (ja Ciebie nie atakuję tylko po prostu przedstawiam to z mojego punktu widzenia, po swojemu).
Bo każdy z nas zostanie rozliczony z osobna. Amen.
Ostatnia modyfikacja: 26.02.2010 01:31:17