[#31] Re: [OT]

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #26

i z czego jeszcze można kasiore trzepać. Tak jak ty właśnie to robisz

Chyba się zagalopowałeś. Gdzie ja niby piszę z czego można trzepać kasiorę? Tylko proszę o precyzyjną odpowiedź, a nie ściemnianie i linki. A propos linków, to przeszedłeś sam siebie w tym poście - link do linków, nowa jakość propagandy.

Co do nie rozróżniania dziury ozonowej i ocieplenia klimatu - powołałeś się na film gościa, który tego nie rozróżnia i nic nie wie o przyczynach tych zjawisk. Skoro tego nie zauważyłeś, to znaczy, że też nie rozróżniasz. Sam też pokazałeś brak wiedzy pisząc, że gazy cieplarniane osłabiają odbijanie promieniowania słonecznego i parę innych rewelacji. Nie, nie mam nadziei, że coś z tego co piszę do Ciebie dotrze. Zaimpregnowałeś sobie mózg pseudoekologicznym bełkotem, zresztą potrafisz go tylko biernie odtwarzać nie dodając nic własnego. Liczę natomiast na to, że ludzie, którzy trafią na ten wątek dostrzegą kto przedstawia w nim logiczne argumenty i zorientują się w mechanizmach fanatycznej propagandy uprawianej przez Ciebie i Tobie podobnych.

[#32] Re: [OT]

@przemysław, post #29

> Skolman, powoływanie się na artykuliki z Onetu jest żałosne. Jeśli chcesz być traktowany poważnie, to zachowuj się poważnie i przytocz coś co ma "ręce i nogi".

A przeczytaj co napisałem do wszystkich w tym poście:
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=11&t=19894#reply_19920

Zdanie z tegoż szmatławego tekstu, na który się powołujesz brzmi:

Powołuje? Ja tylko napisałem gdzie to też pisze, są ważniejsze sprawy:

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=11&t=16561&startliczba=225#reply_19000

[#33] Re: [OT]

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #32

No to sorry mistrzu, jeżeli nie wierzysz w ten tekst o krowach, metanie i samochodach, to po co się nim podpierasz? Co, znów obalono Ci argument i się żałośnie wykręcasz kolejnym linkiem, w dodatku linkiem do samego siebie?

[#34] Re: [OT]

@G. Kraszewski, post #33

Ciesz sie Grzegorzu, ze nie zaczal cie obrazac. Gdy ktos nie zgadza sie z jego zdaniem to zazwyczaj z obserwacji moge stwierdzic ze konczy sie to atakami i wycieczkami osobistymi. Coz jest to dosc typowe zachowanie i metoda wciskania kitu ludzią , pisanie bredni rzekomo popartych jakimis dowodami, ktorych zazwyczaj nie ma, albo sa z "d" wziete , dziurawe i nie logiczne oraz czesto opieraja sie na zwyklym populizmie i wciskaniu kitu . Zalewanie masa linkow do watpliwej jakosci "zrodel", a na koniec proba obrazania rozmowcy jak wciskanie kitu nic nie dalo (ot takie male przypomnienie rozmowy z owym delikwentem nt biotechnologii i gmo, jako student biotechu tylu bzdur sie nie naczytalem naraz od dawna :)) bardzo podobną technike stosują kreacjonisci w udowadnianiu swoich racji, a wlasciwie nie w udowadnianiu swojej racji a tego ze wszuyscy inni sie mylą :).

Ostatnia modyfikacja: 21.08.2010 19:20:54
[#35] Re: [OT]

@G. Kraszewski, post #33

> No to sorry mistrzu, jeżeli nie wierzysz w ten tekst o krowach, metanie i samochodach, to po co się nim podpierasz? Co, znów obalono Ci argument i się żałośnie wykręcasz kolejnym linkiem, w dodatku linkiem do samego siebie?

Nie o to mi chodziło, tylko, że już toczycie piane obrzucając mnie błotem, nie wspominając o poniżaniu bez którego w dyskusjach byś się nie obszedł. To co robicie wygląda jak jakieś wyścigi, albo sport, kto pierwszy komu dowali.

Z tym obalaniem bym się tak nie śpieszył.

[#36] Re: [OT]

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #35

Oczywiście po raz kolejny brak jakiejkolwiek merytorycznej odpowiedzi. Wcale Cię błotem nie obrzucam, fakty stwierdzam.

[#37] Re: [OT]

@G. Kraszewski, post #36

"Fakty" dla Ciebie wygodne. BTW. Ja to poprzednio pisałem też do wszystkich.

Ostatnia modyfikacja: 21.08.2010 19:34:03
[#38] Re: [OT]

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #37

problem w tym ze nie podales ZADNYCH "faktow" ktore maja jakies potwierdzenie. ot conajwyzej jakies urwane z kontekstu zdania. oczywiscie bez zadnego poparcia. jak mamy wierzyc w to co piszesz skoro nie jestes tego w stanie niczym poprzec? niczym mam tu na mysli jakies rzetelne opracowania czy artykuly. wiekszosc twoich dowodow to wpisy i urojenia anonimowych ludzi na ich blogach czy fragmenty filmow ktore nawet z programem "popularno naukowym" z discovery maja malo wspolnego ,a blizej im raczej do sensacji paranormalnych z programow typu "strefa 11". publikacje naukowe z jakis sensownych czasopism byly by niezlym kawalkiem zrodla i dowodu. potrafisz cos takiego znalezc?

Ostatnia modyfikacja: 21.08.2010 19:42:14
[#39] Re: [OT]

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #37

"Fakty" dla Ciebie wygodne

Bynajmniej. Fakt polegający na tym, że moje rzeczowe argumenty zbywasz zmianą tematu albo udaniem niezrozumienia, wcale nie jest dla mnie wygodny. To sprawia, że każda próba rzeczowej dyskusji z Tobą opartej na zasadach polemiki naukowej, jest skazana na niepowodzenie. No bo jak można rozmawiać konkretnie z kimś, kto najpierw przytacza jakiś tekst jako argument, a po otrzymaniu kontrargumentów stwierdza "wcale nie muszę wierzyć w to, co zacytowałem"? No sam powiedz.

[#40] Re: [OT]

@Radov, post #30

Każda z 10 milionów brytyjskich krów wytwarza dziennie więcej gazów cieplarnianych w postaci metanu niż samochód z napędem na cztery koła podczas 50-kilometrowej jazdy.

To może chodzi o samochód na gaz, ale jak spala to chyba nie wydziela, więc może źle przetlumaczyli i powinno tak pisać:

Każda z 10 milionów brytyjskich krów wytwarza dziennie więcej gazów cieplarnianych w postaci metanu niż spala samochód na gaz z napędem na cztery koła podczas 50-kilometrowej jazdy.

Ostatnia modyfikacja: 22.08.2010 00:04:26
[#41] Re: Dziewczynka produkuje w swoim oku kryształy

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

Piramidy nie zostały wybudowane przez ludzi.... tylko UFO (wiem, zaczniecie się śmiać) ... tylko 5% wnętrz piramid zostało odkryte... reszta to zagadka.. ale współpracując podczas moich studiów z archeologiem amerykańskiego pochodzenia utwierdziłem się w przekonaniu że to nie ludzie. Nie chodzi już tylko o to że taki jeden kloc ważył tyle i tyle... tylko owy archeolog był asystentem programu P1 który miał na celu dalsze odkrywanie wnętrza piramid. Malowidła jednoznacznie wskazywały kto jest twórcą piramid. Więcej nie chciał mi powiedzieć, lecz dopowiedział że z pokornego katolika stał się wręcz ateistą...

[#42] Re: [OT]

@G. Kraszewski, post #12

G. Kraszewski pisze:

> Wytrzymałem do momentu, w którym się dowiedziałem, że metan niszczy warstwę ozonową. Szkoda nawet komentować - żałosne po prostu.

