poprawka, Leonardo da Vinci był weganinem.
@niedziel
post, którym odpowiadałem na twój post #29 nie był kierowany do ciebie tylko pisałem ogólnie.
@all
Ojciec Klimuszko - Czy zwierzęta mają duszę?
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/B/BS/czy_zwierzeta.html
"Zaczęło się od trzustki. Byłem dość poważnie chory i doradzono mi, bym przestał jeść mięso. Przez dziesięć lat byłem wegetarianinem. Ojciec Klimuszko mawiał: po pięćdziesiątce - mało mięsa, po sześćdziesiątce - wcale. I tak przez dziesięć lat nie jadłem mięsa wcale."
"Oczywiście wegetarianizm znany jest w tradycji chrześcijańskiej od najdawniejszych czasów."
"Powstrzymywanie się od spożywania mięsa było symbolicznym odwołaniem się do raju, do pierwotnej harmonii stworzenia, gdzie nie było zabijania. Podobny sens ma post w okresie Wielkiego Postu."
"Najlepszym wyrazem naszej miłości do zwierząt nie jest poszukiwanie odpowiedzi na pytanie o plany Pana Boga, lecz zatroszczenie się o to, byśmy mieli szacunek do naszych mniejszych braci i przestrzegali ich praw. A rzeczywistość na pewno okaże się dużo bogatsza, niż możemy sobie to wyobrazić."
"Błogosławieni miłosierni, albowiem oni miłosierdzia dostąpią."
„Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnie uczyniliście.” (Mat. 25:40) „Chcę raczej miłosierdzia niż ofiary.” (Mat. 9:13, 12:7)
Jezus powiedzial:
"Wielu przyjdzie do mnie i powie *Krolu my zarliwie dazylismy do Prawdy* ale ja im powiem *Nie*. Wiara bez milosierdzia nie istnieje.
Milosc jest wypelnieniem mojego prawa"
"Jest Dobro, Prawda i Piekno ale najpotezniejsze z tych trzech to Dobro. Jesli nienawidzisz innych, jesli masz zamkniete serce na cierpienia stworzenia bozego, jak mozesz widziec Prawde Zbawienia jesli twoje oczy sa slepe a serce jest zamkniete dla tego co stworzyl Bog."