@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [,
post #24
zwierząt hodowlanych już teraz jest ponad 3x więcej niż wszystkich ludzi na całym świecie
Jest tylko jeden argument, jakim przekonasz większą liczbę ludzi do ograniczenia spożycia mięsa - cena. Jak mięso będzie droższe, to ludzie będą go jedli mniej. Na przykład nasz rząd mógłby walnąć akcyzę na mięso. Za jednym zamachem działanie na rzecz środowiska i uratowanie budżetu. Ideologia wegetariańska prezentowana w tak bałamutny i niekompetentny sposób jak Ty to robisz, nie przekona nikogo.
Tutaj o tym można przeczytać, że samochód wytwarza metan:
Z kogo Ty chcesz idiotę zrobić? W tym artykule jest tylko to samo stwierdzenie, które przepisałeś. Dodatkowo, nie wiadomo dlaczego jest tam mowa o samochodzie z napędem na 4 koła, czyżby ilość rzekomo wydzielanego przez samochód metanu zależała od ilości kół? Stwierdzenie to jest niczym nie poparte. W każdym współczesnym samochodzie jest zamontowany katalizator, który wszystkie niespalone w silniku węglowodory utlenia rozkładając je na wodę i dwutlenek węgla.
Ale jak nie wytwarza, to chciałbym zobaczyć jakieś informacje na ten temat.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Reaktor_katalityczny
Nie będzie, bo mamy elektownie ekologiczne: słoneczne, wodne, wiatrowe itp. itd..
Oczywiście wolałeś udać, że nie zrozumiałeś o co mi chodzi i znów piszesz nie na temat. Zarówno samochód jak i komputer nie wytwarzają metanu z definicji. Więc pisanie że krowa wydziela więcej metanu, niż coś, co nie wydziela go wcale, jest bez sensu. Równie dobrze mogę napisać np. "źle zamocowane gniazdka elektryczne powodują znacznie więcej porażeń prądem niż noszenie wody w metalowych wiadrach". Jest to jak najbardziej prawda, ale jej wartość informacyjna jest równa dokładnie zero, tak jak Twojego tekstu o krowach.
Ogólnie, to trudno z Tobą toczyć jakąkolwiek rzeczową dyskusję, bo przy każdym argumencie, na który nie masz odpowiedzi, stosujesz technikę udania niezrozumienia, zmianę tematu i sypnięcie kilkoma maskującymi linkami. Chyba tak was szkolą, czy jak, bo już u paru nawiedzonych pseudoekologów zaobserwowałem takie techniki stosowane w dyskusji. Zważ jednak na jedno - w taki sposób możecie przekonać tylko ludzi mało inteligentnych, a nie tych, którzy mają realny wpływ na drogę jaką porusza się ten świat.