Z wydalaniem metanu związany jest poważny problem ekologiczny - chodzi o niszczenie strefy ozonowej, oraz tzw. efekt cieplarniany.

Metan, ze względu na specyficzne właściwości fizykochemiczne, jest głównym niszczycielem ozonu oraz 'izolatorem' termicznym atmosfery ziemskiej. Jedna krowa wydziela dziennie około 200 do 400 litrów metanu, co razem, biorąc pod uwagę światowe pogłowie, daje niebagatelną masę - około 80 mln ton gazu rocznie!

Wysoki udzial w powstawaniu tzw. efektu cieplarnianego ma metan (CH4)
http://www.sciaga.pl/tekst/23153-24-dziura_ozonowa_efekt_cieplarniany

[#43] Re: Dziewczynka produkuje w swoim oku kryształy

@bombermax, post #41

i oczywiscie tez nigdzie nie ma dokumentacji tych malowidl? pytam z ciekawosci, bo skoro ktos je widzial wydal kase na badania to i pewnie jakies fotki są. a skoro sa to chetnie bym je obejrzal. jak wiesz ze zwyklego testu Rorschacha, w glupiej plamie kazdy czlowiek potrafi zobaczyc co innego , a w takich malowidlach ludzie widza czesto to co chca (np. plama w oknie i widzieli u nas postac Chrystusa). Pozatym nie popelniaj bledu i nie lekcewaz umiejetnosci ludzkosci, wiele rzeczy ludzkosc odkryla i dokonala duzo wczesniej niz sie obecnie powszechnie sadzi , nastepnie zapomniala na dlugie stulecia i odkrywala na nowo (np cement :))
[#44] Re: Dziewczynka produkuje w swoim oku kryształy

@bombermax, post #41

>Malowidła jednoznacznie wskazywały kto jest twórcą piramid.

Też bym chętnie zobaczyła te malowidła.

[#45] Re: [OT]

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #42

Z wydalaniem metanu związany jest poważny problem ekologiczny - chodzi o niszczenie strefy ozonowej

Nie, nie chodzi o niszczenie strefy ozonowej. Metan jest obojętny dla ozonu.

Metan, ze względu na specyficzne właściwości fizykochemiczne, jest głównym niszczycielem ozonu

Jakie mianowicie specyficzne właściwości? Metan nie jest niszczycielem ozonu. W linku, który podałeś masz wyszczególnione jakie reakcje chemiczne powodują rozkład ozonu na tlen. W reakcjach tych nie wstępuje metan. Jest to oczywiste, bo metan nie zawiera chloru, składa się wyłącznie z wodoru i węgla.

Nie wiem co o tym sądzić, ale nadal piszesz ewidentne bzdury, które nie znajdują pokrycia nawet w materiałach, które cytujesz (podpierasz się zresztą jakimiś uczniowskimi pracami zamiast publikacji naukowych). Ja rozumiem, że można się pomylić, ale brnięcie w zaparte nie ma sensu. Nawet jeśli dwudziestokrotne napiszesz jakieś kłamstwo, nie stanie się ono przez to ani o gram prawdziwsze.

Po raz kolejny udowodniłeś, że za pseudoekologiczną propagandą stoi ignorancja, brak wiedzy i zamykanie oczu na fakty...

[#46] Re: Dziewczynka produkuje w swoim oku kryształy

@bombermax, post #41

Malowidła jednoznacznie wskazywały kto jest twórcą piramid.

Współpracując w czasie wynoszenia śmieci z dozorcą z mojego bloku, (a dozorca jest ormiańskiego pochodzenia), badałem malowidła znajdujące się na ścianach piwnic, jak również w niektórych klatkach schodowych. Malowidła jednoznacznie wskazują na to, że mój blok nie został zbudowany przez ludzi. Nie chodzi nawet o to, że jedna żelbetowa płyta ścienna waży więcej, niż blok z piramidy egipskiej. Komputerowa analiza malowideł dała ogrom informacji, które okazały się całkowitą niespodzianką. Więcej niestety nie mogę wam powiedzieć, ale powiem tylko tyle, że dozorca przestał już pić "Karpackie" i przerzucił się na piwo "Trixx".

[#47] Re: Dziewczynka produkuje w swoim oku kryształy

@G. Kraszewski, post #46

Smiech Smiech Smiech Smiech Smiech Smiech Smiech
Sorka nie mogłem się powstrzymać.

[#48] Re: [OT]

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #35

@SKOLMAN
Raz na jakiś czas zaglądam do rozpoczętych przez Ciebie wątków. Przyznam, że generalnie popieram i szanuję ludzi, których zajmuje w życiu coś więcej niż siedzenie przed telewizorem. Jesteś, podobnie jak ja, dociekliwy i idziesz pod prąd, jednak według mnie marnujesz swoją energię. Źródła, na których się często opierasz są niczym innym jak papką robiącą wodę z mózgu. Czas, który marnujesz ślęcząc przed youtube i ogólnie w sieci, poświęć na odwiedzenie biblioteki czy księgarni. Nie twierdzę, że w sieci nie znajdziesz nic mądrego, wręcz przeciwnie, ale jak pokazują badania, bez fundamentalnej mądrości jaką zdobyć można tylko z tradycyjnych źródeł nie jesteśmy w stanie korzystać z dobrodziejstw internetu. W najnowszej "Polityce" jest ciekawy artykuł na ten temat. Opisuje rezultaty przeprowadzonych w kilku krajach akcji włączania społeczeństw do cyfrowego świata. Wykazały, że nowe technologie w rękach kulturalnych analfabetów przynoszą więcej szkody niż pożytku. Jedynie społeczeństwa książki i komputera mają szanse na rozwój.
Nie znam Cię i nie mogę z pewnością stwierdzić czy swoją wizję świata zbudowałeś na syfie jakiego pełno w sieci, ale wiele na to wskazuje. Rozpoczęcie wątku: "Dziewczynka produkuje w swoim oku kryształy" jest dla mnie tego dowodem.

[#49] Re: Dziewczynka produkuje w swoim oku kryształy

@bombermax, post #41

bombermax jesli lubisz tego typu hmm... historie to zerknij na książki Zacharii Sitchina (wydawnictwo Prokop). Nie żebym był jakoś specjalnie przekonany do wszystkiego co pozaziemskie, ale jego "historia" (potężna hipoteza o pochodzeniu ludzkości) jest dość przekonywująca i trudno ją na dzień dobry spuścić w klopie.

Ja jestem sceptykiem, z gatunku "zobaczę to uwierzę", ale skoro są zjawiska, które ciężko wyjaśnić to może jednak jest coś jest na rzeczy.
Tylko, że tutaj w zalewie internetowego gówna (podobnego do linków Skolmana) łatwo o dezawuowanie czegokolwiek. Przykładem sztandarowej lipy, na którą rzuciły się rzecze internautów niech będzie bajeczka z końca II Wojny Światowej. Mam na myśli niemieckie UFO (Haunebu), stację kosmiczną Andromeda, bazę po ciemnej stronie księżyca i 100 zaginionych ubotów kursujących z ładunkami rtęci (jak wiadomo, że do tej pory nie doliczono się bodajże 10 okrętów) w kierunku Nowej Szwabii.
[#50] Re: Dziewczynka produkuje w swoim oku kryształy

@G. Kraszewski, post #46

@Krashan
Piwnica ma ze 100lat a Piramidy ileeee?

Widzę że jesteś ścisłowcem, poczytaj sobie:
http://www.ufoinfo.pl/index.php?id=147
Artykuł kiepski może ale przemawiający chyba do "twardo głowych".
Jeśli masz czas na wymyślanie bzdurnych opowiadań to i na to chyba powinieneś mieć czas. Tu nie chodzi tylko o malowidła.

@all
Spokojnie.. nie naoglądałem się Stargate poproszę o jakieś fotki osobę o której pisałem wyżej a jak będę miał coś więcej to chętnie się z tym z Wami podzielę.

@przemysław
Ja jestem sceptykiem, z gatunku "zobaczę to uwierzę", ale skoro są zjawiska, które ciężko wyjaśnić to może jednak jest coś jest na rzeczy.
Tylko, że tutaj w zalewie internetowego gówna (podobnego do linków Skolmana) łatwo o dezawuowanie czegokolwiek. Przykładem sztandarowej lipy, na którą rzuciły się rzecze internautów niech będzie bajeczka z końca II Wojny Światowej. Mam na myśli niemieckie UFO (Haunebu), stację kosmiczną Andromeda, bazę po ciemnej stronie księżyca i 100 zaginionych ubotów kursujących z ładunkami rtęci (jak wiadomo, że do tej pory nie doliczono się bodajże 10 okrętów) w kierunku Nowej Szwabii.

Tu się zgodzę. Ludzkość się nudzi i plecie bzdury na poziomie zespołu Alzheimera... Lecz tutaj raczej matematyka, fizyka, astronomia i sam namacalny fakt jakim jest to że jeden pojedynczy blok waży od kilku do nawet 220ton powodują że łatwo się rozgranicza historie pieprz... przez jakiś tam kombatantów od tego co mamy urzeczywistnione.

Ostatnia modyfikacja: 22.08.2010 13:28:39
[#51] Re: Dziewczynka produkuje w swoim oku kryształy

@bombermax, post #50

Artykuł kiepski może ale przemawiający chyba do "twardo głowych".

Oj kiepski i to bardzo. W dodatku wcale nie przemawiający. Ten artykuł to nic więcej oprócz żonglerki liczbami. Odniosę się do kilku co zabawniejszych punktów:

Układ piramid zadziwiająco przedstawia układ gwiazd w pasie Oriona w roku 10583 p.n.e.

Biorąc pod uwagę, że nieuzbrojone oko widzi kilka tysięcy gwiazd, układ trzech piramid może przypominać cokolwiek na niebie. Zwłaszcza jeżeli sobie jeszcze dołożymy możliwość dopasowywania nie tylko do nieba z czasów budowy piramidy ale także aż do 6 tysięcy lat wstecz (a może jeszcze 6 tysięcy lat naprzód?). Może się wtedy okazać, że np. układ piramid zadziwiająco przedstawia konfigurację gwiazd w gwiazdozbiorze Byka w roku 5981. Stąd prosty i oczywisty wniosek , że kosmici, którzy zbudowali piramidy, powrócą właśnie w tym roku i właśnie stamtąd.

Jeżeli wierzchołki trzech małych piramid obok Wielkiej Piramidy połączymy z odpowiednimi punktami piramidy Chefrena, to otrzymamy trzy proste równolegle

Jeżeli połączę trzy piksele mojego monitora o magicznych współrzędnych: (359, 971), (439, 683), (1009, 47) z odpowiednimi punktami oparcia wersalki stojącej przy przeciwległej ścianie, to też otrzymam trzy proste równoległe. Czy coś z tego wynika?

Tak przy okazji jest to najdokładniej zorientowana według stron świata budowla na Ziemi.

Ja bym się nie założył. Na świecie jest tyle budowli, że przypadkiem chociażby jakaś inna może być zorientowana lepiej.

Nienaukowe podejście tego artykułu polega na dopasowywaniu faktów do z góry przyjętej teorii o pozaziemskim pochodzeniu piramidy. Wiadomo, że jak się rzuci na blat kilkaset liczb (mam na myśli różne wymiary i kąty piramid), to się zawsze znajdzie jakieś ciekawe zależności między niektórymi z nich. Chociaż na pewno zastanawiającym faktem jest tak dobre zorientowanie budowli wobec stron świata, to czy jednak jest to jakikolwiek dowód na pozaziemskich budowniczych piramidy? Moim zdaniem nie. Do wszystkich tego rodzaju teorii warto zastosować regułę brzytwy Ockhama. Osobom, które myślą, że "ludzie w tamtych czasach nie mogli tego zbudować" polecam lekturę choćby fragmentów artykułu z Wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/Egyptian_pyramid_construction_techniques

Ostatnia modyfikacja: 22.08.2010 14:20:06
[#52] Re: Dziewczynka produkuje w swoim oku kryształy

@bombermax, post #50

chcialbym zauwazyc ze te liczbyz linka sa ciekawe ok , ale jest to podobny zabieg co myk z liczba 23 w filmie o tym samym tytule . zawsze da sie cos podzielic pomnozyc przez cos by wyszlo cos co chcemy :)
[#53] Re: Dziewczynka produkuje w swoim oku kryształy

@G. Kraszewski, post #51

Chociaż na pewno zastanawiającym faktem jest tak dobre zorientowanie budowli wobec stron świata, to czy jednak jest to jakikolwiek dowód na pozaziemskich budowniczych piramidy?

Próba wyjaśnienia:
Punkt zwany biegunem północnym - jest punktem wędrującym:
- astronomiczny - ze względu na precesję
- magnetyczny oraz geograficzny - ze względu na zaburzenia rotacji wywołane płynnym jądrem ziemi.

Efekt jest taki, że każda budowla zbudowana "mniej więcej" zgodnie z kierunkami świata raz na kilkadziesiąt tysięcy lat jest z nimi idealnie zestrojona. Jest to mniej więcej tak samo zaskakujące, jak to, że nie działający zegarek 2 razy na dobę jest idealnie punktualny ;)

A jeszcze odnośnie tekstu:
Południk biegnący przez środek piramidy jest najdłuższym południkiem biegnącym przez lad i dzieli lady na dwie polowy.
1. Może źle to zinterpretowałem, ale jakbym nie patrzył na google.maps - tak jakoś nie wydaje mi się, by ten południk był najdłuższym biegnącym przez lądy i dzielił kontynent na połowę...
2. Nawet jeśli jednak tak jest - nie zmienia to faktu, że ze względu na ruch biegunów, dryf kontynentów, zmianę wysokości lądów oraz poziomu mórz - założenie że 6000 lat temu południk ten również zachowywał te cechy jest wielce optymistyczne.

-----------------

Kto wie - może rzeczywiście to kosmici wybudowali te piramidy (np. bo co przeszkadza, żeby faraon zamiast 100.000 niewolników używał 100.000 kosmitów), jednak tego typu argumenty nie pozwolą odkryć prawdy....

Ostatnia modyfikacja: 22.08.2010 16:56:50
[#54] Re: Dziewczynka produkuje w swoim oku kryształy

@Radov, post #53

Skoro ci kosmici posiadali środki aby odwiedzić Ziemię i coś tutaj zbudować oznacza to, że były to istoty inteligentne, funkcjonujące na wysokim poziomie. A jeśli tak, to siłą rzeczy także postępujące RACJONALNIE. Wobec tego w pełni uprawnione wydają się pytania: w jakim celu oni wznosili te budowle i po co mieliby zawracać sobie głowy tymi wszystkimi pierdołami wymiarowymi i kątowymi? Jakie znaczenie dla funkcji budowli miało odwzorowanie układu takich czy innych gwiazd? Piewcy tych teorii próbują cokolwiek wyjaśniać?
[#55] Re: [OT]

@G. Kraszewski, post #45

Po raz kolejny udowodniłeś, że za pseudoekologiczną propagandą stoi ignorancja, brak wiedzy i zamykanie oczu na fakty...

Propagandą? To mam wierzyć w to całe ich "globalne ocieplenie", tym od global warming i płacić za CO2, a przemysł mięsny ma dostawać jeszcze dotację? Super!

http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/srw-rp-promocja-miesa-jest-szczegolnie-wazna-w-rosji-i-na-ukrainie,24007.html

http://www.proto.pl/informacje/info?itemId=71028&rob=6,5_mln_do_zdobycia

youtube.com/watch?v=Yj6Ok1y6Jlw
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/10,88722,7520170,_Mieso_krzepi____mowimy_NIE_.html

===

http://www.globalwarming.org/wp-content/uploads/2009/09/not-evil-just-wrong1-small.png

http://skolman-mws.w.interia.pl/www/wegelandia/wygodnanieprawda.htm

pomysł

[#56] Re: [OT]

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #55

Propagandą? To mam wierzyć w to całe ich "globalne ocieplenie"

Skoro nie wierzysz w globalne ocieplenie, to dlaczego martwi Cię emisja metanu?

Nie przeglądam linków, więc się nie sil. Tekstem poproszę.

Ostatnia modyfikacja: 22.08.2010 17:30:14
[#57] Re: Dziewczynka produkuje w swoim oku kryształy

@Daclaw, post #54

Jakie znaczenie dla funkcji budowli miało odwzorowanie układu takich czy innych gwiazd?

Wyjaśnienie sensu stawiania monumentalnej przez kosmiczną cywilizację, która na odkrytej planecie odnalazła inną, ale raczkującą? W środowisku, w którym ta budowla może przetrwać kilkanaście tysięcy lat?

Bardzo racjonalnym jest komunikat: "byliśmy tu".

Tyle, że w każdej budowli można znaleźć zestaw cech sugerujących pochodzenie pozaziemskie, ale niekoniecznie musi to być prawda:)
Religia Faraonów to religia "solarna", oddająca cześć słońcu. Nie powinno więc dziwić, że monumentalna budowla zawiera silne naleciałości ze słońcem związanym. Orientacja, odległość Ziemi itp. - te wszystkie rzeczy można było wyliczyć już ówcześnie. Nie bez podstaw przecież uważa się przecież, że egipscy kapłani swą wiedzą prześcigali epokę (do wykorzystywania siły pary wodnej włącznie). Nie potrzeba było więc żadnych kosmitów (co oczywiście nie wyklucza, że faktycznie ich nie było;) ). Nawet we współczesnej cywilizacji takie informacje zawdzięczamy jednostkom (a nie zespołom badawczym), które opracowały je na przestrzeni kilkuset lat.

--------------

Za bardziej spektakularne uważam rysunki z Nazca. Google ostatnio poprawiło jakość zdjęć. Ciekawe czy uda się je dostrzec...
[#58] Re: Dziewczynka produkuje w swoim oku kryształy

@Daclaw, post #54

Odpowiedz na to pytanie jest bardzo porosta. Zakladaja ze ludzkosc w przyszlosci bedzie mogla pokonywac przestrzen kosmiczna bez przeszkod i bedzie odkrywac nowe planety niekoniecznie z rozwijajacym sie w danym czasie zyciem (pod dowolna postacia roslinna czy nawet zwierzeca), to wybudownie tego typu budowli jest jakby pamiatka po tym ze taka planete sie odwiedzilo. Jesli nawet na takiej planecie w przyszlosci powstalo by zycie to owe istoty tez by sie zastanawialy skad sie to wzielo i czesc z nich byla by przekonana ze to ich wlasna konstrukacja dokladnie tak jak my teraz probujemy udowodnic.
Coz moze przetrwac probe czasu jak nie wlasnie tego typu budowle? Moze faktycznie uklad piramid mowi skad oni pochodzia (zakladajac ze to nie ludzie je wybudowil).
[#59] Re: [OT]

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #55

przemysł mięsny ma dostawać jeszcze dotację?

Ech i znowu zmiana tematu. Cokolwiek byś tu nie podlinkował, jesteś już niewiarygodny... Nie potrafisz zupełnie rzeczowo dyskutować.

[#60] Re: Dziewczynka produkuje w swoim oku kryształy

@DRACOX, post #52

zawsze da sie cos podzielic pomnozyc przez cos by wyszlo cos co chcemy

Dokładnie tak. Weźmy dla przykładu obecny rok 2010. Jeżeli liczbę 2010 podzielimy przez sumę jej cyfr, a następnie odejmiemy od wyniku ilość jej cyfr, to w wyniku dostaniemy... 666!!! Złooooooo...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem