[#1] porownanie OS4 i OS3
Czołowy intelektualista portalu exec.pl stworzył arcyciekawą prezentację, z której wynika, że OS4 nie różni się niczym od OS3.x

http://www.exec.pl/mufa/mos.zip

i teraz mam pytanie: skoro te systemy są praktycznie identyczne to po co ludzie kupuja os4.x ?

ps. polecam oglądać siedząc na kiblu

[#2] Re: porownanie OS4 i OS3

@rzookol, post #1

Z tego wynika że MorphOS=Linux. :)
Andrzej przypatrz się dobrze zanim nazwiesz AmigaOS4 linuxem. :P

[#3] Re: porownanie OS4 i OS3

@rzookol, post #1

Coz, najlepsze jest z tymi prefsami. XXI wiek a tu porozrzucane prefsy jakby nie mozna tego bylo ladnie zgrupowac w jednym pliku :)

Powinien pokazac jak to os4 jest .so nice i ma pasek wczytywanych elementow zywcem wyciety z jakiegokolwiek linuxowego desktopu.

W sumie jezeli chodzi o desktopa to identyczna nedza jak w os3 wiec tu im sie udalo. Ciekawe czy przeportuja kde jako natywne UI dla os4 :]

[#4] Re: porownanie OS4 i OS3

@rzookol, post #1

Hmm... Wygląda na to, że eXec został ponownie "zainfekowany wirusem PPA-MOS". Gordon Shumway musi się wziąć ostro do roboty.

P.S. Z tego wątku rozwinie się flejm, polecą bany, a potem zostanie zamknięty. Czy tego właśnie chcemy?

[#5] Re: porownanie OS4 i OS3

@recedent, post #4

Prawda w oczy kole co ?

[#6] Re: porownanie OS4 i OS3

@rzookol, post #1

Ty za to rozumem nie grzeszysz. Do takiego Rafała to ci daleko, pod każdym względem

[#7] Re: porownanie OS4 i OS3

@cacodemon666, post #6

ten znowu
godzinę później 1179 post opublikowany

[#8] Re: porownanie OS4 i OS3

@cacodemon666, post #6

No nie wiedzialem, że tak dobrze go znasz (w tym seksualnie, skoro pod każdym względnej). Gratuluję takiej dogłębnej znajomosci.

[#9] Re: porownanie OS4 i OS3

@cacodemon666, post #5

Prawda w oczy kole co?

A nie wiem, nie oglądałem prezentacji więc nie będę się wypowiadał. Wiem tylko tyle, że jak ktoś na forum eXeca wspomina o MorphOSie, czy PPA, to użytkownik Gordon Shumway (ponoć Szaman) zamyka wątek, a i bana można złapać. Liczę więc na konsekwencję w działaniu.

@rzookol: brakowało Ci tego, nie? Teraz się zacznie niewybredna pyskówka.

Ostatnia modyfikacja: 22.11.2010 19:46:43
[#10] Re: porownanie OS4 i OS3

@rzookol, post #1

i po co ja ciebie słuchałem nie mogłem się wy...

[#11] Re: porownanie OS4 i OS3

@Leon, post #2

Z tego wynika, że morphosa mozna skonfigurować żeby przypominal linuxa. Można też go skonfigurować inaczej jak ktoś chce.

OS4 niestety mozna skonfigurować tylko tak żeby wyglądal jak os3.x więc bajką są opowieści Hyperionu o jego rozwoju i próbą wyłudzenia pieniędzy od użytkownikow.

Jak widzisz, w oparciu o lipną prezentację mozna dość do dowolnych wniosków.
"kategoryczne sądy niezwykle są dogodne" jedynym slowem.

[#12] Re: porownanie OS4 i OS3

@recedent, post #9

dopóki zachowana zostanie logika to chętnie podyskutuje o tej prezentacji

[#13] Re: porownanie OS4 i OS3

@cacodemon666, post #6

To nadaliscie nawet temu zeru imie? Bardzo dobrze, przynajmniej latwiej go zidentyfikowac. Ach, ten amgiowy medrzec i znaFca amigowej wszechrzeczy

[#14] Re: porownanie OS4 i OS3

@Leon, post #2

Nie, to tylko wizualne podobieństwo. To wszystko można zmienić i "odbajerzyć". Przynajmniej tak można na MOS 1.4.5 PUP, na A1200.
[#15] Re: porownanie OS4 i OS3

@cacodemon666, post #5

Cacuś! Cześć! Co porabiasz? Jak tam Twoja wiara? :)
[#16] Re: porownanie OS4 i OS3

@Andrzej Drozd, post #14

To wszystko można zmienić i "odbajerzyć"

I tak też jest w MorphOS 2x.

[#17] Re: porownanie OS4 i OS3

@AmiChris, post #13

Za obrażanie innych - odpoczynek do środy.

[#18] Re: porownanie OS4 i OS3

@Andrzej Drozd, post #14

Powiem tak: Morphos=Linux. Niestety.

[#19] Re: porownanie OS4 i OS3

@rzookol, post #1

A mnie ta prezentacja zatrzymuje się na pierwszym screenie i ani drgnie. Klikałem na nią myszą, próbowałem entera, spacji, kursorów, czekałem kilka minut i nic. :( Tylko [Esc] działa wyłączając pokaz slajdów.
Jakaś dobra duszyczka zapoda screeny, albo powie mi co robię źle?

[#20] Re: porownanie OS4 i OS3

@parallax, post #18

wymień te miejsca gdzie tak jest ...

[#21] Re: porownanie OS4 i OS3

@rzookol, post #1

A ja tam dalej widzę większe podobieństwa do Magellana (który "zaczął się" ze 14 czy 15 lat temu, z wersją 5.5) niż do jakiegoś GUI Linuxowego (które "zaczęło się" może z 10 lat temu).
A ikonki? Faktycznie, są "foldery", nawet nie zauważyłem bo pierwsze co zrobiłem po instalacji MOSa to było wgranie Packa Ultimate od Papiosaura i ekipy. Tam są szufladki srebrne (albo sam tak wybrałem? nie pamiętam).

Wnętrze MOSa na pewno nie jest tak "linuxowe" jak wnętrze .so complicated OS4.

Ostatnia modyfikacja: 22.11.2010 20:10:10
[#22] Re: porownanie OS4 i OS3

@parallax, post #18

powiem tak (opierając sie o tą prezentację)
amigaos 4 = złe cechy z amigaos3.x + linux, nic nowego, nic odkrywczego

Ostatnia modyfikacja: 22.11.2010 20:11:06
[#23] Re: porownanie OS4 i OS3

@parallax, post #18

Może podać jakieś konkretne argumenty? Czy tylko tak piszesz bo obejrzałeś screeny?
Pewnie codziennie używasz MorphOS-a i OS4.x

[#24] Re: porownanie OS4 i OS3

@rzookol, post #1

Najlepsze jest to że przeszkadza mu że coś mosie wygląda jak linux a nie przeszkadzają biblioteki .so i zapowiedź implementacji gallium 3d. Te dwa standardy są "czysto amigowe".

[#25] Re: porownanie OS4 i OS3

@Bigo, post #24

może mufa nie korzystał z Opusa Magellana więc nie wie, jaki blat miala duża część amigowców. Mozliwe też, że korzystal ale zapomnial bo przeciez na amigao4 dopus5 nie dziala.

[#26] Re: porownanie OS4 i OS3

@Bigo, post #24

X11 też jest "czysto" Amigowe.

[#27] Re: porownanie OS4 i OS3

@rzookol, post #1

I co? I to wszystko?

Parę screenshotów? Kilka rozwiązań które o wiele bardziej usprawniają korzystanie z systemu?

Się napocił koleżka nie ma to tamto.

[#28] Re: porownanie OS4 i OS3

@parallax, post #18

Powiem tak: Morphos=Linux. Niestety.

Napisał to wieloletni użytkownik systemów AmigaOS4 oraz MorphOS :D

[#29] Re: porownanie OS4 i OS3

@pampers, post #27

Rafał Chyła jako redaktor w istniejącym wydawnictwie jest osobą publiczną i musi się liczyć z tym, że będzie oceniany pod względem rzetelności dziennikarskiej.
Jak widzimy po załączonej publikacji brak u tego redaktora resztek rzetelności.

Jedyne więc co można o tej prezentacji powiedzieć jest to, że Rafał Chyła jest najbardziej nierzetelnym redaktorem pisma amigowego.

Co do os4 i morphosa to całe szczescie oba są na tyle amigowe, że żaden mufowy paszkwil tego nie zmieni.

[#30] Re: porownanie OS4 i OS3

@rzookol, post #8

Głodnemu chlebek na myśli... Wyraźny pogardliwy podtekst świadczy o ukrytej homofobii ?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem