[#91] Re: porownanie OS4 i OS3

@rzookol, post #1

Zupełnie niepotrzebny cień pod czcionkami, ciężko się przez to czyta tekst. Przydałaby się jakaś muzyka, która dodałaby tej prezentacji odrobinę dynamizmu. Ogólnie jak na możliwości programu Hollywood to tak sobie.

A i zapomniałem dodać, razi zwrot "śliczne widoki", wydaje trochę się nie z tej bajki.

Ostatnia modyfikacja: 23.11.2010 12:14:57
[#92] Re: porownanie OS4 i OS3

@rzookol, post #90

Szkoda że to następna bezowocna dyskusja o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy...

A może niech każdy używa tego czego chce?
Nie chciałbym żeby PPA było kolejnym miejscem gdzie mówi się odgórnie co jest lepsze a co gorsze.
Rozumiem że może mierzić ośmieszanie systemu który się lubi. Ale czy warto o to toczyć tak zajadłe boje?
[#93] Re: porownanie OS4 i OS3

@rzookol, post #90

Zrozum, że obecnie ludzi pier*li czy coś jest zatwierdzonym standardem czy nie.

Ale ja nie mam problemów, ze standardami. Po prostu OS4 jest następcą OS3 i tyle, to, że tam jest Reaction/P96 właśnie gryzie ludzi związanych z MOS. W kółko po forach wala się jakie to SO jest złe, a jakie MUI eleganckie i że zawsze było uważane za standard w AmigaOS.

To, że morphos nie jest oficjalnym systemem amigi to jeden z jego plusów.

Dokładnie. ;)

[#94] Re: porownanie OS4 i OS3

@radzik, post #89

Jeżeli wyrabiasz sobie zdanie o MorphOS na podstawie wersji 1.4.5 na klasyku to dalsza dyskusja nie ma sensu. Zresztą niedługo zobaczysz MorphOSa na żywo, jak zechcesz ;)

[#95] Re: porownanie OS4 i OS3

@przemysław, post #83

Jeśli mnie pamięć nie myli to do powermaca na agp nie da rady włożyć żadnego radeona hd ponieważ nie ma romów do flashowania takich kart.

Oczywiście jeśli ktoś stworzyłby taki rom to taka karta zadziałałaby.

W tej chwili najszybszym rozwiązaniem do powermaca pod agp ze stajni ATI jest chyba X850 XT.

[#96] Re: porownanie OS4 i OS3

@radzik, post #93

no wiesz, prędzej mui było standardem na amidze niż reaction

[#97] Re: porownanie OS4 i OS3

@pampers, post #94

Tak samo można powiedzieć o OS4. ;) Spoko, z chęcią obadam, po to jest impreza, żeby obadywywać różne sprawy. ;) A może i jak kogoś przekonam do OS4. :)

[#98] Re: porownanie OS4 i OS3

@radzik, post #89

Co do standardów to chyba łatwiej korzystać z rozwiązań open source i je (z głową) adaptować niż za wszelką cenę tworzyć od nowa wszystko?

Na pewno łatwiej, ale czy lepiej? Jak ktoś potrafi to tworzy, jak umiejętności nie staje, pozostaje adaptacja. MorphOS Team może sobie pozwolić na tworzenie i to z bardzo dobrym efektem. Programiści AmigaOS 4 są zwyczajnie na to za ciency.

A tak przy okazji - który linuksowy standard został w AmigaOS 4 wykorzystany z głową? Z tych ważniejszych, mamy obsługę shared objects, która zapewnia AmigaOS 4 wszystkie wady tego rozwiązania plus kosmiczne zużycie pamięci i tylko jedną zaletę - jest "łatwiej". Mamy też X-Window (co prawda nie jako oficjalny element systemu), które w ogóle nie jest zintegrowane z AmigaOS 4, oddzielne ekrany, oddzielne GUI. No ale "jest łatwiej".

Żeby było jasne, MorphOS też korzysta z linuksowych rozwiązań, czy może ogólniej rozwiązań open-source, ale ich wykorzystanie i stopień integracji z systemem jest znacznie lepszy.

Ja oczywiście rozumiem, że, cytując wieszcza "Marka Amiga upadła tak nisko, że nie stać jej na oryginalne rozwiązania", ale stąd się bierze popularność MorphOS-a. Po prostu nie każdy ma ochotę upadać z marką Amiga i bardziej sobie ceni kontynuację i rozwój rdzennie amigowych technologii niż bezkrytyczną kompilację każdego linuksowego badziewia.

[#99] Re: porownanie OS4 i OS3

@Bigo, post #95

Faktycznie masz rację, że ROM bruździ, bo kwestie AGP nowej karty nie przekreślają.
[#100] Re: porownanie OS4 i OS3

@radzik, post #97

I to mi się bardzo podoba. Mimo, że jesteśmy z dwóch różnych obozów i mamy odmienne zdanie na temat amigowych systemów jesteśmy w stanie się spotkać i normalnie pogadać.

[#101] Re: porownanie OS4 i OS3

@G. Kraszewski, post #98

Nie da się ukryć, że na obecnym etapie masz sporo racji, miejmy nadzieję, że jednak pójdzie to wszystko w dobrym kierunku z głową. Uważam też, że przy MOSie na pewno pracuje więcej zdolnych programistów niż przy OS4.

[#102] Re: porownanie OS4 i OS3

@G. Kraszewski, post #98

Ja oczywiście rozumiem, że, cytując wieszcza "Marka Amiga upadła tak nisko, że nie stać jej na oryginalne rozwiązania", ale stąd się bierze popularność MorphOS-a.

Myślę, że stąd może się brać popularność MorphOSa raczej wśród programistów.
Natomiast pośród ogółu użytkowników, MorphOS swoją popularność zawdzięcza raczej relacji: sprzęt + OS / ceny całości . Tak korzystnego współczynnika AOS 4.x nie ma i miał nie będzie, bo aktualnie dostępny hardware jest drogi i cienki jak dupa węża. Oczywiście dodając do tego wspomniane przez Ciebie "lipne linuksowienie" wygląda to jeszcze gorzej.
[#103] Re: porownanie OS4 i OS3

@przemysław, post #102

Przenoszę temat do Hyde Parku...

[#104] Re: porownanie OS4 i OS3

@mailman, post #103

Najbardziej smutne w tej dyskusji jest to, że powstała w wyniku jednej, nieudolnej prowokacji, która dodatkowo ma źródło nawet nie na tym portalu...

Ktoś, gdzieś narobił smrodu, a wszyscy tutaj dali się ponieść emocjom, tworząc pożywkę dla nieudolnego "manipulatora".
[#105] Re: porownanie OS4 i OS3

@tszczurek, post #104

emm, ale kogo ponioslo oprocz kaki?

[#106] Re: porownanie OS4 i OS3

@fazior, post #105

Wszystkich, bo jakkolwiek reagowali. Takie rzeczy jak ta "prezentacja" zasługują na jedną reakcję: wymowne milczenie.
[#107] Re: porownanie OS4 i OS3

@tszczurek, post #106

Oj tam, a mnie sie podoba - taki folklor

[#108] Re: porownanie OS4 i OS3

@G. Kraszewski, post #98

Jak ktoś potrafi to tworzy, jak umiejętności nie staje, pozostaje adaptacja. MorphOS Team może sobie pozwolić na tworzenie i to z bardzo dobrym efektem. Programiści AmigaOS 4 są zwyczajnie na to za ciency.

"Ciency" to może nie, mają za mało czasu, bądź ich jest po prostu zbyt mało?

Z tych ważniejszych, mamy obsługę shared objects, która zapewnia AmigaOS 4 wszystkie wady tego rozwiązania plus kosmiczne zużycie pamięci i tylko jedną zaletę - jest "łatwiej".

Shared Objects umożliwia łatwiejsze portowanie oprogramowania linuksowego, przez co znacznie zmniejsza się nakład pracy. A jak wiadomo rąk do pracy, czyli amigowych programistów jest niewielu. Także obsługa .so powstała z konieczności.

Swoją drogą to według mnie za dużo dzisiaj purystów wśród amigowców, każdy uważa swoje rozwiązania za najlepsze i narzuca innym własne zdanie. Ja doszedłem do wniosku, że z przyszłościowych rozwiązań amigowych najbliższe mojemu sercu jest NatAmi, ale też AmigaOS4.0. MorphOS nie, ale tylko z tego powodu, że nigdy nie byłem użytkownikiem/sympatykiem komputerów marki Apple i po prostu nie miałem okazji się z tym systemem zetknąć. Z polskich portali to jednak wolę PPA z tego względu, że na Execu na klasyku postawili już krzyżyk, co jest moim zdaniem niesłuszne. Na PPA znajdę nadal wielu zapaleńców, którzy nadal bawią się klasykiem. Exec na MorphOSie też postawił krzyżyk, ale przyczyny tego nie znam (jakieś zawirowania historyczne). Mi profil PPA się bardzo podoba, jest tak jak z partiami politycznymi, tyle udziału w sejmie ile zdobyło się głosów... ;) Osób korzystających z OS4 w Polsce jest zapewne niewielka liczba, bo dział OS4 bardzo mało oblegany, z tego względu korzystam również z Execa.

Ja należę do tej klasy programistów amigowych co nadal lubią poszperać w gadtools.library, który to standardem przestał być lata temu, ale też jestem otwarty na nowe rozwiązania i łatwo się uczę, czego dowodem jest łatwe zaklimatyzowanie się w AmigaOS4.0.

Jak wynika z ankiety na AmigaWorld.net NatAmi i X1000 cieszą się podobnym zainteresowaniem, to również pokazuje jak ludzie sympatyzują w równym stopniu z tymi technologiami. I jakoś siedzą na tym AmigaWorld.net i nie dochodzi tam do sprzeczek. Nie odrzucajmy przeciwległego obozu, ale podajmy mu rękę. To jest najlepsza metoda na pojednanie. Dowodem na to, że ta metoda skutkuje jest to jak PPA jest żywo oblegany na co dzień przez tłumy amigowców związanych z przeróżnymi obozami. Rozłożenie sympatyków systemów amigowych w Polsce jest jakie jest i to widać, aż za wyraźnie. Użytkownicy OS4 są bardzo źle promowani przez portal Execa moim zdaniem, uwierzcie, że to są ludzie o dość otwartych umysłach i chętni do współpracy i bardzo mało kłótliwi.

[#109] Re: porownanie OS4 i OS3

@fazior, post #107

Własnie, jak dziecko już zrobi jakąś prezentacje to się go jednak chwali, pomimo jej niskiej jakości graficznej i merytorycznej. Jak mufa dorośnie to będziemy go oceniać ostrzej.

[#110] Re: porownanie OS4 i OS3

@Minniat, post #108

Shared Objects umożliwia łatwiejsze portowanie oprogramowania linuksowego, przez co znacznie zmniejsza się nakład pracy.

A czy ja coś innego napisałem?

Tylko że np. ja nie oczekuję od amigowego systemu łatwych portów linuksowego oprogramowania. Idę o zakład, że to samo oprogramowanie lepiej, szybciej i stabilniej działa pod Linuksem.

W latach 80-tych to Amiga wyznaczała standardy i tworzenie własnych rozwiązań jakoś nikogo nie dziwiło. Teraz możemy oczywiście rozłożyć bezradnie ręce, stwierdzić, że marka Amiga upadła i ustawić się grzecznie w ogonku po linuksowe technologie za kilkunastoma hobbystycznymi systemami na x86. Ale ja nie po to jestem amigowcem, chcę, żeby mój system miał rozwiązania oryginalne. Oczywiście MorphOS nikomu tych rozwiązań nie podyktuje na rynku, ale nie o to przecież chodzi, chodzi o podejście do używanego systemu i do amigowej tradycji. Jeżeliby mi odpowiadała organizacja i struktura Linuksa, czy programowanie w nim, to mogę się tym zająć w ciągu godziny i będzie mnie to kosztowało 100 zł za sprzęt. AmigaOS 4 nie jest mi do tego w ogóle potrzebny.

[#111] Re: porownanie OS4 i OS3

@Minniat, post #108

Użytkownicy OS4 są bardzo źle promowani przez portal Execa moim zdaniem, uwierzcie, że to są ludzie o dość otwartych umysłach i chętni do współpracy i bardzo mało kłótliwi.

Wierzymy i wiemy, podobnie jak w to, że OS4 jest dobrym systemem jak na warunki amigowe. To przeciez tylko dyskusja.

[#112] Re: porownanie OS4 i OS3

@rzookol, post #1

Mam takie pytanie do Wszystkich speców tutaj.
Które systemowe programy dostarczone wraz z systemem AmigaOS4.1 wymagają do uruchomienia magicznej biblioteki SO?
Proszę o listę tych programów (wystarczy 10).

Kolejna sprawa odnośnie porównania AmigaOS4=Linux.
Moim zdaniem AmigaOS4, MorphOS, AROS w RÓWNYM stopniu czerpią z innych wiodących systemów operacyjnych.
Dzięki temu mamy OpenGL/Gallium, sterowniki do kart graficznych Radeon, sterowniki USB nie wspomnę o oprogramowaniu, które w większości jest portowane z innych platform. Więc dlaczego tylko AmigaOS4=Linux?

[#113] Re: porownanie OS4 i OS3

@Leon, post #112

Więc dlaczego tylko AmigaOS4=Linux?

Bo hasełko linux stało się w amigowym świecie synonimem obelgi. Tak więc zarówno zwolennicy MorphOSa jak i AOSa przerzucają się tym terminem tam i z powrotem.

Zupełnie jak u dzikich plemion:
- A sąsiadów jakichś macie? - zapytał w wiosce tubylców podróżnik.
- A mamy, mamy. Nie idź tam jednak pod żadnym pozorem, bo to kanibale i sodomici! - odrzekł zapytany tubylec.
W drugiej wiosce podróżnik usłyszał oczywiście to samo...

Które systemowe programy dostarczone wraz z systemem AmigaOS4.1 wymagają do uruchomienia magicznej biblioteki SO?

A jakie to ma znaczenie? Podejrzewam, że na obecnym etapie raczej nie jest to w systemie wykorzystywane. Skoro jednakże jest taka możliwość - to aż się prosi aby tego użyć do softu zewnętrznego ciągniętego z linuksa, ot i cała tajemnica (a z jakim skutkiem to już inna sprawa).

Ostatnia modyfikacja: 23.11.2010 14:50:43
[#114] Re: porownanie OS4 i OS3

@rzookol, post #70

tzn. na mojej a1200 z 3.9 mogę to sobie odpalić ?

Ale wpadłeś niewierny MOSisto, a jednak używasz prawdziwej Amigi. :)
[#115] Re: porownanie OS4 i OS3

@Leon, post #112

sterowniki do kart graficznych Radeon, sterowniki USB

Nie wiem jak w AmigaOS 4. W MorphOS-ie zostały napisane od podstaw.

Co do programów korzystających z *.so, nie wnikam, po coś ten katalog w AmigaOS 4 (i jego odpowiednik na OS4 Depot) jest. Chyba że te biblioteki w formacie shared object są portowane na OS4 li tylko w celu podbicia liczby archiwów na OS4Depot?

[#116] Re: porownanie OS4 i OS3

@przemysław, post #113

Bo hasełko linux stało się w amigowym świecie synonimem obelgi.

To może tak na pierwszy rzut oka wyglądać patrząc z zewnątrz. Ale nie w tym rzecz, że Linuks jest symbolem wszelkiego zła. Po prostu pewne rozwiązania systemowe, tak się złożyło, że zapożyczone z Linuksa, są po prostu słabe technicznie i słabo przystają do struktury systemów amigowych. Czyli nie są złe, bo są linuksowe, tylko są złe, bo są złe.

Inna sprawa, że jak się za dyskutowanie wezmą niefachowcy to faktycznie zmienia się to w rodzaj wyzwiska, powtarzanego bez żadnego zrozumienia tematu.

[#117] Re: porownanie OS4 i OS3

@radzik, post #81

Ja tam krzyczę OS4 rulez.

Wiadomo, jako Amigowiec też uważam że RULEZ, ponieważ to jest JEDYNA forma kontynuacji nazwy Amiga.
Ale co z tego? Jeżeli nie będzie tanich pecetów z PPC, to ten system będzie dla garstki środowiska Amigowego.
[#118] Re: porownanie OS4 i OS3

@tszczurek, post #106

Ęchem... Odnośnie tego, że wszystkich w tym wątku poniosło, to nie zgodzę się z Tobą - ale w kwestii "wymownego milczenia" to w pełni się z Tobą zgadzam. :)

[#119] Re: porownanie OS4 i OS3

@APC74, post #118

Przepraszam, mnie aż tak bardzo nie poniosło, albo nawet w ogóle mnie nie ponisło. :)
[#120] Re: porownanie OS4 i OS3

@APC74, post #118

No nie wiem. A jak ktoś w Twojej obecności wygaduje coś, z czym się kompletnie nie zgadzasz, to też zbywasz go "wymownym milczeniem"?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem