[#91] Re: Ofiara.

@parallax, post #3

Film dokumentalny nie tylko o przymusie płacenia podatku na kościół, który płacimy nie wiedząc o tym, ale i o starszej kobiecie, która się temu sprzeciwiła, przezwyciężając opór społeczny oraz własne słabości.

http://stagevu.com/video/twuwirvmkyyj

W dniu 24 lipca 2008 roku, około godziny 13:00 na Dworcu Głównym PKP we Wrocławiu, około 6 policjantów zaatakowało staruszkę, która protestowała przeciwko obowiązkowemu 1,04% podatkowi na kościół. Policjanci ciągnęli ją przez hol dworca za nogi, kopali oraz szczypali. Staruszka, mimo krzyków i próśb o zostawieniu jej w spokoju, była cały czas represjonowana za wyrażanie swoich poglądów.

Przedstawiamy reportaż, zrealizowany przez ekipę „Hafciarka” pt. „Protest”, który przedstawia to wydarzenie oraz zdeterminowany, a zarazem odosobniony protest starszej kobiety, która sprzeciwiła się nie tylko przymusowym podatkom, ale wystąpiła także przeciwko kościołowi.

---

Podczas gdy dzieci w Polsce głodują i nie ma na leczenie dzieci, polski rząd wydaje setki milionów zł na Kościół, najbogatszą instytucję w Polsce!

http://bezpardonu.com/czytanka/309,ile-kosztuje-kosciol.html

Zacofanie moralne!

[#92] Re: Ofiara.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #91

>W dniu 24 lipca 2008 roku, około godziny 13:00 na Dworcu Głównym PKP we Wrocławiu, około 6 policjantów zaatakowało staruszkę, która protestowała przeciwko obowiązkowemu 1,04% podatkowi na kościół. (...) Podczas gdy dzieci w Polsce głodują i nie ma na leczenie dzieci, polski rząd wydaje setki milionów zł na Kościół, najbogatszą instytucję w Polsce!

Struktura budżetu na rok 2009, wydatki (str.17):
- Zabezpieczenie społeczne i wspieranie rodziny: 79,6 miliardów

Fundusz kościelny 2008:
- 98 milionów zł.

Oczywiście - kościół jest także finansowany z kilku innych źródeł. Ponieważ jednak piszesz o procencie podatków, to ograniczam się do wartości podanych powyżej.

Tak więc - finansowanie "głodujących" dzieci jest 1000 razy wyższe niż bezpośrednie finansowanie kościoła, a jeśli uwzględnić dodatkowe źródła (szacowane przez Politykę na ok. 1 miliard złotych) - 80 razy wyższe. Więc o co ci chodzi? :D

PS. W mojej okolicy żyje kilka rodzin, których dzieci głodują. Rodzice są alkoholikami. Pieniądze z zapomogi socjalnej idą tylko na alkohol. Równocześnie część tych rodzin jest wspierana (także)przez pomoc parafialną w formie, która zakup alkoholu wyklucza. Bardzo fajnie wiedzieć, że chcesz dzieciom odebrać pomoc parafialną, a zaoszczędzone pieniądze przekazać rodzicom - by kupili sobie kilka kolejnych flaszek.
[#93] Re: Ofiara.

@Radov, post #92

> PS. W mojej okolicy żyje kilka rodzin, których dzieci głodują.
> Rodzice są alkoholikami. Pieniądze z zapomogi socjalnej idą
> tylko na alkohol. Równocześnie część tych rodzin jest wspierana
> (także)przez pomoc parafialną w formie, która zakup alkoholu
> wyklucza.

A czy coś robisz, żeby im pomóc?

> Bardzo fajnie wiedzieć, że chcesz dzieciom odebrać
> pomoc parafialną, a zaoszczędzone pieniądze przekazać rodzicom
> - by kupili sobie kilka kolejnych flaszek.

To ty tak twierdzisz. Ja dzieciom niczego nie chce odebrać, wręcz przeciwnie. W takim razie trzeba rodzicom odebrać prawa do kupowania alkoholu, a najlepiej to wyleczyć ich z nałogu, ale to ja mam o tym myśleć? Dla księży egzorcystów to będzie pestka. Wszystkim wyjdze to na dobre. Z tego co wiadomo to jak jest jakaś pomoc kościelna to z Caritasu, a Caritas to i tak zbiera pieniądze od ludzi.

Ostatnia modyfikacja: 03.03.2010 02:31:48
[#94] Re: Ofiara.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #93

Hmm..egzorcyści zajmujący się uzależnieniami alkoholowymi, ciekawy pomysł :P

[#95] Re: Ofiara.

@Katiria, post #94

Coś podobnego miałem "na końcu języka". Egzorcyści nie zajmują się tym, czym powinni się zajmować lekarze. Wypędzają demony z osób opętanych i modlą się nad osobami duchowo i fizycznie udręczonymi przez duchy nieczyste.

[#96] Re: Ofiara.

@recedent, post #95

Ta, ja to już zauważyłem jakiś czas temu. Ateiści, ludzie nie chodzący do kościoła, nie wspierający kościoła mają najwięcej do powiedzenia na jego temat. Na co ma płacić, czym się zajmować, komu pomagać, a komu nie.
Ja nie chodzę do kościoła, raczej nie jestem wierzącym chociaż jestem wychowany w zgodzie z etyką chrześcijańską, ale czasem jak widze tą wszechotaczającą głupotę, zakłamanie i wpychanie się z nosem w czyjeś życie i światopogląd, to mam ochote zacząć chodzić na msze co niedziele. Na złość wszystkim fanatykom.

[#97] Re: Ofiara.

@Katiria, post #94

Ostatnia modyfikacja: 03.03.2010 18:50:59
[#98] Re: Ofiara.

@recedent, post #95

Wiem czym się zajmują egzorcyści. Jakbyś był na mojej stronie to byś widział,
że wystawiłem film o egzorcystach. http://stagevu.com/video/zkgcmbmdsunb

[#99] Re: Ofiara.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #89

http://www.eioba.pl/a69902/o_czym_90_katolikow_nie_wie - napisz co tam jest urojone, chętnie się dowiem, autor listy pewnie też.

Na przykład to - zachęcam do lektury.

A odnośnie Twoich głównych zainteresowań: Jak zapobiec zabijaniu zwierząt? "Wystarczy" opracować syntezę żywności z substancji nieorganicznych i na tyle usprawnić technologię, żeby stała się konkurencją cenową dla metod tradycyjnych. A przy okazji unikniemy pozbawiania życia niewinnych roślin. Do dzieła!

[#100] Re: Ofiara.

@recedent, post #99

Tak jak myślałem, znam tą stronę :)

[#101] Re: Ofiara.

@pwe, post #8

To Ty hojny jesteś :D

[#102] Re: Ofiara.

@niedziel, post #96

niedziel napisał(a):

> Ta, ja to już zauważyłem jakiś czas temu. Ateiści, ludzie nie

jak mogłeś to zauważyć jak przecież sam nie chodzisz :)

> chodzący do kościoła, nie wspierający kościoła mają najwięcej
> do powiedzenia na jego temat. Na co ma płacić, czym się
> zajmować, komu pomagać, a komu nie.

wszyscy kk wspierają, przeczytaj kilka postów wcześniej.

> Ja nie chodzę do kościoła, raczej nie jestem wierzącym chociaż
> jestem wychowany w zgodzie z etyką chrześcijańską, ale czasem

po tym co widziałem to raczej w zgodzie z tą spod znaku pentagrama.

> jak widze tą wszechotaczającą głupotę, zakłamanie i wpychanie
> się z nosem w czyjeś życie i światopogląd, to mam ochote zacząć
> chodzić na msze co niedziele. Na złość wszystkim fanatykom.

nie mam nic przeciwko, jak chcesz to możesz chodzić nawet codziennie.
kanał katolickiego fanatyka - http://youtube.com/user/TheFideiDefensor

jutro niedziel-a, niedziel do kościola i dolara na tace, bo jak nie to na stos

[#103] Re: Ofiara.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #102

No Skolman, to żeś mu dowalił ^^"

Osobiście uważam, że jeśli ktoś ma potrzebę pójścia do kościoła, to tam pójdzie. Z tym że ludzie nie powinni tam chodzić, by dac na tacę..przecież nie o to tu chodzi. Ale wiadomo, przecież trzeba dać, bo co ludzie powiedzą, pff :/

[#104] Re: Ofiara.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #102

] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [ napisał(a):

> wszyscy kk wspierają, przeczytaj kilka postów wcześniej.
>

Jako, że polaków jest koło 40 mln, a dofinansowanie kościoła to 98mln (wychodzi niecałe 2.5zł rocznie na łebka), przy tym kościół na działalność społ. wydaje prawie 79,6 miliardów chce aż krzyknąć:
DAJCIE NAM WIĘCEJ INSTYTUCJI, KTÓRE DAJĄ SPOŁECZEŃSTWU 318.4 zł za każdą złotówke, którą zapłacą.

Co do wjazdów osobistych, to nie skomentuje, bo sprowadzenie rozmowy do rynsztoka by Ci pasowało, prawda? Nie potrzeba argumentów.

[#105] Re: Ofiara.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #89

poprawka, Leonardo da Vinci był weganinem.

@niedziel

post, którym odpowiadałem na twój post #29 nie był kierowany do ciebie tylko pisałem ogólnie.

@all

Ojciec Klimuszko - Czy zwierzęta mają duszę?
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/B/BS/czy_zwierzeta.html

"Zaczęło się od trzustki. Byłem dość poważnie chory i doradzono mi, bym przestał jeść mięso. Przez dziesięć lat byłem wegetarianinem. Ojciec Klimuszko mawiał: po pięćdziesiątce - mało mięsa, po sześćdziesiątce - wcale. I tak przez dziesięć lat nie jadłem mięsa wcale."

"Oczywiście wegetarianizm znany jest w tradycji chrześcijańskiej od najdawniejszych czasów."

"Powstrzymywanie się od spożywania mięsa było symbolicznym odwołaniem się do raju, do pierwotnej harmonii stworzenia, gdzie nie było zabijania. Podobny sens ma post w okresie Wielkiego Postu."

"Najlepszym wyrazem naszej miłości do zwierząt nie jest poszukiwanie odpowiedzi na pytanie o plany Pana Boga, lecz zatroszczenie się o to, byśmy mieli szacunek do naszych mniejszych braci i przestrzegali ich praw. A rzeczywistość na pewno okaże się dużo bogatsza, niż możemy sobie to wyobrazić."

"Błogosławieni miłosierni, albowiem oni miłosierdzia dostąpią."

„Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnie uczyniliście.” (Mat. 25:40) „Chcę raczej miłosierdzia niż ofiary.” (Mat. 9:13, 12:7)

Jezus powiedzial:

"Wielu przyjdzie do mnie i powie *Krolu my zarliwie dazylismy do Prawdy* ale ja im powiem *Nie*. Wiara bez milosierdzia nie istnieje.
Milosc jest wypelnieniem mojego prawa"

"Jest Dobro, Prawda i Piekno ale najpotezniejsze z tych trzech to Dobro. Jesli nienawidzisz innych, jesli masz zamkniete serce na cierpienia stworzenia bozego, jak mozesz widziec Prawde Zbawienia jesli twoje oczy sa slepe a serce jest zamkniete dla tego co stworzyl Bog."

[#106] Re: Ofiara.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #105

>„Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnie uczyniliście.” (Mat. 25:40)

Cytat bardziej odnosi się do bezsensownego zabijania zwierząt ( w tym masowa produkcja miecha) niż do jedzenia mięsa w ogóle.

Jestem chora jak słyszę, że ktoś zamęczył psa, podpalił kota, zagłodził inne zwierzę, zbadał nowy krem dla starych bab na biednym zwierzaku. A z drugiej strony wcinam szynkę i mielone.... hipokrytka.
Pamiętam świniobicie u babci na wsi. Widok porażający, tym bardziej że często na wsiach zwierzęta są traktowane podle (pies na sznurku do drzewa przywiązany, kota z buta się traktuje).

Wielu ludzi myli wegetarianizm z "zjem same ziemniaki - kotlet do śmietnika" a potem anorektyczki leczą się po szpitalach.
Wegetarianizm wymaga ogromnej wiedzy "co jak i w czym" , czasu i cierpliwości. Czy potrafiłabym? Nie wiem. Zastanowiłam się też nad tym co sprawiło, że staliśmy się mięsożercami? Odpowiedź jest banalna- głód, zimno, uprawa ziemi wymagała czasu, brak narzędzi, łatwość z jaka można zabić zwierza i się najeść itd.

Żeby tematu się trzymać - uważam "tacę " jako datek dobrowolny, Każdy robi jak uważa, nie potępiam rzucających (to ich pieniądze) , nie patrzę na portfel księdza, z moich podatków utrzymywane są różne instytucje nie tylko kościół katolicki . Chociaż katoliczką nie jestem to wolałabym żeby moje podatki szły na kościół niż na więzienie na przykład.

[#107] Re: Ofiara.

@Katiria, post #103

Z tym że ludzie nie powinni tam chodzić, by dac na tacę..przecież nie o to tu chodzi. Ale wiadomo, przecież trzeba dać, bo co ludzie powiedzą, pff :/

Jeśli boisz się iść na eucharystię, bo ktoś może krzywo na Ciebie popatrzeć jeśli nie rzucisz dobrowolnej ofiary, to warto się zastanowić co dla Ciebie jest ważniejsze.

A takiej osobie, która "krzywo popatrzy" jak nie rzucisz pieniędzy na tacę możesz potem podać rękę, przekazując znak pokoju. Może da jej to do myślenia?

[#108] Re: Ofiara.

@recedent, post #107

Chodziło mi o innych, nie o siebie, bo mnie to akurat wisi co kto o mnie pomyśli.

[#109] Re: Ofiara.

@Katiria, post #108

Moje słowa równie dobrze odnoszą się do tych "innych". A tak przy okazji: dużo znasz takich osób?

[#110] Re: Ofiara.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #105

"poprawka, Leonardo da Vinci był weganinem."

A może Curie Skłodowska też?!!! :P
[#111] Re: Ofiara.

@flea, post #106

To ja tak zupełnie z innej beczki, bo dziś Dzień Kobiet, i w ogóle...
Różyczka dla Ciebie

---<--@

z najlepszymi życzeniami. :D

Ostatnia modyfikacja: 08.03.2010 21:42:19
[#112] Re: Ofiara.

@Kiv_Master, post #110

Seksmisja :P

[#113] Re: Ofiara.

@recedent, post #109

Niestety tak :/

[#114] Re: Ofiara.

@Katiria, post #113

Nie mam pytań w ogóle. Co ma wspólnego Ofiara z seksmisją i dniem kobiet...

[#115] Re: Ofiara.

@parallax, post #114

[#116] Re: Ofiara.

@Katiria, post #115

To nie jest takie śmieszne :)

[#117] Re: Ofiara.

@parallax, post #114

Jeżeli padniesz ofiarą seksmisji to święto kobiet może być Twoim świętem.

[#118] Re: Ofiara.

@flea, post #117

Dobre :)

[#119] Re: Ofiara.

@SzaryWilk, post #52

Ja 15 lat nie bylem w kosciele .to jakbym to musial teraz narobic to chyba bym musial auto sprzedac na ofiare .

Eeee tam, nie - wystarczyło by tylko narobić.

[#120] Re: Ofiara.

@Katiria, post #16

Brawa dla tej pani! Chciałem coś napisać, ale jakoś przy jej komentarzu wyglądałbym blado. brawo!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem